Σκολίωση Ρινικού Διαφράγματος

Home / Σκολίωση Ρινικού Διαφράγματος

Σκολίωση Ρινικού Διαφράγματος

Η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος είναι μία ανατομική ανωμαλία που παρουσιάζεται στο διάφραγμα της μύτης, το οποίο φυσιολογικά χωρίζει τη ρινική κοιλότητα στις δύο ρινικές θαλάμες. Πρόκειται για την παρεκτόπιση της ανατομικής αυτής δομής προς τη δεξιά ή την αριστερή πλευρά, καθώς και για τη γενικότερη παραμόρφωσή της, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η φυσιολογική αναπνοή. Η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος μπορεί να συμβαίνει είτε στη χόνδρινη είτε στην οστέινη μοίρα του διαφράγματος, ωστόσο συχνά παρατηρείται και στις δύο αυτές περιοχές.

Ποια συμπτώματα εκδηλώνονται όταν υπάρχει σκολίωση ρινικού διαφράγματος;

Το πιο σοβαρό σύμπτωμα που εκδηλώνεται όταν υπάρχει σκολίωση ρινικού διαφράγματος είναι η δυσκολία στη δίοδο του αέρα δια μέσω της μύτης. Ο ασθενής δεν μπορεί να αναπνεύσει σωστά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ σε ειδικές συνθήκες (κατά την αθλητική δραστηριότητα, τη διάρκεια του ύπνου, κ.α.) η κατάσταση γίνεται πιο δύσκολη. Η δυσχερής, λόγω της σκολίωσης, ρινική αναπνοή έχει ως αποτέλεσμα ο ασθενής να αναγκάζεται να αναπνέει από το στόμα. Αυτό προκαλεί ξηροστομία και προβλήματα στην φαρυγγική κοιλότητα, τα οποία γίνονται εντονότερα σε περιπτώσεις κρυολογήματος ή αλλεργικής ρινίτιδας.

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν λόγω της σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος είναι:

  • Οπισθορρινικές εκκρίσεις – Οι βλέννες κατευθύνονται προς το λαιμό
  • Ξηρότητα στο βλεννογόνο της ρινός – Κατάσταση που προκαλεί συχνές αιμορραγίες
  • Ροχαλητό και Υπνική άπνοια – Η αναπνοή διακόπτεται απότομα κατά τη διάρκεια του ύπνου
  • Αίσθημα παρατεταμένης κόπωσης– Οφείλεται στην κακή ποιότητα ύπνου λόγω δυσκολίας στην αναπνοή
  • Συχνά επεισόδια ιγμορίτιδας (παραρρινοκολπίτιδα) – Φλεγμονή και συγκέντρωση βλεννοπυώδους υγρού στα ιγμόρεια
  • Πόνος στο πρόσωπο και Κεφαλαλγία– Εξαιτίας των χρόνιων λοιμώξεων που προκαλούνται από τη συγκέντρωση βακτηρίων

 

Σκολίωση Ρινικού ΔιαφράγματοςΣκολίωση Ρινικού ΔιαφράγματοςΕπιπλέον, συχνά δημιουργεί – αυτοσχεδιαστικά – με το χέρι του (ή το μαξιλάρι), έναν μηχανισμό όπου το ρουθούνι που βρίσκεται στην πλευρά του παρεκτοπισμένου διαφράγματος εκτείνεται, αυξάνοντας έτσι έστω και ελάχιστα το διαθέσιμο πέρασμα αέρα.

Σκολίωση Ρινικού Διαφράγματος – Διάγνωση

Η διάγνωση της σκολίωσης ρινικού διαφράγματος πραγματοποιείται από εξειδικευμένο ωτορινολαρυγγολόγο. Μετά τη τη λήψη του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς και την καταγραφή της συμπτωματολογίας, ο γιατρός θα πραγματοποιήσει κλινική εξέταση. Μέσω της ενδοσκόπησης, θα ανιχνευθούν όλες οι πιθανές ανατομικές και λειτουργικές βλάβες που παρουσιάζονται στο εσωτερικό της μύτης. Η διαγνωστική διαδικασία ολοκληρώνεται μέσα σε λίγα λεπτά και ο εξειδικευμένος γιατρός ενημερώνει αναλυτικά τον ασθενή σχετικά με την ανατομική εικόνα της μύτης και τις περιοχές που απαιτούν θεραπευτική αποκατάσταση.

Πώς αντιμετωπίζεται η σκολίωση ρινικού διαφράγματος;

Η σκολίωση ρινικού διαφράγματος αντιμετωπίζεται χειρουργικά. Η πλαστική ρινικού διαφράγματος αποτελεί την πλέον κατάλληλη και ασφαλή επεμβατική διαδικασία για την επιδιόρθωση και τον ευθειασμό του στραβού ρινικού διαφράγματος. Κατά την επέμβαση, επιτυγχάνεται ο ευθειασμός τόσο της χόνδρινης όσο και της οστέινης περιοχής του ρινικού διαφράγματος, ενώ συγχρόνως αντιμετωπίζονται και τυχόν άλλα προβλήματα, όπως είναι οι ρινικοί πολύποδες και η υπερτροφία των ρινικών κογχών.
Σε αρκετές περιπτώσεις, και κατόπιν συνεννόησης με τον ασθενή, η πλαστική ρινικού διαφράγματος μπορεί να συνδυαστεί με τη ρινοπλαστική. Σε αυτήν την περίπτωση, η επέμβαση περιλαμβάνει και την επιδιόρθωση εξωτερικών δυσμορφιών της μύτης όπως για παράδειγμα ενός ύβου (καμπούρα) ή μίας χοντρής κορυφής. Έτσι, ο ασθενής, εκτός από μία λειτουργική μύτη που του προσφέρει σωστή και ανεμπόδιστη αναπνοή, απολαμβάνει και μία νέα βελτιωμένη εμφάνιση.

 

ΕπικοινωνίαΕπικοικοινωνία

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ