Κογχοπλαστική

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Οι κάτω ρινικές κόγχες είναι φυσιολογικοί ανατομικοί σχηματισμοί που βρίσκονται στο πλάγιο τοίχωμα κάθε ρινικής θαλάμης, απέναντι από το διάφραγμα. Ο ρόλος τους είναι να ρυθμίζουν την υγρασία και τη θερμοκρασία του εισπνεόμενου αέρα συμβάλλοντας έτσι στη φυσιολογική αναπνοή. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως το μέγεθός τους αυξάνεται υπερβολικά, γεγονός που δυσκολεύει σημαντικά τη ροή αέρα δια μέσου της μύτης. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται υπερτροφία των κάτω ρινικών κογχών και διαγιγνώσκεται με ενδοσκόπηση της μύτης με εύκαμπτο ή άκαμπτο video-ενδοσκόπιο.

  Διαβάστε επίσης: 

  Πώς θεραπεύεται η υπερτροφία των ρινικών κογχών;

  Σκοπός της συγκεκριμένης θεραπείας είναι η συρρίκνωση του όγκου των ρινικών κογχών έτσι ώστε να διευρυνθεί ο αυλός της ρινικής κοιλότητας και να αποκατασταθεί η φυσιολογική ροή του αέρα εντός αυτής. Πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα έχει η μείωση του μεγέθους των ρινικών κογχών με τη χρήση ραδιοσυχνοτήτωνLaser ή ειδικών μικρογλυφάνων. Τα καλύτερα όμως δυνατά αποτελέσματα επιτυγχάνονται με την Ενδοσκοπική Κογχοπλαστική.Με τη μέθοδο αυτή, με τη χρήση ενδοσκοπίου και ειδικών εργαλείων ενδοσκοπικής χειρουργικής, αφαιρούμε το εξωτερικό τμήμα του βλεννογόνου των ρινικών κογχών καθώς επίσης και το οστό που βρίσκεται κάτω από αυτόν. Πετυχαίνουμε έτσι με απόλυτο έλεγχο τη συρρίκνωσή τους στο επιθυμητό μέγεθος ενώ συγχρόνως είναι η μόνη μέθοδος που εγγυάται μόνιμο αποτέλεσμα, αναλλοίωτο στο χρόνο.

  Όλα τα παραπάνω μπορούν να πραγματοποιηθούν σε συνδυασμό με τον ευθειασμό ενός στραβού ρινικού διαφράγματος ή με ένα ενδοσκοπικό χειρουργείο των ιγμορείων, κατά τη διάρκεια της ίδιας επέμβασης.

  Τι συμβαίνει μετά το χειρουργείο;

  Μετά το χειρουργείο, ο ασθενής συνήθως δεν έχει πωματισμό/γάζες που πρέπει να αφαιρεθούν και τις περισσότερες φορές επιστρέφει στο σπίτι του την ίδια ημέρα. Η επέμβαση είναι ανώδυνη και συνήθως δεν απαιτούνται παυσίπονα. Μπορεί να δοθεί προληπτικά μία σύντομη αντιβιοτική αγωγή.

  Η επέμβαση θα γίνει με τοπική ή με γενική αναισθησία;

  Η Ενδοσκοπική Κογχοπλαστική γίνεται με σύντομη (15-30 λεπτά) γενική αναισθησία καθώς αυτή εξασφαλίζει την απουσία πόνου κατά τη διάρκεια της επέμβασης αλλά και τις ευνοϊκότερες χειρουργικές συνθήκες για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.  Όσον αφορά τη μείωση του μεγέθους των ρινικών κογχών με τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων ή Laser, αυτή γίνεται υπό γενική αναισθησία ή μέθη. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να αποφεύγεται η εκτέλεση της όποιας διαδικασίας με τοπική αναισθησία στο ιατρείο καθώς κάτι τέτοιο δεν παρέχει τις συνθήκες ώστε αφενός να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα αφετέρου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά πιθανές επιπλοκές όπως π.χ. μία αιμορραγία.


   Κλείστε Ραντεβού