Τυμπανοπλαστική

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Η τυμπανική μεμβράνη, το γνωστό σε όλους τύμπανο, είναι ένας λεπτός υμένας ο οποίος χωρίζει το εξωτερικό από το μεσαίο τμήμα του αυτιού. Πάνω σε αυτήν προσκρούουν τα ηχητικά κύματα και προκαλούν τη δόνησή της η οποία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη μεταφορά (αγωγή) του ήχου προς το εσωτερικό του αυτιού και από εκεί στον εγκέφαλο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως π.χ. μετά από κάποιο τραυματισμό ή μετά από επαναλαμβανόμενες φλεγμονές της περιοχής (ωτίτιδες), μπορεί να προκληθεί κάποια τρύπα στο τύμπανο. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτή η τρύπα επουλώνεται και κλείνει από μόνη της. Αν όμως δεν συμβεί αυτό μέσα σε διάστημα μερικών εβδομάδων, τότε η διάτρηση θεωρείται μόνιμη. Ο ασθενής υποφέρει συνήθως από ωτόρροια δηλ. από το αυτί του τρέχει υγρό (πύον και/ή αίμα) και έχει πόνο και βαρηκοΐα.  Επίσης, κατά τη διάρκεια του ντους και του μπάνιου στη θάλασσα ή στην πισίνα πρέπει να προστατεύει συνεχώς το αυτί του από το νερό.

    Τη λύση δίνει η τυμπανοπλαστική η οποία είναι η χειρουργική επέμβαση με την οποία επιτυγχάνεται το κλείσιμο της τρύπας στο τύμπανο και η αποκατάσταση των προβλημάτων που δημιουργεί.

    Διαβάστε επίσης:

    Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της επέμβασης της Τυμπανοπλαστικής;

    Η επέμβαση γίνεται συνήθως υπό γενική αναισθησία με μικρή τομή είτε πίσω από το αυτί (οπισθοωτιαία προσπέλαση) είτε εντός του έξω ακουστικού πόρου (ενδοωτιαία προσπέλαση). Μικρότερες διατρήσεις μπορούν να αποκαταστασθούν με τοπική αναισθησία και ενδοκαναλική προσπέλαση. Για τη σύγκλειση της τρύπας χρησιμοποιούμε συνήθως κροταφική περιτονία η  οποία είναι μία μεμβράνη που καλύπτει τον κροταφίτη μυ και λαμβάνεται μέσω της ίδιας τομής που κάνουμε για την τυμπανοπλαστική. Σε μεγαλύτερες διατρήσεις μπορεί να χρησιμοποιήσουμε κομμάτι χόνδρου που λαμβάνουμε από το πτερύγιο του αυτιού με ειδικό τρόπο ώστε να μην προκαλείται καμία αισθητική επίπτωση. Το μόσχευμα τοποθετείται με ειδική τεχνική στην περιοχή της διάτρησης και στερεώνεται με λεπτή γάζα ώστε να ενσωματωθεί με τη διαδικασία της επούλωσης και να αποτελέσει το νέο τύμπανο. Η τομή ράβεται με απορροφήσιμα ράμματα. Στο τέλος της επέμβασης τοποθετούμε γύρω από το κεφάλι ειδικό επίδεσμο ο οποίος παραμένει για 24 ώρες.

    Τι συμβαίνει μετά το χειρουργείο;

    Ο χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο είναι συνήθως 1 ημέρα. Ο επίδεσμος που έχει τοποθετηθεί γύρω από το κεφάλι αφαιρείται την επομένη του χειρουργείου. Για τις πρώτες ημέρες μετά την έξοδο από το νοσοκομείο χορηγούνται ήπια παυσίπονα και σύντομη αντιβιοτική αγωγή. Τα ράμματα που χρησιμοποιούμε είναι, όπως αναφέρθηκε, απορροφήσιμα και έτσι δεν απαιτείται η αφαίρεσή τους. Η γάζα που έχει τοποθετηθεί στον έξω ακουστικό πόρο για τη στερέωση του μοσχεύματος αφαιρείται σε 7 ημέρες στο ιατρείο. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του σε 2 εβδομάδες.






      Κλείστε Ραντεβού