Λειτουργική Ρινοπλαστική

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Λειτουργική Ρινοπλαστική: Όσα Πρέπει Να Γνωρίζετε

    1. Τι είναι η λειτουργική ρινοπλαστική;

    Η λειτουργική ρινοπλαστική είναι η ρινοπλαστική που πραγματοποιείται με πρωταρχικό στόχο την αποκατάσταση της λειτουργίας της μύτης δηλαδή της φυσιολογικής αναπνοής μέσα από αυτή. Κατά τη διάρκειά της, χρησιμοποιούνται εξελιγμένες χειρουργικές τεχνικές προκειμένου να αντιμετωπιστούν ανατομικές ανωμαλίες οι οποίες οφείλονται σε κάποιο τραυματισμό, σε κληρονομικούς παράγοντες, σε ερεθιστικούς παράγοντες του περιβάλλοντος, ακόμη και σε μία προηγούμενη αποτυχημένη ρινοπλαστική.  Η κοσμητική ρινοπλαστική από την άλλη έχει ως κύρια αποστολή τη διόρθωση των αισθητικών προβλημάτων της ρινός και τη βελτίωση της εξωτερικής της εμφάνισης.

    Ο Δρ Τσούνης Στο CNN

    Ο Δρ Τσούνης Στο CNN

    Στις μέρες μας, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι δύο αυτοί τύποι επέμβασης γίνονται ταυτόχρονα, στον ίδιο χειρουργικό χρόνο. Με τον τρόπο αυτό το όφελος για τον ασθενή είναι διπλό αφού καταφέρνει να αποκτήσει μία μύτη όμορφη και ταιριαστή στο πρόσωπό του η οποία αναπνέει ελεύθερα.

    Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στα τηλέφωνα:

    210 69 90 484 & 6944 221 223

     

    2. Ποιες ανατομικές ανωμαλίες της μύτης αντιμετωπίζονται με τη λειτουργική ρινοπλαστική;

     Οι πιο συχνές ανατομικές ανωμαλίες της μύτης που αντιμετωπίζονται στα πλαίσια της λειτουργικής ρινοπλαστικής είναι οι παρακάτω:

    Ας δούμε περιληπτικά την κάθε μία από αυτές:

    • Σκολίωση ρινικού διαφράγματος

    Το ρινικό διάφραγμα είναι ένας οστεοχόνδρινος «τοίχος» που χωρίζει τη ρινική κοιλότητα σε δύο ίσα μέρη. Αυτός ο τοίχος μπορεί να στραβώσει ή να σπάσει με συνέπεια να παρεμποδίζεται η ομαλή ροή του αέρα από τη μία πλευρά της μύτης. Το αίτιο μπορεί να είναι κάποιος τραυματισμός, κληρονομικοί παράγοντες ή ακόμη και προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις στην περιοχή. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με πλαστική ρινικού διαφράγματος η οποία λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια της λειτουργικής ρινοπλαστικής.

    • Υπερτροφία ρινικών κογχών

    Οι ρινικές κόγχες είναι επιμήκεις σχηματισμοί στο εσωτερικό της μύτης οι οποίοι αποτελούνται από οστό και βλεννογόνο. Ο ρόλος τους είναι η θέρμανση, η εφύγρανση και το φιλτράρισμα του αέρα που περνά από την μύτη προς τους πνεύμονες. Υπάρχουν τρεις ρινικές κόγχες σε κάθε ρινική θαλάμη αλλά οι κάτω είναι αυτές που δημιουργούν τα περισσότερα προβλήματα όταν διογκώνονται υπερβολικά. Η λύση είναι η συρρίκνωσή τους με ραδιoσυχνότητες, υπερήχους , laser ή κογχοπλαστική.

    • Απόφραξη εσωτερικής ρινικής βαλβίδας

    Η έσω ρινική βαλβίδα είναι το στενότερο τμήμα του ρινικού αεραγωγού. Σχηματίζεται από διάφορες ανατομικές δομές και ο ρόλος της είναι να προσφέρει συγκεκριμένη αντίσταση στη ροή του αέρα από τη μύτη, γεγονός που είναι σημαντικό για την ομαλή λειτουργία των πνευμόνων. Η απόφραξη της εσωτερικής ρινικής βαλβίδας αφορά στη στένωση αυτής της περιοχής. Προκαλείται από την αδυναμία των ρινικών χόνδρων ή από την παρουσία άλλων ανατομικών ανωμαλιών, λόγω τραυματισμού ή προηγούμενης επέμβασης ρινοπλαστικής (συνήθως κατά την αφαίρεση της καμπούρας/ύβου). Κατά τη διάρκεια της λειτουργικής ρινοπλαστικής, ο ρινοχειρουργός θα χρησιμοποιήσει μία σειρά  χόνδρινα μοσχεύματα και ειδικές χειρουργικές τεχνικές μέσω των οποίων θα αποκαταστήσει την ανατομία και τη λειτουργία της έσω ρινικής βαλβίδας.

    Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στα τηλέφωνα:

    210 69 90 484 & 6944 221 223

     

    Δείτε Φωτογραφίες Ρινοπλαστικής Πριν και Μετά εδώ

     

    • Απόφραξη εξωτερικής ρινικής βαλβίδας

    Η εξωτερική ρινική βαλβίδα βρίσκεται πιο έξω στη ρινική κοιλότητα και σχηματίζεται από τους κάτω πλάγιου χόνδρους και τους γύρω ιστούς. Η αδυναμία αυτών των χόνδρων (π.χ. εξαιτίας τραυματισμού ή υπερβολικής μείωσης του μεγέθους τους σε προηγούμενη επέμβαση)  είναι που προκαλεί τις περισσότερες φορές την απόφραξη της εξωτερικής ρινικής βαλβίδας. Και πάλι ο χειρουργός θα χρησιμοποιήσει μοσχεύματα από το διάφραγμα, το αυτί και πιο σπάνια από τα πλευρά του ασθενή προκειμένου να στηρίξει και να δυναμώσει τους κάτω πλάγιους χόνδρους.

    • Συνολική απώλεια στήριξης του σκελετού της μύτης

    Σε κάποιες περιπτώσεις ο οστεοχόνδρινος σκελετός της μύτης διαθέτει ελάχιστη έως καθόλου στήριξη με αποτέλεσμα το οικοδόμημα της μύτης ουσιαστικά να καταρρέει. Αυτό όπως είναι φυσικό στενεύει τον ρινικό αεραγωγό και διαταράσσει την ομαλή ροή του αέρα. Οι συχνότερες αιτίες είναι:

    • Σοβαρός τραυματισμός της μύτης
    • Προηγούμενη επέμβαση που οδήγησε σε υπερβολική αφαίρεση χόνδρων και άλλων ιστών από τη μύτη
    • Συγγενείς ανωμαλίες και νοσήματα που καταστρέφουν το σκελετό της μύτης

    Η λειτουργική ρινοπλαστική μέσα από εξειδικευμένες τεχνικές και χρήση μοσχευμάτων δίνει και πάλι τη λύση.

    • Ρινικοί πολύποδες

    Οι ρινικοί πολύποδες είναι ανώδυνες, μαλακές διογκώσεις στο εσωτερικό της ρινικής κοιλότητας. Πιστεύεται ότι δημιουργούνται εξαιτίας της χρόνιας φλεγμονής του βλεννογόνου της μύτης και όταν αυξηθούν σε μέγεθος προκαλούν μπούκωμα και δυσκολία στην αναπνοή. Σχεδόν πάντα συνυπάρχουν με χρόνια ιγμορίτιδα. Η αφαίρεσή τους γίνεται με την ενδοσκοπική χειρουργική ρινός-παραρρινίων κατά τη διάρκεια της λειτουργικής ρινοπλαστικής.

    Λειτουργική Ρινοπλαστική: Όσα Πρέπει Να Γνωρίζετε3. Ποια συμπτώματα αντιμετωπίζονται με τη λειτουργική ρινοπλαστική;

     Η λειτουργική ρινοπλαστική αντιμετωπίζει με επιτυχία μία σειρά από συμπτώματα τα οποία οφείλονται στις ανατομικές ανωμαλίες που αναφέρθηκαν παραπάνω. Αυτά είναι:

    • Δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη
    • Μπούκωμα
    • Ροχαλητό
    • Άπνοια κατά τον ύπνο
    • Μειωμένη όσφρηση και γεύση
    • Πόνο στο πρόσωπο και στο κεφάλι
    • Ρινική καταρροή
    • Συχνές ιγμορίτιδες
    • Φαρυγγίτιδες
    • Ρινορραγία






      Έχετε ερωτήσεις; Επικοινωνήστε μαζί μας!

      Ενδιαφέρεστε για:
      ΡινοπλαστικήΠλαστική Ρινικού Διαφράγματος

      4. Μπορεί η λειτουργική ρινοπλαστική να συνδυαστεί με την κοσμητική ρινοπλαστική;

       Στις μέρες μας, η λειτουργική ρινοπλαστική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κοσμητική ρινοπλαστική. Και οι δύο διέπονται από τις ίδιες αρχές σε βαθμό ώστε ουσιαστικά να αποτελούν μία ενιαία χειρουργική επέμβαση. Επομένως ο συνδυασμός τους είναι σχεδόν πάντα ο κανόνας παρέχοντας στον ασθενή το διπλό όφελος μίας όμορφης και λειτουργικής μύτης. Συχνά αισθητικά προβλήματα που αντιμετωπίζονται κατά τη διάρκεια αυτής της συνδυαστικής αυτής επέμβασης είναι:

      • Ύβος (καμπούρα)
      • Στραβή μύτη
      • Χοντρή, ασύμμετρη, πεσμένη ή υπερπροβάλλουσα κορυφή
      • Μακριά μύτη
      • Φαρδιά μύτη
      • Ασυμμετρίες και δυσμορφίες που οφείλονται σε τραυματισμό ή προηγούμενες αποτυχημένες επεμβάσεις

       

      Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στα τηλέφωνα:

      210 69 90 484 & 6944 221 223

      5. Ποιος χειρουργός είναι ο κατάλληλος για να πραγματοποιήσει την επέμβαση;

      Ο κατάλληλος χειρουργός για να πραγματοποιήσει την επέμβαση της λειτουργικής ρινοπλαστικής είναι ο εξειδικευμένος ρινοχειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος. ‘Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η συγκεκριμένη επέμβαση είναι ιδιαίτερα λεπτή και απαιτεί άριστη θεωρητική γνώση και τεχνική κατάρτιση από την πλευρά του γιατρού. Κάτι τέτοιο αποκτάται μέσα από τη γαλούχηση και τη μετεκπαίδευση σε ειδικά ρινολογικά κέντρα όπου ο χειρουργός αποκτά τα εφόδια ώστε να μπορεί να χειριστεί τη μύτη ως μία ενιαία λειτουργική και αισθητική οντότητα. Μία αποδεκτή αισθητικά μύτη που όμως δεν αναπνέει δεν εκπληρώνει την αποστολή της και αυτό πρέπει να αποτελεί συνείδηση κάθε χειρουργού μύτης. Εξάλλου, η πολυπλοκότητα και η ποικιλία των λειτουργικών προβλημάτων της ρινός καθιστά δίχως άλλο αναγκαία την αντιμετώπιση τους από ρινοχειρουργό ωρλ.  Ο λόγος είναι απλός και έγκειται στο ότι καμία άλλη ειδικότητα πλην της ωτορινολαρυγγολογίας δεν εμπεριέχει το θεωρητικό υπόβαθρο, τις χειρουργικές τεχνικές και τον εξοπλισμό ώστε να προσεγγίσει με αποτελεσματικότητα τα συγκεκριμένα προβλήματα.

       

      Λειτουργική Ρινοπλαστική: Όσα Πρέπει Να ΓνωρίζετεΛειτουργική Ρινοπλαστική: Όσα Πρέπει Να Γνωρίζετε 

      6. Τι θα συμβεί κατά την πρώτη επίσκεψη στον χειρουργό σας;

      Κατά την πρώτη επίσκεψη στον χειρουργό σας επιγραμματικά θα συμβούν τα παρακάτω:

      • Ιστορικό. Θα συζητήσετε με το γιατρό σας σχετικά με το τι σας ενοχλεί αισθητικά στη μύτη σας και τι συμπτώματα έχετε όσον αφορά την αναπνοή σας. Επίσης, θα σας ρωτήσει αν έχετε υποβληθεί στο παρελθόν σε κάποια επέμβαση καθώς και αν έχετε άλλα προβλήματα υγείας.
      • Κλινική εξέταση. Ο γιατρός θα εξετάσει διεξοδικά το εξωτερικό της μύτης σας και θα αξιολογήσει τυχόν δυσμορφίες όπως π.χ. ένας ύβος (καμπούρα), μία χοντρή ή πεσμένη κορυφή, μία στραβή μύτη κ.τ.λ. Εξαιρετικά σημαντική είναι η ενδοσκόπηση μύτης. Με αυτή την εξέταση εκτιμάται το εσωτερικό της ρινός και γίνεται η διάγνωση ποικίλων ανατομικών ανωμαλιών όπως π.χ. σκολίωσης ρινικού διαφράγματος, υπερτροφίας ρινικών κογχών, της παρουσίας ρινικών πολυπόδων κ.τ.λ. Η παρουσία έστω και ενός από αυτά καθιστά αναγκαία την επέμβαση της λειτουργικής ρινοπλαστικής. Σε κάποιες περιπτώσεις θα ζητηθεί επιπλέον αξονική ή μαγνητική τομογραφία για περαιτέρω αξιολόγηση.
      • Φωτογραφίες πριν και μετά. Σε περίπτωση που αποφασίσετε να  υποβληθείτε σε συνδυασμό κοσμητικής και λειτουργικής ρινοπλαστικής είναι πολύ χρήσιμο να δείτε με το γιατρό σας φωτογραφίες πριν και μετά από προηγούμενα περιστατικά. Επίσης, ο γιατρός θα φωτογραφίσει τη δική σας μύτη από διάφορες γωνίες. Αυτό θα βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τη φιλοσοφία της επέμβασης και να αντιληφθείτε σαφέστερα τις δικές σας ανάγκες.
      • Καθορισμός στόχων. Μέσα από αυτή τη ζύμωση που πραγματοποιείται κατά την πρώτη επίσκεψη θα θέσετε μαζί με το χειρουργό σας ρεαλιστικούς στόχους. Αυτοί θα αφορούν τόσο τη λειτουργία της αναπνοής όσο και την εμφάνιση της μύτης.
      • Τιμή. Η τιμή της λειτουργικής ρινοπλαστικής εξαρτάται από τη βαρύτητα του προβλήματος που πρέπει να διορθωθεί και συνεπώς από την πολυπλοκότητα της επέμβασης. Επίσης, εξαρτάται από το νοσηλευτικό ίδρυμα στο οποίο θα επιλέξετε να χειρουργηθείτε καθώς και από το αν έχετε ή όχι ιδιωτική ασφάλιση η οποία καλύπτει το λειτουργικό κομμάτι της επέμβασης.

      Ρινοπλαστική7. Ανοιχτή ή κλειστή λειτουργική ρινοπλαστική;

      Η λειτουργική ρινοπλαστική μπορεί να γίνει είτε με την κλειστή είτε με την ανοιχτή μέθοδο. Και οι δύο, ανάλογα με την περίπτωση, μπορούν να προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά. Αποτελεί όμως αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η ανοιχτή ρινοπλαστική είναι η πλέον κατάλληλη για τις πιο απαιτητικές περιπτώσεις. Ο λόγος έγκειται στο ότι παρέχει σαφώς καλύτερο χειρουργικό πεδίο από την κλειστή. Επιτρέπει έτσι περισσότερους και λεπτότερους χειρουργικούς χειρισμούς, ενώ συγχρόνως παρέχει τη δυνατότητα για ευχερέστερη λήψη και ακριβέστερη τοποθέτηση μοσχευμάτων.

       

      8. Τι πρέπει να προσέχει κανείς μετά τη λειτουργική ρινοπλαστική;

      Η μετεγχειρητική πορεία της λειτουργικής ρινοπλαστικής είναι η ίδια με αυτή της κλασικής ρινοπλαστικής. Επομένως οι οδηγίες που δίνουμε στον ασθενή είναι πανομοιότυπες και μπορείτε να τις διαβάσετε αναλυτικά στο άρθρο: Τι πρέπει να προσέχει κανείς μετά τη Ρινοπλαστική;

       

      Η λειτουργική ρινοπλαστική αποτελεί μία επέμβαση απαιτητική αλλά και γοητευτική. Και η γοητεία της έγκειται ακριβώς στο ότι στα χέρια του κατάλληλου χειρουργού μπορεί να προσφέρει στον ασθενή ένα διπλό δώρο. Αυτό της ευεξίας που προέρχεται από την ελεύθερη αναπνοή και της αυτοπεποίθησης  που πηγάζει από την ανανεωμένη εμφάνιση.

       

       

      Δρ Μιχάλης ΤσούνηςΟ Δρ. Μιχαήλ Τσούνης MD, PhD έχει μετεκπαιδευτεί στην Λειτουργική και Αισθητική Ρινοπλαστική σε έμμισθες θέσεις στα νοσοκομεία Charing Cross Hospital του Imperial College of Medicine του Λονδίνου, Queen’s Medical Center του Πανεπιστημίου του Nottingham και Academic Medical Center του Πανεπιστημίου του Amsterdam. Ακολούθησε τα επίσημα προγράμματα χειρουργικής εξειδίκευσης του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ολλανδίας πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο (Fellowships) και εκπαιδεύτηκε από τους κορυφαίους στον τομέα αυτό όπως ο Prof. Gilbert Nolst Trenite, η Prof. Wytske Fokkens, o Hesham Saleh, o Prof. Anshul Sama και ο Dirk Jan Menger. Παραμένει ακόμη και σήμερα ενεργό μέλος του ΩΡΛ τμήματος του Imperial College of Medicine και της ΩΡΛ κλινικής του Πανεπιστημίου του Nottingham ως Eπίτιμος Επιμελητής Ρινολογίας (Horonary Rhinology Fellow), συμμετέχοντας σε τακτική βάση στο πρόγραμμα χειρουργείων καθώς και σε ερευνητικές δραστηριότητες. Ο Δρ. Τσούνης εκτελεί σε εβδομαδιαία βάση σημαντικό αριθμό επεμβάσεων Ρινοπλαστικής τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό καλύπτοντας όλο το φάσμα της σύγχρονης Λειτουργικής και Αισθητικής Ρινοπλαστικής σε περιστατικά που χειρουργούνται για πρώτη φορά αλλά και σε περιπτώσεις που απαιτούν επανεπέμβαση. Είναι τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Πλαστικής Χειρουργικής Προσώπου και της Ευρωπαϊκής Ρινολογικής Εταιρείας ενώ παράλληλα συγκαταλέγεται στους Ειδικούς Ωτορινολαρυγγολόγους του Ιατρικού Συλλόγου της Αγγλίας (General Medical Council).

      Με τη λειτουργική ρινοπλαστική αντιμετωπίζονται η δύσπνοια από τη μύτη, το ροχαλητό, η ιγμορίτιδα, το μπούκωμα, οι φαρυγγίτιδες εξαιτίας της στοματικής αναπνοής κ.ά.

      Στόχος αυτού του είδους ρινοπλαστικής είναι η βελτίωση της εξωτερικής εμφάνισης της μύτης. Γίνεται αμιγώς για αισθητικούς λόγους.

      Τα πιο συνηθισμένα αισθητικά προβλήματα που αντιμετωπίζονται είναι:

      • Στραβό ρινικό διάφραγμα
      • Υπερτροφία κάτω ρινικών κογχών
      • Ρινικοί πολύποδες
      • Ιγμορίτιδα
      • Αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια)

      Τα πιο συνηθισμένα αισθητικά προβλήματα που αντιμετωπίζονται είναι:

      • Φαρδιά μύτη
      • Ύβος (καμπούρα)
      • Ασυμμετρίες και δυσμορφίες
      • Στραβή μύτη
      • Χοντρή, ασύμμετρη, πεσμένη ή υπερπροβάλλουσα κορυφή

       

      ΕπικοινωνίαΕπικοινωνία