Ακουστικά: Όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν τα αγοράσετε

ακουστικάΓια εκατομμύρια ανθρώπους που πάσχουν από μειωμένη ακοή τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι η καλύτερη επιλογή προκειμένου να αποκτήσουν μία σημαντικά βελτιωμένη ποιότητα ζωής. Στις μέρες μας είναι διαθέσιμοι πολλοί τύποι ακουστικών, ανάλογα με τις προτιμήσεις και τις συνήθειες του κάθε ασθενή.

 

Τί ακριβώς είναι τα ακουστικά;

Τα ακουστικά είναι μικρές, σύγχρονες ηλεκτρονικές συσκευές οι οποίες προσαρμοζόμενες στις ιδιαιτερότητες κάθε ασθενή, αντιμετωπίζουν διαφόρων τύπων και βαθμών βαρηκοΐες. Κάθε ακουστικό περιλαμβάνει:

  • τουλάχιστον ένα μικρόφωνο το οποίο συλλέγει τους ήχους
  • ένα ψηφιακό τσιπ που επεξεργάζεται και ενισχύει τον ήχο
  • ένα μεγάφωνο το οποίο στέλνει το σήμα στο αυτί
  • μία μπαταρία

Με ποιο τρόπο βοηθούν τα ακουστικά στην αντιμετώπιση της βαρηκοΐας;

Τα ακουστικά ενισχύουν τους ήχους που φτάνουν στο αυτί. Συνήθως χρησιμοποιούνται από ανθρώπους οι οποίοι πάσχουν από την λεγόμενη νευροαισθητήρια βαρηκοΐα. Σε αυτό τον τύπο βαρηκοΐας η βλάβη εντοπίζεται στα τριχωτά νευρικά κύτταρα που βρίσκονται στον κοχλία του εσωτερικού αυτιού. Τα υγιή τριχωτά κύτταρα είναι εκείνα τα οποία προσλαμβάνουν τον ενισχυμένο ήχο και στη συνέχεια τον διαβιβάζουν με τη μορφή νευρικών σημάτων στο ακουστικό νεύρο και τελικά στον εγκέφαλο.

 

Πώς θα πάρω τα ακουστικά που μου ταιριάζουν;

Προκειμένου να προμηθευτείτε τα κατάλληλα ακουστικά θα πρέπει προηγουμένως να εξεταστείτε από έναν ειδικό ΩΡΛ ο οποίος θα ακολουθήσει την παρακάτω διαδικασία:

  • Θα λάβει ένα λεπτομερές ιστορικό
  • Θα εξετάσει το αυτί σας με ωτομικροσκόπηση προκειμένου να αποκλείσει την ύπαρξη κάποιου ενδεχομένως ιάσιμου προβλήματος όπως η ωτίτιδα ή η παρουσία κεριού.
  • Θα κάνει έναν αναλυτικό έλεγχο ακοής με κύριες εξετάσεις το ακουόγραμμα και το τυμπανόγραμμα.

Εφόσον ο έλεγχος αποδείξει ότι έχετε απώλεια ακοής, ο γιατρός σας θα σας συστήσει να επισκεφτείτε έναν αξιόπιστο και κατάλληλα εκπαιδευμένο ακοοπροσθετιστή. Πρόκειται για τον τεχνικό ο οποίος στηριζόμενος στις συστάσεις του Ωτορινολαρυγγολόγου, θα φροντίσει ώστε να λάβετε το πιο κατάλληλο ακουστικό για εσάς.

Ποιοι τύποι ακουστικών υπάρχουν;

Οι βασικοί τύποι ακουστικών είναι δύο:

  • Τα ενδοκαναλικά, τα οποία μπαίνουν στον έσω ακουστικό πόρο του αυτιού και είναι σχεδόν αθέατα. Είναι κατάλληλα για ήπιες έως μέτριες βαρηκοΐες.
  • Τα οπισθοωτιαία, τα οποία τοποθετούνται πίσω από το πτερύγιο του αυτιού. Συνδέονται μέσω ενός πολύ λεπτού διαφανούς καλωδίου με μία θηλή εντός του έξω ακουστικού πόρου. Στις μέρες μας, το μέγεθός τους έχει μικρύνει σημαντικά και πλέον δεν προκαλούν αισθητικό πρόβλημα όπως παλιότερα. Είναι κατάλληλα για κάθε βαθμού βαρηκοΐα.

Τον ποιο τύπο θα διαλέξετε τελικά εξαρτάται από τη σοβαρότητα του προβλήματος που έχετε, από τις κοινωνικές και επαγγελματικές υποχρεώσεις στις οποίες πρέπει να ανταποκριθείτε, από το χρηματικό ποσό που επιθυμείτε να ξοδέψετε κτλ.

 

Θα ακούω αμέσως καλύτερα με τα καινούρια μου ακουστικά;

Ναι, θα ακούτε καλύτερα αμέσως μόλις φορέσετε τα ακουστικά σας. Κατά πάσα πιθανότητα όμως, όπως είναι λογικό, θα χρειαστείτε κάποιο χρόνο προκειμένου να τα συνηθίσετε. Για το λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό κατά την αρχική περίοδο, να είστε σε επαφή με τον ακοοπροσθετιστή σας ώστε να γίνονται όλες οι απαραίτητες ρυθμίσεις στη συσκευή σας. Με τον τρόπο αυτό θα εξοικειωθείτε σύντομα με αυτή και θα απολαύσετε τα πλεονεκτήματα που σας προσφέρει η βελτιωμένη ακοή σας.

 

Ισχύει ότι τα ακουστικά καθυστερούν την εμφάνιση άνοιας;

Το όφελος που προσφέρουν τα ακουστικά, στο άτομο με βαρηκοΐα, είναι πολύ μεγαλύτερο από την απλή ενίσχυση του ήχου. Η ακοή είναι μία περίπλοκη νευρολογική διαδικασία που μας συνδέει με τον κόσμο. Οι έρευνες δείχνουν ότι η χρήση των ακουστικών από τα άτομα που τα χρειάζονται, μειώνουν την κοινωνική απομόνωση, καθυστερούν την εμφάνιση άνοιας, ενισχύουν το αίσθημα ασφάλειας και βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής τους.

Είναι πολύ σημαντικό επίσης να τονίσουμε ότι η αποκατάσταση της ακοής ενός ατόμου με βαρηκοΐα προσφέρει μία σημαντική ανακούφιση και στο οικογενειακό του περιβάλλον. Η συνεννόηση είναι πλέον πολύ καλύτερη, σταματά η κουραστική επανάληψη των φράσεων, περιορίζεται η ενόχληση από τη δυνατή ένταση του ήχου της τηλεόρασης ή του ραδιοφώνου και γενικά αποκαθίσταται η καθημερινή επικοινωνία.

Επικοινωνία

Επικοινωνία