Θυρεοειδεκτομή: Σύγχρονες Μέθοδοι

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Θυρεοειδεκτομή

    Η θυρεοειδεκτομή είναι η χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα. Ο θυρεοειδής αδένας έχει σχήμα πεταλούδας και βρίσκεται κεντρικά, στη βάση του τραχήλου. Η λειτουργία του είναι να παράγει μία σειρά από ορμόνες οι οποίες ρυθμίζουν όλες τις παραμέτρους του ανθρώπινου μεταβολισμού, από τον καρδιακό ρυθμό μέχρι την ταχύτητα με την οποία καταναλώνονται οι θερμίδες.

    Σε ποιες περιπτώσεις συστήνεται η θυρεοειδεκτομή;

    Η θυρεοειδεκτομή συστήνεται στις παρακάτω περιπτώσεις:

    • Καρκίνος θυρεοειδούς: Πρόκειται για την πιο συχνή αιτία για την οποία καταφεύγουμε στη συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση.
    • Διόγκωση του θυρεοειδούς που δεν οφείλεται σε καρκίνο (βρογχοκήλη). Σε περίπτωση που το μέγεθος της βρογχοκήλης προκαλεί αισθητικό πρόβλημα ή δυσκολία στην αναπνοή και την κατάποση η αφαίρεση ολόκληρου ή μέρους του αδένα δίνει τη λύση.
    • Υπερλειτουργία του θυρεοειδούς (υπερθυρεοειδισμός): Η υπέρμετρη παραγωγή της ορμόνης θυροξίνης από τον θυρεοειδή δημιουργεί την παθολογική κατάσταση που ονομάζεται υπερθυρεοειδισμός. Η αφαίρεση του αδένα συστήνεται στις περιπτώσεις που ο ασθενής δεν μπορεί ή δεν επιθυμεί να λάβει αντιθυρεοειδικά φάρμακα ή ακτινοβολία.
    • Ύποπτοι για κακοήθεια όζοι του θυρεοειδούς: Ορισμένες φορές οι θυρεοειδικοί όζοι που ελέγχονται με βιοψία με λεπτή βελόνη (FNA) δεν μπορούν με βεβαιότητα να χαρακτηριστούν ως καρκινωματώδεις ή μη καρκινωματώδεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι δυνατόν να συστήσουμε τη χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδούς ειδικά αν ο όζος παρουσιάζει αυξημένη πιθανότητα να υποκρύπτει κάποια κακοήθεια.

    Ποιος χειρουργός είναι ο κατάλληλος για να αναλάβει τη θυρεοειδεκτομή;

    Η θυρεοειδεκτομή είναι μία λεπτή επέμβαση και συνεπώς ο χειρουργός που θα την αναλάβει θα πρέπει να έχει εξειδικευμένη εκπαίδευση και εμπειρία. Έτσι ο κατάλληλος γιατρός είναι είτε ο χειρουργός ωρλ είτε ο γενικός χειρουργός με εμπειρία σε επεμβάσεις τραχήλου.

    Ποια είναι η διαδικασία της επέμβασης;

    Η αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της επέμβασης δε θα νιώθετε πόνο ή οτιδήποτε άλλο. Ο χειρουργός αρχικά κάνει μία μικρή τομή στο δέρμα του λαιμού στο κέντρο και χαμηλά. Η τομή αυτή μάλιστα γίνεται σε μία πτυχή του δέρματος έτσι ώστε να μη φαίνεται μετά την επούλωση και να μην προκαλεί αισθητικό πρόβλημα. Στη συνέχεια και ανάλογα με το λόγο για τον οποίο γίνεται το χειρουργείο αφαιρείται ολόκληρος ή μέρος του θυρεοειδή. Αν το πρόβλημα είναι η κακοήθεια, ο χειρουργός μπορεί να αφαιρέσει και κάποιους λεμφαδένες γύρω από τον αδένα ή σε κάποιες περιοχές του τραχήλου. Ο χρόνος της επέμβασης συνήθως είναι μία με δύο ώρες αλλά μπορεί να παραταθεί ανάλογα με την έκταση του προβλήματος πολυπλοκότητα των χειρισμών που απαιτούνται. Θυρεοειδεκτομή: Σύγχρονες Μέθοδοι Θυρεοειδεκτομή: Σύγχρονες Μέθοδοι

    Ποιες είναι οι σύγχρονες μέθοδοι της θυρεοειδεκτομής;

    Στη σύγχρονη χειρουργική του θυρεοειδούς υπάρχουν τρεις βασικές μέθοδοι θυρεοειδεκτμής:

    • Κλασική θυρεοειδεκτομή. Γίνεται με την κλασική μικρή τομή στο δέρμα του τραχήλου.
    • Διαστοματική θυρεοειδεκτομή. Με τη μέθοδο αυτή η προσπέλαση στο θυρεοειδή αδένα γίνεται δια μέσου τομής στο εσωτερικό του στόματος.
    • Ενδοσκοπική θυρεοειδεκτομή. Δια μέσου πολύ μικρών τομών στον τράχηλο, ο χειρουργός εισάγει ειδική κάμερα και χειρουργικά εργαλεία με τη βοήθεια των οποίων πραγματοποιείται η επέμβαση.

    Τι συμβαίνει μετά την επέμβαση;

    Μετά την επέμβαση αρκετοί ασθενείς έχουν στο μέρος της αρχικής τομής ένα μικρό σωληνάκι (παροχέτευση) το οποίο συνήθως αφαιρείται το επόμενο πρωί. Ανάλογα με την περίπτωση μπορείτε να επιστρέψετε στο σπίτι σας την ίδια μέρα που έγινε το χειρουργείο ή την επόμενη. Μπορείτε να φάτε και να πιείτε κανονικά λίγες ώρες μετά την επέμβαση. Στο σπίτι μπορείτε να επανέλθετε στις συνήθεις δραστηριότητές σας αλλά για να κάνετε κάτι πιο έντονο π.χ. σήκωμα βάρους ή άθληση θα πρέπει να περιμένετε 10 με 15 ημέρες. Η τομή στο δέρμα μπορεί να χρειαστεί και έναν ολόκληρο χρόνο για να επουλωθεί πλήρως. Στο διάστημα αυτό ο γιατρός σας θα σας συμβουλέψει να χρησιμοποιείτε αντιηλιακό τοπικά στην περιοχή προκειμένου να βοηθήσει στην καλύτερη αισθητική της αποκατάσταση.

    Επικοινωνία Επικοινωνία