Πολύποδας στη μύτη

Πολύποδας στη μύτη

[content_table]
Ο πολύποδας στη μύτη μπορεί να προκαλέσει μια σειρά προβλημάτων, τα οποία δυσχεραίνουν την καθημερινότητά μας. Τι είναι όμως ο πολύποδας μύτης και ποια συμπτώματα προκαλεί; 

 

Τι ορίζεται ως πολύποδας στη μύτη;

Ως πολύποδας στη μύτη (ή αλλιώς ρινικός πολύποδας) ορίζεται ένας καλοήθης σχηματισμός στο εσωτερικό της μύτης μας. Δεν έχει σταθερό μέγεθος και μπορεί να είναι γκρίζου or λευκού χρώματος. Επίσης, μπορεί να είναι ένας ή πολλοί, μεγάλου ή μικρού μεγέθους. Οι The nasal polyps μικρού μεγέθους ενδεχομένως να μην προκαλούν στο άτομο συμπτώματα. Αντιθέτως, αυτοί που έχουν μεγάλο μέγεθος μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά ενοχλητικών συμπτωμάτων.

 

Πολύποδας: Ποια συμπτώματα προκαλεί;

Τα The symptoms που μπορεί να προκαλεί ένας μεγάλος πολύποδας μπορεί να είναι τα παρακάτω:

 

Ποιες είναι οι αιτίες δημιουργίας ενός πολύποδα;

Αν και οι αιτίες που ευθύνονται για την εμφάνιση ενός πολύποδα στη μύτη μας δεν έχουν καθοριστεί με ακρίβεια, κάποιοι παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί. Λαμβάνοντας υπόψιν τα πορίσματα κλινικών μελετών, φαίνεται ότι σημαντικό ρόλο παίζουν κληρονομικοί παράγοντες. Επίσης, οι πολύποδες μύτης μπορεί να σχετίζονται με τους παρακάτω παράγοντες:

  • Smoking
  • Επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις της ρινικής κοιλότητας
  • Allergic rhinitis
  • Αλλεργίες σε συγκεκριμένα φάρμακα (π.χ. ασπιρίνη)
  • Cystic fibrosis
  • Ανεπάρκεια βιταμίνης D
  • Σύνδρομο  Churg-Strauss

 

Πολύποδας & Διάγνωση

Η εμφάνιση ενός ή περισσότερων από τα συμπτώματα που προαναφέρθηκαν χρήζει διερεύνησης από έναν έμπειρο ENT. Ο τελευταίος μετά τη λήψη του λεπτομερούς ιστορικού του ασθενούς θα προχωρήσει στην κλινική εξέταση της μύτης σας. Πιο συγκεκριμένα, η κλινική εξέταση θα περιλαμβάνει την The ENT performs nasal endoscopy. Πρόκειται για μια εύκολη και καθόλου επώδυνη εξέταση που μέσω ενός ειδικού εργαλείου, του ενδοσκοπίου, ο ιατρός μπορεί να έχει πλήρη εικόνα της ρινικής σας κοιλότητας. 

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να θεωρηθεί αναγκαία η περαιτέρω διερεύνηση του πολύποδα. Έτσι, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει επιπλέον τη διεξαγωγή κάποιου τεστ αλλεργίας ή κάποια αξονική/μαγνητική τομογραφία. Επίσης μπορεί να κριθεί αναγκαία η βιοψία του πολύποδα και η αποστολή του δείγματος που θα παρθεί για ιστολογική εξέταση. Τέλος, αν υπάρχουν υποψίες για κυστική ίνωση, προτείνεται συγκεκριμένη εξειδικευμένη εξέταση.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ένας ρινικός πολύποδας;

Αν ο πολύποδας έχει μικρό μέγεθος και δεν προκαλεί ενοχλητικά συμπτώματα η θεραπεία που προτείνεται είναι κατά κύριο λόγο συντηρητική. Ο θεράπων ΩΡΛ συνήθως δίνει μια φαρμακευτική αγωγή η οποία μπορεί να περιλαμβάνει τα παρακάτω:

  • Ρινικά σπρέι κορτικοστεροειδών
  • Αντιισταμινικά φάρμακα
  • Ρινικές πλύσεις

 

Η φαρμακευτική αγωγή για να είναι επιτυχής θα πρέπει να συνοδεύεται από τακτικούς ελέγχους από τον θεράποντα ιατρό. Η συχνή παρακολούθηση είναι πολύ σημαντική και είναι αυτή που θα καθορίσει αν η συντηρητική θεραπεία αποδίδει καρπούς.

Επί αποτυχίας της συντηρητικής θεραπείας ή σε περιπτώσεις μεγάλου πολύποδα συνιστάται η χειρουργική αντιμετώπιση. Οι πολύποδες μύτης αντιμετωπίζονται χειρουργικά με την ενδοσκοπική χειρουργική των παραρρινιών κόλπων (Functional Endoscopic Sinus Surgery-FESS).

Η σύγχρονη αυτή επέμβαση έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση παθήσεων της ρινικής κοιλότητας. Δεν απαιτείται εξωτερική τομή, καθώς τα χειρουργικά εργαλεία εισέρχονται με τη βοήθεια του ενδοσκοπίου στη ρινική θαλάμη. Πρόκειται για μία μέθοδο η οποία δίνει στον ρινοχειρουργό τη δυνατότητα να χειρουργεί με μεγάλη ακρίβεια.

 

Εάν έχετε συμπτώματα που υποδηλώνουν την ύπαρξη κάποιου πολύποδα, ένας έμπειρος ΩΡΛ στην Αθήνα ή σε κάποιο άλλο μέρος της Ελλάδας είναι ο πλέον κατάλληλος για να σας παρέχει εξατομικευμένη διάγνωση  και να σας προτείνει το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο που ταιριάζει στις ανάγκες σας. Επικοινωνήστε τώρα και κλείστε το ραντεβού σας.

ΕπικοινωνίαΕπικοινωνία