Ρινοπλαστική – Γενικά

[content_table]

Ρινοπλαστική

Η μύτη αποτελεί αναμφισβήτητα το πιο καθοριστικό αισθητικό στοιχείο του προσώπου μας. Βρίσκεται στο κέντρο του με αποτέλεσμα ακόμη και μικρές μεταβολές στο σχήμα, το μέγεθος ή τον προσανατολισμό της να επηρεάζουν σημαντικά την εμφάνισή μας. Αυτός είναι ο λόγος που κάθε χρόνο περίπου 500.000 άνθρωποι υποβάλλονται σε Ρινοπλαστική.

Ο Δρ Τσούνης Στο CNN

Ο Δρ Τσούνης Στο CNN

Η Ρινοπλαστική είναι η χειρουργική επέμβαση με την οποία καταφέρνουμε να τροποποιήσουμε και να βελτιώσουμε το σχήμα, τις διαστάσεις και γενικά την εξωτερική μορφή της μύτης, καθιστώντας την αρμονική με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου. Μία μεγάλη καμπούρα, μία χοντρή ή ‘πεσμένη’ κορυφή, μία φαρδιά ή στραβή μύτη μπορούν όλα να διορθωθούν στα χέρια ενός έμπειρου και κατάλληλα εκπαιδευμένου Ρινοχειρουργού. Δύο είναι οι βασικοί τύποι της σύγχρονης Ρινοπλαστικής, η κλειστή και η ανοιχτή. Στην κλειστή μέθοδο οι όποιες τομές που μας επιτρέπουν να φτάσουμε στις δομές που πρέπει να διορθωθούν, γίνονται στο εσωτερικό της μύτης. Από την άλλη, στην ανοιχτή Ρινοπλαστική, μία μικρή, αθέατη τομή στη στυλίδα της μύτης μας δίνει την απαιτούμενη πρόσβαση. Είναι κριτικής σημασίας ο χειρουργός να έχει άνεση και στις δύο προσπελάσεις ώστε να μπορεί να είναι ευέλικτος και να πετυχαίνει κάθε φορά το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Μία επιτυχημένη Ρινοπλαστική, όχι μόνο αναβαθμίζει σημαντικά την εμφάνισή μας αλλά συγχρόνως τονώνει την αυτοπεποίθησή μας και βελτιώνει την ψυχική μας υγεία.

Πέρα όμως από την αισθητική αποκατάσταση της μύτης, πολλές φορές είναι απαραίτητη και η διόρθωση της λειτουργίας της. Σε αυτές τις περιπτώσεις, στην ίδια επέμβαση προβαίνουμε σε ταυτόχρονο χειρουργικό ευθειασμό ενός στραβού ρινικού διαφράγματος, σε συρρίκνωση των υπερτροφικών ρινικών κογχών ακόμη και σε αφαίρεση ρινικών πολυπόδων με τη χρήση ενδοσκοπίων. Με αυτόν τον τρόπο η αναπνοή δια μέσω της μύτης γίνεται φυσιολογική, οι αποδόσεις στις διάφορες δραστηριότητες ανεβαίνουν, το ενοχλητικό ροχαλητό και οι κρίσεις υπνικής άπνοιας μειώνονται ή εξαφανίζονται ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τις συχνές κρίσεις ιγμορίτιδας.

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στα τηλέφωνα:

210 69 90 484 & 6944 221 223

 

Δείτε Φωτογραφίες Ρινοπλαστικής Πριν και Μετά εδώ

 

 

 

Σημεία κλειδιά για μια επιτυχημένη Ρινοπλαστική είναι:

 • Η επιλογή πολύ καλά εκπαιδευμένου Ρινοχειρουργού ο οποίος θα έχει άριστη γνώση της ανατομίας και της φυσιολογίας της μύτης.
 • Η οικοδόμηση μιας ειλικρινούς σχέσης μεταξύ γιατρού και ασθενούς. Ο γιατρός οφείλει, αφού εξετάσει διεξοδικά τον ασθενή, να του παραθέσει τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος και να του εξηγήσει με λεπτομέρεια τις δυνατότητες και τους ενδεχόμενους περιορισμούς που έχει η επέμβαση στην περίπτωσή του.
 • Οι ρεαλιστικές προσδοκίες, η κατανόηση δηλαδή από την πλευρά του ασθενή ότι η Ρινοπλαστική μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη δική του μύτη αλλά δεν μπορεί να του προσφέρει μία μύτη που έχει δει στην τηλεόραση ή σε ένα περιοδικό.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, είναι βέβαιο ότι η Ρινοπλαστική θα μας προσφέρει μία όμορφη, φυσική μύτη, αρμονική με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου μας, η οποία συγχρόνως θα αναπνέει σωστά χαρίζοντάς μας ευεξία.

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στα τηλέφωνα:

210 69 90 484 & 6944 221 223

Κριτικές

Άψογος γιατρός και άνθρωπος. Ο "Πραξιτέλης" της μύτης λειτουργικά και αισθητικά!!!

Κώστας Π.

Όσα ευχαριστώ και να πω θα είναι λίγα, είχα μεγάλο πρόβλημα με το κόκκαλο της μύτης και το αποτέλεσμα ξεπέρασε τις προσδοκίες μου.
Πέρα από τον επαγγελματισμό, ο ιατρός είναι πολύ μοντέρνος και φοβερά άνετος με αυτό που κάνει, το οποίο κάνει όλη την διαδικασία, πριν και μετά το χειρουργείο, πολύ ευχάριστη.

Ένις Ντ.

Το αποτέλεσμα της επέμβασης άψογο! Ο γιατρός καταπληκτικός! Τον ευχαριστώ για όλα!

Ναυσικά Κ.

Εξαιρετικός ιατρός, άκρως καταρτισμένος στη ρινοπλαστική!!! Από μια και μόνο επίσκεψη πείστηκα για τις ικανότητές του και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα υποβλήθηκα σε επέμβαση διαφράγματος και ρινοπλαστικής. Η επιλογή μου με δικαίωσε και η αυτοπεποίθησή μου κορυφώθηκε στα ύψη! Σας ευχαριστώ!!!

Μαριάννα Μ.

Υποβλήθηκα σε ανοιχτή ρινοπλαστική από τον κο Τσούνη πριν από ένα μήνα και το αποτέλεσμα απλά με έχει ενθουσιάσει! Τον συστήνω ανεπιφύλακτα!

Βίκυ Ο.

Υποβλήθηκα σε επέμβαση Ρινοπλαστικής και Διαφράγματος από τον κο Τσούνη. Από την αρχή ήταν σαφής και ακριβής. Όλα έγιναν όπως ακριβώς μου είχε εξηγήσει, χωρίς καμία ταλαιπωρία. Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι τέλειο και απόλυτα φυσικό και επιτέλους αναπνέω!

Ελένη Μ.

Προσωπική προσέγγιση

Η φιλοσοφία μου πάνω στην επέμβαση της Ρινοπλαστικής ξεκινά από τον ίδιο τον Χειρουργό και συγκεκριμένα από την αδιαπραγμάτευτη ανάγκη να διαθέτει εκπαίδευση η οποία θα είναι απόλυτα εστιασμένη στο συγκεκριμένο πεδίο. Η ‘γαλούχηση’ του Ρινοχειρουργού που επιτυγχάνεται μέσα από την μακροχρόνια εργασία και εκπαίδευσή του σε εξειδικευμένα Ρινολογικά Κέντρα είναι εκείνη που θα του δώσει το απαιτούμενο υπόβαθρο, τόσο θεωρητικό όσο και πρακτικό, προκειμένου να ανταποκριθεί στις προκλήσεις τις Ρινοπλαστικής. Ο χειρουργός, μέσα από τη γνώση και την εμπειρία του, είναι εκείνος που σε συνεργασία με τον ασθενή θα οδηγηθεί στην ορθή εκτίμηση του προβλήματος αρχικά, και στη συνέχεια στην άρτια και αποτελεσματική αντιμετώπισή του.

Προσωπικά, θεωρώ ότι κάθε μύτη είναι μοναδική γεγονός που κάνει την κάθε Ρινοπλαστική μία ξεχωριστή επέμβαση η οποία οφείλει να εναρμονίζεται με τις ανάγκες και τα αισθητικά προβλήματα του κάθε ατόμου. Ασφαλώς υπάρχουν κοινά αποδεκτοί αισθητικοί κανόνες. Η αναγνώριση όμως της ιδιαιτερότητας της κάθε περίπτωσης είναι αυτή που θα οδηγήσει στην επιλογή των τεχνικών εκείνων που θα εγγυηθούν ένα απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα το οποίο θα ικανοποιεί τις προσδοκίες του ενδιαφερόμενου.

Πιστεύω ότι είναι κριτικής σημασίας η εξοικείωση του χειρουργού τόσο με την κλειστή όσο και με την ανοιχτή Ρινοπλαστική με την τελευταία να κερδίζει συνεχώς έδαφος τόσο στην προσωπική μου πρακτική όσο και διεθνώς. Ο λόγος για αυτό είναι ότι οι δυνατότητες που προσφέρει εγγυώνται τη μέγιστη ακρίβεια στους χειρισμούς μας καθώς και τη δυνατότητα αντιμετώπισης των πλέον σύνθετων λειτουργικών και αισθητικών προβλημάτων.

Αποτελεί λοιπόν πεποίθησή μου ότι η άρτια εκπαίδευση του Ρινοχειρουργού αλλά και η προσωπική αισθητική του, σε συνδυασμό με την ικανότητά του να επικοινωνήσει ουσιαστικά με τον ασθενή του είναι τα εχέγγυα που θα οδηγήσουν σε ένα άριστο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα που θα αντέξει στο χρόνο.

Ρινοπλαστική με Υπερήχους Piezo (Diamond Rhinoplasty)

Ρινοπλαστική Η χρήση της συσκευής υπερήχων Piezo εισήχθη το 2013 στη σύγχρονη ρινοπλαστική και αποτελεί μία νέα επαναστατική μέθοδο. Τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης τεχνικής είναι ότι εξασφαλίζει μεγαλύτερη ακρίβεια στους χειρουργικούς χειρισμούς ενώ συγχρόνως προστατεύει τους μαλακούς ιστούς από τραυματισμούς. Συνέπεια των παραπάνω είναι ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα σε συνδυασμό με μία ταχεία περίοδο αποθεραπείας για τον ασθενή.

Η συσκευή Piezo εκμεταλλεύεται το πιεζοηλεκτρικό φαινόμενο με βάση το οποίο επιτυγχάνει την ταχεία παλμική κίνηση ειδικών μεταλλικών κεφαλών σε συχνότητα από 25 έως 29 kHZ. Με τον τρόπο αυτό καταφέρνει είτε να λειάνει σταδιακά είτε να κόψει με ακρίβεια τα ρινικά οστά. Την ίδια στιγμή διαφυλάσσει την ακεραιότητα των μαλακών, «ευγενών» ιστών της μύτης όπως είναι οι χόνδροι, ο βλεννογόνος και το δέρμα οι οποίοι απαιτούν σημαντικά μεγαλύτερη συχνότητα δόνησης (πάνω από 50kHZ) για να επηρεαστούν.

Συμπερασματικά, η σύγχρονη ρινοπλαστική με Υπερήχους Piezo, γνωστή και ως Diamond Rhinoplasty έχει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

 • Μεγαλύτερη ακρίβεια στους χειρισμούς που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του χειρουργείου
 • Πραγματοποίηση από τον χειρουργό μίας πραγματικής «γλυπτικής» της μύτης
 • Προστασία των μαλακών ιστών της μύτης
 • Καλύτερη και ταχύτερη αποθεραπεία
 • Άριστο και προβλέψιμο αισθητικό αποτέλεσμα

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στα τηλέφωνα:

210 69 90 484 & 6944 221 223


  Έχετε ερωτήσεις; Επικοινωνήστε μαζί μας!

  Ενδιαφέρεστε για:
  ΡινοπλαστικήΠλαστική Ρινικού Διαφράγματος

  Ποιοι είναι οι υποψήφιοι για επέμβαση Ρινοπλαστικής;

  Κατάλληλοι για να υποβληθούν σε Ρινοπλαστική είναι άνδρες ή γυναίκες που ενοχλούνται από την εξωτερική εμφάνιση της μύτης τους και/ή δυσκολεύονται να αναπνεύσουν από αυτή. Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι η καλή ψυχική υγεία και οι ρεαλιστικές προσδοκίες του ενδιαφερόμενου.

  Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία;

  Απαραίτητη προϋπόθεση για να υποβληθεί κάποιος σε Ρινοπλαστική είναι να έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των χαρακτηριστικών του προσώπου και συνεπώς και της μύτης του. Στις γυναίκες αυτό συμβαίνει στην ηλικία των 16-17 ετών ενώ στους άνδρες στην ηλικία των 18-19 ετών. Όσον αφορά τις μεγαλύτερες ηλικίες, δεν υπάρχει ανώτατο όριο και έτσι κάθε άνθρωπος που αισθάνεται την ανάγκη να βελτιώσει την εμφάνιση και τη λειτουργία της μύτης του μπορεί να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση Ρινοπλαστικής.

  ΡινοπλαστικήΥπάρχει κατάλληλη εποχή;

  Όχι. Η επέμβαση μπορεί να έχει το ίδιο καλά αποτελέσματα και να ακολουθηθεί από εξίσου ταχεία αποκατάσταση ανεξάρτητα από τη χρονική περίοδο κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί. Φυσικά σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη η τήρηση των μετεγχειρητικών οδηγιών. Έτσι λοιπόν το πότε θα γίνει η επέμβαση εξαρτάται πρακτικά από το πρόγραμμα και τα χρονικά περιθώρια του ασθενή και του χειρουργού.

  Ποια είναι η διαδικασία της επέμβασης;

  Η Ρινοπλαστική γίνεται σε οργανωμένα νοσηλευτικά κέντρα. Πριν την επέμβαση είναι απαραίτητος ο προεγχειρητικός έλεγχος (εξετάσεις αίματος, εκτίμηση από καρδιολόγο και αναισθησιολόγο) ο οποίος στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται την ημέρα του χειρουργείου, λίγες ώρες πριν την έναρξη της επέμβασης. Στη συνέχεια, ο ασθενής οδηγείται στο χειρουργείο όπου υπό γενική αναισθησία λαμβάνει χώρα η επέμβαση. Κατόπιν οδηγείται στο δωμάτιό του όπου παραμένει για τουλάχιστον 6 ώρες. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα  και ανάλογα με την επιθυμία του μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του ή εναλλακτικά μπορεί να διανυκτερεύσει στην κλινική και να πάρει εξιτήριο την επόμενη μέρα.

  Μπορεί ταυτόχρονα να διορθωθεί και η αναπνοή μου;

  Ασφαλώς. Ο έμπειρος και εκπαιδευμένος ρινοχειρουργός μπορεί στην ίδια επέμβαση ταυτόχρονα με το αισθητικό πρόβλημα της μύτης να διορθώσει και την αναπνοή πραγματοποιώντας ευθειασμό ενός στραβού ρινικού διαφράγματος, πλαστική των υπερτροφικών ρινικών κογχών και ενδοσκοπική αφαίρεση των ρινικών πολυπόδων.

  Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στα τηλέφωνα:

  210 69 90 484 & 6944 221 223

  ΡινοπλαστικήΡινοπλαστική για γυναίκες – Ρινοπλαστική για άνδρες

  Η ρινοπλαστική είναι μία επέμβαση ξεχωριστή για τον κάθε ασθενή. Παρόλαυτα διέπεται από κάποιους βασικούς αισθητικούς κανόνες οι οποίοι είναι γενικότερα αποδεκτοί και η κατά το δυνατόν εφαρμογή τους μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά σε ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα. Υπό αυτό το πρίσμα είναι σκόπιμο να σημειώσουμε μερικές διαφορές όσον αφορά το επιθυμητό αποτέλεσμα σε γυναίκες και σε άνδρες που υποβάλλονται σε πλαστική μύτης, χωρίς όμως αυτές να αποτελούν πάντα απαράβατο κανόνα.

  Έτσι, η ρινοχειλική γωνία, η γωνία δηλαδή που σχηματίζεται ανάμεσα στη μύτη και το άνω χείλος, στις γυναίκες ιδανικά πρέπει κυμαίνεται μεταξύ 95 και 110 μοιρών ενώ στους άνδρες πρέπει να είναι από 90 έως 95 μοίρες. Με άλλα λόγια στις γυναίκες μία ελαφρά πιο ¨σηκωμένη¨ κορυφή (σε καμία όμως περίπτωση μία υπερβολικά ανορθωμένη κορυφή που παραπέμπει σε ¨γαλλική¨ μύτη) είναι αισθητικά αποδεκτή και μπορεί να προσδώσει ομορφιά και φινέτσα στο όλο σύνολο. Ιδιαίτερα σε άτομα χαμηλότερου ύψους, αυτό το χαρακτηριστικό θεωρείται πιο ταιριαστό. Αντίθετα, στους άνδρες επιδιώκουμε μία σχεδόν ορθή γωνία η οποία συμβαδίζει με τα υπόλοιπα αρρενωπά χαρακτηριστικά τους.

  Κατ’ αναλογία, στις γυναίκες επιδιώκουμε η ράχη της μύτης να είναι ελαφρώς πιο χαμηλή σε σχέση με τους άνδρες γεγονός που κάνει την κορυφή να ξεχωρίζει διακριτικά, προσδίδοντας στη μύτη ένα πιο θηλυκό προφίλ. Αντίθετα, στους άνδρες στοχεύουμε σε μία ράχη που βρίσκεται σχεδόν στο ίδιο ύψος με την κορυφή και δίνει την εικόνα ενός ¨δυνατού¨ αντρικού προφίλ.

  Σε κάθε περίπτωση, στη σύγχρονη ρινοπλαστική, υπάρχει πληθώρα διαθέσιμων τεχνικών η εφαρμογή των οποίων μας επιτρέπει να εξασφαλίσουμε ένα αισθητικό αποτέλεσμα που θα ανταποκρίνεται στις προτιμήσεις και τις προσδοκίες του κάθε ασθενή ξεχωριστά.

  Ποια είναι τα πιο συχνά αισθητικά προβλήματα της μύτης που διορθώνονται με τη ρινοπλαστική;

  Η σύγχρονη ρινοπλαστική παρέχει εξαιρετικές δυνατότητες και καθιστά εφικτή την ταυτόχρονη διόρθωση μίας σειράς ανατομικών και αισθητικών προβλημάτων της μύτης. Μπορούμε έτσι να πετύχουμε ένα άριστο αποτέλεσμα το οποίο βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου. Τα συχνότερα αισθητικά προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε κατά τη διάρκεια μίας πλαστικής μύτης είναι τα παρακάτω:

  • Ύβος, η γνωστή σε όλους μας καμπούρα της μύτης.

  Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αποτελείται τόσο από οστό όσο και από χόνδρο και η αφαίρεσή της μπορεί να χαρίσει στον υποβαλλόμενο σε ρινοπλαστική ένα βελτιωμένο προφίλ ικανό να μεταμορφώσει την εξωτερική εμφάνιση ολόκληρου του προσώπου του.

  • Χοντρή/φαρδιά κορυφή

  Πρόκειται για ένα πολύ συχνό αισθητικό πρόβλημα που απασχολεί μεγάλο μέρος ασθενών που προσέρχονται για να υποβληθούν σε πλαστική μύτης. Οφείλεται στην υπερπλασία των κάτω πλάγιων χόνδρων που διαμορφώνουν την κορυφή της ρινός ενώ σε κάποιες περιπτώσεις σε αυτήν την ανωμαλία συμβάλλει σημαντικά και το χοντρό δέρμα που έχουν κάποιοι ασθενείς. Η αντιμετώπιση συνίσταται στην ελεγχόμενη προσεκτική αφαίρεση τμημάτων χόνδρων και στην αναδιαμόρφωσή τους με τη χρήση ραμμάτων. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνουμε τη λέπτυνση της κορυφής και τον εναρμονισμό της με τα υπόλοιπα ανατομικά στοιχεία της μύτης έτσι ώστε να μην μοιάζει σαν κάτι παράταιρο αλλά να αποτελεί μία ομαλή, αρμονική συνέχεια της ράχης.

  • “Πεσμένη” κορυφή

  Ιδανικά, η ρινοχειλική γωνία δηλαδή η γωνία που σχηματίζεται μεταξύ της μύτης και του άνω χείλους κυμαίνεται μεταξύ 95 και 110 μοιρών στις γυναίκες ενώ στους άνδρες πρέπει να είναι από 90 έως 95 μοίρες. Στις περιπτώσεις που η γωνία αυτή είναι μικρότερη των 90 μοιρών κάνουμε λόγο για ΄΄πεσμένη΄΄ κορυφή. Εκτός από το αισθητικό πρόβλημα που δημιουργεί μία ΄΄πεσμένη΄΄ κορυφή μπορεί να προκαλεί και δυσχέρεια στη ρινική αναπνοή αφού δυσκολεύει τη δίοδο του αέρα δια μέσω των ρινικών θαλαμών. Η διόρθωση του προβλήματος γίνεται με ειδικές τεχνικές που μας βοηθούν να ανακατευθύνουμε και να στηρίξουμε τους χόνδρους της κορυφής έτσι ώστε να παραμείνουν για πάντα στη νέα τους θέση.

  • Υπερπροβάλλουσα κορυφή

  Όταν η κορυφή της μύτης προβάλλει υπερβολικά προς τα εμπρός δημιουργείται σοβαρό αισθητικό πρόβλημα το οποίο οφείλουμε να αποκαταστήσουμε κατά τη διάρκεια της πλαστικής στη μύτη. Οι τεχνικές που χρησιμοποιούμε αφορούν στη μείωση του μήκους των χόνδρων που διαμορφώνουν την κορυφή ενώ σε κάποιες περιπτώσεις κρίνεται αναγκαία η σμίκρυνση της πρόσθιας ρινικής άκανθας, ενός οστού το οποίο μέσω του διαφράγματος παρέχει στήριξη στην κορυφή της μύτης.

  • Υποπροβάλλουσα κορυφή

  Στην περίπτωση αυτή η προβολή της κορυφής είναι χαμηλή με αποτέλεσμα να δίνει την εικόνα μιας μικρής μύτης που δεν συμβαδίζει με τα υπόλοιπα στοιχεία του προσώπου ή με τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά του ασθενή. Η λύση δίνεται με ειδικούς χειρισμούς στους χόνδρους της κορυφής ενώ αρκετά συχνά σε αυτές τις περιπτώσεις χρησιμοποιούμε μοσχεύματα δηλ. κομμάτια χόνδρου από άλλες περιοχές της μύτης με τα οποία ΄΄χτίζουμε΄΄ μία νέα, πιο ενισχυμένη κορυφή.

  • Στραβή/Λοξή μύτη

  Όταν η μύτη αποκλίνει εμφανώς προς τη μία ή την άλλη πλευρά δημιουργείται σοβαρό αισθητικό πρόβλημα τόσο σε γυναίκες όσο και σε άνδρες. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι συνήθως απαραίτητος ο ταυτόχρονος ευθειασμός του ρινικού διαφράγματος και της ρινικής πυραμίδας με οστεοτομίες ενώ συχνά καταφεύγουμε στη χρήση ειδικών χόνδρινων μοσχευμάτων.

  • Μύτη μετά από τραυματισμό ή προηγούμενη αποτυχημένη επέμβαση

  Και στις δύο αυτές περιπτώσεις μία ή περισσότερες ανατομικές δομές της μύτης έχουν παραβλαφτεί σοβαρά. Συχνή είναι η περίπτωση εφιππιοειδούς μύτης (saddle nose) κατά την οποία έχει χαθεί η στήριξη που παρέχει το διάφραγμα είτε λόγω τραυματισμού είτε λόγω υπερβολικής αφαίρεσης χόνδρου κατά της διάρκεια επέμβασης. Άλλες συχνές ανατομικές δυσμορφίες αφορούν ασυμμετρίες στα ρινικά οστά, ανωμαλίες στη ράχη της μύτης, δυσμορφίες της κορυφής και σκολιώσεις του ρινικού διαφράγματος. Η αντιμετώπιση των περιστατικών αυτών απαιτεί εκπαίδευση, εμπειρία και δεξιότητα από την πλευρά του χειρουργού καθώς είναι αναγκαία η εφαρμογή πολλές φορές πολύπλοκων τεχνικών μέσω των οποίων επιτυγχάνεται ουσιαστικά η ανακατασκευή της μύτης.

  Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στα τηλέφωνα:

  210 69 90 484 & 6944 221 223

  Πόσο διαρκεί η επέμβαση;

  Η Ρινοπλαστική είναι μία λεπτή και ιδιαίτερα απαιτητική επέμβαση. Το μείζων ζήτημα είναι να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ανεξάρτητα από τον χρόνο που θα χρειαστεί για αυτό. Κατά μέσο όρο η διάρκειά της κυμαίνεται μεταξύ 1 και 3 ωρών ανάλογα με τη βαρύτητα των λειτουργικών και αισθητικών προβλημάτων που πρέπει να διορθωθούν.

  Τι συμβαίνει μετά την επέμβαση;

  6 με 8 ώρες μετά τη επέμβαση ή την επόμενη ημέρα ο ασθενής παίρνει εξιτήριο. Φέρει συνήθως έναν μικρό νάρθηκα ο οποίος αφαιρείται κατά την 7η μετεγχειρητική ημέρα στο ιατρείο μαζί με τα ράμματα της στυλίδας της μύτης στην περίπτωση που έχει γίνει ανοιχτή Ρινοπλαστική. Λαμβάνει μία σύντομη αντιβιοτική αγωγή ενώ συστήνονται ρινοπλύσεις με ειδικό διάλυμα για κάποιες ημέρες.

  Πονάει η επέμβαση;

  Η ρινοπλαστική είναι μια ανώδυνη χειρουργική επέμβαση. Η γενική αναισθησία εξασφαλίζει την απουσία πόνου κατά τη διάρκεια της εγχείρησης ενώ μετά από αυτή συνήθως απαιτούνται ελάχιστα ή και καθόλου παυσίπονα.

  Πότε μπορώ να επιστρέψω στη δουλειά μου;

  Μετά τη ρινοπλαστική συνήθως συστήνουμε μία εβδομάδα σχετικής ανάπαυσης. Το όποιο μετεγχειρητικό πρήξιμο υποχωρεί με θεαματικό ρυθμό από το μέσο της τρίτης μετεγχειρητικής ημέρας και μετά επιτρέποντας στον ασθενή να ασχοληθεί με ελαφριές εργασίες.  Σε δέκα ημέρες κανείς δεν θα μπορεί να αντιληφθεί ότι έχετε χειρουργηθεί.

  Ποιο είναι το κόστος της επέμβασης;

  Το κόστος της επέμβασης εξατομικεύεται και θα προκύψει μετά από εξέταση του προβλήματος του κάθε ασθενή. Το κόστος της επέμβασης εξατομικεύεται και θα προκύψει μετά από εξέταση του προβλήματος του κάθε ασθενή. Στις μέρες μας, η ρινοπλαστική είναι προσιτή οικονομικά και δεν απευθύνεται σε μία ελίτ ασθενών. Αντίθετα, ο καθένας, αφού φυσικά πραγματοποιήσει μία σωστή έρευνα, μπορεί να έχει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα σε μία πολύ λογική τιμή. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η επιλογή του χειρουργού που θα αναλάβει την επέμβασή σας θα πρέπει κατά βάση να στηριχτεί στην εμπιστοσύνη που θα σας εμπνεύσει κατά τη διάρκεια της μεταξύ σας διάδρασης.

  Ποιος είναι ο κατάλληλος χειρουργός για να πραγματοποιήσει τη ρινοπλαστική σας;

  Ο κατάλληλος χειρουργός για να πραγματοποιήσει μία επιτυχημένη ρινοπλαστική θα πρέπει να έχει εξειδικευτεί επί σειρά ετών πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Επίσης, θα πρέπει να έχει μεγάλη εμπειρία και καθημερινή τριβή με τη συγκεκριμένη επέμβαση. Και τούτο διότι η πλαστική μύτης είναι κατά κοινή ομολογία η πιο απαιτητική τεχνικά επέμβαση της πλαστικής χειρουργικής. Κατά τη διάρκειά της, ο χειρουργός έχει μία διπλή αποστολή: Την αισθητική αναβάθμιση της μύτης αλλά και την αποκατάσταση της ρινικής αναπνοής. Για το λόγο αυτό, ειδικά στις περιπτώσεις που πέρα από τα αισθητικά υπάρχουν και λειτουργικά προβλήματα, ο πλέον κατάλληλος γιατρός είναι ο εξειδικευμένος στη ρινοπλαστική ρινοχειρουργός ΩΡΛ.

  Με ποιο τρόπο θα επιλέξω τον χειρουργό μου;

  Στη σύγχρονη εποχή της πληροφορίας, η αναζήτηση του χειρουργού που θα πραγματοποιήσει την επέμβασή σας μπορεί κάποιες φορές να σας οδηγήσει σε σύγχυση και ίσως σε μη σωστές επιλογές. Κάποιες σημαντικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διαλέξετε σωστά, είναι οι παρακάτω:

  • Διαβάστε προσεκτικά το βιογραφικό του γιατρού που σκέφτεστε να εμπιστευτείτε. Μη μένετε σε αυτό αλλά ελέγξτε αν τα όσα αναγράφονται αποδεικνύονται.
  • Δείτε πολλές φωτογραφίες από πραγματικά περιστατικά του υποψήφιου χειρουργού σας. Οι φωτογραφίες αυτές δε θα πρέπει να είναι μόνο άμεσες μετεγχειρητικές. Ζητήστε να δείτε φωτογραφίες που δείχνουν τα περιστατικά μεταγενέστερα δηλ. μετά από 6 μήνες, 1 χρόνο ή και περισσότερο. Επίσης ζητήστε να δείτε ευκρινείς λήψεις από πολλές απόψεις της μύτης (προφίλ, ανφάς, ¾).
  • Επισκεφτείτε το γιατρό στο ιατρείο του. Γνωρίστε τον ως προσωπικότητα και ως επιστήμονα. Επιτρέψτε του να σας εξετάσει και αξιολογήστε τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει το θέμα που σας απασχολεί.
  • Κάντε μία ειλικρινή συζήτηση μαζί του. Εξηγήστε του τι ακριβώς θα θέλατε να αλλάξετε στη μύτη σας. Ζητήστε του να σας αναλύσει από τη δική του, επιστημονική σκοπιά ποια προβλήματα εντοπίζει και τι μπορεί να κάνει προκειμένου να τα επιλύσει.
  • Μη βιάζεστε. Η ρινοπλαστική είναι μία επέμβαση η οποία δεν είναι επείγουσα. Μπορεί να πραγματοποιηθεί προγραμματισμένα και με ηρεμία, όταν νιώσετε ότι βρήκατε τον κατάλληλο χειρουργό για εσάς.Ανοιχτή ή κλειστή ρινοπλαστική;

  Τελευταία, και καθώς όλο και περισσότεροι υποψήφιοι για την επέμβαση ενημερώνονται εκ των προτέρων μέσω του διαδικτύου, προκύπτει το ερώτημα/δίλημμα για το αν θα επιλεγεί η ανοιχτή ή κλειστή προσπέλαση.

  Κατά την κλειστή ρινοπλαστική, ο χειρουργός δημιουργεί μικρές τομές στο εσωτερικό της μύτης μέσω των οποίων αποκτά πρόσβαση σε όλες τις ανατομικές δομές που πρόκειται να διορθώσει. Πρόκειται για μία αξιόπιστη και δοκιμασμένη μέθοδο η οποία μπορεί να δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά, ενώ δεν δημιουργείται καμία εξωτερική ουλή.

  Κατά την ανοιχτή ρινολαστική η προσπέλαση επιτυγχάνεται μέσω μίας τομής η οποία ξεκινάει από το μέσο της στυλίδας και επεκτείνεται στο εσωτερικό των ρουθουνιών. Με τη μέθοδο αυτή ο χειρουργός έχει ευρεία πρόσβαση και μπορεί υπό άμεση όραση να εκτιμήσει όλες τις περιοχές της μύτης. Το χειρουργικό πεδίο είναι μεγαλύτερο από αυτό που προσφέρει η κλειστή ρινοπλαστική, και όλες οι ανατομικές δομές μπορούν να εξεταστούν και να τροποποιηθούν ανάλογα, ενώ βρίσκονται στη φυσική τους θέση, χωρίς δηλαδή να απαιτείται η έλξη τους προς τη μία ή την άλλη πλευρά. Συγχρόνως η ανοιχτή πλαστική μύτης παρέχει τη δυνατότητα για την ευκολότερη τοποθέτηση μοσχευμάτων και την καλύτερη στερέωσή τους με ράμματα όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο. Η αρχική τομή της στυλίδας ράβεται προσεκτικά με ιδιαίτερα λεπτά ράμματα και εντός τριών-τεσσάρων μηνών το πολύ καθίσταται αθέατη έως ανεπαίσθητη και συνεπώς δεν προβληματίζει ποτέ τον ασθενή.

  Για όλους αυτούς τους λόγους η σύγχρονη τάση στον τομέα της ρινοπλαστικής είναι η ανοιχτή μέθοδος καθώς έχει αποδειχτεί ότι σε γενικές γραμμές τα αποτελέσματά της είναι πιο προβλέψιμα ενώ παρέχει τη δυνατότητα καλύτερης προσέγγισης και των πλέον πολύπλοκων ανατομικών, αισθητικών και λειτουργικών προβλημάτων. Προσωπικά, στο 80% της πρακτικής μου εφαρμόζω την ανοιχτή μέθοδο ενώ την κλειστή περίπου στο 20% και αφορά κυρίως περιστατικά που απαιτούν την αφαίρεση ενός ύβου (καμπούρας) χωρίς ιδιαίτερες τροποποιήσεις στην κορυφή της μύτης.

  Σε κάθε περίπτωση ο έμπειρος ρινοχειρουργός οφείλει να έχει άνεση και στις δύο μεθόδους ώστε να επιλέγει κάθε φορά αυτή που θα τον οδηγήσει στο καλύτερο αποτέλεσμα που θα ικανοποιήσει απόλυτα τόσο τον ασθενή του όσο και τον ίδιο.

  Για να υποβληθεί κάποιος σε ρινοπλαστική, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη και η τελική διαμόρφωση του σκελετού του προσώπου. Αυτό σημαίνει για τις γυναίκες ότι μπορούν να υποβληθούν στην επέμβαση από 16 ετών και άνω, και για τους άνδρες από 18 ετών και άνω.

  Καθόλου. Με τις νέες τεχνικές ο πόνος απουσιάζει. Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου ο ασθενής δεν νιώθει τίποτα λόγω της γενικής αναισθησίας. Μετά την επέμβαση ίσως χρειαστεί να πάρει κάποια ήπια αναλγητικά για 2-3 ημέρες, χωρίς αυτό να είναι πάντοτε απαραίτητο.

  Δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη απάντηση για αυτό. Η διάρκεια της επέμβασης εξαρτάται από τις ανάγκες κάθε περιστατικού και τους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν. Συνήθως, διαρκεί από 2 έως 4 ώρες, πάντα με βασικό γνώμονα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

  Αρχικά, συστήνεται μία εβδομάδα σχετικής χαλάρωσης και ανάπαυσης. Η έντονη σωματική καταπόνηση θα πρέπει να αποφεύγεται για 2 εβδομάδες. Ο ασθενής μπορεί να ξεκινήσει τηλεεργασία ήδη από την 3η-4η μετεγχειρητική ημέρα, δουλειά γραφείου από την 7η ημέρα ενώ σχετικά βαριά χειρωνακτική εργασία από την 15η ημέρα.

  Στις μέρες μας, μπορεί κανείς να υποβληθεί σε μία επιτυχημένη ρινοπλαστική καταβάλοντας ένα λογικό, προσιτό αντίτιμο. Σε κάθε περίπτωση, το βασικό κριτήριο για την επιλογή του χειρουργού σας, θα πρέπει να είναι η κατάρτιση, η εμπειρία του και η εμπιστοσύνη που σας εμπνέει. Μην παρασύρεστε από προσφορές ή κινήσεις εντυπωσιασμού. Γνωρίστε από κοντά τον υποψήφιο χειρουργό σας.

  Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στα τηλέφωνα:

  210 69 90 484 & 6944 221 223

  Γνωρίστε το Γιατρό

  Δρ Μιχάλης Τσούνης

  Ο Δρ. Μιχαήλ Τσούνης MD, PhD έχει μετεκπαιδευτεί στην Λειτουργική και Αισθητική Ρινοπλαστική σε έμμισθες θέσεις στα νοσοκομεία Charing Cross Hospital του Imperial College of Medicine του Λονδίνου, Queen’s Medical Center του Πανεπιστημίου του Nottingham και Academic Medical Center του Πανεπιστημίου του Amsterdam. Ακολούθησε τα επίσημα προγράμματα χειρουργικής εξειδίκευσης του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ολλανδίας πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο (Fellowships) και εκπαιδεύτηκε από τους κορυφαίους στον τομέα αυτό όπως ο Prof. Gilbert Nolst Trenite, η Prof. Wytske Fokkens, o Hesham Saleh, o Prof. Anshul Sama και ο Dirk Jan Menger. Παραμένει ακόμη και σήμερα ενεργό μέλος του ΩΡΛ τμήματος του Imperial College of Medicine και της ΩΡΛ κλινικής του Πανεπιστημίου του Nottingham ως Eπίτιμος Επιμελητής Ρινολογίας (Horonary Rhinology Fellow), συμμετέχοντας σε τακτική βάση στο πρόγραμμα χειρουργείων καθώς και σε ερευνητικές δραστηριότητες. Ο Δρ. Τσούνης εκτελεί σε εβδομαδιαία βάση σημαντικό αριθμό επεμβάσεων Ρινοπλαστικής τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό καλύπτοντας όλο το φάσμα της σύγχρονης Λειτουργικής και Αισθητικής Ρινοπλαστικής σε περιστατικά που χειρουργούνται για πρώτη φορά αλλά και σε περιπτώσεις που απαιτούν επανεπέμβαση. Είναι τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Πλαστικής Χειρουργικής Προσώπου και της Ευρωπαϊκής Ρινολογικής Εταιρείας ενώ παράλληλα συγκαταλέγεται στους Ειδικούς Ωτορινολαρυγγολόγους του Ιατρικού Συλλόγου της Αγγλίας (General Medical Council).

   

  ΕπικοινωνίαΕπικοικοινωνία

   

  Διαβάστε επίσης: