Αντροχοανικός πολύποδας
Τι ορίζεται ως αντροχοανικός πολύποδας;
Ο αντροχοανικός πολύποδας μύτης είναι μια μορφή πολύποδα που εκφύεται μέσα από το ιγμόρειο ή πιο σωστά μέσα από το γναθιαίο άντρο. Προκαλεί σοβαρά προβλήματα αναπνοής, αφού καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της αντίστοιχης ρινικής θαλάμης και μέσω των ρινικών χοανών εκτείνεται στον ρινοφάρυγγα ή σε ακόμα πιο ακραίες περιπτώσεις στον στοματοφάρυγγα. Αυτό το είδος πολύποδα εντοπίζεται κυρίως σε μικρούς ασθενείς και σε νεαρούς ενήλικες ενώ είναι συχνότεροι στο ανδρικό φύλο.
Ομοιότητες & Διαφορές με τους ρινικούς πολύποδες
Ο αντροχοανικός πολύποδας και οι άλλοι τύποι ρινικών πολυπόδων παρουσιάζουν πολλές ομοιότητες ως προς την συμπτωματολογία και τον τρόπο αντιμετώπισής τους. Η διαφορά τους έγκειται στη μορφολογία τους και στο σημείο εντοπισμού τους. Ειδικότερα, ο αντροχοανικός πολύποδας είναι μια πολυποειδής μάζα που καταλαμβάνει το γναθιαίο άντρο, τη ρινική θαλάμη και μερικές φορές τον ρινοφάρυγγα και τον στοματοφάρυγγα. Οι άλλοι τύποι ρινικών πολυπόδων εκφύονται από οποιονδήπορε παραρρίνιο κόλπο και καταλαμβάνουν ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο μέρος της ρινικής κοιλότητας.
Αντροχοανικός πολύποδας & Αίτια πρόκλησης
Τα αίτια δημιουργίας του αντροχοανικού πολύποδα δεν έχουν καθοριστεί με σαφήνεια. Η επικρατούσα θεωρία είναι ότι προκαλείται λόγω χρόνιας φλεγμονής της μύτης, η οποία ενδέχεται να προκαλείται από τα παρακάτω:
- Συχνές λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού
- Άσθμα
- Κληρονομικότητα
- Αλλεργική ρινίτιδα
- Υπερευαισθησία σε συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκων (π.χ. ασπιρίνη)
- Κυστική ίνωση
- Σύνδρομο Churg Strauss
Επίσης, για την εμφάνισή τους έχει ενοχοποιηθεί και η χρόνια ιγμορίτιδα.
Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται ο αντροχοανικός πολύποδας;
Ο αντροχοανικός πολύποδας παρουσιάζει την παρακάτω συμπτωματολογία:
- Δυσκολία αναπνοής από τη μύτη (κυρίως από την πλευρά που εντοπίζεται ο πολύποδας)
- Αίσθημα βουλωμένης μύτης
- Πρόκληση ένρινης ομιλίας
- Πόνος και δυσφορία στο μάγουλο στην περιοχή πάνω από το γναθιαίο άντρο
- Δυσκολία στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου
- Ροχαλητό
- Οπισθορρινική έκκριση που προκαλεί στον ασθενή βήχα
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Η διάγνωση πραγματοποιείται κατόπιν της λήψης ενός λεπτομερούς ιστορικού του ασθενούς και της καταγραφής των συμπτωμάτων του. Στη συνέχεια, μέσω της ενδοσκόπησης μύτης ο ΩΡΛ εξετάζει με ακρίβεια το εσωτερικό της μύτης του ασθενούς, λαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που θα τον οδηγήσουν σε μια έγκυρη διάγνωση. Επίσης, ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί και σε αξονική ή μαγνητική τομογραφία πριν τη χειρουργική αφαίρεση του πολύποδα, για να αξιολογηθεί η πλήρης έκτασή του.
Ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος αντιμετώπισης του αντροχοανικού πολύποδα;
Ο ιδανικός τρόπος αντιμετώπισης του αντροχοανικού πολύποδα είναι η χειρουργική αφαίρεσή του ενδοσκοπικά. Η ενδοσκοπική χειρουργική ρινός-παραρρινίων κόλπων αποτελεί μια σύγχρονη χειρουργική μέθοδο αντιμετώπισης παθήσεων της μύτης και των παραρρίνιων κόλπων. Η επέμβαση πραγματοποιείται με τον ασθενή υπό γενική αναισθησία με τη χρήση ειδικών εργαλείων ενδοσκοπικής χειρουργικής.
Το ενδοσκόπιο και τα λεπτά χειρουργικά εργαλεία εισέρχονται στο εσωτερικό της μύτης μέσα από τα ρουθούνια. Έτσι, η αφαίρεση του πολύποδα πραγματοποιείται χωρίς εξωτερική τομή άμεσα και με απόλυτη ασφάλεια. Αρχικά, διανοίγεται το στόμιο του ιγμορείου, αφαιρείται ο πολύποδας και καθαρίζεται επιμελώς το σημείο έκφυσής του. Σε περιπτώσεις όπου ο αντροχοανικός πολύποδας είναι μεγάλος και δεν είναι εφικτό να αφαιρεθεί από τη μύτη, αφαιρείται από το στόμα. Τέλος, ο πολύποδας που αφαιρείται μαζί με μια μικρή επιφάνεια υγειών ιστών αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση.
Μετά τη χειρουργική αφαίρεση του αντροχοανικού πολύποδα
Ο ασθενής μετά τη χειρουργική επέμβαση μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια ημέρα ή την επόμενη. Δεν υπάρχει πωματισμός ή γάζες και δεν παρατηρείται μετεγχειρητικός πόνος. Μπορούν να χορηγηθούν ήπια παυσίπονα (παρακεταμόλη) για 1-2 ημέρες προκειμένου ο ασθενής να νιώθει πιο άνετα και όχι επειδή θα πονάει.
Μετά τη χειρουργική αφαίρεση του αντροχοανικού πολύποδα ο ασθενής θα πρέπει να πραγματοποιεί συχνά ρινικές πλύσεις για τον καθαρισμό της χειρουργηθείσας περιοχής και την ομαλή επούλωσή της και να αποφύγει το έντονο φύσημα της μύτης τουλάχιστον για 7 ημέρες. Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες είναι άμεση, με εξαίρεση την έντονη φυσική δραστηριότητα, η οποία επιτρέπεται 3 εβδομάδες μετά την επέμβαση.
Εάν εμφανίζετε συμπτώματα που σχετίζονται με την ύπαρξη αντροχοανικού πολύποδα, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν έμπειρο και εξειδικευμένο Ωτορινολαρυγγολόγο. Ο ρόλος του είναι καθοριστικής σημασίας για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος και την ανακούφισή σας. Επικοινωνήστε με έναν έμπειρο ΩΡΛ στην Αθήνα ή σε κάποιο άλλο μέρος και κλείστε το ραντεβού σας.