Ο χαλινός βρίσκεται κάτω από τη γλώσσα και υπάρχει φυσιολογικά σε όλους τους ανθρώπους. Σε ορισμένα παιδιά όμως είναι πιο κοντός και παχύς απ’ ότι πρέπει με αποτέλεσμα να εμποδίζει τη φυσιολογική κίνηση της γλώσσας (αγκυλογλωσσία), γεγονός που προκαλεί προβλήματα κατά το θηλασμό και τη σίτιση με το μπιμπερό καθώς και διαταραχές στην άρθρωση του λόγου.
Πώς μπορώ να καταλάβω ότι το παιδί μου έχει βραχύ χαλινό;
Ένα νεογέννητο με βραχύ χαλινό μπορεί να δυσκολεύεται κατά τη διάρκεια του θηλασμού ή όταν λαμβάνει γάλα με το μπιμπερό. Το γεγονός αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα το παιδί να μην μπορεί να κερδίσει το αναμενόμενο βάρος. Επίσης σε κάποιες περιπτώσεις, αυτή η δυσκολία που αντιμετωπίζει το νεογνό κατά τη σίτισή του μπορεί να καταστίσει το θηλασμό επώδυνο για την μητέρα, αναγκάζοντας την να τον εγκαταλείψει.
Σε νήπια και μεγαλύτερα παιδιά ο βραχύς χαλινός προκαλεί προβλήματα στην ομιλία αφού η γλώσσα δεν μπορεί να κάνει όλες τις κινήσεις που είναι απαραίτητες για τη σωστή άρθρωση του λόγου και ιδιαίτερα των συμφώνων.
Ενδεικτικά στοιχεία ότι ένα παιδί έχει βραχύ χαλινό είναι ότι η γλώσσα:
- Δεν μπορεί να ακουμπήσει τον ουρανίσκο προς τα πάνω
- Δεν μπορεί να ακουμπήσει τα πάνω ούλα
- Δεν κινείται με ευχέρεια δεξιά-αριστερά
- Στο μπροστινό της μέρος κάνει μια εντομή που θυμίζει το γράμμα γ.
Αν δώσετε στο παιδί σας να γλείψει ένα παγωτό ή ένα γλειφιτζούρι και παρατηρήσετε ότι δυσκολεύεται, τότε είναι πιθανό να έχει βραχύ χαλινό.
Σε κάθε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις η εξέταση του παιδιού από τον ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο θα δώσει την απάντηση στο πρόβλημα.
Πώς αντιμετωπίζεται το πρόβλημα;
Τα προβλήματα που δημιουργεί ο βραχύς χαλινός της γλώσσας αντιμετωπίζονται με τη διατομή του δηλ. κόβοντάς τον. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, η επέμβαση γίνεται στο ιατρείο με τοπική αναισθησία ενώ σπάνια, σε μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να χρειαστεί μέθη λίγων λεπτών. Η όλη διαδικασία γίνεται με τη χρήση ειδικής διαθερμίας η οποία πετυχαίνει τη διατομή του χαλινού αποτρέποντας την ίδια στιγμή την αιμορραγία. Σε κάποιες περιπτώσεις που ο χαλινός είναι πολύ χοντρός, μπορεί να χρειαστεί η τοποθέτηση ενός ή δύο απορροφήσιμων ραμμάτων. Η χρήση Laser σε αυτή την επέμβαση δεν συστήνεται αφού δεν προσφέρει κανένα πλεονέκτημα ενώ συγχρόνως αυξάνει αναίτια το κόστος.
Τι συμβαίνει μετά την επέμβαση;
Μετά τη διατομή του χαλινού, το παιδί επιστρέφει άμεσα στο σπίτι και στις δραστηριότητές του. Συστήνεται για λίγες ημέρες η αποφυγή ζεστών υγρών και ζεστών γευμάτων καθώς επίσης και αλμυρής ή ξινής τροφής που θα μπορούσε να ερεθίσει την περιοχή.