Κακοσμία στόματος

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Κακοσμία στόματος

     

    Τι είναι η κακοσμία στόματος;

    Η χρόνια κακοσμία στόματος είναι συνήθως σημάδι κακής στοματικής υγιεινής ή ξηροστομίας. Η κακοσμία αυτή μπορεί όμως να είναι και σημάδι μιας πιο σοβαρής κατάστασης στο στόμα ή μιας πάθησης σε άλλο σημείο του σώματος. Αυτό μπορεί να είναι για παράδειγμα το πεπτικό σύστημα, το νεφρό ή το ήπαρ (συκώτι).

     

    Ποια είναι τα πιθανά αίτια της κακοσμίας στόματος;

    Τα πιθανά αίτια της κακοσμίας στόματος μπορεί να είναι ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω:

    • Κακή υγιεινή του στόματος. Είναι η πιο συχνή αιτία. Όταν τρώμε, υπολείμματα τροφής παγιδεύονται ανάμεσα στα δόντια μας, ειδικά στο πίσω μέρος της οδοντοστοιχίας μας. Τα υπολείμματα αυτά, συχνά αποτελούν το υπόστρωμα πάνω στο οποίο αναπτύσσονται βακτήρια. Η παραγωγή των οξέων από τη διάσπαση των τροφών ευθύνεται για την τερηδόνα, την ουλίτιδα και την κακοσμία του στόματος. Το καλό βούρτσισμα των δοντιών και η καθημερινή χρήση οδοντικού νήματος βοηθούν στην αφαίρεση των υπολειμμάτων των τροφών και τον έλεγχο της ανάπτυξης των βακτηρίων.
    • Ξηροστομία. Το σάλιο ενυδατώνει και ξεπλένει το στόμα. Για το λόγο αυτό, όταν ο οργανισμός δεν παράγει αρκετό σάλιο, η αναπνοή έχει μια άσχημη μυρωδιά. Το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η ανεπαρκής πρόσληψη νερού καθώς και κάποια φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν ξηροστομία.
    • Κακοήθεια στο στόμα ή στο φάρυγγα. Άλλα συμπτώματα του καρκίνου στη στοματική κοιλότητα ή το φάρυγγα περιλαμβάνουν άφθες (πληγές) στο στόμα που δεν επουλώνονται, πόνο, δυσκολία στην κατάποση ή ανεξήγητη απώλεια βάρους.
    • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Είναι μια πάθηση του πεπτικού συστήματος όπου όξινα γαστρικά υγρά από το στομάχι παλινδρομούν προς τον οισοφάγο και τη στοματική κοιλότητα προκαλώντας κακοσμία στόματος.
    • Λίθοι στις αμυγδαλές. Ορισμένες φορές, υπολείμματα τροφής παγιδεύονται στις αμυγδαλές. Όταν σε αυτά εναποτίθεται ασβέστιο, δημιουργούνται οι λεγόμενοι αμυγδαλόλιθοι.
    • Ουλίτιδα. Είναι η φλεγμονή των ούλων. Τα τελευταία είναι ερυθρά, οιδηματώδη και αιμορραγούν εύκολα. Συνήθως προκαλείται από την πλάκα, η οποία είναι ένα κολλώδες στρώμα από βακτήρια πάνω στα δόντια. Σε πιο προχωρημένο στάδιο, η ουλίτιδα μπορεί να προκαλεί έντονο πόνο, αιμορραγία, ακόμη και πυρετό και έντονη κόπωση. Αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει σε περιοδοντίτιδα και επακόλουθη καταστροφή οδοντικού ιστού.
    • Λοιμώξεις στη μύτη, το λαιμό ή τους πνεύμονες. Ασθενείς με ιγμορίτιδα ή λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού ταλαιπωρούνται από μεγάλη παραγωγή βλέννας στα ιγμόρεια ή τους πνεύμονες, αντίστοιχα. Στην επιμολυσμένη βλέννα αναπτύσσονται αποικίες βακτηρίων, γεγονός που κάνει την αναπνοή να μυρίζει άσχημα, ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες μετά το ξύπνημα.
    • Σακχαρώδης διαβήτης. Οι άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη συχνά υποφέρουν από ξηροστομία και υποτροπιάζουσες φλεγμονές (π.χ. ουλίτιδα) με αποτέλεσμα να εμφανίζουν κακοσμία στόματος.
    • Ηπατική ή νεφρική νόσος. Όταν αυτά τα όργανα δε λειτουργούν σωστά, δεν αποβάλλουν τις τοξικές ουσίες που κυκλοφορούν και μεταβολίζονται στο σώμα μας. Η αυξημένη συγκέντρωση αυτών των ουσιών μπορεί να επιφέρει μια άσχημη μυρωδιά στο στόμα.
    • Το σύνδρομο του Sjögren. Είναι μια αυτοάνοση νόσος που μπορεί να οδηγήσει σε ξηροστομία, ξηροφθαλμία και ξηρή επιδερμίδα, αλλά και πόνους στους μυς.

     

     

    Τι μπορώ να κάνω για να απαλλαχθώ ή να ελέγξω την κακοσμία στόματος;

    Για την αντιμετώπιση της κακοσμίας στόματος μπορείτε να ακολουθήσετε κάποιες απλές συμβουλές στην καθημερινότητά σας:

    • Βούρτσισμα των δοντιών δύο φορές την ημέρα, για τουλάχιστον δύο λεπτά και στη συνέχεια χρήση οδοντικού νήματος. Εκτός από τα δόντια, καθημερινή περιποίηση και καθαρισμό χρειάζεται και η γλώσσα.
    • Χρήση αντιβακτηριδιακού διαλύματος στόματος.
    • Τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο, κάθε 6-12 μήνες, για έλεγχο των δοντιών και των ούλων και καθαρισμό της πλάκας.
    • Λήψη επαρκούς ποσότητας νερού για την αποφυγή της ξηροστομίας.
    • Αποφυγή μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ και καφεΐνης και αποφυγή του καπνίσματος.
    • Η παραγωγή του σάλιου μπορεί να ενισχυθεί με τη μάσηση μαστίχας χωρίς ζάχαρη.
    • Χρήση ειδικών gel και στοματικών διαλυμάτων κατά της ξηροστομίας.
    • Σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται αμυγδαλεκτομή για την οριστική απαλλαγή από το πρόβλημα.

     

    Η κακοσμία στόματος αποτελεί μία κατάσταση η οποία μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα του ατόμου. Συχνά το επηρεάζει στις κοινωνικές συναναστροφές του και τις διαπροσωπικές του σχέσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα μπορεί να μπορεί να υποκρύπτει μία σοβαρή παθολογική κατάσταση. Μεταξύ άλλων ιατρικών ειδικοτήτων, ο ΩΡΛ μπορεί να προσεγγίσει το πρόβλημα και να προτείνει θεραπευτικές λύσεις.

     

    Επικοινωνία

    Επικοινωνία