Καμπούρα στη μύτη

[content_table]
καμπούρα στη μύτη

Η μύτη βρίσκεται στο κέντρο του προσώπου μας. Επομένως το μέγεθος αλλά και το σχήμα της παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εμφάνισή μας και στην πρώτη εντύπωση που κάνουμε σε κάποιον. Το μεγαλύτερο και πιο εμφανές δομικό στοιχείο της είναι η ράχη, μια περιοχή από οστό και χόνδρο η οποία εκτείνεται από το ενδιάμεσο των ματιών μέχρι την κορυφή της μύτης.

Είτε λόγω γενετικών προδιαγραφών είτε λόγω κάποιου τραύματος, η ράχη μπορεί να είναι ογκώδης, σχηματίζοντας μία αντιαισθητική καμπούρα στη μύτη. Η επιθυμία για την απαλλαγή από αυτή την καμπούρα είναι ένας από τους πιο συχνούς λόγους επίσκεψης στο ιατρείο ενός εξειδικευμένου στη ρινοπλαστική χειρουργού.

 

Τι είναι η καμπούρα στη μύτη;

Η ράχη της μύτης συχνά αναφέρεται και σαν γέφυρα. Μια διογκωμένη, μη επίπεδη ράχη σχηματίζει τη λεγόμενη καμπούρα στη μύτη ή ύβο. Ο ύβος σχεδόν πάντα αποτελείται τόσο από οστό όσο και από χόνδρο (οστεοχόνδρινος ύβος).

Το σχήμα της μύτης μας, και κυρίως η γέφυρα, επηρεάζει αποφασιστικά τη συνολική εικόνα του προσώπου μας. Η καμπούρα στη μύτη είναι ιδιαίτερα εμφανής στο προφίλ, δηλαδή στη θέαση από το πλάι.

Για δύο πολύ βασικούς λόγους θα πρέπει να απευθυνθείτε μόνο σε εξειδικευμένους και έμπειρους ρινοχειρουργούς όσον αφορά μια πλαστική μύτης:

  1. Η μύτη αποτελείται από λεπτεπίλεπτα οστά και χόνδρους κι ο χειρουργός οφείλει να χρησιμοποιεί λεπτές τεχνικές κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Μη ακριβείς χειρισμοί δε θέτουν σε κίνδυνο μόνο την εμφάνισή σας, αλλά μπορεί να οδηγήσουν και σε λειτουργικά προβλήματα. Η δυσκολία στην αναπνοή μπορεί να εμποδίζει τον ύπνο, να δημιουργεί ροχαλητό ή να δυσχεραίνει την άθληση.
  2. Είναι γεγονός πως τα αποτελέσματα της ρινοπλαστικής είναι εμφανή, άρα μόνο το καλύτερο είναι αποδεκτό.

 

Πώς δημιουργείται η καμπούρα στη μύτη;

Η καμπούρα στη μύτη δημιουργείται κατά βάση λόγω:

  • Γενετικών παραγόντων (κληρονομικότητα)
  • Τραυματισμός της μύτης κατά τον τοκετό
  • Τραυματισμός της μύτης μετέπειτα. Αν η μύτη είναι σπασμένη ή παρεκτοπισμένη, πρέπει να αναταχθεί προσεκτικά προκειμένου να ακολουθήσει μία σωστή επούλωση.

Αν η τραυματισμένη περιοχή της μύτης δεν επουλωθεί κατάλληλα, το οστό ή ο χόνδρος μπορούν να δημιουργήσουν εξογκώματα προκαλώντας το σχηματισμό του ύβου.

 

 

Τι να περιμένω από την εγχείρηση για την καμπούρα στη μύτη; Έχει εύκολη ανάρρωση;

Είτε η καμπούρα στη μύτη οφείλεται σε κληρονομικότητα είτε σε τραυματισμό, η οριστική λύση δίνεται με τη ρινοπλαστική. Ο ρινοχειρουργός πρώτα εξετάζει αν ο ύβος αποτελείται από χόνδρο, οστό ή και τα δύο. Η σύνθεσή του θα καθορίσει τη χειρουργική τεχνική. Ο εξειδικευμένος ρινοχειρουργός μπορεί να αφαιρέσει τον επιπλέον ιστό ανεξαρτήτως σύνθεσης προσδίδοντας καλαίσθητη όψη σε όλο το μήκος της ράχης. Στις μέρες μας, τεχνολογικά προηγμένα εργαλεία όπως ο πιεζοτόμος μπορούν να προσδώσουν εξαιρετική ακρίβεια στου χειρισμούς μας στην περιοχή της ράχης της ρινός (ρινοπλαστική με υπερήχους) Σε γενικές γραμμές, στους άνδρες επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε ένα απολύτως ευθύ προφίλ καθώς αυτό προσδίδει αρρενωπότητα. Στις γυναίκες είναι αποδεκτή μία ήπια κοίλανση στο προφίλ καθώς αυτό προσδίδει θηλυκότητα. Είναι σημαντικό να αποφεύγεται το πολύ χαμηλό προφίλ καθώς αυτό επηρεάζει τη φυσικότητα που θα πρέπει να έχει το τελικό αποτέλεσμα και η μύτη φαίνεται χειρουργημένη.

Η ανάρρωση από την επέμβαση της ρινοπλαστικής περιλαμβάνει ελάχιστη δυσφορία, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα με ήπια αναλγητικά. Ένας νάρθηκας τοποθετείται στη ράχη της μύτης για μια εβδομάδα και ακολούθως αφαιρείται. Το όποιο οίδημα είναι ήπιο και υποχωρεί πλήρως σε 12-15 ημέρες.

 

Μπορώ παράλληλα με την καμπούρα να διορθώσω και άλλα αισθητικά προβλήματα της μύτης μου;

Εξυπακούεται ότι κατά τη διάρκεια της ρινοπλαστικής, παράλληλα με τη διόρθωση της καμπούρας στη μύτη μπορούν να αντιμετωπιστούν και μία σειρά από άλλα αισθητικά προβλήματα όπως:

  • Χοντρή κορυφή
  • Πτωτική κορυφή
  • Crooked nose
  • Wide nose

 

Μπορώ ταυτόχρονα να διορθώσω και τη δυσκολία στην αναπνοή μου;

Η ρινοπλαστική για την αντιμετώπιση της καμπούρας στη μύτη συνδυάζεται στον ίδιο χειρουργικό χρόνο με όλες τις επεμβάσεις για την αντιμετώπιση των λειτουργικών προβλημάτων της ρινός, όπως:

 

Επικοινωνία Επικοινωνία