Λαρυγγοσκόπηση

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Η λαρυγγοσκόπηση αποτελεί μία σύγχρονη εξέταση η οποία μας επιτρέπει να εκτιμήσουμε με λεπτομέρεια τόσο το λάρυγγα όσο και το φάρυγγα και να καταλήξουμε σε σαφή διαγνωστικά συμπεράσματα.

    Πότε πρέπει να υποβληθεί κάποιος σε λαρυγγοσκόπηση;

    Τα συχνότερα συμπτώματα για τα οποία συστήνεται η λαρυγγοσκόπηση είναι το βράγχος της φωνής (βραχνάδα), η δυσκολία στην κατάποση,το αίσθημα ‘κόμπου’ ή καψίματος στο λαιμό, ο βήχας, η δύσπνοια και η αδύναμη κουρασμένη φωνή.

    Πώς γίνεται η λαρυγγοσκόπηση;

    Το εργαλείο που χρησιμοποιούμε είναι το εύκαμπτο ρινο-φαρυγγο-λαρυγγοσκόπιο. Πρόκειται για ένα όργανο τελευταίας τεχνολογίας το οποίο έχει μικρή διάμετρο για να μην προκαλεί ενόχληση στον ασθενή. Η λεπτή δέσμη των οπτικών ινών που έχει εισέρχεται στη μύτη και στη συνέχεια μέσω του ρινοφάρυγγα και του στοματοφάρυγγα προωθείται μέχρι το λάρυγγα όπου παρέχει ευκρινείς εικόνες των φωνητικών χορδών, της αρχής της τραχείας και του οισοφάγου και των υπόλοιπων ανατομικών δομών της περιοχής. Το ενδοσκόπιο αυτό συνδέεται με ειδική κάμερα η οποία προβάλει την εικόνα της εξέτασης μεγεθυμένη σε οθόνες από τις οποίες μπορεί να την παρακολουθήσουν τόσο ο γιατρός όσο και ο ίδιος ο ασθενής. Η όλη διαδικασία καταγράφεται και το video που προκύπτει μπορεί να δοθεί στον εξεταζόμενο εφ’ όσον αυτός προσκομίσει κάποια συσκευή αποθήκευσης ηλεκτρονικών αρχείων (USB stick). Προτιμούμε πριν την εξέταση να τοποθετούμε για 3-4 λεπτά σε κάθε ρουθούνι ένα μικρό τολύπιο από βαμβάκι με τοπικό αναισθητικό όπως επίσης να ψεκάζουμε το φάρυγγα με μικρή ποσότητα σπρέυ ξυλοκαΐνης. Με τον τρόπο αυτό η ενδοσκόπηση καθίσταται απολύτως ανώδυνη και εύκολα ανεκτή από τον εξεταζόμενο.

    Χρειάζεται προετοιμασία;

    Τονίζεται ότι δεν απαιτείται καμία προετοιμασία από την πλευρά του ασθενή. Η εξέταση διαρκεί ελάχιστα, δεν προκαλεί πόνο και παρέχει άμεσα ακριβή αποτελέσματα.

    Ποιες παθήσεις διαγιγνώσκονται με τη λαρυγγοσκόπηση;

    Παθήσεις/καταστάσεις που διαγιγνώσκονται με τη λαρυγγοσκόπηση είναι οι ακόλουθες:

    • Πολύποδες των φωνητικών χορδών
    • Κομβία (κάλοι) των φωνητικών χορδών
    • Παραλύσεις / υποκινησίες των φωνητικών χορδών
    • Όγκοι του λάρυγγα (καλοήθεις ή κακοήθεις)
    • Λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση γαστρικού υγρού
    • Όγκοι του φάρυγγα (καλοήθεις ή κακοήθεις)






      Κλείστε Ραντεβού