Δυσκολία στην αναπνοή

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  δυσκολία στην αναπνοή

  Η δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη είναι ένα από τα συμπτώματα που συνδέονται με το στραβό διάφραγμα. Πολλές φορές τα άτομα που έχουν πρόβλημα στην αναπνοή τους δεν το αντιλαμβάνονται εξαρχής καθώς έχουν την αίσθηση πως αναπνέουν σωστά, χωρίς να αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα. Όμως, αυτό δεν είναι πάντοτε αλήθεια.

  Η δυσκολία στην αναπνοή συνδέεται μόνο με το στραβό διάφραγμα;

  Η δυσκολία στην αναπνοή μπορεί να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες εκτός από το στραβό διάφραγμα. Τέτοιοι παράγοντες είναι:

  Η επίσκεψη σε έναν ειδικό ΩΡΛ είναι σημαντική για να γίνει μια εμπεριστατωμένη διάγνωση και να επιλεχθεί η κατάλληλη θεραπεία. Συνήθως, οι ασθενείς με στραβό διάφραγμα παρουσιάζουν χρόνια δυσκολία στην αναπνοή, η οποία μπορεί να οδηγήσει και σε άλλα προβλήματα υγείας.

  Πώς καταλαβαίνω αν αναπνέω σωστά;

  Ένα άτομο με στραβό διάφραγμα εμφανίζει δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Την ημέρα, μπορεί να παρατηρηθεί έντονη κούραση κατά τη σωματική άσκηση. Αντίστοιχα, τη νύχτα, επειδή η αναπνοή από τη μύτη δεν γίνεται σωστά, ο ασθενής, χωρίς να το καταλαβαίνει, αναπνέει από το στόμα. Αυτό έχεις ως συνέπεια το αίσθημα ξηρότητας του στόματος που γίνεται αντιληπτό το πρωί. Είναι επίσης συχνό, οι ασθενείς με στραβό διάφραγμα να ταλαιπωρούνται από φαρυγγίτιδα.

  Η δυσκολία της αναπνοής από τη μύτη κατά τη διάρκεια της νύχτας ευθύνεται πολλές φορές για το ροχαλητό και την υπνική άπνοια. Η κακή ποιότητα ύπνου που προκύπτει έχει ως συνέπεια το άτομο να νιώθει κουρασμένο και να έχει υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μάλιστα, η κατάσταση αυτή σε αρκετές περιπτώσεις έχει ενοχοποιηθεί για πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως είναι αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιαγγειακά νοσήματα.

  Η δυσκολία αναπνοής από τη μύτη μπορεί επίσης να επηρεάσει σημαντικά και την επίδοση των αθλητών.

  Γιατί να επισκεφτώ έναν εξειδικευμένο ΩΡΛ;

  Εάν έχετε παρατηρήσει πως δεν αναπνέετε σωστά από τη μύτη σας, τότε είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν εξειδικευμένο ιατρό ΩΡΛ για να λάβετε μια πλήρη διάγνωση. Ο ιατρός, αφού λάβει το ιατρικό σας ιστορικό, θα προχωρήσει σε μια ενδοσκόπηση μύτης. Με τον τρόπο αυτό, θα εντοπίσει οποιαδήποτε βλάβη υπάρχει, για να μπορεί να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία για εσάς. Μια ακόμη διαγνωστική μέθοδος που χρησιμοποιείται είναι η εκτίμηση της ρινικής αναπνοής με ειδικό ροόμετρο. Πρόκειται για μία συσκευή η οποία μετρά τον όγκο του αέρα που περνά από τη μύτη, εντοπίζοντας έτσι το βαθμό της δυσκολίας στη ρινική αναπνοή.

  Πώς αντιμετωπίζεται η δυσκολία στην αναπνοή;

  Η δυσκολία στην αναπνοή αντιμετωπίζεται πλέον με απλές και σύγχρονες μεθόδους. Όταν γίνεται λόγος για στραβό διάφραγμα, τότε η κατάλληλη θεραπεία είναι η πλαστική ρινικού διαφράγματος. Αποτελεί μια ανώδυνη επέμβαση με αποδεδειγμένα αποτελέσματα που δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να φοβίζει τον ασθενή.

  Πρόκειται για μια ασφαλή διαδικασία κατά την οποία ο εξειδικευμένος Χειρουργός ΩΡΛ, αφού πραγματοποιήσει μια μικρή αθέατη τομή στο εσωτερικό της μύτης διορθώνει οποιαδήποτε ανωμαλία. Τα ράμματα που χρησιμοποιούνται για τη συρραφή της τομής είναι απορροφήσιμα και δεν χρειάζονται αφαίρεση. Είναι σημαντικό πως με τη μέθοδο αυτή δεν υπάρχουν μελανιές ή πρήξιμο στο πρόσωπο που θα προκαλούσαν τη δυσαρέσκεια του ασθενούς.

  Υπάρχει περιορισμός στην ηλικία για την πλαστική ρινικού διαφράγματος;

  Ο μοναδικός περιορισμός που υπάρχει είναι να έχει ολοκληρωθεί η πλήρης διαμόρφωση του διαφράγματος. Έτσι, οι γυναίκες μπορούν να υποβληθούν στην επέμβαση μετά την ηλικία των 16 – 17 ετών και οι άνδρες μετά την ηλικία των 17 – 18 ετών. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό ο ασθενής να επισκεφτεί με τον κατάλληλο ιατρό, ο οποίος θα τον βοηθήσει να λάβει την καλύτερη για αυτόν απόφαση.

  Θα πάψω να έχω δυσκολία στην αναπνοή μετά την επέμβαση;

  Μετά την επέμβαση του ρινικού διαφράγματος ο ασθενής αντιλαμβάνεται εξαιρετική βελτίωση στην αναπνοή του η οποία διαρκεί για πάντα. Ασφαλώς αυτό δε γίνεται από την πρώτη ημέρα καθώς για μία περίπου εβδομάδα υπάρχει εσωτερικό οίδημα στον ρινικό βλεννογόνο. Όμως, αυτό σταδιακά υποχωρεί και το τελικό αποτέλεσμα γίνεται εμφανές σε 6 περίπου εβδομάδες. Εξυπακούεται ότι ήδη μετά την πρώτη εβδομάδα ο ασθενής αναπνέει πολύ καλύτερα απ’ ό,τι πριν την επέμβαση.

  Όσοι εμπιστεύθηκαν κάποιον εξειδικευμένο ρινοχειρουργό δηλώνουν πως τα αποτελέσματα της πλαστικής ρινικού διαφράγματος ήταν εξαιρετικά. Ο ιατρός εκλαμβάνει τις ανάγκες κάθε ασθενούς με σεβασμό στοχεύοντας σε ένα πλήρως ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

  Εάν παρατηρήσετε κάποιο από τα συμπτώματα του στραβού ρινικού διαφράγματος ή αν αντιμετωπίζετε δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη σας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Δρ. Μιχάλη Τσούνη.

  ΕπικοινωνίαΕπικοινωνία