Βοτουλινική τοξίνη τύπου Α

Βουτολινική Τοξίνη Τύπου Α

Η εμφάνιση των ρυτίδων σε κάθε πρόσωπο είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά που ‘προδίδουν’ την ηλικία του. Σε αυτή τη σταδιακή αλλαγή, μεταξύ άλλων, σημαντικό ρόλο παίζει η κίνηση των μυών του προσώπου η οποία δημιουργεί τις λεγόμενες ρυτίδες έκφρασης. Αυτές στην αρχή είναι ορατές μόνο όταν οι μύες του προσώπου συσπώνται όπως για παράδειγμα όταν χαμογελάμε ή συνοφρυωνόμαστε (δυναμικές γραμμές του προσώπου). Με την πάροδο του χρόνου όμως οι δυναμικές αυτές γραμμές αποτυπώνονται μόνιμα στο δέρμα και είναι πλέον ορατές ακόμη και αν δεν κάνουμε κάποια έκφραση (στατικές γραμμές του προσώπου). Σε αυτήν ακριβώς τη διαδικασία έρχεται να παρέμβει η βοτουλινική τοξίνη τύπου Α. Η αποτελεσματικότητά της μάλιστα την έχει αναδείξει στην πιο δημοφιλή αισθητική παρέμβαση παγκοσμίως και πλέον απευθύνεται τόσο σε γυναίκες όσο και σε άνδρες.

Ο Δρ Τσούνης Στο CNN

Ο Δρ Τσούνης Στο CNN

Διαβάστε επίσης:

Τι είναι βοτουλινική τοξίνη τύπου Α και πώς δρα;

Η βοτουλινική τοξίνη τύπου Α είναι μια νευροτοξίνη η οποία παράγεται από το βακτήριο Clostridium botulinum. Όταν μικρές ποσότητες της νευροτοξίνης αυτής ενεθούν στοχευμένα σε συγκεκριμένους μύες τότε δημιουργείται μία περιορισμένη τοπική ‘απονεύρωση’ του μυ. Με άλλα λόγια η βοτουλινική τοξίνη τύπου Α αναστέλλει προσωρινά τη μετάδοση ερεθισμάτων από το νεύρο στο μυ με αποτέλεσμα ο τελευταίος να μην συσπάται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ρυτίδες να εξομαλύνονται και να ‘μαλακώνουν’.

Σε ποιες περιοχές του προσώπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί η βοτουλινική τοξίνη τύπου Α;

Η βοτουλινική τοξίνη τύπου Α μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολύ καλά αποτελέσματα για την αντιμετώπιση ρυτίδων στις παρακάτω περιοχές:

  • Μέτωπο
  • Μεσόφρυο
  • Γύρω από τα μάτια (πόδι της χήνας)
  • Για την ανόρθωση της γωνίας των άνω βλεφάρων και των φρυδιών
  • Για τις ρυτίδες στα πλάγια της μύτης (bunny lines)
  • Για τη βελτίωση του περιγράμματος του προσώπου

Και ακόμη σε:

  • Λαιμό
  • Μπούστο

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για βοτουλινική τοξίνη τύπου Α;

Η ανάγκη κάποιου ατόμου να υποβληθεί σε θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη τύπου Α εξαρτάται κατά βάση από το πόσο δραστήριοι είναι οι μυς του προσώπου του και πόσο εμφανείς οι ρυτίδες του. Έτσι λοιπόν υπάρχουν άτομα που μπορεί να χρειάζονται τη θεραπεία ήδη από την ηλικία των 20 ετών καθώς είναι ιδιαίτερα εκφραστικά, έχουν ισχυρούς μυς και ενδεχομένως λεπτό δέρμα. Αντιθέτως, υπάρχουν άτομα που ακόμη και μέχρι την ηλικία των 30-35 ετών δεν έχουν ρυτίδες έκφρασης.

Παρόλαυτα είναι γεγονός ότι η έγκαιρη έναρξη της θεραπείας δρα προληπτικά στην εμφάνιση των ρυτίδων. Έτσι όλο και συχνότερα στις μέρες μας εφαρμόζουμε την τεχνική που ονομάζεται ‘baby. Πρόκειται για τη χορήγηση μικρών δόσεων βοτουλινικής τοξίνης τύπου Α κυρίως σε νεαρά άτομα στα οποία είτε έχει ήδη ξεκινήσει η εμφάνιση ρυτίδων είτε γνωρίζουμε ότι έχουν σχετική κληρονομική προδιάθεση.

Πόσο διαρκεί και κάθε πότε μπορώ να κάνω βοτουλινική τοξίνη τύπου Α;

Τα αποτελέσματα της θεραπείας αρχίζουν να γίνονται ορατά ήδη από τη δεύτερη ημέρα ενώ το τελικό αποτέλεσμα φαίνεται σε περίπου δέκα ημέρες από την εφαρμογή. Η μέση διάρκεια της βοτουλινικής τοξίνης τύπου Α  είναι περίπου 4 με 6 μήνες. Αν είναι οι πρώτες φορές που το άτομο υποβάλλεται στη θεραπεία, τότε τα αποτελέσματα μπορεί να διαρκέσουν ελαφρώς λιγότερο. Αντιθέτως, αν γίνεται τακτικά το αποτέλεσμα μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 7 μήνες.

Δεν υπάρχει περιορισμός ως προς τον αριθμό των θεραπειών στις οποίες μπορεί να υποβληθεί ένα άτομο. Αν όμως ο θεραπευόμενος επιθυμεί ένα σχετικά μόνιμο αποτέλεσμα θα πρέπει να επαναλαμβάνει τη θεραπεία 2-3 φορές το χρόνο.

Ποια είναι η διαδικασία;

Αρχικά, είναι απαραίτητο να εκτιμηθούν από το γιατρό οι ρυτίδες, η κινητικότητα των μυών και η ποιότητα του δέρματος κάθε προσώπου. Ακολουθεί συζήτηση με τον θεραπευόμενο κατά την οποία ο γιατρός ακούει τις προσδοκίες του και στη συνέχεια θέτουν μαζί ρεαλιστικούς στόχους.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας συγκεκριμένες δόσεις του φαρμάκου εγχύονται μέσω μιας λεπτής βελόνας στους κατάλληλους μυς. Το άτομο νιώθει μόνο ένα ελαφρύ τσίμπημα ενώ η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Αμέσως μετά μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του και στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Τι πρέπει να γνωρίζω για τη θεραπεία;

Καλό είναι για μία εβδομάδα πριν και μία εβδομάδα μετά τη θεραπεία να αποφεύγεται η χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων όπως για παράδειγμα η ασπιρίνη, η ιμπουπροφένη κτλ.

Η βοτουλινική τοξίνη τύπου Α είναι μία εξαιρετική αισθητική παρέμβαση η οποία μπορεί να έχει θεαματικά αποτελέσματα χαρίζοντάς μας ένα πρόσωπο ξεκούραστο, νεανικό και λείο. Ταυτόχρονα, τονώνει αισθητά την αυτοπεποίθησή μας και βελτιώνει την ψυχική μας υγεία. Θα πρέπει όμως να γίνεται αποκλειστικά από εξειδικευμένο γιατρό με εμπειρία στην πλαστική χειρουργική προσώπου και επίσημη πιστοποίηση στην εφαρμογή μη χειρουργικών τεχνικών ανάπλασης του προσώπου. Μόνο έτσι μπορεί να εξασφαλιστεί το άριστο αισθητικό αποτέλεσμα και η αποφυγή παρενεργειών κα-ι επιπλοκών.


    Κλείστε Ραντεβού