Ρινοπλαστική – Σχετικά

Home / ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ / Ρινοπλαστική – Σχετικά

Ρινοπλαστική-τσούνης-ωρλ

Ρινοπλαστική

Η μύτη αποτελεί αναμφισβήτητα το πιο καθοριστικό αισθητικό στοιχείο του προσώπου μας. Βρίσκεται στο κέντρο του με αποτέλεσμα ακόμη και μικρές μεταβολές στο σχήμα, το μέγεθος ή τον προσανατολισμό της να επηρεάζουν σημαντικά την εμφάνισή μας. Αυτός είναι ο λόγος που κάθε χρόνο περίπου 500.000 άνθρωποι υποβάλλονται σε Ρινοπλαστική.

Η Ρινοπλαστική είναι η χειρουργική επέμβαση με την οποία καταφέρνουμε να τροποποιήσουμε και να βελτιώσουμε το σχήμα, τις διαστάσεις και γενικά την εξωτερική μορφή της μύτης, καθιστώντας την αρμονική με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου. Μία μεγάλη καμπούρα, μία χοντρή ή ‘πεσμένη’ κορυφή, μία φαρδιά ή στραβή μύτη μπορούν όλα να διορθωθούν στα χέρια ενός έμπειρου και κατάλληλα εκπαιδευμένου Ρινοχειρουργού. Δύο είναι οι βασικοί τύποι της σύγχρονης Ρινοπλαστικής, η κλειστή και η ανοιχτή. Στην κλειστή μέθοδο οι όποιες τομές που μας επιτρέπουν να φτάσουμε στις δομές που πρέπει να διορθωθούν, γίνονται στο εσωτερικό της μύτης. Από την άλλη, στην ανοιχτή Ρινοπλαστική, μία μικρή, αθέατη τομή στη στυλίδα της μύτης μας δίνει την απαιτούμενη πρόσβαση. Είναι κριτικής σημασίας ο χειρουργός να έχει άνεση και στις δύο προσπελάσεις ώστε να μπορεί να είναι ευέλικτος και να πετυχαίνει κάθε φορά το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Μία επιτυχημένη Ρινοπλαστική, όχι μόνο αναβαθμίζει σημαντικά την εμφάνισή μας αλλά συγχρόνως τονώνει την αυτοπεποίθησή μας και βελτιώνει την ψυχική μας υγεία.

Φόρμα Ενδιαφέροντος

Συμπληρώστε τη φόρμα ενδιαφέροντος και θα έρθουμε σε επαφή μαζί σας.

Προαιρετικό

Please wait...

 

Πέρα όμως από την αισθητική αποκατάσταση της μύτης, πολλές φορές είναι απαραίτητη και η διόρθωση της λειτουργίας της. Σε αυτές τις περιπτώσεις, στην ίδια επέμβαση προβαίνουμε σε ταυτόχρονο χειρουργικό ευθειασμό ενός στραβού ρινικού διαφράγματος, σε συρρίκνωση των υπερτροφικών ρινικών κογχών ακόμη και σε αφαίρεση ρινικών πολυπόδων με τη χρήση ενδοσκοπίων. Με αυτόν τον τρόπο η αναπνοή δια μέσω της μύτης γίνεται φυσιολογική, οι αποδόσεις στις διάφορες δραστηριότητες ανεβαίνουν, το ενοχλητικό ροχαλητό και οι κρίσεις υπνικής άπνοιας μειώνονται ή εξαφανίζονται ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τις συχνές κρίσεις ιγμορίτιδας.

Δείτε Φωτογραφίες Ρινοπλαστικής Πριν και Μετά εδώ

Σημεία κλειδιά για μια επιτυχημένη Ρινοπλαστική είναι:

  • Η επιλογή πολύ καλά εκπαιδευμένου Ρινοχειρουργού ο οποίος θα έχει άριστη γνώση της ανατομίας και της φυσιολογίας της μύτης.
  • Η οικοδόμηση μιας ειλικρινούς σχέσης μεταξύ γιατρού και ασθενούς. Ο γιατρός οφείλει, αφού εξετάσει διεξοδικά τον ασθενή, να του παραθέσει τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος και να του εξηγήσει με λεπτομέρεια τις δυνατότητες και τους ενδεχόμενους περιορισμούς που έχει η επέμβαση στην περίπτωσή του.
  • Οι ρεαλιστικές προσδοκίες, η κατανόηση δηλαδή από την πλευρά του ασθενή ότι η Ρινοπλαστική μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη δική του μύτη αλλά δεν μπορεί να του προσφέρει μία μύτη που έχει δει στην τηλεόραση ή σε ένα περιοδικό.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, είναι βέβαιο ότι η Ρινοπλαστική θα μας προσφέρει μία όμορφη, φυσική μύτη, αρμονική με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου μας, η οποία συγχρόνως θα αναπνέει σωστά χαρίζοντάς μας ευεξία.

Προσωπική προσέγγιση

Η φιλοσοφία μου πάνω στην επέμβαση της Ρινοπλαστικής ξεκινά από τον ίδιο τον Χειρουργό και συγκεκριμένα από την αδιαπραγμάτευτη ανάγκη να διαθέτει εκπαίδευση η οποία θα είναι απόλυτα εστιασμένη στο συγκεκριμένο πεδίο. Η ‘γαλούχηση’ του Ρινοχειρουργού που επιτυγχάνεται μέσα από την μακροχρόνια εργασία και εκπαίδευσή του σε εξειδικευμένα Ρινολογικά Κέντρα είναι εκείνη που θα του δώσει το απαιτούμενο υπόβαθρο, τόσο θεωρητικό όσο και πρακτικό, προκειμένου να ανταποκριθεί στις προκλήσεις τις Ρινοπλαστικής. Ο χειρουργός, μέσα από τη γνώση και την εμπειρία του, είναι εκείνος που σε συνεργασία με τον ασθενή θα οδηγηθεί στην ορθή εκτίμηση του προβλήματος αρχικά, και στη συνέχεια στην άρτια και αποτελεσματική αντιμετώπισή του.

Προσωπικά, θεωρώ ότι κάθε μύτη είναι μοναδική γεγονός που κάνει την κάθε Ρινοπλαστική μία ξεχωριστή επέμβαση η οποία οφείλει να εναρμονίζεται με τις ανάγκες και τα αισθητικά προβλήματα του κάθε ατόμου. Ασφαλώς υπάρχουν κοινά αποδεκτοί αισθητικοί κανόνες. Η αναγνώριση όμως της ιδιαιτερότητας της κάθε περίπτωσης είναι αυτή που θα οδηγήσει στην επιλογή των τεχνικών εκείνων που θα εγγυηθούν ένα απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα το οποίο θα ικανοποιεί τις προσδοκίες του ενδιαφερόμενου.

Πιστεύω ότι είναι κριτικής σημασίας η εξοικείωση του χειρουργού τόσο με την κλειστή όσο και με την ανοιχτή Ρινοπλαστική με την τελευταία να κερδίζει συνεχώς έδαφος τόσο στην προσωπική μου πρακτική όσο και διεθνώς. Ο λόγος για αυτό είναι ότι οι δυνατότητες που προσφέρει εγγυώνται τη μέγιστη ακρίβεια στους χειρισμούς μας καθώς και τη δυνατότητα αντιμετώπισης των πλέον σύνθετων λειτουργικών και αισθητικών προβλημάτων.

Αποτελεί λοιπόν πεποίθησή μου ότι η άρτια εκπαίδευση του Ρινοχειρουργού αλλά και η προσωπική αισθητική του, σε συνδυασμό με την ικανότητά του να επικοινωνήσει ουσιαστικά με τον ασθενή του είναι τα εχέγγυα που θα οδηγήσουν σε ένα άριστο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα που θα αντέξει στο χρόνο.

Ποιοι είναι οι υποψήφιοι για επέμβαση Ρινοπλαστικής;

Κατάλληλοι για να υποβληθούν σε Ρινοπλαστική είναι άνδρες ή γυναίκες που ενοχλούνται από την εξωτερική εμφάνιση της μύτης τους και/ή δυσκολεύονται να αναπνεύσουν από αυτή. Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι η καλή ψυχική υγεία και οι ρεαλιστικές προσδοκίες του ενδιαφερόμενου.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία;

Απαραίτητη προϋπόθεση για να υποβληθεί κάποιος σε Ρινοπλαστική είναι να έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των χαρακτηριστικών του προσώπου και συνεπώς και της μύτης του. Στις γυναίκες αυτό συμβαίνει στην ηλικία των 16-17 ετών ενώ στους άνδρες στην ηλικία των 18-19 ετών. Όσον αφορά τις μεγαλύτερες ηλικίες, δεν υπάρχει ανώτατο όριο και έτσι κάθε άνθρωπος που αισθάνεται την ανάγκη να βελτιώσει την εμφάνιση και τη λειτουργία της μύτης του μπορεί να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση Ρινοπλαστικής.

Υπάρχει κατάλληλη εποχή;

Όχι. Η επέμβαση μπορεί να έχει το ίδιο καλά αποτελέσματα και να ακολουθηθεί από εξίσου ταχεία αποκατάσταση ανεξάρτητα από τη χρονική περίοδο κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί. Φυσικά σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη η τήρηση των μετεγχειρητικών οδηγιών. Έτσι λοιπόν το πότε θα γίνει η επέμβαση εξαρτάται πρακτικά από το πρόγραμμα και τα χρονικά περιθώρια του ασθενή και του χειρουργού.

Ποια είναι η διαδικασία της επέμβασης;

Η Ρινοπλαστική γίνεται σε οργανωμένα νοσηλευτικά κέντρα. Πριν την επέμβαση είναι απαραίτητος ο προεγχειρητικός έλεγχος (εξετάσεις αίματος, εκτίμηση από καρδιολόγο και αναισθησιολόγο) ο οποίος στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται την ημέρα του χειρουργείου, λίγες ώρες πριν την έναρξη της επέμβασης. Στη συνέχεια, ο ασθενής οδηγείται στο χειρουργείο όπου υπό γενική αναισθησία λαμβάνει χώρα η επέμβαση. Κατόπιν οδηγείται στο δωμάτιό του όπου παραμένει για τουλάχιστον 6 ώρες. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα  και ανάλογα με την επιθυμία του μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του ή εναλλακτικά μπορεί να διανυκτερεύσει στην κλινική και να πάρει εξιτήριο την επόμενη μέρα.

Πόσο διαρκεί η επέμβαση;

Η Ρινοπλαστική είναι μία λεπτή και ιδιαίτερα απαιτητική επέμβαση. Το μείζων ζήτημα είναι να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ανεξάρτητα από τον χρόνο που θα χρειαστεί για αυτό. Κατά μέσο όρο η διάρκειά της κυμαίνεται μεταξύ 1 και 3 ωρών ανάλογα με τη βαρύτητα των λειτουργικών και αισθητικών προβλημάτων που πρέπει να διορθωθούν.

Τι συμβαίνει μετά την επέμβαση;

6 με 8 ώρες μετά τη επέμβαση ή την επόμενη ημέρα ο ασθενής παίρνει εξιτήριο. Φέρει συνήθως έναν μικρό νάρθηκα ο οποίος αφαιρείται κατά την 7η μετεγχειρητική ημέρα στο ιατρείο μαζί με τα ράμματα της στυλίδας της μύτης στην περίπτωση που έχει γίνει ανοιχτή Ρινοπλαστική. Λαμβάνει μία σύντομη αντιβιοτική αγωγή ενώ συστήνονται ρινοπλύσεις με ειδικό διάλυμα για κάποιες ημέρες.

Πονάει η επέμβαση;

Η ρινοπλαστική είναι μια ανώδυνη χειρουργική επέμβαση. Η γενική αναισθησία εξασφαλίζει την απουσία πόνου κατά τη διάρκεια της εγχείρησης ενώ μετά από αυτή συνήθως απαιτούνται ελάχιστα ή και καθόλου παυσίπονα.

Μπορεί ταυτόχρονα να διορθωθεί και η αναπνοή μου;

Ασφαλώς. Ο έμπειρος και εκπαιδευμένος ρινοχειρουργός μπορεί στην ίδια επέμβαση ταυτόχρονα με το αισθητικό πρόβλημα της μύτης να διορθώσει και την αναπνοή πραγματοποιώντας ευθειασμό ενός στραβού ρινικού διαφράγματος, πλαστική των υπερτροφικών ρινικών κογχών και ενδοσκοπική αφαίρεση των ρινικών πολυπόδων.

Πότε μπορώ να επιστρέψω στη δουλειά μου;

Μετά τη ρινοπλαστική συνήθως συστήνουμε μία εβδομάδα σχετικής ανάπαυσης. Το όποιο μετεγχειρητικό πρήξιμο υποχωρεί με θεαματικό ρυθμό από το μέσο της τρίτης μετεγχειρητικής ημέρας και μετά επιτρέποντας στον ασθενή να ασχοληθεί με ελαφριές εργασίες.  Σε δέκα ημέρες κανείς δεν θα μπορεί να αντιληφθεί ότι έχετε χειρουργηθεί.

Ποιο είναι το κόστος της επέμβασης;

Το κόστος της επέμβασης εξατομικεύεται και θα προκύψει μετά από εξέταση του προβλήματος του κάθε ασθενή.

 

Ο Δρ. Μιχαήλ Τσούνης MD, PhD έχει μετεκπαιδευτεί στην Λειτουργική και Αισθητική Ρινοπλαστική σε έμμισθες θέσεις στα νοσοκομεία Charing Cross Hospital του Imperial College of Medicine του Λονδίνου, Queen’s Medical Center του Πανεπιστημίου του Nottingham και Academic Medical Center του Πανεπιστημίου του Amsterdam. Ακολούθησε τα επίσημα προγράμματα χειρουργικής εξειδίκευσης του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ολλανδίας πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο (Fellowships) και εκπαιδεύτηκε από τους κορυφαίους στον τομέα αυτό όπως ο Prof. Gilbert Nolst Trenite, η Prof. Wytske Fokkens, o Hesham Saleh, o Prof. Anshul Sama και ο Dirk Jan Menger. Παραμένει ακόμη και σήμερα ενεργό μέλος του ΩΡΛ τμήματος του Imperial College of Medicine και της ΩΡΛ κλινικής του Πανεπιστημίου του Nottingham ως Eπίτιμος Επιμελητής Ρινολογίας (Horonary Rhinology Fellow), συμμετέχοντας σε τακτική βάση στο πρόγραμμα χειρουργείων καθώς και σε ερευνητικές δραστηριότητες. Ο Δρ. Τσούνης εκτελεί σε εβδομαδιαία βάση σημαντικό αριθμό επεμβάσεων Ρινοπλαστικής τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό καλύπτοντας όλο το φάσμα της σύγχρονης Λειτουργικής και Αισθητικής Ρινοπλαστικής σε περιστατικά που χειρουργούνται για πρώτη φορά αλλά και σε περιπτώσεις που απαιτούν επανεπέμβαση. Είναι τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Πλαστικής Χειρουργικής Προσώπου και της Ευρωπαϊκής Ρινολογικής Εταιρείας ενώ παράλληλα συγκαταλέγεται στους Ειδικούς Ωτορινολαρυγγολόγους του Ιατρικού Συλλόγου της Αγγλίας (General Medical Council).

 

 

Διαβάστε επίσης:

Μιχάλης Τσούνης MD, PhD

Latest posts by Μιχάλης Τσούνης MD, PhD (see all)

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ