Εγχείρηση ροχαλητού

[content_table]

Το ροχαλητό είναι ένα ενοχλητικό σύμπτωμα το οποίο όπως είναι γνωστό ταλαιπωρεί ένα μεγάλο μέρος του γενικού πληθυσμού. Υπολογίζεται ότι 4 στους 10 άνδρες και 2 στις 10 γυναίκες ροχαλίζουν ενώ περίπου 6 στους 10 ανθρώπους παραπονούνται ότι ο/η σύντροφός τους ροχαλίζει. Το ροχαλητό προκαλείται από την ταλάντωση των μυικών τοιχωμάτων του φάρυγγα κατά τη διάρκεια του ύπνου και υποδηλώνει στένωση ή απόφραξη της αναπνευστικής οδού στη διαδρομή από τη μύτη μέχρι το λάρυγγα. Σε πολλές περιπτώσεις, εκτός από τον ενοχλητικό θόρυβο συνυπάρχουν και επεισόδια άπνοιας κατά τα οποία η αναπνοή του ασθενή διακόπτεται για μερικά δευτερόλεπτα. Αυτό γίνεται αντιληπτό από το σύντροφο του πάσχοντα ως πολύ έντονο ροχαλητό με απότομη διακοπή της αναπνοής η οποία στη συνέχεια μπορεί να τον ξυπνήσει.

Το Σύνδρομο Υπνικής Άπνοιας είναι μία σοβαρή διαταραχή καθώς ο οργανισμός δεν προσλαμβάνει το απαραίτητο οξυγόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτό έχει σαν συνέπεια η καρδιά να πρέπει να αυξήσει το ρυθμό της (ταχυκαρδία) και την παροχή αίματος (υπέρταση) προκειμένου να ανταποκριθεί στο ρόλο της. Ο φαύλος κύκλος ύπνου-αφύπνισης που δημιουργείται έχει σαν συνέπεια ο ασθενής να αισθάνεται κούραση και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, να δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί και γενικά να υποφέρει από μια σειρά συμπτωμάτων που τον επηρεάζουν στην επαγγελματική, κοινωνική και προσωπική του ζωή. Έχει μάλιστα αποδειχθεί ότι αν η κατάσταση αυτή δεν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα είναι δυνατόν να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα από το κυκλοφορικό και αναπνευστικό σύστημα όπως υπέρταση, αρρυθμίες, καρδιακή ανεπάρκεια, στεφανιαία νόσο και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Το ροχαλητό και το Σύνδρομο Υπνικής Άπνοιας είναι μία κατάσταση που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.  Έτσι, επιβαρυντικά έχει αποδειχθεί ότι δρουν η παχυσαρκία, η ηλικία μεγαλύτερη των 40 ετών, το αλκοόλ και το κάπνισμα, η χρήση ηρεμιστικών φαρμάκων, οι διαταραχές λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα, το ανδρικό φύλο και τα ανατομικά προβλήματα της αναπνευστικής οδού από τη μύτη μέχρι το λάρυγγα.

Δεδομένου ότι όπως αναφέραμε και πριν, το ροχαλητό και η υπνική άπνοια επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες, συχνά είναι απαραίτητη η ταυτόχρονη αντιμετώπιση  των παραγόντων αυτών. Έτσι, σε πολλούς ασθενείς συστήνεται η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και η άσκηση με στόχο την απώλεια βάρους, η διακοπή του καπνίσματος και ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ.

Η χρήση της συσκευής χορήγησης συνεχούς αέρα θετικής πίεσης από τη μύτη κατά τη διάρκεια του ύπνου (CPAP) είναι μία ακόμη εναλλακτική. Η απόφαση όμως για τη χρήση της θα πρέπει να λαμβάνεται μετά την ΩΡΛ εκτίμηση καθώς η αποτελεσματικότητά της προϋποθέτει την ανεμπόδιστη ροή αέρα από τη μύτη, το φάρυγγα και το λάρυγγα. Επίσης, πρόκειται για μία συσκευή η χρήση της οποίας προβληματίζει τους ασθενείς και σύμφωνα με την εμπειρία μας θα προτιμούσαν να την αποφύγουν αν το πρόβλημά τους μπορεί να αντιμετωπιστεί με την ενδεδειγμένη χειρουργική επέμβαση και τις κατάλληλες οδηγίες.

Διαβάστε επίσης: 

Ποιος είναι ο ρόλος του Ωτορινολαρυγγολόγου στην αντιμετώπιση του ροχαλητού και του Συνδρόμου Υπνικής Άπνοιας;

Η Ωτορινολαρυγγολογική εξέταση είναι απαραίτητη σε κάθε ασθενή που ροχαλίζει ή αναφέρει συμπτώματα υπνικής άπνοιας. Στόχος του Ωτορινολαρυγγολόγου είναι να εντοπίσει κάθε πιθανό ανατομικό κώλυμα που παρεμποδίζει την ομαλή ροή του αέρα από τη μύτη έως το λάρυγγα. Η εξέταση γίνεται εύκολα και γρήγορα στο ιατρείο και περιλαμβάνει την ενδοσκόπηση της μύτης, του φάρυγγα και του λάρυγγα με ειδικό έυκαμπτο video-ενδοσκόπιο καθώς και τη δοκιμασία Muller. Σε αυτήν, κατά τη διάρκεια της ενδοσκόπησης παράγεται αρνητική πίεση στο στοματοφάρυγγα και τον υποφάρυγγα, συνθήκη που προσομοιάζει την αρνητική πίεση που δημιουργείται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ανάλογα με τα ευρήματα της εξέτασης, ο γιατρός μπορεί να προτείνει στον πάσχοντα είτε κάποια χειρουργική είτε κάποια συντηρητική αντιμετώπιση.

Ποιες χειρουργικές επεμβάσεις μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του ροχαλητού και του συνδρόμου υπνικής άπνοιας;

Μια σειρά από χειρουργικές επεμβάσεις μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης. Το ποια ή ποιες θα επιλεγούν εξαρτάται από το ανατομικό πρόβλημα που εντοπίζουμε κάθε φορά. Τα συχνότερα ΩΡΛ προβλήματα που ευθύνονται για το ροχαλητό και την υπνική άπνοια είναι η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, η υπερτροφία των ρινικών κογχών, η παρουσία ρινικών πολυπόδων, η υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια), η υπερτροφία των αμυγδαλών, η υπερτροφία της σταφυλής και η στένωση του αεραγωγού στο επίπεδο της μαλθακής υπερώας και του στοματοφάρυγγα. Κατ’ αντιστοιχία οι χειρουργικές επεμβάσεις που προτείνονται ανάλογα με την περίπτωση είναι:


    Κλείστε Ραντεβού