Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση που επηρεάζει το λάρυγγα (Λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση)
Κάψιμο στην περιοχή της καρδιάς, πόνος στο στήθος και ναυτία μετά από καυτερά γεύματα ή κατανάλωση αλκοόλ είναι ενδεικτικά συμπτώματα παλινδρόμησης. Όμως, για μερικούς ανθρώπους τα συμπτώματα αυτά δεν είναι τόσο εμφανή αλλά στην πραγματικότητα είναι σιωπηλά.
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση που επηρεάζει το λάρυγγα είναι γνωστή ως “σιωπηλή παλινδρόμηση”, γιατί σε αρκετές περιπτώσεις η κλινική εικόνα είναι ασαφής. Το περιεχόμενο του στομάχου μπορεί να παλινδρομεί στον οισοφάγο, στο λαιμό και τις φωνητικές χορδές καταλήγοντας ακόμα και στις ρινικές κόγχες.
Ποια είναι τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης που επηρεάζει το λάρυγγα;
Τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης που επηρεάζει το λάρυγγα (λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση) πολύ συχνά είναι δυσδιάκριτα και δεν τραβούν την προσοχή. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αισθάνονται ιδιαίτερη ενόχληση στον οισοφάγο. Αντίθετα, νιώθουν ότι κάτι έχει σταθεί στο λαιμό τους. Έτσι προσπαθούν να τον καθαρίσουν βήχοντας πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ακόμη, μπορεί περιστασιακά να αισθάνονται ένα ήπιο ή πιο σοβαρό κάψιμο. Επίσης, η συγκεκριμένη κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε βράχνιασμα της φωνής.
Τι προκαλεί την λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση;
Η τροφή ταξιδεύει από το στόμα, διαμέσου του οισοφάγου και καταλήγει στο στόμαχο. Κατόπιν, παράγονται τα γαστρικά οξέα και ξεκινά η διαδικασία της πέψης.
Σε μερικές καταστάσεις είναι πιθανό το γαστρικό οξύ να επιστρέφει προς τον οισοφάγο. Τέτοιες είναι:
- Ο χαλαρός κάτω οισοφαγικός σφιγκτήρας. Ο ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει δύο οισοφαγικούς σφιγκτήρες, οι οποίοι αποτρέπουν την παλινδρόμηση της τροφής. Συνεπώς, όταν ο κάτω σφιγκτήρας δεν κλείνει ερμητικά, έχουμε παλινδρόμηση.
- Η λήψη τροφίμων που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως είναι η σοκολάτα, τα πικάντικα τρόφιμα, τα εσπεριδοειδή ή τα όξινα τρόφιμα, όπως τα πορτοκάλια και οι ντομάτες, η μέντα, το σκόρδο, τα κρεμμύδια και τα ανθρακούχα ποτά. Αυτά αποτελούν τους κύριους «ενόχους» για την παλινδρόμηση.
- Η παχυσαρκία. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το επιπλέον κοιλιακό λίπος αυξάνει την πίεση στο στομάχι, αναγκάζοντας τα οξέα να φτάνουν μέχρι τον οισοφάγο.
- Η διαφραγματοκήλη. Διογκώνει το επάνω μέρος του στομάχου εμποδίζοντας τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα να κλείνει σωστά.
- Η λήψη φαγητού πριν να ξαπλώσετε, λόγω της στάσης του σώματος.
- Η εγκυμοσύνη. Η μήτρα μεγαλώνει κι έτσι αυξάνεται η πίεση στην κοιλιά.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση στηρίζεται στα συμπτώματα, εφόσον αυτά έχουν εμφανιστεί, και στις ενδοσκοπικές εξετάσεις. Ο ειδικός ΩΡΛ χειρουργός θα ακολουθήσει την εξής διαδικασία για την πλήρη εξέτασή σας:
- Πλήρες ιατρικό ιστορικό, προκειμένου να εντοπιστούν οι συνήθειες και οι παθήσεις που επιβαρύνουν την υγεία σας.
- Κλινική εξέταση της περιοχής του φάρυγγα και του τραχήλου.
- Ενδοσκόπηση ρινός και a laryngoscopy., ώστε να εξεταστεί αν έχουν επηρεαστεί οι περιοχές του φάρυγγα, του λάρυγγα αλλά και οι φωνητικές χορδές. Με αυτές τις ενδοσκοπικές εξετάσεις ο ιατρός βλέπει άμεσα τις υπό εξέταση περιοχές.
Πώς αντιμετωπίζεται η λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση;
Η αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης που επηρεάζει το λάρυγγα απαιτεί την αλλαγή των υπεύθυνων συνηθειών και τη συνδρομή φαρμακευτικών σκευασμάτων.
Τα φάρμακα που συνταγογραφεί ο γιατρός έχουν ως στόχο τη μείωση της παραγωγής ή τη μείωση της συγκέντρωσης του οξέος στο στόμαχο. Έτσι, βοηθούν να σταματήσει η διάβρωση του βλεννογόνου από το οξύ.
Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής αφορούν τη εξάλειψη των παραγόντων κινδύνου και περιλαμβάνουν:
- Να μη λαμβάνετε τροφή τουλάχιστον τρεις ώρες πριν ξαπλώσετε το βράδυ.
- Να κρατάτε το κεφάλι λίγα εκατοστά ψηλότερα με 1-2 μαξιλάρια όσο κοιμάστε.
- Να ελαττώσετε τις τροφές που πυροδοτούν την παλινδρόμηση, όπως σοκολάτα, πικάντικα, όξινα και τηγανητά αλλά και οι σάλτσες.
- Να ελαττώσετε τον καφέ και το αλκοόλ και ειδικά να μην πίνετε μετά το βραδινό.
- Να διακόψετε ή, τουλάχιστον, να ελαττώσετε το κάπνισμα.
Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων η κατάσταση αντιμετωπίζεται με αυτούς τους δύο τρόπους. Σε σπάνιες περιπτώσεις απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την ενδυνάμωση του οισοφαγικού σφιγκτήρα. Αυτό, όμως, είναι κάτι που θα συζητήσετε με το γιατρό σας.
Ποιες είναι οι επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν;
Οι επιπλοκές της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης που επηρεάζει το λάρυγγα (λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση) αφορούν το λεπτό στρώμα του βλεννογόνου το οποίο εκτίθεται στο ερεθιστικό γαστρικό οξύ.
Για τους ενήλικες, οι πιο κοινές επιπλοκές περιλαμβάνουν μακροχρόνιο ερεθισμό, έλκη και αύξηση του κινδύνου ορισμένων καρκίνων, κυρίως του οισοφάγου.
Η σιωπηλή παλινδρόμηση στα παιδιά και τα νεογνά μπορεί να προκαλέσει:
- Breathing difficulty
- Συριγμό στην αναπνοή
- Επίμονο βήχα
- Βραχνάδα
- Δυσκολία στην κατάποση
- Αναπνευστικά προβλήματα, όπως άπνοια
Σε σπάνιες περιπτώσεις, η σιωπηλή παλινδρόμηση μπορεί να προκαλέσει, επίσης, προβλήματα στην ανάπτυξη του παιδιού.