Πλαστική Αυτιών

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Πλαστική Αυτιών

    Η Πλαστική αυτιών ή Ωτοπλαστική είναι η επέμβαση που πραγματοποιείται από ειδικούς ΩΡΛ χειρουργούς με στόχο τη διόρθωση των αυτιών που προεξέχουν από το κεφάλι (αφεστώτα ώτα) ή άλλων αισθητικών προβλημάτων που αφορούν το εξωτερικό τμήμα δηλαδή το πτερύγιο του ωτός. Τα αυτιά αποτελούν κυρίαρχο χαρακτηριστικό στην εικόνα του προσώπου, καθώς βρίσκονται σε περίοπτη θέση, μαζί με τα μάτια και τη μύτη.

    Η σχέση του μεγέθους και του σχήματος των αυτιών με το υπόλοιπο πρόσωπο είναι σημαντική για μια αρμονική εμφάνιση. Η έλλειψη αυτής της αρμονίας συχνά επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία των ανθρώπων και ειδικά των παιδιών. Συνεπώς, η διόρθωση των ατελειών των αυτιών χαρίζει την αίσθηση της ικανοποίησης στον υποψήφιο και βελτιώνει δραστικά την αυτοπεποίθησή του.

    Πότε να σκεφτώ την πλαστική αυτιών σαν λύση;

    Η πλαστική αυτιών αποτελεί λύση σε περίπτωση που:

    • Έχετε εκ γενετής μεγαλύτερα ή μικρότερα από το κανονικό αυτιά.
    • Τα αυτιά σας είναι δυσανάλογα σε σχέση με το κεφάλι ή άνισα μεταξύ τους.
    • Τα αυτιά σας προεξέχουν από το κεφάλι, είναι δηλαδή «πεταχτά».
    • Έχετε υποστεί κάποιο τραυματισμό στο παρελθόν που επηρέασε τη θέση ή το σχήμα των αυτιών.
    • Πιστεύετε ότι το αποτέλεσμα της επέμβασης θα βελτιώσει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή σας.

    Είμαι κατάλληλος υποψήφιος για την πλαστική αυτιών;

    Η μόνη προϋπόθεση που απαιτείται είναι ο υποψήφιος να έχει κλείσει το 5ο έτος της ηλικίας, ώστε να έχει ολοκληρωθεί σχεδόν η ανάπτυξη του σχήματος και του μεγέθους του αυτιού.

    Κατάλληλος υποψήφιος, λοιπόν, είναι καθένας που είναι τουλάχιστον 5 ετών και:

    • Επιθυμεί να διορθώσει τις ατέλειες που προκύπτουν από την εικόνα των αυτιών του.
    • Δεν έμεινε ευχαριστημένος από προηγούμενη πλαστική αυτιών.
    • Έχει ρεαλιστικές προσδοκίες από την επέμβαση.
    • Είναι πρόθυμος να ακολουθήσει τις οδηγίες του χειρουργού του με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

    Πλαστική Αυτιών Πλαστική Αυτιών

    Τι θα γίνει στην πρώτη συμβουλευτική επίσκεψη πριν την πλαστική αυτιών;

    Κατά την πρώτη επίσκεψη, θα συζητήσετε με το χειρουργό τις λεπτομέρειες της πλαστικής αυτιών και θα αξιολογήσετε μαζί το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Ο χειρουργός θα εκτιμήσει το μέγεθος, το σχήμα και τη θέση και των δύο αυτιών, ώστε να προσδιορίσει τί αλλαγές χρειάζονται. Επιπλέον, θα βγάλει κάποιες φωτογραφίες, για να εκτιμήσει τις αναλογίες του προσώπου σας και για να μπορείτε να συγκρίνετε το προεγχειρητικό με το τελικό αποτέλεσμα.

    Βασικές ερωτήσεις για το ιατρικό ιστορικό σας που θα κληθείτε να απαντήσετε αφορούν:

    • Προηγούμενα χειρουργεία.
    • Άλλες παθολογικές καταστάσεις που σας απασχολούν, π.χ. σακχαρώδης διαβήτης.
    • Τυχόν αλλεργίες και φαρμακευτικές αγωγές που ακολουθείτε.

    Ποια είναι η διαδικασία της πλαστική αυτιών;

    Στην κλασική πλαστική αυτιών, η προσπέλαση για τη διόρθωση του χόνδρου του πτερυγίου γίνεται από το πίσω μέρος του αυτιού. Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί υπό τοπική αναισθησία και μέθη, αν ο ασθενής είναι ενήλικας. Αντιθέτως, στα παιδιά συνήθως απαιτείται γενική αναισθησία.

    Αρχικά, γίνεται μια μικρή αθέατη τομή στην πίσω πλευρά του αυτιού και αφαιρείται ένα μικρό κομμάτι δέρματος. Έτσι, ο χειρουργός αποκτά πρόσβαση στο χόνδρο του πτερυγίου και τον πλάθει, ώστε να του δώσει το επιθυμητό σχήμα. Σε πολλές περιπτώσεις είναι απαραίτητη η χρήση ραμμάτων στο εσωτερικό του χόνδρου, για να σταθεροποιηθεί το αποτέλεσμα. Αφού ολοκληρωθεί η διαμόρφωση του αυτιού, η τομή θα κλειστεί με τη χρήση ειδικών ραμμάτων.

    Ο βαθμός δυσκολίας της διόρθωσης των αφεστώτων ώτων εξαρτάται κατά βάση από τη σκληρότητα του χόνδρου του πτερυγίου και το μέγεθος της δυσμορφίας πριν την επέμβαση. Υπάρχουν αρκετές παραλλαγές των πεταχτών αυτιών, καθώς μπορεί να αφορούν είτε το άνω, είτε το μέσο, είτε κάτω τρίτο ή ακόμη και το λοβίο του αυτιού.

    Τι φροντίδα θα χρειαστώ μετά την πλαστική αυτιών;

    Σε γενικές γραμμές, μετά από μια πλαστική αυτιών ο ασθενής είναι σε θέση να εξέλθει από το νοσηλευτικό ίδρυμα την ίδια ημέρα μόλις νιώσει καλύτερα.

    Μετά την επέμβαση τοποθετείται ένας στερεωτικός επίδεσμος γύρω από τα αυτιά, ο οποίος παραμένει για 1 ή 2 ημέρες. Κατά την πρώτη επανεξέταση ο χειρουργός αφαιρεί τον επίδεσμο κι αφού βεβαιωθεί πως όλα κυλούν ομαλά, τον αντικαθιστά με έναν πιο ελαφρύ επίδεσμο ή μία αθλητική κορδέλα. Είναι σημαντικό να διατηρήσετε τον επίδεσμο όπως τον τοποθέτησε ο χειρουργός για να στηρίζει τα αυτιά. Τα ράμματα, αν δεν είναι απορροφήσιμα, αφαιρούνται 7 ημέρες μετά την επέμβαση.

    Αν και η διαδικασία της επούλωσης είναι μοναδική για κάθε ασθενή, συνήθως σε διάστημα 1-2 εβδομάδων μπορείτε να επιστρέψετε στις καθημερινές δραστηριότητές σας. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίδεται στην προστασία των αυτιών από τραβήγματα ή χτυπήματα (π.χ. κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων). Ο ΩΡΛ χειρουργός θα σας καθοδηγήσει με οδηγίες, τις οποίες είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείτε καθ’ όλη τη μετεγχειρητική πορεία. Μερικές από αυτές είναι:

    • Πώς να φροντίζετε την περιοχή του τραύματος.
    • Οδηγίες για τη λήψη αναλγητικών ή αντιβιοτικής αγωγής, αν χρειαστεί.
    • Συμπτώματα για τα οποία θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με το χειρουργό σας.
    • Πότε θα προγραμματιστεί η επόμενη εξέταση.

    Θα φαίνονται πολύ οι τομές και οι ουλές μου μετά την πλαστική αυτιών;

    Μπορείτε να αναμένετε πως οι τομές που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της πλαστικής αυτιών θα είναι σε αφανές σημείο, στο πίσω μέρος του αυτιού, στην αύλακα όπου αυτό ενώνεται με το κεφάλι. Έτσι, δεν πρόκειται να γίνουν αντιληπτές από κανέναν.

    Επικοινωνία Επικοινωνία