Thyroidectomy

Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στο μπροστινό τμήμα του λαιμού, κάτω από το μήλο του Αδάμ. Έχει σχήμα πεταλούδας και αποτελείται από ένα δεξιό και έναν αριστερό λοβό ο οποίοι ενώνονται μεταξύ τους με μία μικρή γέφυρα θυρεοειδικού ιστού που ονομάζεται ισθμός. Ο θυρεοειδής αδένας παράγει ορμόνες οι οποίες είναι πολύ σημαντικές για το μεταβολισμό του ανθρώπινου σώματος.

Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί επέμβαση στο θυρεοειδή;

Η χειρουργική επέμβαση στο θυρεοειδή μπορεί να κριθεί απαραίτητη στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Στην παρουσία μίας ή περισσότερων διογκώσεων εντός του θυρεοειδή (όζων), για τις οποίες υπάρχει σημαντική υποψία ότι πρόκειται για καρκίνωμα.
  • Σε διάχυτη διόγκωση (βρογχοκήλη) του αδένα όταν αυτή:

– Πιέζει την τραχεία και τον οισοφάγο δυσκολεύοντας την αναπνοή και την κατάποση.

– Προκαλεί αισθητικά προβλήματα λόγω του μεγάλου μεγέθους της.

– Είναι ύποπτη για παρουσία καρκίνου εντός αυτής.

  • Σε υπερβολική παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών από τον αδένα (υπερθυρεοειδισμός) η οποία δεν μπορεί να ελεγχθεί με φάρμακα.

Ποια είναι η διαδικασία της θυρεοειδεκτομής;

Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία  με μία μικρή τομή στο μπροστινό μέρος του λαιμού, πάνω ακριβώς από τον αδένα. Το ‘καμουφλάρισμα’ της τομής σε μία από τις ρυτίδες του δέρματος του λαιμού και η επιμελής συρραφή της με τεχνικές πλαστικής χειρουργικής στο τέλος της επέμβασης εξασφαλίζει το άριστο αισθητικό αποτέλεσμα. Στην ολική θυρεοειδεκτομή αφαιρείται ολόκληρος ο αδένας ενώ στην μερική θυρεοειδεκτομή αφαιρείται συνήθως ο ένας λοβός, ο δεξιός ή ο αριστερός.

Εξαιρετικής σημασίας κατά τη διάρκεια της επέμβασης, είναι η αναγνώριση και η διατήρηση της ανατομικής και λειτουργικής ακεραιότητας των λαρυγγικών νεύρων (παλίνδρομο και άνω λαρυγγικό νεύρο) τα οποία είναι υπεύθυνα για την κίνηση των φωνητικών χορδών. Η χρήση ειδικού νευροδιεγέρτη για την παρακολούθηση των νεύρων αυτών στο χειρουργείο μειώνει σημαντικά την πιθανότητα τραυματισμού τους.

Επίσης, πολύ σημαντική είναι η αναγνώριση και διατήρηση των παραθυρεοειδών αδένων. Πρόκειται για 4 μικρούς αδένες οι οποίοι βρίσκονται στο πίσω μέρος του θυρεοειδούς και παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του ασβεστίου και του φωσφόρου στο ανθρώπινο σώμα.

What happens after surgery?

Ο χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο είναι 1-2 ημέρες.Ένα μικρό σωληνάκι (παροχέτευση) που έχει τοποθετηθεί στην γραμμή της τομής αφαιρείται συνήθως την επομένη του χειρουργείου. Τα επίπεδα του ασβεστίου στο αίμα ελέγχονται το βράδυ και την επόμενη μέρα της επέμβασης. Τα ράμματα που χρησιμοποιούμε είναι συνήθως απορροφήσιμα και έτσι δεν απαιτείται η αφαίρεσή τους.Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του σε 2 εβδομάδες. Αν έχει γίνει ολική θυρεοειδεκτομή είναι αναγκαία η αντικατάσταση των ορμονών που παράγει ο θυρεοειδής με ειδικό χάπι για όλη τη ζωή.






    Κλείστε Ραντεβού