Αποτυχημένη Ρινοπλαστική: Διόρθωση Με Επανορθωτική Επέμβαση
Στις μέρες μας, η αποτυχημένη ρινοπλαστική αποτελεί δυστυχώς μία πραγματικότητα η οποία χρήζει άμεσης διόρθωσης. Με την αύξηση των επεμβάσεων πλαστικής μύτης που λαμβάνουν χώρα παγκοσμίως, αυξάνονται και οι περιπτώσεις όπου το προσδοκώμενο αποτέλεσμα δεν επιτυγχάνεται. Δεν είναι λίγες οι φορές μάλιστα όπου ο ασθενής, εκτός από την απογοήτευση για την εξωτερική εικόνα της μύτης, αντιμετωπίζει και λειτουργικά προβλήματα. Το γεγονός αυτό διαμορφώνει μία νέα κατηγορία ασθενών οι οποίοι επιζητούν την αποκατάσταση των προβλημάτων που τους έχει δημιουργήσει το χειρουργείο στο οποίο υποβλήθηκαν. Ας δούμε όμως μερικά από τα κύρια ερωτήματα που προκύπτουν γύρω από αυτή την κατάσταση:
Ποιοι είναι οι κύριοι λόγοι για μία αποτυχημένη ρινοπλαστική;
Οι κυριότεροι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν σε μία αποτυχημένη ρινοπλαστική είναι οι ακόλουθοι:
- Είναι αποδεκτό από την πλειοψηφία των ειδικών ότι η ρινοπλαστική αποτελεί την πιο απαιτητική επέμβαση πλαστικής χειρουργικής. Η μύτη είναι μία περίπλοκη ανατομική δομή που κυριαρχεί στο πρόσωπο. Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο τόσο από αισθητικής απόψεως όσο και από λειτουργικής αφού είναι υπεύθυνη για τη φυσιολογική ρινική αναπνοή. Ακόμη και μικρές αλλαγές στα ανατομικά στοιχεία της μύτης μπορούν να επηρεάσουν καθοριστικά τόσο την εμφάνιση όσο και τη λειτουργία της. Το γεγονός αυτό καθιστά σχετικά εύκολο το λάθος από έναν άπειρο και μη κατάλληλα εκπαιδευμένο χειρουργό οδηγώντας την επέμβαση σε αποτυχία.
Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στα τηλέφωνα:
Δείτε Φωτογραφίες Ρινοπλαστικής Πριν και Μετά εδώ
- Η μη σωστή επικοινωνία μεταξύ γιατρού και ασθενή πριν την επέμβαση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην ξεκαθαριστούν οι επιθυμίες του ασθενή από τη μία και οι δυνατότητες της επέμβασης από την άλλη. Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μία αποτυχημένη ρινοπλαστική η οποία θα μπορούσε να αποφευχθεί με μία εξαρχής διεξοδική, ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση.
- Η μη συμμόρφωση του ασθενή με τις μετεγχειρητικές οδηγίες. Είναι εξαιρετικής σημασίας να ακολουθούνται πιστά οι συμβουλές του χειρουργού μετά τη ρινοπλαστική. Η φροντίδα δεν τελειώνει από τη στιγμή που θα βγει κάποιος από το χειρουργείο. Η μύτη επουλώνεται για μεγάλο διάστημα μετά την επέμβαση και απαιτείται η τήρηση κάποιων κανόνων που θα τεθούν από τον γιατρό.
Ποιος είναι υποψήφιος για επανορθωτική επέμβαση ρινοπλαστικής;
Κατάλληλος υποψήφιος για επέμβαση επανορθωτικής ρινοπλαστικής είναι όποιος ασθενής έχει υποβληθεί σε μία ή περισσότερες πλαστικές μύτης και δεν είναι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα. Αυτό μπορεί να αφορά είτε στο αισθητικό είτε στο λειτουργικό κομμάτι.
Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που απαντώνται σε μια αποτυχημένη ρινοπλαστική;
Τα συνηθέστερα προβλήματα που συναντά κανείς σε μία επέμβαση ρινοπλαστικής που δεν «πέτυχε» είναι τα ακόλουθα:
- Ασυμμετρίες στην κορυφή ή τη ράχη της μύτης.
- Ανωμαλίες στη ράχη της μύτης (η ράχη δεν είναι λεία) οι οποίες μπορεί να ψηλαφούνται ή – το χειρότερο – να φαίνονται.
- Κατάρρευση και εισολκή των χόνδρων της μύτης λόγω υπερβολικής μείωσης του μεγέθους τους. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί τόσο αισθητικό όσο και λειτουργικό πρόβλημα αφού επηρεάζει τη λειτουργία των ρινικών βαλβίδων (εσωτερικής και εξωτερικής).
- Υπερβολικά «συντηρητική» αφαίρεση τμημάτων χόνδρου ή οστού με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται η απαιτούμενη μείωση του μεγέθους της μύτης.
- Μη επιτυχημένη πλαστική ρινικού διαφράγματος με αποτέλεσμα το τελευταίο να παραμένει στραβό συμπαρασύροντας ολόκληρη τη μύτη.
- Μετακίνηση μοσχευμάτων που χρησιμοποιήθηκαν από τη θέση τους, με συνέπεια αυτά να γίνονται εμφανή κάτω από το δέρμα.
Ποιες ιδιαίτερες χειρουργικές τεχνικές απαιτεί η διόρθωση μιας αποτυχημένης ρινοπλαστικής;
Η επανορθωτική ρινοπλαστική σε πολλές περιπτώσεις απαιτεί από τον ρινοχειρουργό ωρλ να εφαρμόσει κάποιες ιδιαίτερες και περίπλοκες χειρουργικές τεχνικές:
- Σε αρκετές περιπτώσεις, η διόρθωση μιας αποτυχημένης ρινοπλαστικής απαιτεί τη δομική στήριξη της ράχης ή της κορυφής της μύτης. Για να γίνει αυτό είναι απαραίτητη η χρήση χόνδρου. Επειδή όμως ο χόνδρος του ρινικού διαφράγματος συνήθως δεν είναι επαρκής, ο χειρουργός πρέπει να χρησιμοποιήσει μόσχευμα που θα λάβει από το ωτικό πτερύγιο ή, σπανιότερα, από το πλευρό του ασθενή.
- Η διόρθωση των ανωμαλιών που εντοπίζονται στη ράχη της μύτης απαιτεί την κάλυψή τους από κάποιον ιστό που προσφέρει ένα είδος «καμουφλάζ». Τέτοιοι ιστοί είναι για παράδειγμα πολύ μικρά κομμάτια χόνδρου που στρώνονται σαν αλοιφή στην περιοχή που θέλουμε να καλύψουμε ή κομμάτια κροταφικής περιτονίας. Η τελευταία μπορεί να ληφθεί μέσω μίας μικρής τομής που γίνεται στο τριχωτό της κεφαλής χωρίς να αφήνει σημάδι.
- Τέλος, σε κάποιες περιπτώσεις αποτυχημένης ρινοπλαστικής δημιουργείται ουλώδης ιστός που προκαλεί ρίκνωση του δέρματος και στενώσεις. Σε αυτά τα περιστατικά είναι αναγκαία η χρήση δερματικών ή σύνθετων (χόνδρος και δέρμα) μοσχευμάτων που λαμβάνονται συνήθως από το αυτί.
Σε κάθε περίπτωση, είναι γεγονός ότι η επανεπέμβαση στη ρινοπλαστική είναι μία δύσκολη και απαιτητική διαδικασία. Οι προηγούμενες παρεμβάσεις πολλές φορές δημιουργούν αντικειμενικές δυσκολίες και περιορισμούς. Για το λόγο αυτό και προκειμένου να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα, είναι κρίσιμη η επιλογή ενός κατάλληλα εκπαιδευμένου και έμπειρου ρινοχειρουργού. Ο εξειδικευμένος γιατρός, σε συνεννόηση με τον ασθενή θα καταστρώσει ένα χειρουργικό πλάνο η υλοποίηση του οποίου θα του χαρίσει και πάλι τη χαμένη του αυτοπεποίθηση.