Ρινοπλαστική: Τα 7 Στάδια Ανάρρωσης Μετά Την Επέμβαση

[content_table]
Ρινοπλαστική: Τα 7 Στάδια Ανάρρωσης Μετά Την Επέμβαση

 

Η διαδικασία ανάρρωσης μετά από τη ρινοπλαστική είναι ένα από τα θέματα που συχνά προκαλούν ανησυχία στους υποψήφιους για την επέμβαση. Ο χρόνος ανάρρωσης για τον κάθε ασθενή εξαρτάται από ποικίλους παράγοντες όπως είναι η χειρουργική τεχνική που εφαρμόζεται, η έκταση του προβλήματος που πρέπει να διορθωθεί αλλά και η αντίδραση του ίδιου του οργανισμού.
Σε αντίθεση με παλιότερα όπου οι μέθοδοι που χρησιμποιούνταν για τη ρινοπλαστική συνεπάγονταν μεγάλες και επώδυνες μετεγχειρητικές περιόδους, πλέον η διαδικασία ανάρρωσης αποτελεί μία σύντομη και εντελώς ανώδυνη εμπειρία για τον ασθενή.
Εντούτοις, η κατάλληλη προετοιμασία για την περίοδο που θα ακολουθήσει μετά τη ρινοπλαστική είναι ιδιαίτερης σημασίας. Ήδη από την πρώτη επίσκεψη στο γιατρό ο ασθενής ενημερώνεται εκτενώς σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της μετεγχειρητικής αποκατάστασης. Σκοπός είναι η εξοικείωσή του με κάθε στάδιο που θα ακολουθήσει έτσι ώστε να νιώθει ασφαλής και έτοιμος να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε ενδεχόμενη δυσκολία.

Παρακάτω αναφέρουμε τα 7 κύρια στάδια της διαδικασίας ανάρρωσης μετά από τη ρινοπλαστική:

Ημέρα της επέμβασης

Η ανάρρωση ξεκινάει την ημέρα της επέμβασης, από τη στιγμή που ο ασθενής ξυπνάει από την αναισθησία και μεταφέρεται στο δωμάτιο. Τις πρώτες ώρες, όπως είναι φυσικό, αισθάνεται μία ήπια ζάλη εξαιτίας της γενικής αναισθησίας και χρειάζεται ξεκούραση. Ο ρινοχειρουργός έχει τοποθετήσει ελαφρύ πωματισμό εσωτερικά στη μύτη ενώ εξωτερικά εφαρμόζεται μικρό ναρθηκάκι στη ράχη της ρινός το οποίο χρησιμεύει ως προστασία. Ο ασθενής σταδιακά επανέρχεται σε φυσιολογική κατάσταση και, αφού αφαιρεθεί ο πωματισμός, επιστρέφει στο σπίτι του είτε μετά από μερικές ώρες είτε την επόμενη ημέρα.

2 – 3 ημέρες μετά τη Ρινοπλαστική

Κατά τις πρώτες 2 με 3 ημέρες μετά τη ρινοπλαστική παρουσιάζεται ρινική συμφόρηση και ο ασθενής αναπνέει αρκετά από το στόμα. Επιπλέον, μπορεί να παρατηρηθούν οίδημα και μελανιές στην περιοχή γύρω από τα μάτια. Ωστόσο, οι ημέρες αυτές συνήθως δεν περιλαμβάνουν κάποιου άλλου είδους ενόχληση, ενώ αξίζει να τονιστεί ότι δεν υπάρχει πόνος. Ακολουθώντας τις οδηγίες του χειρουργού, ο ασθενής πραγματοποιεί ρινικές πλύσεις και εφαρμόζει ειδική ρινική αλοιφή εσωτερικά, προκειμένου να διευκολύνει τη διαδικασία ανάρρωσης.

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στα τηλέφωνα:

210 69 90 484 & 6944 221 223

Δείτε Φωτογραφίες Ρινοπλαστικής Πριν και Μετά εδώ

Ανάρρωση μετά τη Ρινοπλαστική: Τέλος της πρώτης εβδομάδας

Στο τέλος της πρώτης εβδομάδας ο ασθενής αισθάνεται ήδη πολύ καλύτερα, νιώθει την αναπνοή του βελτιωμένη και έχει σχεδόν απαλλαχθεί από οποιαδήποτε ενόχληση. Πιθανό να εξακολουθούν να υπάρχουν οιδήματα, τα οποία όμως είναι ανεπαίσθητα, ενώ οι μελανιές έχουν υποχωρήσει σε σημαντικό βαθμό. Περίπου την 4η με 5η ημέρα ο ασθενής είναι σε θέση να επιστρέψει σε εργασία γραφείου έχοντας ακόμα τοποθετημένο το νάρθηκα στη ράχη της μύτης. Μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη εβδομάδα, ο νάρθηκας αφαιρείται από το γιατρό και ο ασθενής πλέον βλέπει για πρώτη φορά την καινούρια του μύτη, απολαμβάνοντας τη νέα βελτιωμένη εικόνα του.

Ανάρρωση μετά τη Ρινοπλαστική: 2η εβδομάδα

Κατά τη διάρκεια της 2ης εβδομάδας, το οίδημα και οι μελανιές αποτελούν παρελθόν και η μύτη φαίνεται απολύτως φυσική, χωρίς να κινεί κάποια υποψία χειρουργείου για τον εξωτερικό παρατηρητή. Ο ασθενής επιστρέφει στις καθημερινές δραστηριότητές του, όμως πρέπει να είναι προσεκτικός και να μην επιβαρύνει τον οργανισμό του με έντονη αθλητική δραστηριότητα και απότομες κινήσεις που μπορεί να θέσουν σε κάποιον κίνδυνο τη μύτη.

Ανάρρωση μετά τη Ρινοπλαστική: 1 Μήνας

Με την ολοκλήρωση του 1ου μήνα μετά τη ρινοπλαστική ο ασθενής νιώθει ότι έχει επανέλθει πλήρως στη φυσιολογική του κατάσταση. Σε αυτή τη φάση μπορεί να παρατηρείται ήπιο οίδημα στην κορυφή της μύτης και μικρό μούδιασμα στο ακρορρίνιο, όμως συνολικά η μύτη έχει αποκτήσει ξεκάθαρο σχήμα. Εφόσον ο γιατρός το εγκρίνει, ο ασθενής μπορεί να αυξήσει την ένταση της αθλητικής του δραστηριότητας.

Ανάρρωση μετά τη Ρινοπλαστική: 2 – 3 Μήνες

Μέρα με τη μέρα η μύτη παίρνει το οριστικό της σχήμα και το οίδημα στην κορυφή έχει σχεδόν υποχωρήσει. Το μούδιασμα στο ακρορρίνιο μειώνεται και ο ασθενής δεν αισθάνεται καμία απολύτως ενόχληση. Μετά την έκτη μετεγχειρητική εβδομάδα επιτρέπεται κάθε αθλητική δραστηριότητα καθώς και η χρήση γυαλιών ηλίου ή μυωπίας.

Ανάρρωση μετά τη Ρινοπλαστική: 6 – 12 Μήνες

Στο διάστημα αυτό η μύτη αποκτά το τελικό της σχήμα. Το οίδημα και το μούδιασμα έχουν υποχωρήσει πλήρως ενώ πλέον επιτρέπεται κάθε είδους σωματική δραστηριότητα όπως και πριν το χειρουργείο.

 

Επικοινωνία Επικοινωνία