Επέμβαση Ρινικού Διαφράγματος – Συχνές Ερωτήσεις

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Επέμβαση Ρινικού Διαφράγματος

    Η χειρουργική επέμβαση με την οποία ευθειάζουμε το στραβό ρινικό διάφραγμα ονομάζεται πλαστική ρινικού διαφράγματος ή πιο απλά – όπως καλείται από πολλούς – «επέμβαση ρινικού διαφράγματος». Με την επέμβαση αυτή βελτιώνουμε τη ροή του αέρα από τη μύτη και αποκαθιστούμε τη φυσιολογική αναπνοή.
    Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά μερικές από τις πιο συχνές απορίες που μπορεί κάποιος να έχει σχετικά με τη συγκεκριμένη επέμβαση.

    Τι είναι το ρινικό διάφραγμα;

    Το ρινικό διάφραγμα είναι μία ανατομική δομή με συνολικό μήκος περίπου 7 εκατοστά. Απαρτίζεται από χόνδρο και από οστό και διαιρεί τη μύτη στο δεξί και στο αριστερό ρουθούνι. Όταν, αντί να είναι ευθύ, είναι στραβό, προκαλεί απόφραξη στο ένα ή και στα δύο ρουθούνια με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η ρινική αναπνοή. Η σκολίωση ρινικού διαφράγματος μπορεί να προκληθεί από κάποιο τραυματισμό ή να υπάρχει στο άτομο από τη γέννησή του.

    Πώς θα ξέρω ότι χρειάζεται να υποβληθώ σε επέμβαση ρινικού διαφράγματος;

    Ο ασθενής, προκειμένου να μάθει με βεβαιότητα ότι πρέπει να υποβληθεί σε επέμβαση ρινικού διαφράγματος, πρέπει να επισκεφτεί έναν ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο. Ο τελευταίος, αφού πάρει ένα λεπτομερές ιστορικό, θα τον εξετάσει με ενδοσκόπηση μύτης. Θα βάλει δηλαδή ένα μικρό ενδοσκόπιο στη μύτη του και με ειδική κάμερα θα καταγράψει κάθε λεπτομέρεια του εσωτερικού της, συμπεριλαμβανομένων των ανατομικών ανωμαλιών του διαφράγματος. Άλλη εξέταση με την οποία μπορούμε να διαγνώσουμε το στραβό ρινικό διάφραγμα είναι η αξονική τομογραφία όμως αυτή, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν είναι αναγκαία. Στο τέλος της συνάντησης, ο γιατρός θα σας προτείνει τις ενδεδειγμένες θεραπευτικές λύσεις.

    Επέμβαση Ρινικού Διαφράγματος Επέμβαση Ρινικού Διαφράγματος

    Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να υποβληθεί κάποιος σε πλαστική ρινικού διαφράγματος;

    Η κατάλληλη ηλικία για να υποβληθεί κάποιος σε πλαστική ρινικού διαφράγματος εξαρτάται από το φύλο. Έτσι, για τις γυναίκες το κατώτατο όριο είναι τα 16 έτη ενώ για τους άνδρες τα 18. Ο λόγος είναι ότι μέχρι τότε ο σκελετός της μύτης και συνεπώς και το διάφραγμα βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης και οποιαδήποτε παρέμβαση θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω παραμόρφωση. Από εκεί και μετά, δεν υπάρχει ανώτατο ηλικιακό όριο. Σε κάθε περίπτωση, συστήνουμε στους ασθενείς που πάσχουν από σκολίωση του ρινικού διαφράγματος να υποβάλλονται στην επέμβαση νωρίς στη ζωή τους προκειμένου να απαλλαγούν από τα ενοχλητικά συμπτώματα που βιώνουν και να αποφύγουν πιθανές επιπλοκές.

    Πώς θα προετοιμαστώ για την επέμβαση ρινικού διαφράγματος;

    Πριν υποβληθείτε σε επέμβαση ρινικού διαφράγματος, είναι σημαντικό να εξασφαλισθούν τα εξής:

    • Ο γιατρός σας θα πρέπει να γνωρίζει όλα τα φάρμακα που λαμβάνετε, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών και των συμπληρωμάτων διατροφής.
    • Ορισμένες ημέρες πριν το χειρουργείο θα πρέπει να διακόψετε ορισμένα από τα φάρμακα όπως π.χ. την ασπιρίνη, την ιμπουπροφαίνη. Επίσης, η διακοπή αφορά και στα αντιπηκτικά προκειμένου να μην υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αιμορραγίας.
    • Τέλος, είναι απαραίτητο να ενημερώσετε τον χειρουργό σας σε περίπτωση που έχετε κάποια αλλεργία ή διαταραχή στην πήξη του αίματος.

    Πώς γίνεται η επέμβαση ρινικού διαφράγματος;

    Η επέμβαση ρινικού διαφράγματος γίνεται με γενική αναισθησία πράγμα που εξασφαλίζει ότι ο ασθενής δε νιώθει κανέναν απολύτως πόνο. Δεν υπάρχει καμία εξωτερική τομή στο δέρμα και όλοι οι χειρουργικοί χειρισμοί γίνονται στο εσωτερικό της μύτης. Ο χειρουργός, αφού ανασηκώσει το ρινικό βλεννογόνο προσεγγίζει τα σκολιά τμήματα του διαφράγματος τα οποία είτε τα αφαιρεί είτε τα σμιλεύει και τα επανατοποθετεί στη σωστή θέση. Η διάρκεια της επέμβασης κυμαίνεται από 30 έως 60 λεπτά συνήθως ή και παραπάνω κάποιες φορές ανάλογα με τη σοβαρότητα του πρoβλήματος. Στο τέλος, δεν τοποθετούνται γάζες μέσα στη μύτη ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να τοποθετηθεί ελαφρύς πωματισμός. Ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του την ημέρα του χειρουργείου ή την επόμενη, ανάλογα με την επιθυμία του.

    Με ποιες άλλες χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να συνδυαστεί η επέμβαση ρινικού διαφράγματος;

    Σε ορισμένες περιπτώσεις, η επέμβαση ρινικού διαφράγματος δεν αρκεί από μόνη της για να αποκαταστήσει τη φυσιολογική ρινική αναπνοή. Ο λόγος είναι ότι μαζί με το στραβό διάφραγμα μπορεί να συνυπάρχει υπερτροφία των ρινικών κογχών ή ρινικοί πολύποδες. Επίσης, είναι δυνατόν ο ασθενής παράλληλα με το λειτουργικό πρόβλημα που έχει η μύτη του να επιθυμεί να διορθώσει και την εξωτερική της εμφάνιση. Έτσι λοιπόν, ανάλογα με την περίπτωση, στον ίδιο χειρουργικό χρόνο μπορούν να πραγματοποιηθούν:

     

    Επικοινωνία Επικοινωνία