Πλαστική Διαφράγματος Μύτης: Όλα Όσα Πρέπει Να Γνωρίζετε

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Πλαστική Διαφράγματος Μύτης

    Η πλαστική διαφράγματος μύτης ή αλλιώς πλαστική ρινικού διαφράγματος είναι η χειρουργική επέμβαση με την οποία ευθειάζουμε την οστεοχόνδρινη δομή που χωρίζει τη ρινική κοιλότητα στις δύο ρινικές θαλάμες. Όταν η δομή αυτή είναι στραβή, επί της ουσίας μιλάμε για τη σκολίωση ρινικού διαφράγματος η οποία προκαλεί στον ασθενή μία σειρά από συμπτώματα. Το σημαντικότερο από αυτά είναι η δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη και ακολουθούν το ροχαλητό και η υπνική άπνοια, οι συχνές ιγμορίτιδες και η φαρυγγίτιδα.

    Τι γίνεται κατά τη διάρκεια της πλαστικής διαφράγματος μύτης;

    Η πλαστική διαφράγματος μύτης γίνεται υπό γενική αναισθησία. Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής κοιμάται με αποτέλεσμα να μην αισθάνεται κάποια ενόχληση και φυσικά ούτε πόνο. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης ο χειρουργός επανατοποθετεί το στραβό ρινικό διάφραγμα στη θέση στην οποία θα έπρεπε να βρίσκεται δηλαδή στο κέντρο της μύτης. Για να το πετύχει αυτό μπορεί να χρειαστεί να αφαιρέσει στραβά κομμάτια χόνδρου ή οστού και να σμιλεύσει άλλα, έτσι ώστε τελικά να μην αποτελούν εμπόδιο για την αναπνοή.

    Σημαντικά σημεία που πρέπει να γνωρίζει ο ενδιαφερόμενος είναι:

    • Η όλη διαδικασία κρατάει μισή με μία ώρα συνήθως, ανάλογα με την πολυπλοκότητα του προβλήματος.
    • Στο τέλος, η μύτη δεν έχει καθόλου γάζες ή μπορεί κάποιες φορές να τοποθετηθεί ένας ελαφρύς πωματισμός.
    • Δεν υπάρχει καμία εξωτερική τομή και συνεπώς καμία ουλή, κανένα πρήξιμο ή μελανιά.
    • Μετεγχειρητικά ο ασθενής δε νιώθει πόνο.
    • Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του τη μέρα του χειρουργείου ή την επόμενη ανάλογα με την επιθυμία του.

    Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στα τηλέφωνα:

    210 69 90 484 & 6944 221 223

    Δείτε Φωτογραφίες Ρινοπλαστικής Πριν και Μετά εδώ

    Πώς θα προετοιμαστώ για την πλαστική διαφράγματος μύτης;

    Πριν αποφασίσετε να υποβληθείτε σε πλαστική διαφράγματος μύτης θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν εξειδικευμένο ρινοχειρουργό. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αυτής θα γίνουν τα εξής:

    1. Ιατρικό ιστορικό. Ο γιατρός θα σας ρωτήσει για τα συμπτώματά σας, για τον αν είχατε κάποιο τραυματισμό ή αν είχατε υποβληθεί στο παρελθόν σε χειρουργική επέμβαση στη μύτη καθώς επίσης και αν έχετε άλλα προβλήματα υγείας.
    2. Φυσική εξέταση. Η σημαντικότερη εξέταση είναι η ενδοσκόπηση μύτης. Με αυτή, με τη βοήθεια ειδικής οπτικής ίνας και κάμερας, γίνεται λεπτομερής εκτίμηση της ρινικής κοιλότητας και εντοπίζονται με ακρίβεια τα σημεία όπου το ρινικό διάφραγμα είναι στραβό.
    3. Φωτογραφίες. Σε περίπτωση που ενδιαφέρεστε και για ρινοπλαστική ταυτόχρονα με την πλαστική διαφράγματος μύτης, ο γιατρός θα πάρει φωτογραφίες της μύτης σας από διάφορες γωνίες. Αυτές οι φωτογραφίες πριν και μετά θα χρησιμεύσουν για τη λεπτομερή μελέτη του αισθητικού αποτελέσματος της επέμβασης.
    4. Εκτίμηση ρινικής αναπνοής. Η αντικειμενική εκτίμηση της ρινικής αναπνοής γίνεται με ειδικό ροόμετρο το οποίο μετρά την ποσότητα του αέρα που περνάει από τη μύτη.

    Πλαστική Διαφράγματος Μύτης Πλαστική Διαφράγματος Μύτης 

    Τι πρέπει να προσέχω πριν την επέμβαση;

    Πριν την επέμβαση θα πρέπει να προσέχετε κάποια απλά πράγματα και συγκεκριμένα:

    • Αποφύγετε μία κατηγορία φαρμάκων που λέγονται μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (π.χ. ασπιρίνη, ιμπουπροφαίνη) καθώς αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορραγίας.
    • Αν λαμβάνετε αντιπηκτικά, σταματήστε τα τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν την πλαστική διαφράγματος μύτης, πάντα σε συνεννόηση με το γιατρό που σας τα χορηγεί.
    • Αποφύγετε συμπληρώματα διατροφής, φυτικές ουσίες και βιταμίνη Ε. Κάποια από αυτά μπορεί να επηρεάζουν την πήξη του αίματος ή να εμφανίζουν αλληλεπίδραση με τα φάρμακα που χορηγούνται για την αναισθησία.
    • Αν καπνίζετε, το να το διακόψετε θα βοηθούσε στην ταχύτερη επούλωση των ιστών μετά την επέμβαση.

    Τι πρέπει να προσέχω μετά την πλαστική διαφράγματος μύτης;

    Μετά την πλαστική διαφράγματος μύτης, προκειμένου να αποφύγετε επιπλοκές και να βοηθήσετε τη διαδικασία της επούλωσης, ο γιατρός σας θα σας ζητήσει να ακολουθήσετε τα παρακάτω:

    • Έχετε το κεφάλι σας ελαφρώς πιο ψηλά από το υπόλοιπο σώμα όταν κοιμάστε, για τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση.
    • Μη φυσάτε τη μύτη σας για 2 εβδομάδες μετά το χειρουργείο. Σε περίπτωση που θέλετε να φταρνιστείτε, ανοίξτε το στόμα σας ώστε ο αέρας να εκτονώνεται από εκεί.
    • Κάντε ρινικές πλύσεις και τοποθετείστε ρινική αλοιφή με τον τρόπο που σας συμβούλευσε ο γιατρός σας.
    • Προτιμήστε ρούχα που κουμπώνουν μπροστά (π.χ. πουκάμισο, ζακέτα) έτσι ώστε να μην πιέζετε τη μύτη σας φορώντας π.χ. ένα μπλουζάκι με στενό γιακά.
    • Αποφύγετε την έντονη σωματική δραστηριότητα για 1 μήνα. Μπορείτε να ξεκινήσετε ήπια αερόβια άσκηση π.χ. ελαφρύ τρέξιμο σε 2 εβδομάδες.
    • Λουστείτε με χλιαρό και όχι με πολύ ζεστό νερό για την πρώτη εβδομάδα μετά την επέμβαση.
    • Αποφύγετε τα πολύ ζεστά, πικάντικα ή σκληρά φαγητά για την πρώτη εβδομάδα.

    Η πλαστική διαφράγματος μύτης είναι μία επέμβαση η οποία πραγματικά μπορεί να αλλάξει την καθημερινότητα του ασθενή. Η επιλογή του κατάλληλου χειρουργού και η εφαρμογή κάποιων απλών οδηγιών κάνουν τη διαδικασία εύκολη και τα αποτελέσματά της εντυπωσιακά.

     

    Επικοινωνία Επικοινωνία