Σκολίωση Ρινικού Διαφράγματος

Σκολίωση Ρινικού Διαφράγματος

Τι είναι η σκολίωση ρινικού διαφράγματος;

Το ρινικό διάφραγμα είναι ένα τοίχωμα το οποίο αποτελείται από οστό προς τα πίσω και από χόνδρο προς τα εμπρός. Χωρίζει τη μύτη στην αριστερή και στη δεξιά ρινική θαλάμη και παρ’ όλο που είναι αρκετά σκληρό μπορεί να καμφθεί. Καλύπτεται από ένα λεπτό στρώμα ιστού που λέγεται βλεννογόνος και ο οποίος έχει πλούσια αιμάτωση από διάφορα αγγεία. Ιδανικά το διάφραγμα βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της ρινός. Σύμφωνα με την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Harvard περίπου στο 80% των ανθρώπων είναι ελαφρώς έκκεντρο χωρίς όμως να προκαλεί κάποιο σύμπτωμα, γι’ αυτό και δε γίνεται αντιληπτό. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως είναι στραβό σε σημαντικό βαθμό και τότε είναι που μιλάμε για τη σκολίωση ρινικού διαφράγματος.

Ποια συμπτώματα εμφανίζει ένας άνθρωπος με σκολίωση ρινικού διαφράγματος;

Σε έναν άνθρωπο με σκολίωση ρινικού διαφράγματος η ροή του αέρα μέσα από τη μύτη δεν είναι φυσιολογική με αποτέλεσμα να εμφανίζει ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Δυσκολία στην αναπνοή από το ένα ή και τα δύο ρουθούνια
  • Ρινική συμφόρηση δηλαδή αίσθημα ότι είναι μπουκωμένος
  • Συχνές ρινορραγίες
  • Συχνές ιγμορίτιδες
  • Πόνο στο πρόσωπο και στο κεφάλι
  • Οπισθορρινική καταρροή
  • Ροχαλητό και πιθανόν υπνική άπνοια

Ορισμένες φορές, άνθρωποι με ήπια σκολίωση του ρινικού διαφράγματος συνειδητοποιούν τα παραπάνω συμπτώματα κατά τη διάρκεια ενός κρυολογήματος. Αυτό συμβαίνει γιατί τότε ο εσωτερικός βλεννογόνος της μύτης πρήζεται με  αποτέλεσμα η ροή του αέρα να εμποδίζεται περισσότερο.

Σκολίωση Ρινικού Διαφράγματος Σκολίωση Ρινικού Διαφράγματος

Πώς γίνεται η διάγνωση της σκολίωσης ρινικού διαφράγματος;

Η διάγνωση της σκολίωσης ρινικού διαφράγματος γίνεται από εξειδικευμένο ΩΡΛ. Η εξέταση περιλαμβάνει τα εξής:

  • Ιστορικό. Ο γιατρός θα σας ρωτήσει σχετικά με τα συμπτώματα που βιώνετε καθώς και το αν έχετε στο ιστορικό σας κάποιο τραυματισμό ή κάποιο κάταγμα στη μύτη.
  • Κλινική εξέταση. Γίνεται μία πλήρης ωτορινολαρυγγολογική εξέταση η οποία τελικά επικεντρώνεται στη μύτη.
  • Ενδοσκόπηση μύτης. Η ενδοσκόπηση μύτης είναι η εξέταση κλειδί για τη συγκεκριμένη πάθηση. Γίνεται με τη χρήση πολύ λεπτών οπτικών ινών οι οποίες συνδέονται με ειδική κάμερα που προβάλει την εικόνα από το εσωτερικό της μύτης σε μεγέθυνση. Ο ΩΡΛ μπορεί έτσι να εντοπίσει με πολύ μεγάλη ακρίβεια πού βρίσκεται το πρόβλημα και πόσο σοβαρό είναι. Εκτιμά συγχρόνως και άλλες παθήσεις που πιθανόν να συνυπάρχουν όπως είναι οι πολύποδες μύτης και οι υπερτροφικές ρινικές κόγχες.
  • Απεικονιστικές εξετάσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις, όταν το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό ή όταν συνυπάρχουν έντονα συμπτώματα από τα ιγμόρεια ο γιατρός μπορεί να ζητήσει μία αξονική τομογραφία. Με αυτή συγκεντρώνει περισσότερα στοιχεία τόσο για το διάφραγμα όσο και για τις παραρρίνιες κοιλότητες.

Πώς αντιμετωπίζεται η σκολίωση ρινικού διαφράγματος;

Η σκολίωση ρινικού διαφράγματος αντιμετωπίζεται χειρουργικά από εξειδικευμένο ΩΡΛ ρινοχειρουργό. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης αποκολλάται ο ρινικός βλεννογόνος και έτσι αποκτούμε πρόσβαση στο διάφραγμα. Τα πολύ στραβά τμήματα αυτού αφαιρούνται ενώ ορισμένα τμήματα του χόνδρου, με ειδικούς χειρισμούς, επανατοποθετούνται στο μέσο της ρινικής κοιλότητας. Με την επέμβαση αυτή το εξωτερικό σχήμα της μύτης δε μεταβάλλεται καθόλου.  Η όλη διαδικασία διαρκεί γύρω στη μία ώρα, ανάλογα και με τη βαρύτητα του προβλήματος. Μετά το τέλος της, ο ασθενής έχει μέσα στη μύτη του έναν ελαφρύ πωματισμό ο οποίος αφαιρείται σε λιγότερο από 24 ώρες. Είναι αξιοσημείωτο ότι μετεγχειρητικά ο ασθενής δεν αισθάνεται πόνο και πολύ γρήγορα επανέρχεται στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στα τηλέφωνα:

210 69 90 484 & 6944 221 223

Δείτε Φωτογραφίες Ρινοπλαστικής Πριν και Μετά εδώ

Σκολίωση ρινικού διαφράγματος & Ρινοπλαστική

Αρκετές φορές, η χειρουργική αντιμετώπιση της σκολίωσης ρινικού διαφράγματος συνδυάζεται με τη ρινοπλαστική.
Αυτό συμβαίνει σε δύο κυρίως περιπτώσεις:

  • Όταν το διάφραγμα είναι πολύ στραβό, συνήθως εξαιτίας κάποιου τραυματισμού, με αποτέλεσμα να ‘συμπαρασύρει’ ολόκληρο το ρινικό σκελετό. Σε αυτή την περίπτωση, προκειμένου να ευθειάσουμε τη μύτη είναι απαραίτητο εκτός των άλλων, να κινητοποιήσουμε τα ρινικά οστά και ενδεχομένως να τοποθετήσουμε μοσχεύματα χόνδρου στο διάφραγμα.
  • Όταν ο ασθενής, πέρα από τη δυσκολία που έχει στο να αναπνέει από τη μύτη του, επιθυμεί να διορθώσει και κάποιο αισθητικό πρόβλημα που τον απασχολεί. Ο ύβος (καμπούρα), η χοντρή ή πεσμένη κορυφή, η φαρδιά ή μεγάλη συνολικά μύτη μπορούν να αποκατασταθούν με απόλυτη επιτυχία με την επέμβαση της ρινοδιαφραγματοπλαστικής. Μπορούμε έτσι να προσφέρουμε στον ασθενή μας ευεξία που πηγάζει από τη σωστή αναπνοή και αυτοπεποίθηση που προέρχεται από την αναβάθμιση της εξωτερικής του εμφάνισης.

 

Επικοινωνία Επικοινωνία