Ακοόγραμμα

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Ακοόγραμμα

    Το ακοόγραμμα ή ακουόγραμμα αποτελεί μία εξειδικευμένη μέθοδο αξιολόγησης της ακουστικής ικανότητας του ανθρώπου. Με τη συγκεκριμένη εξέταση επί της ουσίας καταγράφονται οι χαμηλότεροι σε ένταση ήχοι που μπορεί να αντιληφθεί ο εξεταζόμενος σε μια σειρά από συχνότητες. Πρακτικά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο ασθενής μέσω ενός ειδικού κουμπιού, ειδοποιεί το γιατρό για το πότε ακούει τους ήχους που φτάνουν στα αυτιά του μέσω των ακουστικών που φοράει.

    Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ακοολογίας (American Academy of Audiology) μέσα από το ακοόγραμμα επιτυγχάνεται η διάγνωση της ενδεχόμενης βαρηκοΐας από την οποία πάσχει ο ασθενής καθώς και ο τύπος και ο βαθμός σοβαρότητάς της. Η εξέταση πραγματοποιείται από εξειδικευμένο ΩΡΛ στο χώρο του ιατρείου, είναι απολύτως ανώδυνη και απευθύνεται τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά. Ο εξεταζόμενος θα πρέπει να διαθέσει περίπου 15 λεπτά από το χρόνο του και να ακολουθήσει τις οδηγίες που θα του δοθούν από το γιατρό.

    Βαρηκοΐα: Τύποι & Συνέπειες στην Καθημερινότητα

    Η βαρηκοΐα αφορά στην περιορισμένη ικανότητα ακοής του ατόμου και διακρίνεται σε 3 διαφορετικούς τύπους:

    1. Αγωγιμότητας – Συχνά οφείλεται σε παθήσεις του αυτιού (ωτίτιδα, ωτοσκλήρυνση, κερί κ.ά.) και σε αρκετές περιπτώσεις πρόκειται για μία αναστρέψιμη κατάσταση.
    2. Νευροαισθητήρια – Παρουσιάζεται στο ένα ή και στα δύο αυτιά. Στα παιδιά τις περισσότερες φορές αφορά σε συγγενή πάθηση, η οποία απαιτεί έγκαιρη διάγνωση για την αποφυγή γλωσσικών και αναπτυξιακών διαταραχών. Στους ενήλικες, η πιο συχνή μορφή νευροαισθητήριας βαρηκοΐας είναι η πρεσβυακουσία και σχετίζεται με την ηλικία.
    3. Μικτή – Αποτελεί συνδυασμό των δύο παραπάνω και μπορεί να σχετίζεται με μία σειρά από προσωρινές ή μόνιμες βλάβες του αυτιού.

    Ο ασθενής που πάσχει από βαρηκοΐα αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινότητά του, οι οποίες περιλαμβάνουν:

    • Αδυναμία επικοινωνίας με το συνομιλητή του
    • Ανασφάλεια που τελικά οδηγεί σε αποχή από συζητήσεις
    • Χαμηλή αυτοπεποίθηση
    • Κακή ψυχολογία
    • Κοινωνική απομόνωση

    Ακοόγραμμα Ακοόγραμμα

    Ακοόγραμμα: Ποια είναι η διαδικασία;

    Η διαδικασία για το ακοόγραμμα είναι απλή και φιλική προς τον εξεταζόμενο. Στις περιπτώσεις των παιδιών, ο γιατρός μπορεί να προσαρμόσει τις οδηγίες με τέτοιο τρόπο ώστε οι μικροί ασθενείς να βιώσουν την εξέταση ως μία διασκεδαστική εμπειρία.

    Η εξέταση πραγματοποιείται στο ήσυχο περιβάλλον του ιατρείου ή μέσα σε ειδικό θάλαμο με ηχομόνωση. Βασική προϋπόθεση για τη σωστή διεξαγωγή της αξιολόγησης, είναι ο εξεταζόμενος να είναι συγκεντρωμένος, να μην κινείται και να παραμένει αμίλητος μέχρι το πέρας της διαδικασίας.

    Το ακοόγραμμα χωρίζεται σε δύο μέρη: 1) Τον έλεγχο της αέρινης αγωγής και 2) τον έλεγχο της οστέινης αγωγής.

    Ακοόγραμμα1. Έλεγχος αέρινης αγωγής

    Πριν την έναρξη του ακοογράμματος, τοποθετείται ειδικό σετ ακουστικών στο κεφάλι του εξεταζόμενου, το οποίο συνδέεται με τον ακοογράφο. Ο ακοογράφος είναι μία συσκευή που παράγει ήχους διαφορετικής έντασης (dB) και συχνοτήτων (Hz). Οι ήχοι αυτοί μεταφέρονται στο κάθε αυτί ξεχωριστά και ο εξεταζόμενος κάθε φορά που αντιλαμβάνεται κάποιον ήχο (οποιασδήποτε έντασης, έστω και ελάχιστης) ενημερώνει το γιατρό πατώντας ένα ειδικό κουμπί. Ο γιατρός καταγράφει την ανταπόκριση του αυτιού στη χαμηλότερη ένταση των ήχων για κάθε συχνότητα. Το εύρος συχνοτήτων που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της ακοής στο ακοόγραμμα είναι από 250Hz μέχρι 8000Hz. Ωστόσο, η ακουστική αντίληψη του ανθρώπινου αυτιού κυμαίνεται σε συχνότητες από 20Hz έως 20.000Hz.

    2. Έλεγχος οστέινης αγωγής

    Ο ωτορινολαρυγγολόγος εφαρμόζει ειδικό εργαλείο, το οστεόφωνο, στο οστό που βρίσκεται πίσω από το αυτί (μαστοειδής απόφυση). Το οστεόφωνο μεταφέρει ήχους και, ανάλογα με την καταγραφή του ακοογράμματος, ο γιατρός αξιολογεί τη λειτουργική κατάσταση του ακουστικού νεύρου.

    Ο συνδυασμός της καταγραφής τόσο της αέρινης όσο και της οστέινης αγωγής μας βοηθά να κατανοήσουμε με ακρίβεια τη φύση και τη βαρύτητα του προβλήματος. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι πιθανό ο γιατρός να παραπέμψει τον ασθενή για κάποια επιπλέον διαγνωστική εξέταση όπως είναι η Αξονική ή η Μαγνητική Τομογραφία. Η ολοκληρωμένη αυτή προσέγγιση μας δίνει στη συνέχεια τη δυνατότητα να προτείνουμε την ενδεδειγμένη θεραπεία.

    Ακοόγραμμα – Ταξινόμηση Απώλειας Ακοής

    Η ταξινόμηση της απώλειας ακοής γίνεται ως εξής:

    • Φυσιολογική ακοή
      25dB και κάτω (ενήλικες) 15dB και κάτω (παιδιά)
    • Ήπια απώλεια ακοής
      25 – 40 dB
    • Σοβαρή βαρηκοΐα
      41 – 70 dB
    • Πολύ σοβαρού βαθμού βαρηκοΐα
      71 – 90 dB
    • Κώφωση
      90 dB και άνω

    Σε κάθε περίπτωση, το ακοόγραμμα είναι μία θεμελιώδης εξέταση της σύγχρονης ακοολογίας τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά. Η ευκολία και η ταχύτητά με την οποία πραγματοποιείται την κάνουν προσιτή σε όλους με αποτέλεσμα την έγκαιρη διάγνωση και την αποτελεσματική θεραπεία πολλών παθήσεων του αυτιού.

    Επικοινωνία Επικοινωνία