Καταρροή: Ποιες αιτίες την προκαλούν & πώς αντιμετωπίζεται;

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    καμπούρα στη μύτη

    Τι είναι η καταρροή και από ποιο μηχανισμό δημιουργείται;

    Καταρροή ονομάζεται η υπερβολική ποσότητα βλέννας που εκρίνεται από τη μύτη. H δημιουργία της σχετίζεται με τη λειτουργία του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Κατά την αναπνοή, ο αέρας διέρχεται από τον αεραγωγό της μύτης και καταλήγει στους πνεύμονες. Η μύτη λειτουργεί σαν φίλτρο ώστε ο αέρας που εισέρχεται στην αναπνευστική οδό να είναι όσο το δυνατόν πιο καθαρός.

    Ο αναπνευστικός βλεννογόνος που καλύπτει το εσωτερικό της μύτης αποτελείται από πολλούς αδένες, οι οποίοι παράγουν τη βλέννα. Η παρουσία της τελευταίας είναι πολύ χρήσιμη καθώς παγιδεύει βακτήρια, αλλεργιογόνα ή άλλα μικροσωματίδια που μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα στον οργανισμό. Οι τρίχες που υπάρχουν στο εσωτερικό της μύτης μετακινούν τα επιβλαβή σωματίδια και τη βλέννα στο πίσω μέρος του λαιμού. Αυτά στη συνέχεια καταλήγουν με την κατάποση στο στομάχι όπου διαλύονται από το γαστρικό οξύ.

     

    Τι μπορεί να προκαλέσει την καταρροή και τι συμπτώματα μπορεί να τη συνοδεύουν;

    Όταν ο ασθενής προσβληθεί από κάποιον ιό, αν έρθει σε επαφή με κάποιο αλλεργιογόνο ή βρίσκεται εκτεθειμένος σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ο ρινικός βλεννογόνος ερεθίζεται. Έτσι, η παραγωγή βλέννας στη μύτη αυξάνεται με αποτέλεσμα αυτή να αρχίζει να στάζει. Στις περιπτώσεις που κατευθύνεται προς το πίσω μέρος του λαιμού, ονομάζεται οπισθορρινική καταρροή.

    Η καταρροή μπορεί να προκαλέσει βήχα ή πονόλαιμο. Πολύ συχνά συνοδεύεται από ρινική απόφραξη, αυτό που ονομάζουμε δηλαδή μπούκωμα μύτης. Αν ένας ασθενής πάσχει, για παράδειγμα, από κοινό κρυολόγημα τότε προκαλείται οίδημα του εσωτερικού της μύτης με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η αναπνοή. Μπορεί, επίσης, να προκληθούν και άλλα συμπτώματα, όπως πυρετός ή κόπωση. Στην περίπτωση όπου υπάρχει αλλεργική ρινίτιδα, η καταρροή μπορεί να συνοδεύεται από:

    • φτέρνισμα
    • φαγούρα
    • υγρά μάτια

    Σε κάποιες περιπτώσεις, όταν η καταρροή παραμένει για σημαντικό χρονικό διάστημα, η βλέννα μπορεί να επιμολυνθεί από κάποιο μικρόβιο με αποτέλεσμα να προκληθεί ιγμορίτιδα ή ωτίτιδα. Σε γενικές γραμμές είναι σημαντικό, αν τα συμπτώματα δεν υφεθούν από μόνα τους ή αν το άτομο παρουσιάσει επιδείνωση και επιπλοκές, να απευθυνθεί σε έναν ειδικό ΩΡΛ. Με την καθοδήγησή του, θα ανακουφιστεί τόσο από την καταρροή όσο και από τα συνοδά συμπτώματα.

     

    Καταρροή: Διάγνωση

    Για τη διάγνωση της κατάστασης, είτε απευθυνθείτε σε κάποιον ΩΡΛ στην Αθήνα είτε σε κάποια άλλη πόλη, ο γιατρός θα σας ρωτήσει για τη διάρκεια και την ένταση της καταρροής. Ο ασθενής θα πρέπει να ενημερώσει τον ιατρό και για την ύπαρξη τυχόν επιπλέον συμπτωμάτων. Στη συνέχεια είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί μία πλήρης κλινική εξέταση με ιδιαίτερη έμφαση στην ενδοσκόπηση μύτης. Πρόκειται για την πλέον σύγχρονη εξέταση η οποία παρέχει μία λεπτομερή εικόνα του εσωτερικού της μύτης με τη βοήθεια ειδικών οπτικών ινών και ψηφιακής κάμερας.

     

    Πώς αντιμετωπίζεται η καταρροή;

    Για να σταματήσει την ένταση της καταρροής, ο ιατρός συνήθως συνταγογραφεί κάποια αγωγή στον ασθενή. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι φυσικοί τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν στην ταχύτερη αντιμετώπισή της. Η καθημερινή ενυδάτωση του οργανισμού είναι πολύ σημαντική. Επίσης ρινικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό και άλλα ειδικά ρινικά διαλύματα μπορούν να δράσουν αποτελεσματικά. Επίσης, μπορούν να συμβάλλουν:

    • η χρήση αιθέριων ελαίων
    • οι εισπνοές με υδρατμούς
    • το καθαρό περιβάλλον

     

    Σε περίπτωση που τα παραπάνω δεν είναι αρκετά, ο ΩΡΛ θα συστήσει ένα η περισσότερα από τα παρακάτω:

    • αποσυμφορητικά σπρέυ για 5-7 ημέρες
    • κορτιζονούχα ρινικά σπρέυ για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα (το ότι η κορτιζόνη με τη μορφή ρινικών σπρέυ πρέπει να διακόπτεται σύντομα είναι μύθος)
    • αντιισταμινικά σε περίπτωση αλλεργίας
    • αντιβίωση σε περίπτωση που το αίτιο της καταρροής είναι η ιγμορίτιδα

     

    Για το χρονικό διάστημα που η καταρροή βρίσκεται σε έξαρση, ο ασθενής καλό θα είναι να παραμένει προστατευμένος σε έναν χώρο με σωστή θερμοκρασία. Με τον τρόπο αυτό αποφύγει την επαφή με βακτήρια, ιούς και αλλεργιογόνα που κυκλοφορούν στην ατμόσφαιρα, τα οποία μπορεί να επιβαρύνουν την κατάσταση.

    Επικοινωνία

    Επικοινωνία