Ενδοσκοπική Χειρουργική Ρινός – Παραρρινίων

[content_table]

Ενδοσκοπική Χειρουργική Ρινός - Παραρρινίων

Οι παραρρίνιοι κόλποι είναι κοιλότητες οι οποίες πληρούνται από αέρα και οι οποίες βρίσκονται στην περιοχή του προσώπου, γύρω και πίσω από τη μύτη. Πρόκειται για τα ιγμόρεια τα οποία βρίσκονται κάτω από τα μάγουλα, τα ηθμοειδή, δεξιά και αριστερά της μύτης, ανάμεσα στα μάτια, τους μετωπιαίους κόλπους, στην περιοχή του μετώπου και τους σφηνοειδείς κόλπους που βρίσκονται πιο βαθιά. Όλες αυτές οι κοιλότητες επικοινωνούν με τη μύτη μέσω μικρών στομίων έτσι ώστε να διευκολύνεται η φυσιολογική ροή του αέρα και της βλέννας.

Όταν οι παραρρίνιοι κόλποι δεν λειτουργούν φυσιολογικά προκαλούνται φλεγμονές εντός αυτών, οι γνωστές μας ιγμορίτιδες ή παραρρινοκολπίτιδες. Σε γενικές γραμμές, μία τέτοια φλεγμονή μπορεί να είναι είτε οξεία είτε χρόνια.

Η οξεία ιγμορίτιδα στις περισσότερες περιπτώσεις θεραπεύεται με φαρμακευτική αγωγή και ο ασθενής μετά από λίγες ημέρες επανέρχεται στο φυσιολογικό.

Στη χρόνια ιγμορίτιδα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά καθώς ο ασθενής ταλαιπωρείται από μία σειρά συμπτωμάτων τα οποία, παρά τις όποιες πρόσκαιρες υφέσεις, αντέχουν στο χρόνο και δεν ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική αγωγή. Τα συμπτώματα αυτά είναι η δυσκολία της αναπνοής από τη μύτη, το αίσθημα βάρους και πίεσης στο πρόσωπο, η καταρροή η οποία σε κάποιες περιπτώσεις κατευθύνεται και πίσω από τη μύτη προκαλώντας ενοχλητικό βήχα, η μερική ή πλήρης απώλεια της όσφρησης. Σαν απόρροια των παραπάνω πολλές φορές υπάρχουν και γενικά συμπτώματα όπως ατονία, πονοκέφαλοι και κακή ποιότητα ύπνου. Οι ρινικοί πολύποδες που είναι παρόντες σε πολλές περιπτώσεις χρόνιας ιγμορίτιδας επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση και επιδεινώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Η αρχική αντιμετώπιση της χρόνιας ιγμορίτιδας είναι συνήθως φαρμακευτική με αντιβιοτικά, ρινικές πλύσεις και σπρέυ. Στις περιπτώσεις όμως που η αγωγή δεν αποδίδει ή η κατάσταση κρίνεται εξαρχής πολύ σοβαρή όπως π.χ. αν υπάρχουν μεγάλοι πολύποδες, τότε τη λύση δίνει η Ενδοσκοπική Χειρουργική των Παραρρινίων Κόλπων (Functional Endoscopic Sinus Surgery-FESS).

Διαβάστε επίσης: 

 

Ποιες διαγνωστικές εξετάσεις πρέπει να γίνουν πριν την επέμβαση;

Η διάγνωση της χρόνιας ιγμορίτιδας βασίζεται στο ιστορικό του ασθενή καθώς και στην ενδοσκόπηση της μύτης με ειδικό video-ενδοσκόπιο στο χώρο του ιατρείου. Πριν όμως προχωρήσουμε στη χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη η Αξονική και σε κάποιες περιπτώσεις και η Μαγνητική Τομογραφία προκειμένου να εκτιμήσουμε με ακρίβεια την έκταση του προβλήματος και καταστρώσουμε το χειρουργικό μας πλάνο.

Ποια είναι η διαδικασία της επέμβασης;

H Ενδοσκοπική Χειρουργική των Παραρρινίων Κόλπων γίνεται υπό γενική αναισθησία. Με τη χρήση ειδικών ενδοσκοπίων και χωρίς καμία εξωτερική τομή διανοίγονται με ειδικά εργαλεία τα στόμια των ιγμορείων και αφαιρούνται οι πολύποδες και οι βλεννοπυώδεις εκκρίσεις που βρίσκονται μέσα σε αυτούς. Η έκταση της επέμβασης δηλ. το πόσοι και ποιοι παραρρίνιοι κόλποι θα ανοιχτούν εξαρτάται από την έκταση του προβλήματος. Ο μέσος χειρουργικός χρόνος είναι 1 με 2 ώρες. Σε περιστατικά που απαιτείται μεγαλύτερη ακρίβεια στους χειρουργικούς χειρισμούς, π.χ. σε περιπτώσεις επανεπεμβάσεων, χρησιμοποιούμε ειδικό πλοηγό (Navigator). Με τη μέθοδο αυτή αντιμετωπίζεται με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο η φλεγμονή και αποκαθίσταται η φυσιολογική κυκλοφορία του αέρα και της βλέννας εντός των ιγμορείων.

Τι συμβαίνει μετά το χειρουργείο;

Μετά το χειρουργείο, ο ασθενής συνήθως δεν έχει πωματισμό/γάζες που πρέπει να αφαιρεθούν. Μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του είτε την ίδια ημέρα είτε την επομένη της επέμβασης.Δεν υπάρχει καμία εξωτερική ουλή, πρήξιμο ή μελανιά. Μία μικρή δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη είναι αναμενόμενη για τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες εξαιτίας του εσωτερικού οιδήματος του ρινικού βλεννογόνου. Μπορεί να δοθεί προληπτικά μία σύντομη αντιβιοτική αγωγή ενώ οι συχνές ρινικές πλύσεις είναι απαραίτητες για τον καθαρισμό, την επούλωση και την ταχεία αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας της μύτης. Το φύσημα της μύτης θα πρέπει να αποφεύγεται για 48 ώρες ενώ η έντονη σωματική δραστηριότητα επιτρέπεται 3 εβδομάδες μετά την επέμβαση. Στη συνέχεια, η τοπική θεραπεία με ρινικά σπρέυ και πλύσεις θα συμβάλλει αποφασιστικά στη διατήρηση του αποτελέσματος που πετύχαμε με το χειρουργείο.

Πονάει η επέμβαση;

Η Ενδοσκοπική Χειρουργική των Παραρρινίων Κόλπων είναι μια ανώδυνη χειρουργική επέμβαση. Η γενική αναισθησία εξασφαλίζει την απουσία πόνου κατά τη διάρκεια της εγχείρησης ενώ μετά από αυτή συνήθως απαιτούνται ελάχιστα ή και καθόλου παυσίπονα.

Πότε μπορώ να επιστρέψω στη δουλειά μου;

Συνήθως, σε 3 με 5 ημέρες μετά την επέμβαση ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του εφόσον αυτή δεν απαιτεί βαριά σωματική δραστηριότητα. Συστήνεται επίσης η αποφυγή της γυμναστικής και της έντονης άσκησης για 15 με 20 ημέρες.

Με ποιες άλλες επεμβάσεις μπορεί να συνδυαστεί ηΕνδοσκοπική Χειρουργική των Παραρρινίων Κόλπων;

Ορισμένες φορές, εκτός από τη χρόνια ιγμορίτιδα και την παρουσία ρινικών πολυπόδων, μπορεί να συνυπάρχει σκολίωση του ρινικού διαφράγματος και/ή υπερτροφία των ρινικών κογχών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, εκτός από την αφαίρεση των πολυπόδων και των καθαρισμό των παραρρίνιων κόλπων γίνεται κατά τη διάρκεια της ίδιας επέμβασης ενδοσκοπική διαφραγματοπλαστική και/ή κογχοπλαστική.

Ποιες άλλες παθήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με την Ενδοσκοπική Χειρουργική Ρινός-Παραρρινίων Κόλπων;

Η χρήση των ενδοσκοπίων σε συνδυασμό με τα ειδικά εργαλεία της ενδοσκοπικής χειρουργικής προσφέρουν στις μέρες μας εξαιρετικές δυνατότητες. Ο λόγος είναι ότι αφενός μας παρέχουν εικόνεςτης μύτης και των ιγμορείων με σημαντική μεγέθυνση και εξαιρετική ανάλυση, αφετέρου μας επιτρέπουν να χειρουργούμε σε ανατομικές περιοχές οι οποίες δεν ήταν προσβάσιμες με τις κλασικές μεθόδους. Έτσι, η Ενδοσκοπική Χειρουργική αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή για την αντιμετώπιση μιας σειράς παθολογικών καταστάσεων πέραν της χρόνιας ρινοκολπίτιδας. Τέτοιες είναι κυρίως όγκοι της μύτης είτε καλοήθεις όπως το ανάστροφο θήλωμα, το οστέωμα, το χοληστερινικό κοκκίωμα και το νεανικό αγγειοίνωμα είτε κακοήθεις όπως το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, το αδενοκαρκίνωμα  και το αισθησιονευροβλάστωμα. Τέλος, πολύ καλά είναι τα αποτελέσματα που προσφέρει η Ενδοσκοπική Δακρυοασκορινοστομία σε περιπτώσεις απόφραξης του δακρυικής συσκευής και η Ενδοσκοπική Διασφηνοειδική Προσπέλαση για αφαίρεση όγκων της υπόφυσης.

Όταν η κυκλοφορία του αέρα εντός των παραρρίνιων κοιλοτήτων δε γίνεται φυσιολογικά, μπορεί να προκληθεί κάποια ιγμορίτιδα ή αλλιώς ρινοκολπίτιδα. Η συγκεκριμένη φλεγμονή μπορεί να είναι είτε οξεία είτε χρόνια.

Τις περισσότερες φορές η οξεία ιγμορίτιδα αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή. Όταν όμως τα συμπτώματα δεν ανταποκρίνονται στην αντιβιοτική αγωγή και τα τοπικά σπρέυ και ρινοπλύσεις η κατάσταση αντιμετωπίζεται με την Ενδοσκοπική Χειρουργική των Παραρρινίων Κόλπων.

 

Πριν την επέμβαση, ο ασθενής πρέπει να προβεί σε ενδοσκόπηση μύτης σε αξονική τομογραφία.

Η Ενδοσκοπική Χειρουργική Ρινός- Παραρρινίων Κόλπων πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία. Κατά τη διάρκεια την επέμβασης, χρησιμοποιούνται ειδικά ενδοσκόπια, και χωρίς κάποια εξωτερική τομή, διανοίγονται τα στόμια των ιγμορείων και αφαιρούνται οι πολύποδες και οι βλεννοπυώδεις εκκρίσεις. Σε συγκεκριμένα μόνο περιστατικά χρησιμοποιείται και ειδικός πλοηγός (Navigator).

Ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του την ίδια ή την επόμενη ημέρα. Μετά την επέμβαση, συνήθως, δεν υπάρχουν γάζες που πρέπει να αφαιρεθούν, ούτε εξωτερικές ουλές ή πρήξιμο. Χορηγείται προληπτική αντιβιοτική αγωγή και δίνονται οδηγίες για ρινικές πλύσεις. Επίσης, για 2 εβδομάδες πρέπει να αποφεύγεται το φύσημα της μύτης και για 4-6 εβδομάδες η έντονη άσκηση.

  • Ανάστροφο θήλωμα
  • Οστέωμα
  • Χοληστερινικό κοκκίωμα
  • Νεανικό αγγειοίνωμα
  • Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα
  • Αδενοκαρκίνωμα
  • Αισθησιονευροβλάστωμα

 


    Κλείστε Ραντεβού