Ροχαλητό στα παιδιά

SECTIONS

  καμπούρα στη μύτη

  Ο ύπνος είναι πολύ βασικός για την παιδική ανάπτυξη και για αυτό δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι γονείς ανησυχούν όταν ακούν το παιδί τους να ροχαλίζει.

  Αν και το ροχαλητό είναι πιο συχνό στους ενήλικες, μπορεί να συμβεί και στα παιδιά. Μπορεί να έχει διάφορες αιτίες, ορισμένες από τις οποίες προκαλούν παροδικό ροχαλητό ενώ άλλες μακροχρόνιο.

  Το ροχαλητό στα παιδιά συχνά δεν είναι ανησυχητικό, ειδικά όταν δε συμβαίνει κάθε νύχτα. Το παροδικό ροχαλητό επηρεάζει σχεδόν 1 στα 3 παιδιά, σύμφωνα με μία μελέτη που διεξήχθη στην Αυστραλία. Αυτός ο τύπος ροχαλητού συνήθως δεν έχει επιπτώσεις στην υγεία. Αν, όμως, είναι συχνό ή σοβαρής έντασης, τότε πιθανόν να υποδεικνύει ένα πρόβλημα διαταραχής της αναπνοής κατά τον ύπνο.

   

  Τι προκαλεί το ροχαλητό στα παιδιά;

  Το ροχαλητό συμβαίνει όταν ο αέρας δεν μπορεί να περάσει ελεύθερα από τον ανώτερο αεραγωγό. Όπως το παιδί αναπνέει, οι ιστοί δονούνται προκαλώντας έναν τραχύ ήχο.

  Πολλοί παράγοντες μπορεί να δημιουργούν εμπόδια στο πέρασμα του αέρα από το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Στα παιδιά, οι συνηθέστεροι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

  • Υπερτροφικές ή διογκωμένες αμυγδαλές και αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια). Οι αμυγδαλές και τα κρεατάκια βρίσκονται στο πίσω μέρος του λαιμού και είναι μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος. Αν είναι μεγάλες ή πρησμένες εξαιτίας μιας λοίμωξης, μπορούν να εμποδίζουν την αναπνοή και έτσι να προκαλείται το ροχαλητό. Αυτή είναι η πιο κοινή αιτία ροχαλητού στα παιδιά.
  • Παχυσαρκία. Ο υπερβάλλων λιπώδης ιστός στενεύει τη δίοδο του αέρα στην περιοχή του λαιμού.
  • Ρινική συμφόρηση (μπούκωμα μύτης). Οι εποχιακές ιώσεις προκαλούν συμφόρηση που εμποδίζουν την ελεύθερη δίοδο του αέρα.
  • Αλλεργική ρινίτιδα και άσθμα.
  • Η ανατομία της περιοχής. Κάποιοι άνθρωποι έχουν ανατομικά χαρακτηριστικά που δυσκολεύουν την αναπνοή. Για παράδειγμα, ένα στραβό διάφραγμα το οποίο ωθεί το άτομο σε αναπνοή από το στόμα.
  • Παθητικό κάπνισμα και κακή ποιότητα αέρα.
  • Μειωμένη διάρκεια θηλασμού. Μελέτες δείχνουν πως η μειωμένη διάρκεια θηλασμού συνδέεται με την εμφάνιση ροχαλητού.

   

  Τι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του ροχαλητού στα παιδιά;

  Το σπάνιο ροχαλητό μικρής έντασης συνήθως υποχωρεί γρήγορα από μόνο του. Ακόμα και το επαναλαμβανόμενο ροχαλητό μπορεί να υποχωρήσει σε μερικά παιδιά χωρίς θεραπεία. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζεται να γίνουν κάποιες ενέργειες για τη διόρθωση της διαταραγμένης αναπνοής και της υπνικής άπνοιας του παιδιού.

  Υγιεινή κατά τη διάρκεια του ύπνου

  Ένας τρόπος να βοηθήσετε το παιδί σας να κοιμάται καλύτερα είναι η βελτίωση της υγιεινής του ύπνου, η οποία αφορά τις συνήθειες πριν και κατά τη διάρκεια αυτού, καθώς επίσης και το περιβάλλον στο οποίο κοιμάται το παιδί. Παραδείγματα βελτίωσης της υγιεινής του ύπνου περιλαμβάνουν:

  • Σταθερό πρόγραμμα ύπνου
  • Μείωση του φωτισμού στο παιδικό δωμάτιο
  • Μείωση της έκθεσης σε οθόνες πριν τον ύπνο
  • Εξασφάλιση της ησυχίας και της άνεσης στο υπνοδωμάτιο

   Συζήτηση με το γιατρό του παιδιού

  Οι γιατροί μπορούν να αναζητήσουν σημεία διαταραχής της αναπνοής στον ύπνο καθώς και επιβαρυντικούς παράγοντες, όπως είναι το άσθμα, οι αλλεργίες, η παχυσαρκία και οι υπερτροφικές αμυγδαλές. Αν κριθεί αναγκαίο θα προταθεί περαιτέρω έλεγχος, όπως για παράδειγμα μελέτη ύπνου για την αναζήτηση αποφρακτικής υπνικής άπνοιας.

  Μια ξεκάθαρη διάγνωση στηρίζεται στη συνεργασία των κατάλληλων ειδικοτήτων ιατρών και καθορίζει την προσέγγιση με την οποία θα επιτευχθεί η εξάλειψη του ροχαλητού.

   

  Πώς μπορεί να βοηθήσει ο ΩΡΛ στη διάγνωση και την αντιμετώπιση του ροχαλητού στα παιδιά;

  Ο ENT είναι ο κατάλληλος γιατρός για να εκτιμήσει την ανατομία της ρινικής κοιλότητας, του στόματος, του φάρυγγα και του λάρυγγα και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που μπορεί να διαγνωσθούν. Η διαδικασία προς αυτή την κατεύθυνση περιλαμβάνει:

  • Ιστορικό και Κλινική Εξέταση. Ερωτήσεις στο παιδί και τους γονείς που θα αναδείξουν την ύπαρξη του ροχαλητού, και θα μας καθοδηγήσουν στην αιτία του.
  • Ενδοσκόπηση μύτης και Laryngoscopy in children. Είναι μια ανώδυνη διαδικασία που δεν απαιτεί προετοιμασία. Η εικόνα από το ενδοσκόπιο προβάλλεται σε οθόνη και μπορούν να την παρακολουθήσουν τόσο οι γονείς, όσο και το ίδιο το παιδί.

  Από τις συχνότερες αιτίες του ροχαλητού στα παιδιά είναι οι υπερτροφικές αμυγδαλές και τα κρεατάκια. Η οριστική λύση στο πρόβλημα δίνεται με την αμυγδαλεκτομή και τη αδενοτομή αντίστοιχα. Αφαιρώντας τον ιστό που φράσσει τον αεραγωγό, η επέμβαση εξαλείφει το ροχαλητό στα παιδιά και τα προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσει αυτό.

  Επικοινωνία Επικοινωνία