Γενική αναισθησία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

γενική αναισθησία

Η αναισθησία και η καταστολή των ασθενών αποτελούσαν ανέκαθεν κομμάτι της επεμβατικής ιατρικής πρακτικής. Με την πάροδο των ετών, οι μέθοδοι που εφαρμόζονται για τη γενική αναισθησία, αλλά και τα άλλα είδη αναισθησίας, έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο. Είναι ασφαλέστερες, αποτελεσματικότερες και εφαρμόζονται προσαρμοζόμενες στις ανάγκες του εκάστοτε ασθενή.

Παρόλα αυτά, δεν είναι λίγοι οι ασθενείς που, στο άκουσμα της γενικής αναισθησίας, βιώνουν αισθήματα στρες και φόβου. Είναι ένα συχνό φαινόμενο, το οποίο σχετίζεται κυρίως με την ελλιπή πληροφόρηση για τη δράση της γενικής αναισθησίας στον οργανισμό.

 

Λίγα λόγια για τη γενική αναισθησία

Η γενική αναισθησία εφαρμόζεται από εξειδικευμένους αναισθησιολόγους για την πραγματοποίηση ενός χειρουργείου. Χορηγείται είτε ενδοφλέβια είτε μέσω συσκευής εισπνοών, αλλά και συνδυαστικά. Ο σκοπός της γενικής αναισθησίας είναι τριπλός:

  • Να επιτύχει τη χαλάρωση των μυών
  • Να προσφέρει αναλγησία – να μην αισθάνεται ο ασθενής τον παραμικρό πόνο, ώστε ο οργανισμός να μην αντιδράσει με ταχυκαρδία ή υπέρταση στους χειρουργικούς χειρισμούς
  • Να προκαλέσει προσωρινή αμνησία και έλλειψη συνείδησης

 

Με λίγα λόγια, στόχος της γενικής αναισθησίας είναι η καταστολή του κεντρικού νευρικού συστήματος, ώστε να πραγματοποιηθεί ένα χειρουργείο δίχως επιπλοκές. Η γενική αναισθησία απαρτίζεται από έναν συνδυασμό ειδικών φαρμακευτικών ουσιών όπως αναλγητικά, υπνωτικά και κατασταλτικά.

 

Γενική αναισθησία: Πριν την επέμβαση

Η γενική αναισθησία εφαρμόζεται πάντα σε αναλογία με την κατάσταση της υγείας του ασθενούς και με τη βαρύτητα μιας επέμβασης. Ο αναισθησιολόγος έχει τον πρώτο λόγο για την εκτίμηση της πιθανότητας εμφάνισης επιπλοκών από τη γενική αναισθησία. Αυτός είναι που αποφασίζει ποιες ουσίες θα χρησιμοποιηθούν, καθώς και τον τρόπο χορήγησής τους.

Προτού έρθει η ημέρα της επέμβασης, είναι εξαιρετικά σημαντικό ο αναισθησιολόγος να λάβει το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς. Για μια επιτυχημένη και χωρίς απρόοπτα χορήγηση αναισθησίας, λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως οι εξής:

  • Ηλικία
  • Παθήσεις και χρόνια προβλήματα υγείας του ασθενή
  • Αλλεργίες, ειδικά σε φαρμακευτικές ουσίες
  • Συνήθειες όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ
  • Λήψη οποιασδήποτε φαρμακευτικής αγωγής

 

Οι πληροφορίες αυτές είναι πολύτιμες, καθώς συμβάλουν αποφασιστικά στην ασφάλεια της διαδικασίας και εξαλείφουν τις πιθανότητες να εμφανιστούν επιπλοκές. Έτσι, λαμβάνοντας υπόψη και το είδος του χειρουργείου, ο αναισθησιολόγος θα επιλέξει τα κατάλληλα φάρμακα και θα ρυθμίσει την ενδεδειγμένη δοσολογία τους.

 

 

Γενική αναισθησία: Κατά την διάρκεια της επέμβασης

Πολύ σημαντική είναι η παρακολούθηση του ασθενούς κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Μέσω τεχνολογικά προηγμένων αναισθησιολογκών μηχανημάτων, ελέγχονται κάθε στιγμή τυχόν μεταβολές στη θερμοκρασία, την αρτηριακή πίεση, τη συγκέντρωση οξυγόνου και άλλα ζωτικά σημεία του ασθενή. Με τον τρόπο αυτό, εξασφαλίζεται η ομαλή πορεία της επέμβασης.

Τις περισσότερες φορές, η γενική αναισθησία χορηγείται σε μικρές σταδιακές δόσεις, με ελεγχόμενο τρόπο, κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Σε περίπτωση που παρατηρηθεί κάποια αλλαγή που οφείλεται σε “στρεσάρισμα” του οργανισμού, ενδέχεται να ρυθμιστεί αναλόγως και η δοσολογία. Η γενική αναισθησία υπολογίζεται πάντα να διαρκεί έως και μερικά λεπτά μετά το τέλος ενός χειρουργείου. Αυτή η σταδιακή χορήγηση βοηθά ώστε ο ασθενής να ξυπνήσει μερικά λεπτά μετά το τέλος του χειρουργείου.

Έχοντας ακούσει διάφορες περιπτώσεις ασθενών που “ξυπνούν” ή  μπορούν να ακούσουν τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, πολλές φορές οι ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε κάποια επέμβαση αποκτούν έντονο άγχος. Στην πραγματικότητα, τα περιστατικά αυτά είναι πολύ σπάνια και ανήκουν στο παρελθόν. Οι σύγχρονες τεχνικές που εφαρμόζονται στη γενική αναισθησία στις μέρες μας δεν αφήνουν περιθώρια να συμβεί κάτι τέτοιο.

 

Γενική αναισθησία: Μετά την επέμβαση

Η γενική αναισθησία μετά το πέρας της επέμβασης μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να δημιουργήσει κάποια ενοχλητικά συμπτώματα στον ασθενή. Σε αυτά περιλαμβάνονται συνήθως τα παρακάτω:

  • Αίσθημα ζάλης και «βαρύ» κεφάλι
  • Μυϊκή αδυναμία
  • Πονόλαιμος
  • Ρίγος
  • Υποθερμία
  • Ναυτία

 

Τα συμπτώματα αυτά αποτελούν ήπιες παρενέργειες, που αντιμετωπίζονται με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή αλλά και  τον ίδιο τον οργανισμό έτσι ώστε να υποχωρούν πλήρως εντός ελάχιστων ωρών. Δεν αποτελούν φυσικά τον κανόνα, με εξαίρεση το αίσθημα ζάλης και την μυϊκή αδυναμία. Συμπτώματα όπως η ναυτία εμφανίζονται σε λιγότερο από 10% των ασθενών που υποβάλλονται σε μια χειρουργική επέμβαση. Σε κάθε περίπτωση, αυτά τα συμπτώματα είναι παροδικά.

Ο ειδικός Χειρουργός ΩΡΛ Δρ. Μιχάλης Τσούνης πραγματοποιεί μία πληθώρα χειρουργικών επεμβάσεων όπως η ανοικτή και η κλειστή ρινοπλαστική, ο ευθειασμός σε ρινικό διάφραγμα, η αντιμετώπιση για τη χρόνια ιγμορίτιδα, τους πολύποδες μύτης και το ροχαλητό κ.ά υπό γενική αναισθησία. Συνεργάζεται με έμπειρους και άριστα εκπαιδευμένους αναισθησιολόγους οι οποίοι διαχειρίζονται καθημερινά πολλά χειρουργικά περιστατικά ποικίλης βαρύτητας. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η εκμηδένιση του πόνου, η μέγιστη ασφάλεια του ασθενούς και η προσφορά ενός άψογου αποτελέσματος.

 

Επικοινωνία Επικοινωνία