Οι φωνητικές χορδές βρίσκονται μέσα στην κοιλότητα του λάρυγγα. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας, αέρας που προέρχεται από τους πνεύμονες περνάει ανάμεσα από τις φωνητικές χορδές με κατεύθυνση προς το στόμα. Αυτό προκαλεί τη δόνησή τους με αποτέλεσμα να παράγεται ο ήχος. Οτιδήποτε παρεμποδίζει τη φυσιολογική δόνηση των φωνητικών χορδών έχει ως συνέπεια τη δημιουργία προβλήματος στη φωνή.
Οι πολύποδες λάρυγγα μπορεί να δημιουργηθούν είτε στη μία είτε και στις δύο φωνητικές χορδές. Είναι δυνατόν να έχουν την όψη ενός μικρού ογκιδίου, μίας φουσκάλας ή ενός μισχωτού μορφώματος. Σε αρκετές περιπτώσεις αναφέρονται ως πολυποειδής εκφύλιση ή ως οίδημα Reinke.
Ποια συμπτώματα προκαλεί ένας πολύποδας λάρυγγα;
Τα κυριότερα συμπτώματα με τα οποία εμφανίζεται ένας πολύποδας λάρυγγα είναι τα παρακάτω:
- Hoarseness
- ‘Αναπνευστική’ φωνή
- ‘Τραχιά’ φωνή
- Αίσθηση ξένου σώματος στο λαιμό
- Ενόχληση στο λαιμό
- Αδυναμία να αλλάξει ο ασθενής τη συχνότητα της φωνής του
- ‘Κόπωση’ της φωνής ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης ομιλίας
Πολύποδες Λάρυγγα – Αίτια
Συνήθως οι πολύποδες λάρυγγα δημιουργούνται εξαιτίας μακροχρόνιας κακής χρήσης της φωνής. Μπορούν όμως να προκληθούν και μετά από έναν οξύ τραυματισμό των φωνητικών χορδών π.χ. εξαιτίας δυνατής φώνησης κατά τη διάρκεια μίας συναυλίας ή ενός αθλητικού αγώνα. Παράγοντες οι οποίοι προκαλούν ερεθισμό των φωνητικών χορδών και προδιαθέτουν στη δημιουργία κάποιου πολύποδα λάρυγγα είναι:
- Το τραγούδι, η παρατεταμένη και δυνατή ομιλία, η απότομη έντονη φώνηση
- Η γαστροοισοφαγική – λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση
- Το κάπνισμα
- Η λήψη καφεΐνης και αλκοόλ τα οποία προκαλούν ξηρότητα του λάρυγγα και των φωνητικών χορδών
- Οι αλλεργίες
Πολύποδες Λάρυγγα – Διάγνωση
Ο γιατρός που θα κάνει τη διάγνωση ενός πολύποδα λάρυγγα είναι ο ειδικός ENT. Σε αυτόν θα πρέπει να απευθυνθείτε σε περίπτωση που φωνή σας παραμένει βραχνή για διάστημα μεγαλύτερο των 3 εβδομάδων. Αρχικά ο γιατρός θα σας ζητήσει μία σειρά από πληροφορίες όπως είναι η διάρκεια και η βαρύτητα των συμπτωμάτων σας, το επάγγελμά σας προκειμένου να διαπιστώσει αν σε αυτό χρησιμοποιείτε υπερβολικά τη φωνή σας (π.χ. τραγουδιστές, ηθοποιοί, εκπαιδευτικοί, δικηγόροι), αν καπνίζετε κτλ. Η εξέταση κλειδί για τη διάγνωση του συγκεκριμένου προβλήματος είναι η a laryngoscopy.. Αυτή πραγματοποιείται με τη βοήθεια ειδικού οργάνου που λέγεται εύκαμπτο λαρυγγοσκόπιο και με το οποίο έχουμε τη δυνατότητα να δούμε σε μόνιτορ το λάρυγγα του ασθενή σε σημαντική μεγέθυνση. Μπορούμε έτσι να εντοπίσουμε με ακρίβεια το σημείο και την έκταση του προβλήματος. Πρόκειται για μία εξέταση εύκολη και γρήγορη η οποία πραγματοποιείται στο χώρο του ιατρείου και δε απαιτεί κάποια προετοιμασία από την πλευρά του ασθενή.
Πολύ σημαντική είναι η διαφορική διάγνωση του πολύποδα λάρυγγα από άλλες παθήσεις όπως:
- Πολύποδες (κάλοι) των φωνητικών χορδών
- Κοκκιώματα του λάρυγγα
- Λαρυγγίτιδα
- Παραλύσεις των φωνητικών χορδών
- Όγκοι του λάρυγγα
Πολύποδες Λάρυγγα – Θεραπεία
Η θεραπεία της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολυπόδων λάρυγγα είναι η χειρουργική αφαίρεσή τους. Η διαδικασία ονομάζεται μικρολαρυγγοσκόπηση, είναι ανώδυνη και αποτελεί μία από τις σύγχρονες επεμβάσεις λάρυγγα-φωνητικών χορδών. Πραγματοποιείται με τη βοήθεια του άκαμπτου λαρυγγοσκοπίου μέσω του οποίου προσεγγίζουμε το λάρυγγα χωρίς καμία εξωτερική τομή και συνεπώς χωρίς καμία ουλή μετεγχειρητικά. Με ειδικά εργαλεία ή με τη χρήση Laser η βλάβη αφαιρείται και το υλικό αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς σε κάποιες περιπτώσεις, ένας πολύποδας ο οποίος εξ’ αρχής δε φαίνεται ύποπτος μπορεί να υποκρύπτει κάποια κακοήθεια. Επίσης, ο ασθενής θα πρέπει να ενημερώνεται από το γιατρό του ότι μετά το χειρουργείο σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ακολουθήσει μία χρονική περίοδος στην οποία η φωνή ενδέχεται να είναι κάπως αδύναμη. Αυτό συμβαίνει γιατί ο λάρυγγας χρειάζεται κάποιο χρόνο για να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες που ακολουθούν την αφαίρεση της βλάβης. Μάλιστα κάποιες φορές, λίγες συνεδρίες λογοθεραπείας θα βοηθήσουν στην ταχύτερη ομαλοποίηση της φωνής. Τέλος, στη διατήρηση του καλού αποτελέσματος θα βοηθήσει και η αποφυγή των παραγόντων που οδήγησαν στη δημιουργία του πολύποδα και συνεπώς συστήνονται:
- Ορθή χρήση της φωνής
- Αντιμετώπιση της λαρυγγοφαρυγγικής παλινδρόμησης
- Αποφυγή καπνίσματος
- Περιορισμός της λήψης καφεΐνης και αλκοολούχων ποτών