Λαρυγγοσκόπηση στα παιδιά

Η λαρυγγοσκόπηση στα παιδιά αποτελεί μία σύγχρονη εξέταση η οποία μας επιτρέπει να εκτιμήσουμε με λεπτομέρεια τόσο το λάρυγγα όσο και το φάρυγγα του μικρού ασθενή και να καταλήξουμε σε σαφή διαγνωστικά συμπεράσματα.

Τα συχνότερα συμπτώματα για τα οποία συστήνεται η λαρυγγοσκόπηση στα παιδιά είναι το βράγχος της φωνής (βραχνάδα), η δυσκολία στη λήψη τροφής και η ανάρροια του φαγητού, ο βήχας, η δύσπνοια, η κυάνωση, ο συριγμός, το αδύναμο κλάμα,η αδύναμη κουρασμένη φωνή καιτο αίσθημα ‘κόμπου’ ή καψίματος στο λαιμό στα μεγαλύτερα παιδιά. Το εργαλείο που χρησιμοποιούμε είναι το παιδιατρικό εύκαμπτο ρινο-φαρυγγο-λαρυγγοσκόπιο. Πρόκειται για ένα όργανο τελευταίας τεχνολογίας το οποίο έχει μικρότερη διάμετρο από αυτό των ενηλίκων ώστε να μην προκαλεί ενόχληση στο μικρό ασθενή. Η λεπτή δέσμη των οπτικών ινών που έχει εισέρχεται στη μύτη και στη συνέχεια μέσω του ρινοφάρυγγα και του στοματοφάρυγγα προωθείται μέχρι το λάρυγγα όπου παρέχει ευκρινείς εικόνες των φωνητικών χορδών, της αρχής της τραχείας και του οισοφάγου και των υπόλοιπων ανατομικών δομών της περιοχής. Το ενδοσκόπιο αυτό συνδέεται με ειδική κάμερα η οποία προβάλει την εικόνα της εξέτασης μεγεθυμένη σε οθόνες από τις οποίες μπορεί να την παρακολουθήσουν τόσο ο γιατρός όσο και το ίδιο το παιδί αν το επιθυμείαλλά και οι γονείς του. Η όλη διαδικασία καταγράφεται και το videoπου προκύπτει μπορεί να δοθεί στους γονείς εφ’ όσον αυτοί προσκομίσουν κάποια συσκευή αποθήκευσης ηλεκτρονικών αρχείων (USBstick).Προτιμούμε πριν την εξέταση να τοποθετούμε για 3-4 λεπτά σε κάθε ρουθούνι ένα μικρό τολύπιο από βαμβάκι με τοπικό αναισθητικό όπως επίσης να ψεκάζουμε το φάρυγγα με μικρή ποσότητα σπρέυ ξυλοκαΐνης. Με τον τρόπο αυτό η ενδοσκόπηση καθίσταται απολύτως ανώδυνη.

Τονίζεται ότι δεν απαιτείται καμία προετοιμασία από την πλευρά του παιδιού. Η εξέταση διαρκεί ελάχιστα, δεν προκαλεί πόνο και παρέχει άμεσα ακριβή αποτελέσματα. Παρ’ όλα αυτά είναι σαφές ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία του μικρού ασθενή.

Παθήσεις/καταστάσεις που διαγιγνώσκονται με τη λαρυγγοσκόπηση στα παιδιά είναι οι ακόλουθες:

 • Συγγενείς παθήσεις του λάρυγγα όπως:
 • Λαρυγγομαλακία
 • Κύστεις
 • Αιμαγγειώματα και λεμφαγγειώματα
 • Παραλύσεις φωνητικών χορδών
 • Λαρυγγικές μεμβράνες
 • Υπογλωττιδικές στενώσεις
 • Κομβία (κάλοι) των φωνητικών χορδών
 • Επίκτητες παραλύσεις / υποκινησίες των φωνητικών χορδών

Δείτε επίσης:


  Κλείστε Ραντεβού