Φυσιολογικά τα μάτια μας λιπαίνονται συνεχώς με δάκρυα τα οποία τα διατηρούν σε μια ξεκούραστη και αναπαυτική κατάσταση. Τα δάκρυα αυτά παράγονται από τους δακρυικούς αδένες και αφού επιτελέσουν τη λειτουργία τους παροχετεύονται τελικά στη ρινική κοιλότητα περνώντας μέσα από τον δακρυικό σάκο και ένα δίκτυο μικρών σωληναρίων. Tα σωληνάρια αυτά είναι δυνατόν να αποφραχθούν για διάφορους λόγους όπως για παράδειγμα μετά από έναν τραυματισμό στο πρόσωπο, εξαιτίας χρόνιας αλλεργίας, μετά από κάποιο χειρουργείο στα ιγμόρια, εξαιτίας ακτινοβολίας στην περιοχή ή ακόμη και λόγω κάποιου νεοπλάσματος. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα η απόφραξη αυτή μπορεί να υπάρχει από τη γέννηση. Η σύγχρονη ενδοσκοπική χειρουργική προσφέρει πλέον εξαιρετικές δυνατότητες και με τη χειρουργική επέμβαση της Ενδοσκοπικής Δακρυοασκορινοστομίας (DCR) επιτρέπει την οριστική αποκατάσταση του προβλήματος χωρίς εξωτερικές τομές και ουλές.
Read also:
Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται η απόφραξη της δακρυικής συσκευής;
Σε ασθενείς που πάσχουν από απόφραξη της δακρυικής συσκευής τα δάκρυα δεν μπορούν να οδηγηθούν στη ρινική κοιλότητα όπου παροχετεύονται υπό φυσιολογικές συνθήκες, με αποτέλεσμα να λιμνάζουν στον οφθαλμό και συχνά να τρέχουν μέχρι το μάγουλο. Αυτό γίνεται ακόμη πιο έκδηλο σε καταστάσεις που προάγουν την παραγωγή δακρύων όπως για παράδειγμα το περπάτημα με κρύο άνεμο. Σε κάποιες περιπτώσεις το περιεχόμενο του δακρυικού ασκού που βρίσκεται στην έσω πλευρά του ματιού, μπορεί να επιμολυνθεί με μικρόβια οπότε παρατηρούνται πυώδεις εκκρίσεις, φλεγμονή (δακρυοκυστίτιδα), πόνος, ακόμη και απόστημα.
Πώς γίνεται η διάγνωση της πάθησης;
Η διάγνωση της πάθησης γίνεται από ειδικό οφθαλμίατρο ο οποίος αρχικά αξιολογεί τα συμπτώματα που αναφέρει ο ασθενής. Στη συνέχεια τοποθετείται ειδικός μικρός καθετήρας στα σωληνάρια της δακρυικής συσκευής προκειμένου να εκτιμηθεί η βατότητά τους ενώ σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται και έγχυση φυσιολογικού ορού ή ειδικής σκιαγραφικής ουσίας.
What is the procedure of the operation?
Η επέμβαση με την οποία αντιμετωπίζεται η απόφραξη της δακρυικής συσκευής ονομάζεται Endoscopic Dacryocystorhinostomy (DCR) και γίνεται υπό γενική αναισθησία. Με τη χρήση ειδικών ενδοσκοπίων και χωρίς καμία εξωτερική τομή αφαιρείται μέσα από ρινική κοιλότητα το δακρυικό οστό και ανευρίσκεται ο δακρυικός σάκος. Στη συνέχεια αυτός διανοίγεται με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων έτσι ώστε να επικοινωνεί ανεμπόδιστα με το εσωτερικό της μύτης όπου παροχετεύονται τα δάκρυα. Κατόπιν, ένας ειδικός μικρός καθετήρας τοποθετείται στα σωληνάρια της δακρυικής συσκευής που βρίσκονται στην έσω γωνία του ματιού και περνώντας από τον δακρυικό ασκό καταλήγει στο εσωτερικό της μύτης. Στο σημείο αυτό παραμένει για 6 εβδομάδες μέχρι την οριστική επούλωση της περιοχής οπότε και αφαιρείται. Με τον τρόπο αυτό καταφέρνουμε να αποκαταστήσουμε τη βατότητα της δακρυικής συσκευής και να αποκαταστήσουμε οριστικά το πρόβλημα της δακρύρροιας και των φλεγμονών.
Γιατί να προτιμήσω την Ενδοσκοπική αντί της κλασικής ‘ανοιχτής’ Δακρυοασκορινοστομίας;
Η κλασική ‘ανοιχτή’ Δακρυοασκορινοστομία γίνεται από τους συναδέλφους οφθαλμιάτρους με εξαιρετικά αποτελέσματα. Η επέμβαση περιλαμβάνει τη δημιουργία μίας τομής στο δέρμα που βρίσκεται στα πλάγια της μύτης μπροστά από το μάτι, μέσω της οποίας αποκτάται η επιθυμητή πρόσβαση στο δακρυικό ασκό. Κατά συνέπεια είναι αναπόφευκτη μία μόνιμη ουλή στο δέρμα της εν λόγω περιοχής. Η σύγχρονη Endoscopic Dacryocystorhinostomy γίνεται από Ωτορινολαρυγγολόγους εξειδικευμένους στην ενδοσκοπική χειρουργική ρινός. Η επέμβαση λαμβάνει χώρα αποκλειστικά μέσα από τη ρινική κοιλότητα και συνεπώς δεν αφήνει καμία εξωτερική ουλή στο δέρμα. Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των δύο μεθόδων, μελέτες έχουν δείξει ότι έχουν τα ίδια ποσοστά επιτυχίας (περίπου 95%).
What happens after surgery?
Μετά το χειρουργείο, ο ασθενής δεν έχει πωματισμό/γάζες. Υπάρχει μόνο ένα πολύ μικρό λάστιχο (καθετήρας) μέσα στη μύτη του το οποίο δεν φαίνεται και δεν προκαλεί καμία ενόχληση. Μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του είτε την ίδια ημέρα είτε την επομένη της επέμβασης. Δεν υπάρχει external scar, swelling or bruising.. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος ή απουσιάζει τελείως και συνεπώς απαιτούνται ελάχιστα ή καθόλου παυσίπονα. Δίνεται προληπτικά μία σύντομη αντιβιοτική αγωγή για 5 ημέρες καθώς και οφθαλμικές σταγόνες οι οποίες πρέπει να συνεχιστούν για 3 εβδομάδες. Οι ρινικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό είναι απαραίτητες για τον καθαρισμό και την εφύγρανση της μύτης. Το ήπιο φύσημα της μύτης επιτρέπεται χωρίς όμως να κλείνονται τα ρουθούνια. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητες του σε 3 ημέρες. Το μικρό λαστιχάκι που έχει τοποθετηθεί στη μύτη αφαιρείται στο χώρο του ιατρείου σε 1 με 1,5 μήνα.