Αμυγδαλεκτομή

[content_table]

Οι αμυγδαλές αποτελούν ένα από τα λεγόμενα ‘φίλτρα’ του οργανισμού συμβάλλοντας στην άμυνα και στην προστασία μας από τις λοιμώξεις ιδιαίτερα κατά την παιδική ηλικία. Εντούτοις, σε ορισμένες περιπτώσεις τα προβλήματα που προκαλούν είναι σοβαρότερα σε σχέση με το όφελος. Τέτοια προβλήματα είναι οι συχνές φλεγμονές γνωστές ως αμυγδαλίτιδες καθώς και οι επιπλοκές αυτών όπως το περιαμυγδαλικό απόστημα, η συλλογή δηλαδή πύου, η προσβολή των νεφρών και της καρδιάς. Συγχρόνως, το μεγάλο μέγεθος των αμυγδαλών αυτό καθ’ εαυτό, ακόμη και αν δεν σχετίζεται με φλεγμονές, μπορεί να προκαλεί ροχαλητό και άπνοια κατά τη διάρκεια του ύπνου τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η επέμβαση της αμυγδαλεκτομής δίνει την οριστική λύση με αποτέλεσμα να απαλλάσσει τον ασθενή από τις επαναλαμβανόμενες αμυγδαλίτιδες που απαιτούν χορήγηση αντιβιοτικών και/ή να του χαρίζει ποιοτικό ύπνο ικανό να τον ξεκουράσει.

Ποιοι είναι υποψήφιοι για επέμβαση αμυγδαλεκτομής;

 • Υποψήφιοι για να υποβληθούν σε αμυγδαλεκτομή είναι παιδιά ή ενήλικες με:
 • Συχνές υποτροπιάζουσες αμυγδαλίτιδες.
 • Ιστορικό περιαμυγδαλικού αποστήματος.
 • Προσβολή των νεφρών και της καρδιάς ως αποτέλεσμα της διασποράς των μικροβίων στο αίμα εξαιτίας της αμυγδαλίτιδας.
 • Υπερτροφικές αμυγδαλές που προκαλούν ροχαλητό και άπνοια κατά τη διάρκεια του ύπνου.
 • Δυσοσμία του στόματος.
 • Υποψία κακοήθειας.

Υπάρχει κατάλληλη εποχή;

Όχι. Η επέμβαση μπορεί να έχει το ίδιο καλά αποτελέσματα και να ακολουθηθεί από εξίσου ταχεία αποκατάσταση ανεξάρτητα από τη χρονική περίοδο κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί. Φυσικά σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη η τήρηση των μετεγχειρητικών οδηγιών. Έτσι λοιπόν το πότε θα γίνει η επέμβαση εξαρτάται πρακτικά από το πρόγραμμα και τα χρονικά περιθώρια του ασθενή και του χειρουργού.

Ποια είναι η διαδικασία της επέμβασης;

Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία είτε με τη χρήση κλασικών εργαλείων και διαθερμίας είτε με τη χρήση άλλων αναίμακτων τεχνικών όπως coblation ή ligasure.Πριν την επέμβαση είναι απαραίτητος ο προεγχειρητικός έλεγχος (εξετάσεις αίματος, εκτίμηση από καρδιολόγο και αναισθησιολόγο) ο οποίος στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται την ημέρα του χειρουργείου, λίγες ώρες πριν την έναρξη της επέμβασης. Η διάρκειά της είναι συνήθως γύρω στα 30 λεπτά.

Τι συμβαίνει μετά την επέμβαση;

Μετά την επέμβαση ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του την ίδια ημέρα ή το επόμενο πρωί. Τις πρώτες 7 ημέρες υπάρχει ελαφρύς πόνος ο οποίος ελέγχεται με τη λήψη παυσίπονων φαρμάκων. Συγχρόνως χορηγείται αντιβιοτική αγωγή προκειμένου να προληφθεί οποιαδήποτε επιμόλυνση. Για 10 ημέρες ακολουθείται ειδική διατροφή ενώ για 2 εβδομάδες θα πρέπει να αποφεύγεται η έντονη σωματική καταπόνηση.

Η αφαίρεση των αμυγδαλών θα πρέπει να γίνεται όταν:

 • Συμβαίνουν συχνές και υποτροπιάζουσες αμυγδαλίτιδες
 • Οι αμυγδαλές είναι υπερτροφικές δημιουργώντας προβλήματα κατά τη διάρκεια της κατάκλισης και του ύπνου, όπως δυσκολία της αναπνοής, ροχαλητό και υπνική άπνοια.
 • Προκαλείται δυσοσμία στόματος ή διασπορά μικροβίων στο αίμα λόγω της αμυγδαλίτιδας
 • Υπάρχει περίπτωση κακοήθειας
 • Υπάρχει ιστορικό περιαμυγδαλικού αποστήματος.

Η ενδεδειγμένη χειρουργική επέμβαση είναι η αμυγδαλεκτομή, με την οποία επιτυγχάνεται η πλήρης και οριστική αφαίρεση των αμυγδαλών.

Αρχικά είναι απαραίτητος ο προεγχειρητικός έλεγχος του ασθενούς. Στη συνέχεια, η επέμβαση εκτελείται υπό γενική αναισθησία, δια μέσου της στοματικής κοιλότητας, χωρίς εξωτερικές τομές και ουλές. Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου 30 λεπτά. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια μέρα ή το επόμενο πρωί.

Μετά το χειρουργείο, θα σας χορηγηθεί αναλγητική φαρμακευτική αγωγή  και αντιβίωση για την πρόληψη τυχόν επιμόλυνσης. Επίσης, θα ακολουθήσετε συγκεκριμένη διατροφή για το πρώτο 10ήμερο, και αποφυγή έντονης κούρασης για περίπου 15 ημέρες.


  Κλείστε Ραντεβού