Πρησμένες αμυγδαλές

prismenes amygdales

Οι πρησμένες αμυγδαλές είναι ένα φαινόμενο συχνό και κάποιες φορές αρκετά επίπονο. Το πρήξιμο των αμυγδαλών υποδηλώνει ότι έχουν υποστεί κάποια φλεγμονή. Η φλεγμονή των αμυγδαλών ονομάζεται αμυγδαλίτιδα και μπορεί να προκληθεί είτε από κάποιον ιό, είτε από κάποιο βακτήριο. Το μικρόβιο που έχει ενοχοποιηθεί κατά κόρον για την εκδήλωση αμυγδαλίτιδας είναι ο στρεπτόκοκκος.

 

Πρησμένες αμυγδαλές: Σε ποιες ηλικίες εμφανίζονται συχνότερα;

Οι πρησμένες αμυγδαλές μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία. Όμως, εξαιτίας του γεγονότος ότι είναι πολύ ενεργές στις ηλικίες από 6 έως 10 ετών, η αμυγδαλίτιδα εμφανίζεται συχνότερα σε παιδιά αυτών των ηλικιών. Αργότερα, μετά την εφηβεία ατροφούν, και έτσι μειώνονται και οι πιθανότητες μόλυνσής τους.

 

Είναι η αμυγδαλίτιδα μεταδοτική;

Η απάντηση είναι θετική. Η αμυγδαλίτιδα μπορεί να μεταδοθεί μέσω του σάλιου, καθώς και μέσω των σταγονιδίων του βήχα και του φτερνίσματος. Επίσης, μεταδίδεται μέσω επαφής με μολυσμένες επιφάνειες.

 

Είδη αμυγδαλίτιδας

Η αμυγδαλίτιδα ανάλογα με την αιτία πρόκλησής της κατηγοριοποιείται σε:

Α) Ιογενή αμυγδαλίτιδα: πρόκειται για την αμυγδαλίτιδα που εκδηλώνεται λόγω λοιμώξεων από κάποιον ιό(π.χ. ιός της γρίπης, ρινοϊοί, αδενοϊοί κ.ά.).

Β) Βακτηριακή  αμυγδαλίτιδα: οι αμυγδαλίτιδες αυτές οφείλονται σε λοίμωξη από κάποιο βακτήριο και προκαλούν σοβαρότερες φλεγμονές. Μπορεί να οφείλονται σε μόλυνση από στρεπτόκοκκο, πνευμονιόκοκκο, χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο κ.ά.

 

Συμπτώματα αμυγδαλίτιδας

Αναλόγως με το εάν η αμυγδαλίτιδα είναι ιογενής ή βακτηριακή, εκδηλώνει και διαφορετικά συμπτώματα. Ειδικότερα, η ιογενής αμυγδαλίτιδα εκτός από πρησμένες αμυγδαλές εκδηλώνεται με:

  • Ερεθισμένο λαιμό
  • Δυσκαταποσία
  • Καταρροή
  • Πυρετό
  • Διόγκωση λεμφαδένων (μερικές φορές)

Τα συμπτώματα είναι σε γενικές γραμμές ήπια, εν αντιθέσει με αυτά της  οξείας βακτηριακής αμυγδαλίτιδας. Η οξεία βακτηριακή αμυγδαλίτιδα εκδηλώνεται με τα παρακάτω συμπτώματα:

 

Πώς αντιμετωπίζονται οι πρησμένες αμυγδαλές;

Οι πρησμένες αμυγδαλές αντιμετωπίζονται βάσει της αιτίας που προκάλεσε τη μόλυνσή τους. Πιο συγκεκριμένα, οι ιογενείς αμυγδαλίτιδες δεν απαιτούν τη λήψη αντιβιοτικών, αφού η νόσος περνά μόνη της μέσα σε χρονικό διάστημα τριών ή τεσσάρων ημερών. Η θεραπεία περιλαμβάνει ανάπαυση, πολλά υγρά και χρήση παυσίπονων.

Αντίθετα, σε περιπτώσεις οξείας βακτηριακής αμυγδαλίτιδας  η λήψη αντιβιοτικής αγωγής για τουλάχιστον δέκα ημέρες είναι απαραίτητη. Επιπροσθέτως, συστήνονται τα παρακάτω:

  • Ανάπαυση
  • Γαργάρες με αλατόνερο ή τοπικά αντισηπτικά
  • Λήψη παυσίπονων-αντιπυρετικών
  • Διατροφή με μαλακές τροφές, εύκολες προς κατάποση
  • Κατανάλωση άφθονου νερού και πολλών υγρών

 

Πρησμένες αμυγδαλές & Αμυγδαλίτιδα: Πιθανές επιπλοκές

Αν η αμυγδαλίτιδα δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα από κάποιον έμπειρο Ωτορινολαρυγγολόγο, μπορεί να εμφανίσει επιπλοκές. Οι συχνότερες εξ αυτών είναι:

  • Αποφρακτική άπνοια ύπνου: πρόκειται για ένα είδος υπνικής άπνοιας κατά την οποία ο ασθενής σταματά να αναπνέει για μεγάλα χρονικά διαστήματα λόγω απόφραξης της αναπνευστικής οδού. Η τελευταία οφείλεται στη διόγκωση των αμυγδαλών εξαιτίας της φλεγμονής.
  • Περιαμυγδαλικό απόστημα: πρόκειται για τη δημιουργία αποστήματος γύρω από την αμυγδαλή σε περιπτώσεις οξείας αμυγδαλίτιδας.
  • Ρευματικός πυρετός: αν και εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή, προσβάλλει συνήθως τα παιδιά και πρόκειται για αντίδραση του ανοσοποιητικού σε λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο.
  • Πλαγιοφαρυγγικό απόστημα: η επιπλοκή αυτή αφορά στη συλλογή πύου στο πλάγιο τοίχωμα του φάρυγγα.

Ο ρόλος του Ωτορινολαρυγγολόγου είναι βαρύνουσας σημασίας για τη σωστή αντιμετώπιση της αμυγδαλίτιδας. Η εξατομικευμένη διάγνωση και η οργάνωση του κατάλληλου θεραπευτικού πλάνου για την αντιμετώπισή της αμυγδαλίτιδας είναι απαραίτητη. Επικοινωνήστε με έναν έμπειρο και εξειδικευμένο ΩΡΛ στην Αθήνα ή σε κάποιο άλλο μέρος της Ελλάδας και κλείστε το ραντεβού σας.