Ρινοπλαστική – Αποκατάσταση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

SECTIONS

  ρινοπλαστική αποκατάσταση

  Η ρινοπλαστική είναι η επέμβαση που έχει στόχο την αλλαγή του σχήματος της μύτης. Η τελευταία αποτελείται από οστό, χόνδρο και δέρμα και με το συγκεκριμένο χειρουργείο μπορούμε να διορθώσουμε ένα ή περισσότερα τμήματά της. Ταυτόχρονα, επιτυγχάνουμε και τη λειτουργική διόρθωση της ρινικής αναπνοής αποκαθιστώντας για παράδειγμα ένα στραβό ρινικό διάφραγμα. Προσφέρουμε έτσι στον ασθενή μας το διπλό όφελος της ανανεωμένης εμφάνισης και της ευεξίας.

  Στις μέρες μας η όλη διαδικασία είναι αρκετά απλή και σύντομη. Είναι όμως πολύ σημαντικό ο κάθε υποψήφιος να γνωρίζει με ακρίβεια τα στάδια της αποκατάστασης, έτσι ώστε να είναι προετοιμασμένος και να μπορεί να ρυθμίσει το πρόγραμμά του.

   

  Ρινοπλαστική – Αποκατάσταση: Τι να περιμένω αμέσως μετά την επέμβαση;

  Μετά την επέμβαση, σχεδόν κάθε ασθενής είναι σε θέση να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια ημέρα. Παρόλα αυτά, προτείνεται να παραμείνει το πρώτο βράδυ στην κλινική. Αυτό γιατί, η κλινική παρέχει ένα απόλυτα προστατευμένο περιβάλλον, όπου υπάρχει κάθε στιγμή η φροντίδα από το εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό και τον ρινοχειρουργό. Βέβαια, την τελική απόφαση την παίρνει ο ίδιος ο ασθενής.

  Στη σύγχρονη ρινοπλαστική είτε δεν τοποθετείται κανένας πωματισμός (γάζα στο εσωτερικό της ρινός) είτε τοποθετείται ένα πολύ απαλό «σφουγγαράκι». Το τελευταίο αφαιρείται σε λιγότερο από 24 ώρες από το τέλος της επέμβασης και, σύμφωνα με τους ασθενείς, προκαλεί από ελάχιστη έως καμία ενόχληση.

   

  Επισημαίνεται ότι:

  • Τις πρώτες ώρες μετά το χειρουργείο, ο ασθενής πρέπει να παραμείνει στο κρεβάτι με το κεφάλι σε υψηλότερη θέση από το στήθος. Η στάση αυτή βοηθά στη μείωση του οιδήματος και των λιγοστών εκκρίσεων από τη μύτη που υπάρχουν άμεσα μετεγχειρητικά.
  • Η τοποθέτηση πάγου με ειδικές παγοκύστεις στα μάτια του ασθενή εξυπηρετεί τον ίδιο σκοπό.
  • Η μύτη θα είναι συμφορημένη, καθώς αναπόφευκτα υπάρχει οίδημα του ρινικού βλεννογόνου. Ο πωματισμός (αν έχει τοποθετηθεί) παραμένει στη μύτη για περίπου ένα 24ωρο και βοηθάει στην πρόληψη της μετεγχειρητικής αιμορραγίας, αλλά και στη στήριξη των ρινικών οστών.
  • Τα πρώτα δύο 24ωρα μετά τη ρινοπλαστική, συνήθως υπάρχει μία αργή έκκριση βλέννης με προσμίξεις αραιωμένου αίματος. Αυτό είναι φυσιολογικό και ο ασθενής μπορεί να τη σκουπίζει απαλά με μία γάζα. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να μην πιέζεται ή σπρώχνεται η κορυφή της μύτης.
  • Στη ράχη της μύτης τοποθετείται ένας νάρθηκας που χρησιμεύει ως προστασία και αφαιρείται μετά από 7 ημέρες.

   

   

  Ρινοπλαστική – Αποκατάσταση: Θα υπάρχει οίδημα μετά την επέμβαση;

  Στην αποκατάσταση της σύγχρονης ρινοπλαστικής το οίδημα είναι ήπιο. Ειδικά από το μέσον της τρίτης μετεγχειρητικής ημέρας και μετά υποχωρεί ταχέως. Σε 12-15 ημέρες θα έχει υποχωρήσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε κανείς δε θα αντιλαμβάνεται ότι έχετε χειρουργηθεί. Ακόμη όμως και πριν συμπληρωθεί αυτό το διάστημα, δεν είναι τόσο εμφανές που να περιορίζει οποιαδήποτε κοινωνική ή επαγγελματική δραστηριότητα. Στη μύτη παραμένει ένα ανεπαίσθητο πρήξιμο, το οποίο απορροφάται αργά και φεύγει εντελώς σε ένα περίπου χρόνο. Τότε είναι και η στιγμή που φαίνεται το τελικό και οριστικό αποτέλεσμα της ρινοπλαστικής.

  Αξίζει να τονιστεί ότι αυτό το κατά κανόνα ήπιο οίδημα κάτω από τα μάτια είναι αναπόφευκτο, όταν η επέμβαση γίνεται με το σωστό τρόπο, δηλαδή όταν περιλαμβάνει ολοκληρωμένες οστεοτομίες και σωστή αποκόλληση των ιστών. Για αυτό το λόγο, συστήνεται στους υποψηφίους να είναι πολύ επιφυλακτικοί απέναντι σε μεθόδους που υπόσχονται άμεση αποκατάσταση χωρίς καθόλου πρήξιμο και χωρίς καμία άμεση μετεγχειρητική δυσκολία στη ρινική αναπνοή.

   

  For more information, please contact

  210 69 90 484 & 6944 221 223

  See Before & After Pictures of Rhinoplasty here

  Ρινοπλαστική – Αποκατάσταση: Τι πρέπει να προσέχω, για να βοηθήσω την επούλωση της μύτης μου;

  Για την καλύτερη επούλωση της μύτης, τη μείωση του όποιου οιδήματος και τη γρηγορότερη αποκατάσταση μετά τη ρινοπλαστική συστήνονται τα παρακάτω:

  • Για την πρώτη εβδομάδα περίπου καλό είναι να αποφεύγετε τις πολύ έντονες εκφράσεις στο πρόσωπο. Έτσι, θα αποφύγετε τη μετακίνηση του νάρθηκα, την τάση των ραμμάτων και πιθανή ήπια ενόχληση από τη μύτη. Για τον ίδιο λόγο μη μασάτε πολύ σκληρές τροφές.
  • Μη φυσάτε τη μύτη σας για περίπου 15 ημέρες μετά την επέμβαση της λειτουργικής ρινοπλαστικής. Αν θέλετε να φταρνιστείτε, κάντε το με ανοιχτό το στόμα, έτσι ώστε η πίεση του αέρα να εκτονώνεται από εκεί.
  • Do not eat very hot or too spicy foods for a week.
  • Brush your teeth gently so that the upper lip does not move too much.
  • Φορέστε κατά το δυνατόν ρούχα τα οποία κουμπώνουν μπροστά.
  • Καταναλώστε τροφές, όπως φρούτα και λαχανικά. Αυτά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην αποφυγή της δυσκοιλιότητας.
  • Αποφύγετε τα γυαλιά οράσεως ή ηλίου για 6 εβδομάδες μετά την πλαστική μύτης. Με τον τρόπο αυτό προστατεύονται από οποιαδήποτε πίεση τα ρινικά οστά τα οποία αφήνονται να επουλωθούν σωστά. Μπορείτε να φοράτε φακούς επαφής από την επόμενη ημέρα.
  • Μην κάθεστε κάτω από τον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα, για τουλάχιστον 6 εβδομάδες μετά την επέμβαση. Η ηλιακή ακτινοβολία επηρεάζει αρνητικά την επούλωση του δέρματος. Χρησιμοποιήστε πάντα αντηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον SPF 30.

   

  Ρινοπλαστική – Αποκατάσταση: Πότε μπορώ να επιστρέψω στις δραστηριότητές μου;

  Στις μέρες μας, η αποκατάσταση μετά από επέμβαση ρινοπλαστικής είναι ταχεία.

  • Μπορείτε να επιστρέψετε σε δουλειά γραφείου 3-4 ημέρες μετά την επέμβαση. Ιδανικά, μία εβδομάδα αποχής από την εργασία δίνει την ευκαιρία να επιστρέψετε σε αυτήν χωρίς το μικρό νάρθηκα στη ράχη της μύτης.
  • Για εργασίες που απαιτούν έντονη σωματική δραστηριότητα (π.χ. μεταφορά βαριών αντικειμένων) συστήνεται απουσία δύο εβδομάδων.
  • Μπορείτε να ξεκινήσετε ήπια αερόβια άσκηση (π.χ. ελαφρύ τρέξιμο ή σεξουαλική επαφή) στις 20 μέρες μετά την επέμβαση.
  • Θα πρέπει να αποφεύγετε την έντονη σωματική δραστηριότητα (π.χ. γυμναστήριο) για 6 εβδομάδες περίπου.
  • Μην βρέχετε το νάρθηκα που έχει τοποθετηθεί στη ράχη της μύτης. Αυτός παραμένει εκεί για μία εβδομάδα. Στο διάστημα αυτό μπορείτε να λούσετε τα μαλλιά σας στο κομμωτήριο ή με αφρό “ξηρού” λουσίματος.
  • You can bathe the rest of your body but not with very hot water.

   

  Επικοινωνία Επικοινωνία