Ρινικοί Πολύποδες

Ρινικοί Πολύποδες

Οι ρινικοί πολύποδες ή πολύποδες μύτης είναι καλοήθεις διογκώσεις που δημιουργούνται στις ρινικές κοιλότητες και τις περιοχές των παραρρινίων κόλπων.
Παρόλο που οι αιτιολογικοί παράγοντες ανάπτυξής τους δεν είναι ξεκάθαροι, έχει διαπιστωθεί ότι συσχετίζονται με παθήσεις όπως είναι:

  • Το άσθμα
  • Η υπερευαισθησία/αλλεργία σε μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ασπιρίνη, ιβουπροφαίνη, κ.ά.)
  • Η αλλεργική ρινίτιδα

Πώς δημιουργούνται οι ρινικοί πολύποδες;

Οι ρινικοί πολύποδες δημιουργούνται εξαιτίας της χρόνιας φλεγμονής στο ρινικό βλεννογόνο.
Ο βλεννογόνος αποτελεί μία υγρή επιφάνεια στο εσωτερικό της μύτης, η οποία επικαλύπτει τις ρινικές θαλάμες και τα ιγμόρεια. Ο ρόλος του είναι να ενυδατώνει και να θερμαίνει τον αέρα που εισπνέουμε. Όταν ο βλεννογόνος αυτός φλεγμαίνει, τότε παρουσιάζει ερυθρότητα και πρήξιμο καθώς και αυξημένη παραγωγή βλέννας. Σε περίπτωση που η φλεγμονή αυτή διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα οπότε και ονομάζεται χρόνια, υπάρχει πιθανότητα να σχηματιστούν ρινικοί πολύποδες. Όταν οι πολύποδες αυτοί είναι μικροί, συνήθως δεν προκαλούν ιδιαίτερα προβλήματα και δε γίνονται αντιληπτοί από τον ασθενή. Αν όμως μεγαλώσουν, τότε μπορεί να αποφράξουν τη μύτη εμποδίζοντας τη δίοδο του αέρα μέσα από αυτή.

Ρινικοί Πολύποδες Ρινικοί Πολύποδες

Ρινικοί Πολύποδες – Συμπτώματα

Τα συμπτώματα που συνοδεύουν την ανάπτυξη των ρινικών πολυπόδων είναι:

  • Αίσθημα «μπουκώματος» (δυσκολία στην αναπνοή)
  • Καταρροή μύτης
  • Οπισθορρινικές εκκρίσεις
  • Ρινική συμφόρηση
  • Διαταραχές στην όσφρηση και τη γεύση
  • Αναπνοή από το στόμα
  • Επίμονες κεφαλαλγίες
  • Αίσθημα πίεσης στο κεφάλι και το πρόσωπο
  • Ροχαλητό
  • Υπνική άπνοια
  • Επαναλαμβανόμενες οξείες ιγμορίτιδες

Οι ρινικοί πολύποδες είναι μαλακές και ανώδυνες διογκώσεις. Έτσι συχνά, ακόμη και αν είναι μεγάλοι, ο ασθενής αγνοεί την ύπαρξή τους και αποδίδει τα συμπτώματά του σε άλλου τύπου αντιδράσεις του οργανισμού (π.χ. αλλεργία) αφήνοντάς τους αδιάγνωστους.

Ρινικοί Πολύποδες – Διάγνωση

Η διάγνωση πραγματοποιείται στο χώρο του ιατρείου και τίθεται από τον ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο. Ο εξειδικευμένος γιατρός θα κάνει λήψη του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς και θα ενημερωθεί για τη συμπτωματολογία που παρουσιάζει. Στη συνέχεια θα διενεργήσει ενδοσκόπηση μύτης κατά την οποία θα αξιολογήσει το μέγεθος και τη θέση των ρινικών πολυπόδων.
Το ενδοσκόπιο (ειδικό, λεπτό εργαλείο το οποίο φέρει οπτικές ίνες και συνδέεται με κάμερα) επιτρέπει στο γιατρό να εντοπίσει με ακρίβεια τις βλάβες στο εσωτερικό της μύτης και να προσδιορίσει τη βαρύτητά τους.
Σε κάποιες περιπτώσεις, ο γιατρός θα παραπέμψει τον ασθενή για απεικονιστικό έλεγχο. Με την αξονική ή τη μαγνητική τομογραφία θα αναδειχθεί η έκταση που έχουν οι ρινικοί πολύποδες μέσα στα ιγμόρεια. Παράλληλα, θα αξιολογηθούν και άλλες συνυπάρχουσες ανατομικές ανωμαλίες π.χ. μία σκολίωση ρινικού διαφράγματος ενώ θα αποκλειστεί και η πιθανότητα κάποιας πιο σοβαρής βλάβης.

Πώς αντιμετωπίζονται οι ρινικοί πολύποδες;

Ανάλογα με την έκτασή τους, οι ρινικοί πολύποδες αντιμετωπίζονται είτε με φαρμακευτική αγωγή είτε χειρουργικά.

Η φαρμακευτική αγωγή περιλαμβάνει κορτιζονούχα ρινικά σπρέι και πλύσεις της μύτης με ειδικά διαλύματα ή φυσιολογικό ορό. Στόχος είναι η υποχώρηση της φλεγμονής και τη συρρίκνωση των πολυπόδων. Επίσης, σε περίπτωση που συνυπάρχει αλλεργική ρινίτιδα μπορούν αν δοθούν αντιισταμινικά χάπια. Κορτιζόνη από το στόμα δίνεται σπάνια και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, σε περίπτωση που το πρόβλημα γίνει πολύ έντονο.
Αν επιτευχθεί σημαντική μείωση του μεγέθους ή εξάλειψη των ρινικών πολυπόδων, η θεραπεία αναπροσαρμόζεται και ο ασθενής παρακολουθείται τακτικά.

Εάν οι ρινικοί πολύποδες δεν παρουσιάσουν υποχώρηση, τότε η θεραπεία εκλογής είναι η χειρουργική επέμβαση. Η πλέον ενδεδειγμένη επεμβατική τεχνική είναι η ενδοσκοπική χειρουργική ρινός-παραρρινίων. Κατά τη διάρκειά της, ο χειρουργός προωθεί ειδικό λεπτό ενδοσκόπιο στο εσωτερικό της μύτης και παρακολουθεί τη διαδικασία μέσα από οθόνη σε μεγεθυμένη εικόνα. Με τη βοήθεια ειδικών χειρουργικών εργαλείων, αφαιρούνται οι ρινικοί πολύποδες και διευρύνονται εσωτερικά τα στόμια των ιγμορείων, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες επανεμφάνισης των συμπτωμάτων. Η όλη διαδικασία γίνεται χωρίς να αφήσει κάποιο σημάδι, δεν πονάει, και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια ημέρα αν το επιθυμεί. Μετά την επέμβαση, ο γιατρός θα συστήσει τη χρήση κάποιου ρινικού σπρέι και πλύσεις με φυσιολογικό ορό ή κάποιο ειδικό διάλυμα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η συμμόρφωση με τις μετεγχειρητικές οδηγίες είναι πολύ σημαντική.

Η αφαίρεση των ρινικών πολυπόδων μπορεί να συνδυαστεί με μία σειρά από άλλες επεμβάσεις προκειμένου η αναπνοή από τη μύτη να είναι η καλύτερη δυνατή. Οι

 

Επικοινωνία Επικοινωνία