Βουλωμένο αυτί
Το βουλωμένο αυτί μπορεί να μην συνοδεύεται πάντοτε από πόνο, αλλά χαρακτηρίζεται από μειωμένη ακοή και αίσθημα πληρότητας. Σε κάθε περίπτωση, η αποκατάσταση του προβλήματος εξαρτάται από την αιτία που το προκαλεί.
Ποιες αιτίες σχετίζονται με το βουλωμένο αυτί;
Το βουλωμένο αυτί μπορεί να προκαλείται από διάφορες αιτίες όπως η ύπαρξη υγρού σε αυτό, η κυψελίδα (κερί), η αλλαγή της ατμοσφαιρικής πίεσης ή ακόμη και η παρουσία κάποιου ξένου σώματος.
Βουλωμένο αυτί: Απόφραξη ευσταχιανής σάλπιγγας
Η ευσταχιανή σάλπιγγα συνδέει το μέσο αυτί με το ρινοφάρυγγα και μέσω αυτού του σωλήνα η πίεση του ωτός εξισορροπείται με αυτή της ατμόσφαιρας. Μερικές φορές όμως ο σωλήνας αυτός αποφράσσεται με αποτέλεσμα στο μέσο ους να αναπτύσσεται αρνητική πίεση η οποία οδηγεί στη συγκέντρωση υγρού. Συνήθως, η απόφραξη προκαλείται από μια λοίμωξη όπως το κρυολόγημα, η γρίπη και η ιγμορίτιδα ή εξαιτίας της αλλεργικής ρινίτιδας.
Βουλωμένο αυτί: Αλλαγές υψομέτρου
Μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν προσωρινά βουλωμένο αυτί κατά την κατάδυση, την οδήγηση σε ένα βουνό ή την πτήση με αεροπλάνο. Μια απότομη αλλαγή της πίεσης του αέρα προκαλεί την απόφραξη των αυτιών.
Η ευσταχιανή σάλπιγγα μαζί με το τύμπανο συμβάλλουν στην εξισορρόπηση της πίεσης του αέρα μεταξύ του μέσου ωτός και του εξωτερικού περιβάλλοντος. Ωστόσο, κατά την αλλαγή του υψομέτρου ή κατά την απότομη κατάδυση, δεν μπορεί πάντα να εξισορροπηθεί η πίεση σωστά με αποτέλεσμα να προκαλείται αίσθημα πληρότητας.
Βουλωμένο αυτί: Απόφραξη αυτιού από βύσμα κυψελίδας (κερί)
Το κερί προστατεύει το αυτί από ρύπους και καθαρίζει τον έξω ακουστικό πόρο εμποδίζοντας τα υπολείμματα σκόνης και άλλων σωματιδίων να εισέλθουν στο αυτί. Είναι συνήθως μαλακό, αλλά μπορεί να σκληρύνει και να προκαλέσει απόφραξη η οποία οδηγεί σε αίσθημα πληρότητας και βαρηκοΐα.
Βουλωμένο αυτί: Παρουσία ξένων σωμάτων στο αυτί
Το βουλωμένο αυτί, ειδικά σε μικρές ηλικίες μπορεί να οφείλεται στην ύπαρξη ενός ξένου σώματος στον έξω ακουστικό πόρο. Συνήθως, τα μικρά παιδιά τοποθετούν μικρά αντικείμενα στο αυτί από περιέργεια και η παραμονή τους για αρκετό διάστημα μπορεί να προκαλέσει μόλυνση.
Βουλωμένο αυτί: Νόσος Meniere και διαταραχές ισορροπίας
Πρόκειται για μία σπάνια αιτία, όπου τα άτομα με αυτή τη νόσο αντιμετωπίζουν επεισόδια με αίσθημα πληρότητας, βαρηκοΐα και ίλιγγο. Τα συμπτώματα αυτά οφείλονται στη διαταραχή της κυκλοφορίας των υγρών στο έσω αυτί.
Βουλωμένο αυτί: Πώς αντιμετωπίζεται;
Η αντιμετώπιση του βουλωμένου αυτιού εξαρτάται από την αιτία που το προκαλεί. Συγκεκριμένα, όταν πρόκειται για:
- Κυψελίδα (κερί), το αυτί έχει την ικανότητα να καθαρίζεται μόνο του αποβάλλοντας το περίσσευμα του κεριού. Στην περίπτωση αυτή δεν συνιστάται η αφαίρεσή του με χρήση μπατονέτας ή άλλων αντικειμένων, διότι μπορεί να ωθήσει προς τα μέσα το κερί ή να τραυματίσει το τύμπανο. Αντίθετα, το αυτί μπορεί να καθαριστεί με μία καθαρή βρεγμένη πετσέτα. Αν το κερί επιμένει τότε, απαιτείται καθαρισμός από τον ειδικό ΩΡΛ με αναρρόφηση.
- Παρουσία ξένου σώματος. Αρχικά, γίνεται η διάγνωση με ωτομικροσκόπηση και κατόπιν αφαιρείται το ξένο σώμα με ειδικά εργαλεία. Στα παιδιά η όλη διαδικασία μπορεί να χρειαστεί να γίνει με γενική αναισθησία.
- Υγρό στο αυτί. Στην περίπτωση που η αιτία του βουλωμένου αυτιού είναι η εκκριτική ωτίτιδα τότε ο ασθενής θα πρέπει να κάνει «ασκήσεις» της ευσταχιανής σάλπιγγας δηλ. ασκήσεις εξίσωσης της πίεσης στο αυτί (δοκιμασία Valsalva). Στα παιδιά συστήνουμε να προσπαθούν να φουσκώσουν μπαλόνια ή να χρησιμοποιήσουν μία ειδική συσκευή η οποία βοηθά στη διεύρυνση της ευσταχιανής σάλπιγγας. Σε περιπτώσεις που το υγρό επιμένει μπορεί να χορηγηθεί κορτιζόνη ή να πραγματοποιηθεί παρακέντηση του τυμπανικού υμένα και τοποθέτηση σωληνίσκου αερισμού.
- Αλλαγές υψομέτρου ή αεροπορικά ταξίδια, το μάσημα μίας τσίχλας ή το χασμουρητό μπορούν να ανοίξουν την ευσταχιανή σάλπιγγα καθώς θα γίνει εξίσωση του αέρα. Επίσης, εκπνοή με κλειστή μύτη και στόμα θα βοηθήσει στο άνοιγμα της ευσταχιανής σάλπιγγας. Προληπτικά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσυμφορητικά σπρέυ ή αντιισταμινικά σκευάσματα πριν από μία πτήση ή μία κατάδυση.
Πότε πρέπει να επισκεφτώ έναν ΩΡΛ για το βουλωμένο αυτί;
Σε περιπτώσεις όπου το βουλωμένο αυτί δεν «ξεμπλοκάρει» αλλά συνεχίζει να υφίσταται, τότε απαιτείται ιατρική βοήθεια από έναν ωτορινολαρυγγολόγο για έγκαιρη διάγνωση και άμεση αντιμετώπιση.
Ο Ωτορινολαρυγγολόγος Δρ. Μιχάλης Τσούνης διαθέτει εξειδίκευση και πολυετή εμπειρία, ενώ συγκαταλέγεται στους Ειδικούς Ωτορινολαρυγγολόγους του Ιατρικού Συλλόγου της Αγγλίας. Κλείστε το ραντεβού σας και αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά το βουλωμένο αυτί.