Κορονοϊός-2019 (SARS-CoV-2) ή Αλλεργία;

[content_table]
Κορονοϊός Ή Αλλεργία

Η εποχή της αλλεργίας έχει φτάσει και ατυχώς την ίδια περίοδο, ο πλανήτης συγκλονίζεται από την πανδημία του  κορονοϊού-2019 (SARS-CoV-2). Η εξάπλωση του ιού όπως είναι γνωστό δημιουργεί νέα δεδομένα για εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Η καθημερινότητά μας έχει αλλάξει δραματικά σε επαγγελματικό, κοινωνικό και προσωπικό επίπεδο. Καθώς όλοι ευελπιστούμε η αλλαγή αυτή να είναι προσωρινή και όσο το δυνατόν πιο σύντομη, η καλή υγεία παραμένει το ύψιστο αγαθό. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό στην παρούσα συγκυρία είναι σημαντικό ο καθένας να αντιληφθεί έγκαιρα και σωστά αν κάποιο σύμπτωμα που εμφανίζει είναι ύποπτο για νόσο COVID-19 ή παραπέμπει σε κάποια άλλη κοινή πάθηση. Πολύ συχνά, ασθενείς επικοινωνούν θορυβημένοι με τον ωτορινολαρυγγολόγο και ρωτούν αν η κλινική εικόνα που εμφανίζουν οφείλεται π.χ. σε μία αλλεργική ρινίτιδα ή υπάρχει υποψία για  COVID-19. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε πάθησης. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε αφενός να αποφύγουμε τον πανικό και την άσκοπη απασχόληση του συστήματος υγείας, αφετέρου να αντιδράσουμε έγκαιρα σε περίπτωση που κινδυνεύουμε από κάτι πιο σοβαρό. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών  (Centers for Disease Control and Prevention) η αλλεργία και η λοίμωξη από κορονοϊό-2019 (SARS-CoV-2) μπορούν να έχουν παρόμοια συμπτώματα. Παρόλα αυτά, εξετάζοντάς τα με προσοχή μπορούμε να επισημάνουμε σημαντικές διαφορές που μας επιτρέπουν να ξεχωρίσουμε με σχετική σαφήνεια αν πρόκειται για τη μία ή την άλλη κατάσταση.

Ποια είναι τα συμπτώματα της Αλλεργίας;

Η αλλεργία είναι η υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε μία ξένη ουσία, γεγονός που συνοδεύεται από μία σειρά από συμπτώματα. Οι ουσίες αυτές συνήθως δεν είναι επιβλαβείς και ονομάζονται αλλεργιογόνα. Τέτοια αλλεργιογόνα μπορεί να είναι η γύρη, η σκόνη, το τρίχωμα των ζώων, διάφορες τροφές κτλ. Φυσιολογικά ο ανθρώπινος οργανισμός προσαρμόζεται στο περιβάλλον. Έτσι για παράδειγμα όταν έρθει σε επαφή με τη γύρη, αντιλαμβάνεται ότι είναι αβλαβής και δεν αντιδρά. Αντίθετα, σε άτομα με αλλεργία, η επαφή αυτή μεταφράζεται ως εξωτερική ΄΄εισβολή΄΄ κάποιας επικίνδυνης ουσίας με αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό σύστημα να της επιτίθεται. Συνήθως, οι κλινικές εκδηλώσεις μίας αλλεργικής ρινίτιδας είναι οι παρακάτω:

 • Ρινική καταρροή (συνάχι) – Συνήθως οι βλέννες είναι διαυγείς και λεπτόρρευστες
 • Φτάρνισμα
 • Φαγούρα στη μύτη
 • Ερεθισμός στα μάτια – Τα μάτια είναι κόκκινα, φαγουρίζουν, πρήζονται και δακρύζουν
 • Ήπιος ερεθισμός σαν γαργαλητό στο λαιμό

Ο πυρετός είναι εξαιρετικά σπάνιος σε περιπτώσεις αλλεργίας.

 

Κορονοϊός Ή Αλλεργία Κορονοϊός Ή Αλλεργία

 

 Ποια είναι τα συμπτώματα της λοίμωξης από κορονοϊό-2019 (SARS-CoV-2);

 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας World Health Organization (WHO) τα συμπτώματα της λοίμωξης από κορονοϊό-2019 (SARS-CoV-2) είναι τα παρακάτω:

Πιο συχνά:

 • Πυρετός
 • Κακουχία
 • Ξηρός βήχας

Λιγότερο συχνά:

 • Πόνος στου μυς και στις αρθρώσεις
 • Μπούκωμα στη μύτη
 • Συνάχι
 • Πονόλαιμος
 • Διάρροια

Τα συμπτώματα αυτά είναι συνήθως ήπια και ξεκινούν βαθμιαία. Μερικοί άνθρωποι παρ’ ότι μολύνονται δεν αναπτύσσουν συμπτώματα. Οι περισσότεροι (περίπου το 80%) αναρρώνουν πλήρως χωρίς να χρειάζονται κάποια ιδιαίτερη ιατρική φροντίδα. Περίπου ένας στου έξι ανθρώπους με COVID-19 νοσεί σοβαρά και αναπτύσσει δύσπνοια. Πιο ευάλωτοι θεωρούνται οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν υποκείμενα προβλήματα υγείας όπως υπέρταση, καρδιαγγειακά νοσήματα και σακχαρώδη διαβήτη. Όσοι εμφανίσουν πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή πρέπει να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια.

 

Ποιες είναι οι κυριότερες διαφορές μεταξύ λοίμωξης από κορονοϊό-2019 (SARS-CoV-2) και εποχιακής αλλεργίας;

 Οι πιο χαρακτηριστικές διαφορές μεταξύ της λοίμωξης από κορονοϊό-2019 (SARS-CoV-2) και εποχιακής αλλεργίας είναι οι ακόλουθες:

 1. Ο COVID-19 πολύ συχνά συνδυάζεται με πυρετό ενώ η εποχιακή αλλεργία σχεδόν ποτέ.
 2. Οι ασθενείς με εποχιακή αλλεργία συνήθως αισθάνονται κάποιο βαθμό φαγούρας ενώ εκείνοι με COVID-19 όχι.
 3. Στην εποχιακή αλλεργία πολύ συχνά εμφανίζονται παροξυσμοί φταρνίσματος κατά τους οποίους ο ασθενής δεν μπορεί να σταματήσει. Στον COVID-19 το φτάρνισμα είναι πιο ήπιο και τα γενικότερα συμπτώματα από τη μύτη πιο περιορισμένα.
 4. Η αλλεργία εμφανίζει πολύ συχνά εποχιακή κατανομή καθώς εξαρτάται από τα αλλεργιογόνα που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα κάθε περίοδο του έτους. Έτσι, αν τα συμπτώματα που εμφανίζετε αυτή τη στιγμή είναι παρόμοια με αυτά που εμφανίζετε κάθε χρόνο τέτοια εποχή, είναι πολύ πιθανό να οφείλονται σε αλλεργία και όχι σε λοίμωξη από κορονοϊό-2019 (SARS-CoV-2).

 

Oi γνώσεις μας πάνω στον COVID-19 διαρκώς εμπλουτίζονται και μεταβάλλονται καθώς πρόκειται για μία κατάσταση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Για το λόγο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντική η διαρκής ενημέρωση τόσο του υγειονομικού προσωπικού όσο και των πολιτών. Την ίδια στιγμή η συμμόρφωση όλων με τις οδηγίες των ειδικών, είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την προσωπική μας ασφάλεια όσο και για την ασφάλεια των συνανθρώπων μας.

 

Επικοινωνία Επικοικοινωνία