Τι να κάνετε και τι να μην κάνετε μετά από τη ρινοπλαστική;

SECTIONS

  τι να κάνετε και τι να μην κάνετε μετά από ρινοπλαστική

  Η επέμβαση της ρινοπλαστικής είναι ευρέως διαδεδομένη και χρησιμοποιείται τόσο για τη λειτουργική (λειτουργική ρινοπλαστική) όσο και για την αισθητική διόρθωση της μύτης. Πιο συγκεκριμένα, η ρινοπλαστική δίνει τη δυνατότητα του ολικού ανασχηματισμού της μύτης και οφείλει να προσαρμόζεται στα μοναδικά χαρακτηριστικά του προσώπου κάθε ασθενούς. Είναι όμως απαραίτητο, το άτομο που θα προχωρήσει σε αυτήν την επέμβαση να ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες του Ρινοχειρουργού του. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη μετεγχειρητική πορεία, ο Ιατρός θα δώσει σαφείς και συγκεκριμένες οδηγίες. Το τι επιτρέπεται και το τι θα πρέπει να αποφεύγεται μετά από ρινοπλαστική, θα αναλύσουμε διεξοδικά παρακάτω.

   

  Τι είναι όμως η ρινοπλαστική;

  Rhinoplasty ονομάζεται η χειρουργική επέμβαση μέσω της οποίας τροποποιείται και βελτιώνεται το σχήμα, οι διαστάσεις και γενικά η εξωτερική αλλά και εσωτερική μορφή της μύτης. Οι βασικοί τύποι της σύγχρονης Ρινοπλαστικής είναι δύο: η κλειστή και η ανοιχτή μέθοδος. Στην κλειστή μέθοδο, οι τομές γίνονται εσωτερικά, επιτρέποντας στον Ρινοχειρουργό να φτάσει στις δομές που πρέπει να διορθωθούν. Εν αντιθέσει, στην ανοιχτή μέθοδο, την πρόσβαση στη μύτη επιτρέπει μία μικρή τομή στη στυλίδα της. Να αναφερθεί πως η ανάρρωση μετά από ρινοπλαστική είναι παρόμοια και με τις δύο μεθόδους.

  Είναι επίσης άξιο αναφοράς ότι η επιτυχημένη επέμβαση της ρινοπλαστικής κρίνεται σε μεγάλο βαθμό από τη γνώση, την εμπειρία και τη δεξιοτεχνία του Ρινοχειρουργού ENT. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να επιλέγεται ένας χειρουργός, ο οποίος έχει εμπειρία και άνεση και στις δύο προσπελάσεις. Έτσι, θα είναι σε θέση να χρησιμοποιεί κάθε φορά τη μέθοδο που ταιριάζει καλύτερα στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε περιστατικού.

   

  Οι πρώτες ώρες μετά από ρινοπλαστική

  Ο ασθενής, παίρνει εξιτήριο λίγες ώρες μετά την επέμβαση ή την επόμενη ημέρα. Η διαδικασία που ακολουθείται αμέσως μετά την επέμβαση, είναι η ακόλουθη:

  • Τις πρώτες ώρες μετά από ρινοπλαστική, ο ασθενής παραμένει στο κρεβάτι με το κεφάλι σε υψηλότερη θέση από το στήθος. Η στάση αυτή βοηθά στη μείωση του πιθανού πρηξίματος. Συμπληρωματικά, μπορούν να τοποθετηθούν ειδικές παγοκύστες στα μάτια του ασθενούς.
  • Η μύτη μετά από ρινοπλαστική θα είναι ελαφρώς συμφορημένη, είτε έχει τοποθετηθεί ένας ελαφρύς πωματισμός σε αυτήν είτε όχι. Αυτό συμβαίνει λόγω του οιδήματος του ρινικού βλεννογόνου που εμφανίζεται αναπόφευκτα μετά το χειρουργείο.
  • Στο τέλος της επέμβασης, τοποθετείται ένας νάρθηκας στη ράχη της μύτης, ο οποίος λειτουργεί προστατευτικά και αφαιρείται μετά από μία εβδομάδα.
  • Τα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά από ρινοπλαστική, είναι φυσιολογικό να υπάρχει μία έκκριση βλέννας (μπούκωμα μύτης) με λίγες προσμίξεις αραιωμένου αίματος. Ο ασθενής μπορεί να σκουπίζει τη μύτη του απαλά και προσεκτικά με μία γάζα.

   

  απόφθεγμα ΩΡΛ Τσούνη απόφθεγμα ΩΡΛ Τσούνη

  Συμβουλές μετά από ρινοπλαστική

  Κύριος μέλημα μετά την έξοδο από το νοσοκομείο είναι η μείωση της πιθανότητας μετεγχειρητικής αιμορραγίας και η αντιμετώπιση του πιθανού πρηξίματος. Ο Ιατρός, προκειμένου να επέλθει η γρήγορη επούλωση της περιοχής, προτείνει τα ακόλουθα:

  • Να αποφεύγεται η έντονη σωματική άσκηση για έξι εβδομάδες.
  • Ειδικά για την πρώτη εβδομάδα μετά από τη ρινοπλαστική, συστήνεται να αποφεύγονται οι υπερβολικές και έντονες εκφράσεις του προσώπου.
  • Για τις ημέρες που ο ασθενής φοράει νάρθηκα, θα πρέπει να αποφύγει να τον βρέξει.
  • Εάν ο ασθενής νιώσει την ανάγκη να φταρνιστεί, θα πρέπει να το κάνει με ανοιχτό το στόμα.
  • Το βούρτσισμα των δοντιών θα πρέπει να είναι απαλό, περιορίζοντας όσο το δυνατόν περισσότερο την κίνηση του άνω χείλους.
  • Ο ασθενής θα πρέπει να αποφεύγει το φύσημα της μύτης του για τις δύο πρώτες εβδομάδες.
  • Να αποφεύγεται η τοποθέτηση γυαλιών στη μύτη, για έξι εβδομάδες μετά από ρινοπλαστική.

   

  Η πλαστική μύτης είναι μια επέμβαση η οποία αναβαθμίζει και βελτιώνει συνολικά την εικόνα του προσώπου. Προκειμένου να είναι επιτυχής και να επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα χωρίς επιπλοκές, θα πρέπει να διενεργείται μόνο από έναν καταρτισμένο και έμπειρο Ρινοχειρουργό. Με τις κατάλληλες οδηγίες από τον Ιατρό για ρινοπλαστική πριν και μετά το χειρουργείο, η μετεγχειρητική πορεία μετά από ρινοπλαστική θα είναι σύντομη και χωρίς επιπλοκές.

   

  Επικοινωνία

  Επικοινωνία