Άσθμα, Ρινικοί Πολύποδες και Αλλεργία στην Ασπιρίνη
Πώς συνδέεται το άσθμα με τους ρινικούς πολύποδες και την αλλεργία στην ασπιρίνη;
Έχει αποδειχθεί πως το άσθμα και οι ρινικοί πολύποδες συσχετίζονται, χωρίς απαραίτητα να γίνεται λόγος για μια σχέση αιτίου – αιτιατού μεταξύ τους. Μαζί με την υπερ-ευαισθησία/αλλεργία στην ασπιρίνη, το άσθμα και οι ρινικοί πολύποδες αποτελούν τη λεγόμενη Τριάδα του Σάμτερ (Samter’s Triad). Πρόκειται για μια χρόνια πάθηση που εκδηλώνεται μετά την πρόσληψη ασπιρίνης ή άλλων μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.
Τι συμπτώματα εμφανίζουν οι ασθενείς που πάσχουν από την Τριάδα του Σάμτερ;
Άτομα που διαγιγνώσκονται με την Τριάδα του Σάμτερ πάσχουν από:
- Άσθμα
- Ρινικούς πολύποδες
- Φλεγμονή των παραρρινίων και του βλεννογόνου της μύτης (ρινοκολπίτιδα ή ρινίτιδα)
- Υπερευαισθησία/αλλεργία στην ασπιρίνη
Ακόμα και στην περίπτωση που δεν έχει διαγνωσθεί αλλεργία στην ασπιρίνη, συστήνεται η αποφυγή της, όταν οι ασθενείς εμφανίζουν ρινικούς πολύποδες και άσθμα. Αυτό γιατί, το ποσοστό να είναι αλλεργικοί στην ασπιρίνη είναι ιδιαίτερα υψηλό.
Εάν εκδηλωθεί η αλλεργική αντίδραση, τότε τα συμπτώματα που παρατηρούνται είναι:
- Έντονος βήχας και φτάρνισμα
- Δυσκολία στην αναπνοή
- Πόνος στο στήθος
- Πονοκέφαλος
- Ρινική συμφόρηση
Άσθμα, Ρινικοί Πολύποδες και Αλλεργία στην Ασπιρίνη: Συχνότητα
Υπολογίζεται πως από το σύνολο των ατόμων με άσθμα, το 9% μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα της Τριάδας του Σάμτερ. Το ποσοστό μπορεί να φτάσει το 30%, όταν οι ασθενείς πάσχουν τόσο από άσθμα όσο και από ρινικούς πολύποδες. Όσον αφορά στο φύλο και την ηλικία, η Τριάδα του Σάμτερ μπορεί να εκδηλωθεί τόσο σε άνδρες όσο και γυναίκες ηλικίας 20 – 50 ετών.
Οι ασθενείς με άσθμα παρουσιάζουν ρινικούς πολύποδες;
Οι ρινικοί πολύποδες είναι συνήθως μικρές καλοήθεις διογκώσεις στο εσωτερικό της ρινικής κοιλότητας. Οφείλονται σε χρόνια φλεγμονή του ρινικού βλεννογόνου που μπορεί να προκαλείται από διάφορους παράγοντες, όπως είναι διάφορα αλλεργιογόνα. Τα ίδια αλλεργιογόνα που προκαλούν άσθμα, τείνουν να προκαλούν πολύποδες. Μάλιστα, 1 στους 10 ασθενείς έχουν άσθμα και ρινικούς πολύποδες που εμφανίζονται ταυτόχρονα. Αντίστοιχα, 9 στους 10 εμφανίζουν πρώτα πολύποδες και μετά εκδηλώνουν άσθμα.
Μπορώ να προλάβω το άσθμα αντιμετωπίζοντας τους ρινικούς πολύποδες;
Δεν μπορεί κανείς να πει με σιγουριά πως θεραπεύοντας τους ρινικούς πολύποδες, δεν θα εκδηλωθεί άσθμα. Και αυτό γιατί η πορεία της πάθησης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι για παράδειγμα η κληρονομικότητα.
Μόλις παρατηρήσετε συμπτώματα ενδεικτικά ύπαρξης άσθματος και/ή ρινικών πολυπόδων, είναι σημαντικό να απευθυνθείτε στον ΩΡΛ σας. Ο λόγος είναι ότι το ανώτερο και το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα αποτελούν μία ενιαία οντότητα. Αυτό κάνει απαραίτητη την ταυτόχρονη φροντίδα τόσο των πνευμόνων όσο και της μύτης σε περιπτώσεις που και τα δύο ή το ένα από τα δύο πάσχουν.
Ποια είναι η μέθοδος αντιμετώπισης;
Σε ασθενείς με άσθμα και ρινικούς πολύποδες, η αρχική προσέγγιση τείνει να είναι φαρμακευτική με ρινικά σπρέυ, πλύσεις και πιθανόν αντιισταμινικά χάπια. Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, η ουσιαστική λύση δίνεται από την ενδοσκοπική χειρουργική παραρρινίων κόλπων, με την οποία αφαιρούνται οι πολύποδες μύτης και όλες οι βλεννοπυώδεις εκκρίσεις που βρίσκονται μέσα στα ιγμόρεια. Έτσι, η φλεγμονή που υπήρχε στην περιοχή υποχωρεί και αποκαθίσταται η φυσιολογική αναπνοή. Ταυτόχρονα, στον ίδιο χειρουργικό χρόνο μπορούν να αποκατασταθούν και άλλα λειτουργικά προβλήματα της μύτης, όπως είναι το στραβό ρινικό διάφραγμα και οι υπερτροφικές ρινικές κόγχες.
Γιατί να απευθυνθώ σε έναν ΩΡΛ όταν έχω άσθμα;
Το άσθμα και η ρινίτιδα είναι δύο παθολογικές καταστάσεις που συχνά διαδέχονται η μία την άλλη ή απλώς συνυπάρχουν. Έτσι, ασθενείς με άσθμα μπορεί να πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα ή να έχουν πολύποδες. Ως αποτέλεσμα, υποφέρουν από ρινική συμφόρηση, ενώ ενδέχεται να εμφανίσουν ιγμορίτιδα και γενικότερα να δυσκολεύονται να αναπνεύσουν.
Η επίσκεψη στον ΩΡΛ κρίνεται απαραίτητη, ώστε να διαπιστωθεί πιθανή συνύπαρξη άσθματος και ρινικών πολυπόδων. Μετά την κλινική εξέταση και τη διενέργεια μίας λεπτομερούς ενδοσκόπησης μύτης, ο ιατρός μπορεί να συστήσει τη διενέργεια επιπλέον διαγνωστικών εξετάσεων. Έχοντας στη διάθεσή του όλες τις κλινικές, απεικονιστικές και εργαστηριακές πληροφορίες θα προτείνει τελικά την κατάλληλη θεραπεία.
Ο Δρ. Μιχάλης Τσούνης είναι Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος και έχει εξειδικευθεί στη Ρινολογία και στη Χειρουργικής Ρινός-Παραρρινίων και Βάσης Κρανίου σε διεθνούς φήμης νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ολλανδίας. Έχει πολυετή εμπειρία τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό με πλήθος περιστατικών και έχει πραγματοποιήσει πολλές απαιτητικές επεμβάσεις. Ο ιατρός συμμετέχει σε τακτική βάση σε εκπαιδευτικά συνέδρια και σεμινάρια ρινοχειρουργικής τόσο ως ομιλητής όσο και ως εκπαιδευτής.
Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του για οτιδήποτε σας απασχολεί.