Ωτοπλαστική: Όλα Όσα Πρέπει Να Γνωρίζετε

[content_table]

 

Ωτοπλαστική ονομάζεται η χειρουργική επέμβαση που γίνεται στα αυτιά, προκειμένου να διορθώσουμε το σχήμα, τη θέση ή το μέγεθός τους. Με αυτή την επέμβαση πολύ συχνά αντιμετωπίζονται ταυτόχρονα τόσο λειτουργικά, όσο και αισθητικά προβλήματα που προκύπτουν από την μορφή των αυτιών. Η επέμβαση πραγματοποιείται στο εξωτερικό τμήμα τους, το λεγόμενο ωτικό πτερύγιο.

Το πτερύγιο αποτελείται από πτυχές χόνδρινου ιστού καλυμμένες από δέρμα. Η ανάπτυξή του αρχίζει πριν τη γέννηση και συνεχίζεται στα πρώτα χρόνια της παιδικής ηλικίας. Αν η ανάπτυξη αυτή δε γίνει όπως πρέπει, τότε μπορούμε να επιτύχουμε τη αναδιαμόρφωση του ωτικού χόνδρου με τη χειρουργική επέμβαση της ωτοπλαστικής.

Τα πεταχτά αυτιά ή σύμφωνα με την επιστημονική ορολογία αφεστώτα ώτα αποτελούν μία από τις συχνότερες γενετικές δυσμορφίες του προσώπου (5% περίπου του γενικού πληθυσμού). Τη συναντούμε τόσο σε αγόρια όσο και σε κορίτσια ενώ το πρόβλημα που προκαλεί είναι καθαρά αισθητικό. Έτσι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ένα παιδί με πεταχτά αυτιά αισθάνεται μειονεκτικά όσον αφορά την εμφάνισή του, κάτι που αν δεν διορθωθεί έγκαιρα θα επηρεάσει σημαντικά την αυτοπεποίθησή του και πιθανότατα την καθημερινότητά του στο μέλλον. Αρκετές φορές μάλιστα τα παιδιά αυτά γίνονται αντικείμενο άκομψων πειραγμάτων στο σχολείο και στις παρέες κάτι που μπορεί να επηρεάσει πολύ σημαντικά την ψυχολογία τους.

Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται η Ωτοπλαστική;

Η επέμβαση της ωτοπλαστικής χρησιμοποιείται συνήθως στις περιπτώσεις που το ένα ή και τα δύο αυτιά:

 • Προεξέχουν από το κεφάλι
 • Είναι μεγαλύτερα ή μικρότερα από το κανονικό
 • Έχουν ένα ασύνηθες σχήμα εξαιτίας τραύματος, ατυχήματος, ή δομικής ανωμαλίας από τη γέννηση

Οι βασικότεροι στόχοι της επέμβασης είναι:

 • Η αύξηση του μεγέθους, σε περιπτώσεις μικρών αυτιών ή αυτιών που δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως (μικρωτία).
 • Η καθήλωση των αυτιών, σε περιπτώσεις που αυτά προεξέχουν από το κεφάλι.
 • Η μείωση του μεγέθους, σε περιπτώσεις μεγάλων αυτιών (μακρωτία).

Κατάλληλοι υποψήφιοι είναι εκείνοι οι οποίοι:

 • Είναι τουλάχιστον 5 ετών. Σε αυτή την ηλικία το πτερύγιο έχει φτάσει στο 90% του τελικού μεγέθους του, σύμφωνα με δημοσιευμένες ιατρικές μελέτες.
 • Ενοχλούνται από την εμφάνιση των αυτιών τους.
 • Πιθανόν να μην έμειναν ευχαριστημένοι από τα αποτελέσματα μίας πρώτης διορθωτικής επέμβασης.

ΩτοπλαστικήΩτοπλαστική

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται κατά την Ωτοπλαστική;

Πριν από την επέμβαση είναι πολύ σημαντικό να συζητήσετε με το χειρουργό τις προσδοκίες και τις επιθυμίες σας όσον αφορά το τελικό αποτέλεσμα. Ο χειρουργός θα εκτιμήσει το μέγεθος, το σχήμα και τη θέση των αυτιών σας και θα σας εξηγήσει τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στη δική σας περίπτωση. Μη φοβάστε να κάνετε ερωτήσεις, αν κάτι δεν είναι ξεκάθαρο για εσάς ή νιώθετε ότι χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες. Ένας εξειδικευμένος ΩΡΛ-χειρουργός είναι σε θέση να λύσει όλες τις απορίες σας και να διώξει κάθε αμφιβολία.

Η επέμβαση της ωτοπλαστικής λαμβάνει χώρα σε οργανωμένα νοσηλευτικά κέντρα, συνήθως χωρίς να απαιτείται διανυκτέρευση. Η διάρκειά της είναι συνήθως μεταξύ 1 με 3 ωρών, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του αυτιού και την πολυπλοκότητα της επέμβασης. Το μεγάλο ζητούμενο στη διορθωτική επέμβαση των αυτιών είναι να πετύχουμε ένα άρτιο αποτέλεσμα που ικανοποιεί τον ασθενή μας.

Σε ενήλικες και εφήβους είναι δυνατόν να γίνει τοπική αναισθησία και μέθη, ενώ σε παιδιά ηλικίας 5-13 ετών προτείνεται η ήπια γενική αναισθησία.

Οι τεχνικές της ωτοπλαστικής χωρίζονται σε αυτές που κόβουν το χόνδρο (cartilage-splitting/cutting techniques) και σε αυτές που διατηρούν και διαμορφώνουν το χόνδρο (cartilage-sparing techniques).

Περιληπτικά, η επέμβαση περιλαμβάνει:

 1. Μία λεπτή αθέατη τομή στο δέρμα πίσω από το αυτί
 2. Τη διαμόρφωση του ωτικού χόνδρου και των πτυχών του με την τοποθέτηση ειδικών ραμμάτων καθώς και την κατά περίπτωση ελεγχόμενη αφαίρεση λεπτών χόνδρινων τμημάτων
 3. Τη συρραφή της με τρόπο που εξασφαλίζει την απόκρυψη οποιασδήποτε ουλής

Μετά την Ωτοπλαστική

Με το πέρας της ωτοπλαστικής τοποθετείται επίδεσμος στο κεφάλι για σταθεροποίηση του αποτελέσματος ο οποίος αφαιρείται μετά από 24 ώρες. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος λόγω της ειδικής αναλγητικής έγχυσης που γίνεται στο τέλος της επέμβασης. Τα ράμματα που τοποθετούνται, αφαιρούνται 7 ημέρες μετά την επέμβαση, αν και συνήθως χρησιμοποιούνται ράμματα τα οποία απορροφώνται από τον οργανισμό και συνεπώς δεν απαιτούν αφαίρεση. Ο ασθενής θα πρέπει για 15 ημέρες να φορά μία κορδέλα την οποία μπορεί να προμηθευτεί από κατάστημα αθλητικών ειδών. Ο ρόλος της είναι να συγκρατεί τα πτερύγια μέχρι να ολοκληρωθεί η επούλωση. Τα αποτελέσματα της επέμβασης σε αυτιά που προεξέχουν φαίνονται ήδη αμέσως μετά την αφαίρεση των επιδέσμων που τα στηρίζουν. Σε πιο εκτεταμένες επεμβάσεις το αποτέλεσμα θα φανεί καλύτερα σταδιακά με την πάροδο του χρόνου όταν το οίδημα υποχωρήσει.

Επιγραμματικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι για κάποιο διάστημα μετά την ωτοπλαστική είναι σημαντικό να αποφεύγονται:

 • η έντονη επαφή ή το ξύσιμο των αυτιών
 • ο ύπνος σε κάποια από τις δύο πλευρές
 • στενά ρούχα που βγαίνουν από το κεφάλι, προτιμήστε ρούχα με κουμπιά ή φερμουάρ
 • η χρήση ακουστικών τύπου headset ή κράνους
 • η έντονη έκθεση των σημείων των χειρουργικών τομών στην ηλιακή ακτινοβολία ή το σολάριουμ

Η τήρηση των οδηγιών που θα λάβετε από το χειρουργό είναι το κλειδί για την επιτυχία της επέμβασης. Πριν την έξοδο του από την κλινική, ο ασθενής θα λάβει αναλυτικές οδηγίες για το τι πρέπει να προσέχει μετά την επέμβαση. Ο γιατρός θα είναι πάντα διαθέσιμος για να του επιλύσει είτε τηλεφωνικά είτε από κοντά οποιαδήποτε απορία.

Η εμπειρία ενός εξειδικευμένου ΩΡΛ-χειρουργού και η άνεση που θα νιώσετε μαζί του είναι σημαντικά εργαλεία για την επίτευξη του κοινού σας στόχου. Αυτός δεν είναι άλλος από ένα άριστο μετεγχειρητικό αποτέλεσμα που ικανοποιεί πλήρως και τους δύο.

Πραγματοποιείται στις εξής περιπτώσεις:

 • Όταν ο ασθενής έχει πεταχτά αυτιά
 • Όταν είναι μικρότερα ή μεγαλύτερα από το φυσιολογικό
 • Όταν τα αυτιά έχουν κάποια σοβαρή δυσμορφία

 

 • Όσοι είναι άνω των 5 ετών
 • Όσοι ενοχλούνται από την εμφάνιση των αυτιών τους
 • Όσοι δεν είναι ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα προηγούμενης επέμβασης

 

Αφού προηγηθεί μια συζήτηση με τον εξειδικευμένο ΩΡΛ, προκειμένου να εκφράσετε την επιθυμία σας και να καλυφθούν όλες οι απορίες σας, θα υποβληθείτε στην ωτοπλαστική. Η επέμβαση διαρκεί 1 έως 2 ώρες, είτε με τοπική είτε με γενική αναισθησία και οι βασικές τεχνικές είναι δύο:

 • Αυτές στις οποίες ο χόνδρος κόβεται
 • Αυτές στις οποίες ο χόνδρος διαμορφώνεται με ειδικές ραφές

 

Ο επίδεσμος αφαιρείται την επόμενη ημέρα και ο πόνος είναι ελάχιστος. Όσον αφορά τα ράμματα, αυτά αφαιρούνται μετά από 7 ημέρες, ενώ αν είναι απορροφήσιμα δε χρειάζονται αφαίρεση. Συνιστάται η χρήση κορδέλας, για 15 ημέρες όλη την ημέρα και για άλλες 15 μόνο το βράδυ. Αυτό βοηθάει στην συγκράτηση των πτερυγίων μέχρι να οριστικοποιηθεί η θέση τους.

 

 • Την έντονη επαφή και το ξύσιμο των αυτιών
 • Τον ύπνο και από τις δύο πλευρές
 • Τα στενά ρούχα
 • Τη χρήση ακουστικών
 • Την έκθεση των τομών στην ηλιακή ακτινοβολία

 

 

 

ΕπικοινωνίαΕπικοινωνία


  Κλείστε Ραντεβού