Ανατομία της μύτης

[content_table]
ανατομία της μύτης

Η ανατομία της μύτης είναι σημαντική για τη διάγνωση και την κατανόηση των παθήσεων που εμφανίζονται σε αυτή. Ένας ΩΡΛ οφείλει να γνωρίζει άριστα την ανατομία της μύτης, ώστε να μπορεί να παρέχει μια αποτελεσματική λύση σε οποιοδήποτε πρόβλημα του ασθενούς.

Ποιος, όμως, είναι ο ρόλος της μύτης και ποιες είναι οι πιο συχνές παθήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ένας ΩΡΛ;

 

Ποιος είναι ο ρόλος της μύτης;

Οι κυριότερες αποστολές της μύτης είναι:

  • Συμβάλλει στη λειτουργία της αναπνοής
  • Λειτουργεί σαν φίλτρο του αέρα
  • Αποτελεί το όργανο της όσφρησης
  • Θερμαίνει και εφυγραίνει τον εισπνεόμενο αέρα

 

Ποια είναι η ανατομία της μύτης;

Η μύτη δεν είναι μόνο αυτό που φαίνεται εξωτερικά. Ένα μεγάλο της τμήμα βρίσκεται εσωτερικά και δεν είναι ορατό, χωρίς τα ειδικά εργαλεία του ΩΡΛ.

Η μύτη εσωτερικά

Το εσωτερικό τμήμα της μύτης φτάνει μέχρι το ρινοφάρυγγα. Η ρινική κοιλότητα χωρίζεται στα δύο μέσω του διαφράγματος που έχει τη μορφή ενός «διαχωριστικού». Το διάφραγμα είναι εμφανές και στο εξωτερικό τμήμα της μύτης.

Στο εσωτερικό της μύτης βρίσκονται, επίσης, μικρές τρίχες και οι λεγόμενες ρινικές κόγχες. Οι πρώτες συμβάλλουν στη συγκράτηση διάφορων βλαβερών ουσιών και οι δεύτερες συμβάλλουν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του αέρα. Στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του αέρα συμβάλλουν εξίσου και τα ιγμόρεια. Επίσης, στην κοιλότητα αυτή περιέχονται και τα νευρικά κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την όσφρηση.

Τέλος, η μύτη συνδέεται μέσω των ευσταχιανών σαλπίγγων με το αυτί. Εκείνες συμβάλλουν στη ρύθμιση και στη εξισορρόπηση της πίεσης του αέρα.

Η μύτη εξωτερικά

Εξωτερικά, η μύτη αδρά έχει ένα τριγωνικό σχήμα, το οποίο βέβαια παρουσιάζει μία πληθώρα παραλλαγών από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ανατομικά, διακρίνουμε τη ράχη, την κορυφή της μύτης και τα ρουθούνια. Το εξωτερικό τμήμα της μύτης αποτελείται από οστά, χόνδρους και το υπερκείμενο δέρμα.

 

 

Παθήσεις της μύτης

Όλα τα τμήματα της μύτης βρίσκονται σε μια αρμονία και το καθένα από αυτά συμβάλλει με το δικό του τρόπο στη σωστή λειτουργία της. Ωστόσο, μερικές φορές, κάποιοι παράγοντες, είτε εξωτερικοί είτε κληρονομικοί παρεμποδίζουν την ομαλή της λειτουργία.

Στον παρακάτω πίνακα, θα δείτε αναλυτικά τις πιο συχνές παθήσεις και τον τρόπο με τον οποίο αυτές αντιμετωπίζονται.

Τμήμα Πάθηση Θεραπεία
Διάφραγμα Στραβό διάφραγμα Πλαστική ρινικού διαφράγματος, Λειτουργική Ρινοπλαστική
Ρινικός βλεννογόνος Πολύποδες μύτης Ρινικά σπρέι, ρινικές πλύσεις, φαρμακευτική αγωγή / Ενδοσκοπική Χειρουργική Ρινός – Παραρρινίων
Ιγμόρεια Ιγμορίτιδα Ρινικές πλύσεις, αποσυμφορητικά / Ενδοσκοπική Χειρουργική Ρινός – Παραρρινίων
Ρινικός βλεννογόνος Αλλεργική Ρινίτιδα Ρινικά σπρέι, ρινικές πλύσεις, φαρμακευτική αγωγή / Ανοσοθεραπεία
Ρινικές κόγχες Υπερτροφικές Ρινικές Κόγχες Φαρμακευτική αγωγή / Συρρίκνωση ρινικών κογχών, Κογχοπλαστική
Εξωτερικό μύτης Ύβος, Χοντρή κορυφή, Μεγάλη μύτη Ρινοπλαστική

 

Πώς διαγιγνώσκονται οι παθήσεις;

Η διάγνωση των παθήσεων πραγματοποιείται με διάφορες εξετάσεις που πραγματοποιούνται στο ΩΡΛ ιατρείο. Για παράδειγμα, μια εξέταση που επιτρέπει τον έλεγχο του εσωτερικού της μύτης είναι η ενδοσκόπηση. Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα να γίνει εκτίμηση ρινικής αναπνοής. Η εξέταση αυτή μετρά την ποσότητα του αέρα που εισέρχεται στη μύτη.

Υπάρχουν διάφορες εξετάσεις στις οποίες μπορεί να υποβληθεί ένας ασθενής, ώστε να διαγνωσθεί το πρόβλημά του. Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και για αυτό ο ΩΡΛ προσαρμόζει την εξέταση ανάλογα με τον ασθενή και τις προσωπικές του ανάγκες.

 

Ο Δρ. Μιχάλης Τσούνης είναι Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος με ειδίκευση στη Ρινοπλαστική και την Ενδοσκοπική Ρινός – Παραρρινίων. Απόφοιτος και αριστούχος Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μετεκπαιδεύτηκε στο εξωτερικό, όπου και διδάχθηκε όλες τις σύγχρονες τεχνικές της ρινοχειρουργικής. Μέχρι σήμερα, συνεχίζει να επιμορφώνεται και να ενημερώνεται διαρκώς, επιδιώκοντας να προσφέρει μια εξατομικευμένη θεραπεία για κάθε ασθενή. Παράλληλα, είναι προσκεκλημένος ομιλητής σε πολλά διεθνή και εγχώρια συνέδρια με αντικείμενο τη Λειτουργική Ρινοπλαστική.

 

Επικοινωνία Επικοινωνία