Υπό φυσιολογικές συνθήκες οι φωνητικές χορδές είναι λείες και ομαλές και κινούνται συμμετρικά και ομοιόμορφα παράγοντας μία φυσιολογική φωνή η οποία αποτελεί δείγμα της καλής υγείας τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, αυτό δε συμβαίνει και έτσι η φωνή γίνεται βραχνή, αδύναμη και ‘κουράζεται’ κατά τη διάρκεια της ομιλίας. Δεν είναι μάλιστα λίγα τα περιστατικά ασθενών που αναφέρουν ότι μετά από ολιγόλεπτη ομιλία η φωνή τους χάνεται εντελώς.
Ανάλογα με το αίτιο που προκαλεί αυτή την αλλαγή στη φωνή, η θεραπεία μπορεί να είναι είτε συντηρητική, με φάρμακα, συμβουλές προς τον ασθενή, λογοθεραπεία και ορθοφωνία είτε χειρουργική. Με τη σύγχρονη μικροχειρουργική των φωνητικών χορδών έχουμε τη δυνατότητα να αφαιρέσουμε με μεγάλη ακρίβεια την πάθηση ενώ συγχρόνως διατηρούμε ανέπαφα τα ευαίσθητα ανατομικά στοιχεία της περιοχής.
Ποιες παθήσεις θεραπεύονται με τη μικροχειρουργική των φωνητικών χορδών;
Οι παθήσεις που θεραπεύονται με τη βοήθεια της μικροχειρουργικής των φωνητικών χορδών είναι:
- πολύποδες των φωνητικών χορδών
- οζίδια (φωνητικά κομβία ή κάλοι)
- κύστεις
- πολυποειδής εκφύλιση (οίδημα Reinke)
- κοκκιώματα
- θηλώματα
- αιμαγγειώματα
- λευκοπλακία η οποία μάλιστα αποτελεί προκαρκινωματώδη κατάσταση
- περιορισμένης έκτασης καρκινώματα
Διαβάστε επίσης:
Με ποια εξέταση γίνεται η διάγνωση της πάθησης των φωνητικών χορδών-λάρυγγα;
Η διάγνωση της πάθησης που ευθύνεται για τη διαταραχή της φωνής γίνεται με την ενδοσκόπηση του λάρυγγα με τη βοήθεια εύκαμπτου ή άκαμπτου video-ενδοσκοπίου. Η εξέταση αυτή γίνεται εύκολα και γρήγορα στο χώρο του ιατρείου και δεν απαιτεί κάποια προετοιμασία. Ολόκληρη η διαδικασία καταγράφεται και το υλικό (video και φωτογραφίες) χρησιμοποιούνται για το σχεδιασμό του χειρουργείου και για σύγκριση με το μετεγχειρητικό αποτέλεσμα. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί και αξονική ή μαγνητική τομογραφία του λάρυγγα προκειμένου να ελεγχθεί πιο λεπτομερώς η ανατομία της περιοχής.
Ποια είναι η διαδικασία της επέμβασης;
Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία με τη βοήθεια του χειρουργικού λαρυγγοσκοπίου, χωρίς καμία εξωτερική τομή. Προκειμένου να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια στους χειρισμούς μας, όλη η επέμβαση γίνεται με τη χρήση ειδικού χειρουργικού μικροσκοπίου ή ενδοσκοπίου.
Η αφαίρεση της πάθησης γίνεται είτε με ειδικά εργαλεία μικροχειρουργικής λάρυγγα είτε με το ειδικό πολυμορφικό νυστέρι Laser υψηλής ακρίβειας.
Η χρήση του παραπάνω εξοπλισμού μας εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια στους χειρισμούς μας. Ταυτόχρονα, εγγυάται την αποτελεσματικότητα της επέμβασης και διασφαλίζει το σεβασμό των ευαίσθητων ανατομικών δομών των φωνητικών χορδών και του λάρυγγα εν γένει.
Τι συμβαίνει μετά την επέμβαση;
Λίγες ώρες μετά την επέμβαση ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του. Η επέμβαση δεν συνοδεύεται από ιδιαίτερο πόνο και έτσι συνήθως δεν χρειάζονται παυσίπονα ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να δώσουμε προληπτικά μία σύντομη αντιβιοτική αγωγή.
Σε πόσο διάστημα μετά την επέμβαση θα μπορώ να μιλήσω;
Συνήθως συστήνουμε 5 με 7 ημέρες αφωνίας προκειμένου η επούλωση των φωνητικών χορδών να είναι η καλύτερη δυνατή. Σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να αποφεύγεται και το ψιθύρισμα.
Σε ορισμένες περιπτώσεις που η πάθηση οφείλεται σε κακή χρήση της φωνής, είναι δυνατόν να συστήσουμε κάποιες συνεδρίες λογοθεραπείας/φωνοθεραπείας. Κατά τη διάρκεια αυτών θα μάθετε εύκολες καθημερινές τεχνικές φώνησης, η χρήση των οποίων θα αποτρέψει την επανεμφάνιση του προβλήματος.
Είναι αυτή η επέμβαση κατάλληλη για όσους η φωνή αποτελεί εργαλείο της δουλειάς τους;
Η απάντηση είναι ναι. Η συγκεκριμένη επέμβαση αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη προσέγγιση για τους λεγόμενους ‘επαγγελματίες φωνής’ δηλ. τραγουδιστές, ηθοποιούς, εκπαιδευτικούς, ιερείς, ψάλτες, δικηγόρους κτλ. καθώς παρέχει τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια στους χειρουργικούς χειρισμούς και κατ’ επέκταση στο τελικό αποτέλεσμα.