Πεταχτά αυτιά (Ωτοπλαστική)

Home / Πεταχτά αυτιά (Ωτοπλαστική)
Πεταχτά Αυτιά (Ωτοπλαστική)

Πεταχτά αυτιά (Ωτοπλαστική)

Τα πεταχτά αυτιά ή σύμφωνα με την επιστημονική ορολογία αφεστώτα ώτα αποτελούν μία από τις συχνότερες γενετικές δυσμορφίες του προσώπου (5% περίπου του γενικού πληθυσμού). Τη συναντούμε τόσο σε αγόρια όσο και σε κορίτσια ενώ το πρόβλημα που προκαλεί είναι καθαρά αισθητικό. Έτσι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ένα παιδί με πεταχτά αυτιά αισθάνεται μειονεκτικά όσον αφορά την εμφάνισή του, κάτι που αν δεν διορθωθεί έγκαιρα θα επηρεάσει σημαντικά την αυτοπεποίθησή του και πιθανότατα την καθημερινότητά του στο μέλλον. Αρκετές φορές μάλιστα τα παιδιά αυτά γίνονται αντικείμενο άκομψων πειραγμάτων στο σχολείο κι στις παρέες κάτι που μπορεί να επηρεάσει πολύ σημαντικά την ψυχολογία τους.

Η Ωτοπλαστική είναι η χειρουργική επέμβαση με την οποία διορθώνουμε την μορφολογία των πτερυγίων των αυτιών δίνοντας τους φυσιολογικό σχήμα και προσανατολισμό. Μπορούμε έτσι να χαρίσουμε στο μικρό μας ‘ασθενή’ μία φυσιολογική εμφάνιση που θα τον γεμίσει με αυτοπεποίθηση.

Η ανάπτυξη του χόνδρου του αυτιού έχει ολοκληρωθεί μέχρι την ηλικία των 5-6 ετών και συνεπώς από εκείνη τη στιγμή και μετά το παιδί μπορεί να υποβληθεί στην επέμβαση. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα του να γίνει η επέμβαση στην προσχολική ηλικία είναι ότι αποφεύγονται τα ενοχλητικά σχόλια και πειράγματα στο σχολείο που μπορούν να επηρεάσουν την ψυχολογία του παιδιού.

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία ενώ αν ο ασθενής είναι μεγαλύτερος από 15 ετών μπορεί να γίνει και με τοπική αναισθησία. Μέσω μίας αθέατης τομής που γίνεται πίσω από το αυτί, αποκτούμε πρόσβαση στα τμήματα του ωτικού χόνδρου που πρέπει να διορθώσουμε. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια ειδικών ραμμάτων αλλά και τεχνικών αναδιαμόρφωσης του χόνδρου δίνουμε στο πτερύγιο του αυτιού το επιθυμητό σχήμα και προσανατολισμό. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 45 λεπτά με 1 ώρα.

Ο ασθενής συνήθως επιστρέφει στο σπίτι του λίγες ώρες μετά την επέμβαση. Τα ράμματα αφαιρούνται την πέμπτη μετεγχειρητική ημέρα. Το παιδί ή ο ενήλικας μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις δραστηριότητές του γνωρίζοντας ότι για 3 περίπου εβδομάδες θα πρέπει να φορά μία φαρδιά πιεστική κορδέλα που θα βοηθήσει στο να επουλωθούν οι χόνδροι του αυτιού στη σωστή θέση.

Κλείστε Ραντεβού

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ