Ρινορραγία

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Τι είναι η ρινορραγία;

    Ρινορραγία ή επίσταξη, ονομάζεται η εκροή αίματος από τη μύτη. Πρόκειται για μία συχνή κατάσταση, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία στον ασθενή, καθώς συνήθως δεν οφείλεται σε σοβαρά αίτια. Εκτός από τους ενήλικες, συχνές ρινορραγίες μπορεί να εμφανίζουν και τα παιδιά. Αυτές οι ρινορραγίες σχεδόν πάντα υποχωρούν μετά την εφηβεία.

     

    Ποιοι είναι οι τύποι της ρινορραγίας;

    Η ρινορραγία χωρίζεται σε δύο τύπους, ανάλογα με το σημείο στο οποίο εντοπίζεται η εστία  της αιμορραγίας. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να προέρχεται από τo πρόσθιο ή τo οπίσθιο τμήμα της ρινικής κοιλότητας. Οι πρόσθιες ρινορραγίες είναι οι πιο συχνές και αφορούν περισσότερο από το 90% των περιστατικών.

    Πρόσθιες ρινορραγίες: Συνήθως ξεκινούν από το πρόσθιο τμήμα του ρινικού διαφράγματος. Σε αυτήν την περιοχή της μύτης, τα τριχοειδή και τα μικρά αιμοφόρα αγγεία είναι εύθραυστα, με αποτέλεσμα να αιμορραγούν αρκετά συχνά. Οι πρόσθιες ρινορραγίες, είναι ο πιο κοινός τύπος ρινορραγίας, συνήθως δεν είναι σοβαρές και είναι εύκολο να ελεγχθούν.

    Οπίσθιες ρινορραγίες: Οι οπίσθιες ρινορραγίες εμφανίζονται βαθύτερα μέσα στη ρινική κοιλότητα. Προκαλούνται συνήθως από μεγαλύτερα αιμοφόρα αγγεία στο πίσω μέρος της ρινός. Είναι σοβαρότερες συγκριτικά με τις πρόσθιες, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντική απώλεια αίματος. Πρόκειται για μια πιο σπάνια κατάσταση, η οποία αφορά κυρίως τους ενήλικες και απαιτεί επείγουσα εξέταση από ειδικό ΩΡΛ.

     

    Ποια είναι τα αίτια της ρινορραγίας;

    Τα αίτια που προκαλούν τη ρινορραγία διαφέρουν ανά περίπτωση. Ορισμένα είναι λιγότερο σοβαρά, ενώ άλλα είναι περισσότερο σοβαρά και χρήζουν άμεσης ιατρικής αντιμετώπισης. Οι βασικότερες αιτίες της ρινορραγίας είναι οι ακόλουθες:

    • Φλεγμονή του ρινικού βλεννογόνου
    • Αλλεργική ρινίτιδα ή ρινίτιδα άλλου τύπου
    • Μικροτραυματισμοί του ρινικού βλεννογόνου
    • Κακώσεις της μύτης
    • Όγκοι της μύτης και των παραρρινίων κόλπων
    • Στραβό διάφραγμα λόγω της μη φυσιολογικής ροής του αέρα στη ρινική κοιλότητα
    • Χρήση αντιπηκτικών φαρμάκων
    • Διαταραχές στην πήξη του αίματος
    • Κρυολογήματα
    • Ξηρότητα του ρινικού βλεννογόνου
    • Συχνή χρήση ρινικών σπρέι
    • Κληρονομικές παθήσεις του αίματος και αγγειίτιδες όπως η νόσος Rendu-Weber-Osler

     

     

    Πώς σταματάει η ρινορραγία;

    Όταν εμφανιστεί ρινορραγία, θα πρέπει να μην πανικοβληθείτε και να προσπαθήσετε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας. Πολλοί ασθενείς συνηθίζουν να σηκώνουν το κεφάλι τους ψηλά, αλλά αυτό είναι λάθος και θα πρέπει να αποφεύγεται. Μόλις αντιληφθείτε την έναρξη της ρινορραγίας, ελάτε σε όρθια ή καθιστή θέση με μια ελαφριά κλίση του κεφαλιού προς τα εμπρός. Παράλληλα, φυσήξτε ήπια τη μύτη σας, προκειμένου να καθαρίσετε τη ρινική σας κοιλότητα. Στη συνέχεια, ενώ είστε σκυμμένοι προς τα μπροστά, πιέστε με τα δάκτυλά σας το μαλακό τμήμα της μύτης σας για περίπου δέκα λεπτά. Εάν εισέρθει αίμα στο στόμα σας, αποφύγετε την κατάποσή του φτύνοντάς το.

    Οι οδηγίες αυτές, σας βοηθούν να αντιμετωπίσετε με επιτυχία ένα επεισόδιο απλής ρινορραγίας. Όταν όμως η ρινορραγία είναι υποτροπιάζουσα, τότε ο ασθενής θα πρέπει να επισκεφτεί έναν ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο προκειμένου να εντοπιστεί η αιτία του προβλήματος και να αντιμετωπιστεί.

    Στην περίπτωση που η αιμορραγία από τη μύτη είναι πολύ μεγάλη, τότε  ο ασθενής θα πρέπει να διακομιστεί σε ένα νοσοκομείο έτσι ώστε να λάβει τις πρώτες βοήθειες και να ελεγχθεί το πρόβλημα.

    Σε γενικές γραμμές τα βήματα που ακολουθεί ο ΩΡΛ για να σταματήσει μία ρινορραγία είναι τα παρακάτω:

    1. Ρινοσκόπηση και ενδοσκόπηση μύτης, προκειμένου να εντοπιστεί η εστία της αιμορραγίας
    2. Καυτηριασμός του υπεύθυνου αγγείου
    3. Πωματισμός με ειδικά αιμοστατικά υλικά
    4. Χειρουργική επέμβαση απολίνωσης του υπεύθυνου αγγείου σε περίπτωση που τίποτε από τα παραπάνω δε φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα

    Είναι πολύ σημαντικό, παράλληλα με τα παραπάνω βήματα, να ελεγχθούν όλοι οι παράγοντες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εμπόδιο στον έλεγχο της αιμορραγίας. Τέτοιοι είναι για παράδειγμα η λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων, οι αιμορραγικές διαθέσεις και η αρτηριακή υπέρταση.

     

    Πώς αντιμετωπίζεται οριστικά η ρινορραγία;

    Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ένα επεισόδιο ρινορραγίας δεν θα πρέπει να προκαλεί άγχος και ταραχή. Ιδίως όταν είναι μεμονωμένο, μπορεί να ελεγχθεί εύκολα. Όταν όμως η ρινορραγία σταματάει δύσκολα, επαναλαμβάνεται ή/και συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, τότε θα πρέπει ο ασθενής να αναζητά ιατρική βοήθεια.

    Η αντιμετώπιση της ρινορραγίας διαφέρει ανάλογα με το αίτιο που την προκαλεί. Ένας εξειδικευμένος Χειρουργός ΩΡΛ είναι σε θέση να εντοπίσει το αίτιο του προβλήματος και να προχωρήσει σε μία εξατομικευμένη θεραπεία.

     

    Επικοινωνία

    Επικοινωνία