Διάτρηση τυμπάνου
Τι είναι η διάτρηση τυμπάνου κι από τι προκαλείται;
Η διάτρηση τυμπάνου συμβαίνει, όπως υποδηλώνει και η ονομασία της, όταν δημιουργείται μια μικρή τρύπα στην τυμπανική μεμβράνη. Η τελευταία αποτελεί έναν λεπτό υμένα που χωρίζει το μέσο αυτί από τον έξω ακουστικό πόρο. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει δυσφορία στον ασθενή, καθώς επηρεάζει την ακουστική του ικανότητα.
Η διάτρηση τυμπάνου προκαλείται συνήθως από κάποια λοίμωξη δηλαδή μία ωτίτιδα. Σε αυτή την περίπτωση συσσωρεύεται υγρό πίσω από το τύμπανο, το οποίο επιμολύνεται και με την πάροδο του χρόνου μπορεί να ασκήσει μεγάλη πίεση στον τυμπανικό υμένα. Αυτή η πίεση έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μίας τρύπας.
Οι αλλαγές πίεσης της ατμόσφαιρας είναι μία ακόμη αιτία πρόκλησης διάτρησης τυμπάνου. Αν για παράδειγμα ο ασθενής βουτήξει σε μεγάλο βάθος στη θάλασσα τότε είναι πιθανό να συμβεί ρήξη τυμπάνου. Άλλες συνθήκες που μπορούν να προκαλέσουν τη συγκεκριμένη παθολογική κατάσταση είναι:
- η απότομη προσγείωση αεροπλάνου
- ένας τραυματισμός στο κεφάλι
- τα τροχαία ατυχήματα
- ο τραυματισμός του τυμπάνου με ένα αντικείμενο π.χ. μία μπατονέτα
- η αυξημένη πίεση που προκαλείται π.χ. από μία έκρηξη.
Ποια συμπτώματα προκαλεί η διάτρηση τυμπάνου;
Τα κυριότερα συμπτώματα που παρουσιάζουν οι ασθενείς με διάτρηση τυμπάνου είναι:
- Αιφνίδια εξασθένηση της ακοής
- Πονοκέφαλος
- Ενόχληση ή πόνος στο αυτί
- Εμβοές
- Αίσθηση ότι το αυτί είναι βουλωμένο
- Ωτορραγία δηλ. εκροή αίματος από το αυτί
Υπάρχει το ενδεχόμενο το τύμπανο να θεραπευτεί μόνο του με την πάροδο του χρόνου. Όταν όμως η τρύπα είναι αρκετά μεγάλη, συνήθως παραμένει σε μόνιμη βάση προκαλώντας στον ασθενή βαρηκοΐα. Ένα επιπλέον πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους συγκεκριμένους ασθενείς είναι η πιθανότητα πρόκλησης οξείας μέσης ωτίτιδας σε περίπτωση που νερό περάσει μέσα από την τρύπα και βρεθεί στην τυμπανική κοιλότητα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται επίσης λόγω της πιθανότητας να προκληθεί ίλιγγος. Ο ίλιγγος αυτός προκαλείται όταν το κρύο ή ζεστό νερό ερεθίσει το λαβύρινθο με αποτέλεσμα το άτομο να κινδυνεύσει σοβαρά αν για παράδειγμα πραγματοποιεί μία κατάδυση.
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Για να διαπιστώσει ο ιατρός ότι ο ασθενής ταλαιπωρείται από διάτρηση τυμπάνου, θα προβεί σε κλινική εξέταση όπου θα ελέγξει τον τυμπανικό υμένα με ωτομικροσκόπηση. Σε περίπτωση έκκρισης υγρού, λαμβάνεται δείγμα για να προσδιοριστεί με καλλιέργεια η αιτία της μόλυνσης. Στη συνέχεια, ελέγχεται η ακοή (ακουόγραμμα) προκειμένου να προσδιοριστεί με ακρίβεια κατά πόσο αυτή έχει επηρεαστεί .
Ποια είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία για τη διάτρηση τυμπάνου;
Τις περισσότερες φορές, είτε επισκεφτείτε έναν ΩΡΛ στην Αθήνα είτε σε κάποια άλλη πόλη, θα σας συστήσει αρχικά μία συντηρητική προσέγγιση για την αποκατάσταση του τυμπάνου. Είναι σημαντικό ο ασθενής να ακολουθήσει τις οδηγίες του ιατρού του μέχρι την πλήρη ίαση ή και μετά από αυτήν, εφόσον κριθεί απαραίτητο. Θα πρέπει να αποφεύγεται η επαφή του αυτιού με νερό και η χρήση μπατονέτας. Σε περίπτωση που το αίτιο της διάτρησης είναι μία βακτηριακή μόλυνση θα δοθεί μία αντιβιοτική αγωγή. Αν ο ασθενής υποφέρει από έντονο πόνο, συστήνεται επίσης παυσίπονη φαρμακευτική αγωγή.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στο φτέρνισμα ή στο φύσημα της μύτης. Θα πρέπει κατά το δυνατό να μειώνεται η έντασή τους, διότι υπάρχει κίνδυνος να ασκηθεί ξαφνική πίεση στο τύμπανο και η πάθηση να υποτροπιάσει.
Σε περίπτωση που παρά τα παραπάνω μέτρα, το πρόβλημα δε λυθεί, ο ασθενής θα πρέπει να επισκεφθεί και πάλι τον ΩΡΛ ιατρό του για να συζητήσουν το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης. Στις περιπτώσεις όπου κρίνεται απαραίτητο, η ενδεικνυόμενη θεραπεία αποκατάστασης είναι η τυμπανοπλαστική. Πρόκειται για μία επέμβαση κατά την οποία ο χειρουργός αποκαθιστά τη συνέχεια της τυμπανικής μεμβράνης με τη χρήση μοσχεύματος κροταφικής περιτονίας ή χόνδρου.