Οξεία πτώση ακοής
Τι ορίζεται ως οξεία πτώση ακοής;
Ως οξεία πτώση ακοής(αιφνίδια νευροαισθητήριος βαρηκοΐα) ορίζεται η απότομη απώλεια ακοής, η οποία συνήθως είναι μονόπλευρη. Η απώλεια της ακοής αφορά τουλάχιστον τα 30 dB και μπορεί να συμβεί μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα ή μέσα σε ένα χρονικό διάστημα των 72 ωρών.
Θεωρείται επείγουσα ιατρική κατάσταση και ο ασθενής θα πρέπει να ζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια, αφού μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην πλήρη κώφωση. Εμφανίζεται κυρίως σε ασθενείς από 40-50 ετών, χωρίς βέβαια να αποκλείεται η εμφάνισή της και σε ασθενείς μικρότερης ηλικίας.
Ποια είναι τα αίτια που ενδέχεται να προκαλέσουν μια οξεία πτώση ακοής;
Το αίτιο που ευθύνεται για την οξεία πτώση ακοής δεν έχει καθοριστεί με ακρίβεια. Στην πλειονότητα των περιστατικών η οξεία πτώση ακοής χαρακτηρίζεται ως ιδιοπαθής. Εντούτοις, μόνο σε ένα 10% η ακριβής αιτία πρόκλησής της μπορεί να καθοριστεί με ακρίβεια.
Τα καταγεγραμμένα αίτια που ενδέχεται να προκαλέσουν οξεία πτώση ακοής είναι πολλά. Τα πιο συχνά εξ αυτών είναι τα κάτωθι:
- Τραυματισμός κεφαλιού
- Ιογενείς λοιμώξεις
- Διαταραχές του κυκλοφορικού συστήματος
- Νευρολογικές διαταραχές (π.χ. σκλήρυνση κατά πλάκας)
- Αυτοάνοσες διαταραχές
- Μικροαγγειακά έμφρακτα
- Ρήξη ενδολαβυρίνθιων μεμβρανών
- Ακουστικό νευρίνωμα
- Χοληστερινικό κοκκίωμα
- Σύνδρομο Meniere
- Ωτοτοξικά φάρμακα κ.ά.
Από ποια συμπτώματα μπορεί να συνοδεύεται;
Ο ασθενής με οξεία πτώση ακοής συχνά αισθάνεται ότι το αυτί του έχει βουλώσει και πολλές φορές δεν αντιλαμβάνεται ότι έχει χάσει μέρος της ακοής του. Η απώλεια ακοής μπορεί να εκδηλωθεί αιφνιδίως ή σταδιακά και στην πλειονότητα των περιστατικών συνοδεύεται από εμβοές.
Σε κάποιες περιπτώσεις εκδηλώνονται και συμπτώματα όπως ίλιγγος και η εκδήλωση αστάθειας. Η αστάθεια είναι ένα σύμπτωμα που αποτελεί ένδειξη ότι η κατάσταση είναι πιο σοβαρή, καθιστώντας δυσκολότερη την αποκατάσταση της ακοής. Επίσης, η απώλεια ακοής μπορεί να είναι ήπια, μέτρια ή μεγάλη και να αφορά τις χαμηλές, τις μέσες ή/και τις υψηλές συχνότητες.
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Η διάγνωση της οξείας πτώσης ακοής θα πρέπει να πραγματοποιείται από έναν έμπειρο ΩΡΛ. Πολλοί ασθενείς δεν ζητούν άμεσα ιατρική βοήθεια, αφού θεωρούν ότι το βάρος που αισθάνονται στο εσωτερικό του αυτιού τους είναι σύμπτωμα κρυολογήματος, κεριού στο αυτί ή αλλεργικής ρινίτιδας.
Για τη διάγνωση πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού και η ωτοσκοπική εξέταση του ασθενούς. Η ωτοσκοπική εξέταση συμβάλλει κυρίως στον αποκλεισμό άλλων παθήσεων, όπως για παράδειγμα μέση ωτίτιδα, διάτρηση τυμπανικού υμένα, εξωτερική ωτίτιδα κ.ά.
Σε πρώτη φάση για τη διάγνωση της οξείας πτώσης ακοής είναι απαραίτητη η διενέργεια ακουογράμματος. Η συγκεκριμένη εξέταση παρέχει στον ΩΡΛ αξιοσημείωτες πληροφορίες για τη σοβαρότητα της βαρηκοΐας που έχει προκληθεί από την οξεία πτώση ακοής. Σε δεύτερο χρόνο ο ασθενής υποβάλλεται σε μαγνητική τομογραφία με σκιαγραφικό, για τον αποκλεισμό ύπαρξης κάποιου όγκου και νευρολογικών παθήσεων.
Οξεία πτώση ακοής & Θεραπεία
Η πρόγνωση της οξείας πτώσης ακοής εξαρτάται από το μέγεθος της απώλειας ακοής, καθώς και από την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Βάσει ερευνών όσο πιο άμεσα εφαρμοστεί το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο, τόσο μεγαλύτερο ποσοστό της χαμένης ακοής μπορεί να αποκατασταθεί.
Η θεραπεία εκλογής για την αντιμετώπιση της οξείας πτώσης ακοής είναι η χορήγηση κορτιζόνης. Η κορτιζόνη μπορεί να χορηγηθεί μέσω τυμπανικών εγχύσεων, αλλά και δια του στόματος. Οι ενδοτυμπανικές εγχύσεις κορτιζόνης πραγματοποιούνται εντός της τυμπανικής κοιλότητας υπό τοπική αναισθησία. Η όλη διαδικασία λαμβάνει χώρα στο ιατρείο. Εκτός από τη χορήγηση κορτιζόνης, έχουν προταθεί και άλλες θεραπευτικές επιλογές, όπως η χρήση υπερβαρικού οξυγόνου και αντιικών φαρμάκων. Παρόλα ταύτα, η χορήγηση κορτιζόνης φαίνεται να είναι μέχρι σήμερα η πιο αποτελεσματική θεραπεία. Σε ένα ποσοστό των περιστατικών η χαμένη ακοή αποκαθίσταται πλήρως, ενώ ειδικά σε ασθενείς με καθυστερημένη διάγνωση ενδέχεται να μην υπάρξει σημαντική βελτίωση. Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε ακοολογικό έλεγχο προκειμένου να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητά της.
Εάν αισθάνεστε απότομο βάρος στο αυτί σας ή βουητό και παρατηρείτε ότι δεν ακούτε καλά, θα πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα έναν έμπειρο και εξειδικευμένο Ωτορινολαρυγγολόγο. Ο ρόλος του είναι καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση μιας πιθανής οξείας πτώσης ακοής. Επικοινωνήστε με έναν έμπειρο ΩΡΛ στην Αθήνα ή σε κάποιο άλλο μέρος και κλείστε το ραντεβού σας.
Ποια είναι τα αίτια πρόκλησης της οξείας πτώσης ακοής;
Τα ακριβή αίτια πρόκλησης της οξείας πτώσης ακοής δεν έχουν καθοριστεί. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων χαρακτηρίζεται ως ιδιοπαθής, όμως κάποια αίτια έχουν ταυτιστεί με την εμφάνισή της (π.χ. τραυματισμός κεφαλιού).
Από ποια συμπτώματα συνοδεύεται η οξεία πτώση ακοής;
Η οξεία πτώση ακοής χαρακτηρίζεται από τα παρακάτω συμπτώματα:
- Αίσθημα βάρους στο πάσχον αυτί
- Ξαφνική απώλεια ακοής
- Εμβοές
- Ίλιγγος
- Αίσθημα αστάθειας
Για ποιον λόγο οι ασθενείς δεν αναζητούν ιατρική βοήθεια;
Οι ασθενείς δεν αναζητούν άμεσα ιατρική βοήθεια, γιατί θεωρούν ότι το βάρος στο αυτί και η βαρηκοΐα προέρχονται από ένα από κρυολόγημα, από την παρουσία κεριού ή είναι συμπτώματα εκδήλωσης κάποιας αλλεργίας.
Πώς αντιμετωπίζεται η οξεία πτώση ακοής;
Η οξεία πτώση αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση κορτιζόνης από το στόμα ή μέσω ενδοτυμπανικών εγχύσεων, οι οποίες πραγματοποιούνται από τον ΩΡΛ στο ιατρείο του. Μερικές ακόμη θεραπευτικές επιλογές είναι η χρήση υπερβαρικού οξυγόνου και τα αντιικά φάρμακα. Όσο πιο άμεση είναι η έναρξη της θεραπείας, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες για την πλήρη αποκατάσταση της χαμένης ακοής.