Στραβό Ρινικό Διάφραγμα: Συμπτώματα, Διάγνωση & Αντιμετώπιση
[content_table]
Το στραβό ρινικό διάφραγμα ή αλλιώς σκολίωση ρινικού διαφράγματος αφορά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, τόσο άντρες όσο και γυναίκες. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ωτορινολαρυγγολογίας-Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου (American Academy of Otolaryngology–Head and Neck Surgery) περίπου το 80% του γενικού πληθυσμού παρουσιάζει κάποιου βαθμού σκολίωση του διαφράγματος της μύτης του. Η κατάσταση αυτή προκύπτει όταν το διάφραγμα (το λεπτό οστεοχόνδρινο τοίχωμα που φυσιολογικά βρίσκεται στο κέντρο της ρινός) παρεκτοπιστεί προς τη δεξιά ή την αριστερή μεριά. Όταν η παρεκτόπιση αυτή είναι αρκετά σοβαρή, οι δύο ρινικές θαλάμες είναι άνισες σε μέγεθος και κατά συνέπεια η κυκλοφορία του αέρα από τη στενότερη γίνεται πιο δύσκολα. Συνήθως, η ανατομική αυτή ανωμαλία περιορίζεται στο εσωτερικό δημιουργώντας προβλήματα στην αναπνοή. Σε αρκετές περιπτώσεις όμως μπορεί να είναι εμφανής και εξωτερικά οπότε δημιουργούνται στραβή μύτη και άνισα ρουθούνια.
Ποια συμπτώματα έχουν οι ασθενείς με στραβό ρινικό διάφραγμα;
- Δυσκολία στην αναπνοή από το ένα ή και από τα δύο ρουθούνια. Αυτό μπορεί να γίνει πιο εύκολα αντιληπτό κατά τη διάρκεια της άσκησης, ενός κρυώματος ή μίας έξαρσης αλλεργικής ρινίτιδας.
- Συνειδητοποίηση του ρινικού κύκλου. Είναι φυσιολογικό κάποιες ώρες της ημέρας να αναπνέουμε καλύτερα από το ένα ρουθούνι και κάποιες ώρες από το άλλο. Αυτό ονομάζεται ρινικός κύκλος. Σε μία μύτη που συνολικά αναπνέει φυσιολογικά, ο ρινικός κύκλος δε γίνεται αντιληπτός. Αν όμως υπάρχει ρινική απόφραξη ο ασθενής καταλαβαίνει αυτή την εναλλαγή γιατί επηρεάζει την αναπνοή του.
- Ροχαλητό και άπνοια κατά τον ύπνο. Το στραβό ρινικό διάφραγμα είτε από μόνο του είτε σε συνδυασμό με άλλες καταστάσεις αποτελεί βασική αιτία ροχαλητού και διακοπής της αναπνοής κατά τον ύπνο.
- Κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας εξαιτίας της κακής ποιότητας ύπνου.
- Επιλογή μιας συγκεκριμένης πλευράς κατά τον ύπνο. Πολλοί ασθενείς επιλέγουν να κοιμούνται προς την πλευρά που έχουν το πρόβλημα. Ο λόγος είναι ότι με αυτόν τον τρόπο η ροή του αέρα από τη φυσιολογική πλευρά μπορεί να είναι πιο άνετη.
- Πονοκέφαλος. Κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχτεί ακόμη. Σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές όμως, αν υπάρχει μία μεγάλη σκολίωση σε βαθμό που το διάφραγμα να ακουμπά στο πλάγιο τοίχωμα της μύτης, μπορεί να προκαλείται πόνος στην ίδια πλευρά του κεφαλιού (σαν ημικρανία).
- Ξηροστομία και συχνές φαρυγγίτιδες λόγω του ότι ο ασθενής με στραβό ρινικό διάφραγμα αναγκάζεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα να αναπνέει από το στόμα.
- Συχνές ιγμορίτιδες εξαιτίας της μη φυσιολογικής κυκλοφορίας αέρα στους παραρρίνιους κόλπους (ιγμόρεια).
- Ξηρότητα ρινικού βλεννογόνου και ρινορραγίες λόγω της μη φυσιολογικής ροής του αέρα μέσα στη ρινική κοιλότητα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί ασθενείς δεν αντιλαμβάνονται το πρόβλημα ακόμη και αν είναι αρκετά σοβαρό. Ο λόγος είναι ότι έχουν συνηθίσει να αναπνέουν προβληματικά για μεγάλο χρονικό διάστημα και μη έχοντας μέτρο σύγκρισης δεν μπορούν να αντιληφθούν πώς είναι να αναπνέει κανείς φυσιολογικά. Είναι μόνο μετά την επέμβαση πλαστικής ρινικού διαφράγματος που αντιλαμβάνονται τι έχαναν τόσα χρόνια.
Με ποιο τρόπο γίνεται η διάγνωση του στραβού ρινικού διαφράγματος;
Ποια είναι η αντιμετώπιση της σκολίωσης ρινικού διαφράγματος;
Στις μέρες μας, πολλοί ασθενείς, παράλληλα με το στραβό ρινικό διάφραγμα, επιθυμούν να διορθώσουν και την εξωτερική εμφάνιση της μύτης τους. Κάτι τέτοιο είναι απόλυτα εφικτό στα χέρια ενός έμπειρου και εξειδικευμένου ρινοχειρουργού με την επέμβαση της λειτουργικής ρινοπλαστικής. Μία ασύμμετρη ή χοντρή κορυφή, μία αντιαισθητική καμπούρα ή μία στραβή μύτη μπορούν να αποκατασταθούν στον ίδιο χειρουργικό χρόνο χαρίζοντας στον ασθενή ελεύθερη αναπνοή και ανανεωμένη εμφάνιση.
[/question_page]