Διάφραγμα και Ρινοπλαστική

[content_table]
διάφραγμα και ρινοπλαστική
Διάφραγμα και ρινοπλαστική ή διαφραγματορινοπλαστική ονομάζεται η επέμβαση για τη βελτίωση της εμφάνισης της μύτης (ρινοπλαστική) με ταυτόχρονη βελτίωση της αναπνοής (διαφραγματοπλαστική). Με τη συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση, ο ρινοχειρουργός παρεμβαίνει στα οστά και τους χόνδρους της μύτης, δίνοντάς τους το κατάλληλο σχήμα ενώ συγχρόνως ισιώνει ένα στραβό ρινικό διάφραγμα.

 

Διάφραγμα και ρινοπλαστική: Ποια είναι τα οφέλη της χειρουργικής επέμβασης;

Με τη συνδυαστική επέμβαση για διάφραγμα και ρινοπλαστική, η μύτη αποκτά το επιθυμητό  μέγεθος και σχήμα ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζονται οι περιπτώσεις ασθενών με δυσκολία στην αναπνοή. Η επέμβαση αυτή είναι ιδιαίτερα απαιτητική και θα πρέπει να  πραγματοποιείται μόνο από εξιδεικευμένους Ρινοχειρουργούς ΩΡΛ.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας και η εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων έχουν απλοποιήσει σημαντικά το συγκεκριμένο χειρουργείο. Ο χρόνος αποθεραπείας έχει μικρύνει αισθητά και πλέον οι ασθενείς μπορούν πολύ γρήγορα να επανέλθουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Επιπλέον, τα αποτελέσματα είναι πολύ πιο προβλέψιμα όσον αφορά τόσο το λειτουργικό όσο και το αισθητικό κομμάτι. Έτσι, ο εκάστοτε ασθενής μπορεί να αποκτήσει μία όμορφη μύτη που θα τονώσει την αυτοπεποίθησή του, ενώ συγχρόνως θα απολαμβάνει ελεύθερη αναπνοή.

 

Τι περιλαμβάνει η επέμβαση για διάφραγμα και ρινοπλαστική;

Η επέμβαση για διάφραγμα και ρινοπλαστική γίνεται σχεδόν πάντα υπό γενική αναισθησία και διαρκεί συνήθως 2μιση με 3μιση ώρες.

Ο ρινοχειρουργός ΩΡΛ, στην περίπτωση της ανοιχτής ρινοπλαστικής, αποκτά πρόσβαση στους ιστούς που θέλει να διορθώσει κάνοντας μία μικρή τομή στη στυλίδα της μύτης. Στη συνέχεια, τροποποιεί κατάλληλα τα τμήματα του χόνδρου και του οστού που επηρεάζουν την εξωτερική εμφάνιση και τη λειτουργία της μύτης και ισιώνει το στραβό ρινικό διάφραγμα.

Τυπικά αισθητικά προβλήματα που μπορούν να διορθωθούν κατά τη διάρκεια της επέμβασης είναι:

Όσον αφορά το λειτουργικό κομμάτι, παράλληλα με τη σκολίωση ρινικού διαφράγματος, είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν:

 

απόφθεγμα ΩΡΛ Τσούνη απόφθεγμα ΩΡΛ Τσούνη
Κατά την επέμβαση υπάρχει περίπτωση να χρειαστούν μοσχεύματα χόνδρου για την επίτευξη του καλύτερου αποτελέσματος. Τα μοσχεύματα αυτά λαμβάνονται πρωτίστως από το ρινικό διάφραγμα και σπανιότερα από το πτερύγιο του αυτιού ή τα πλευρά.

Αμέσως μετά το τέλος της επέμβασης, ο χειρουργός τοποθετεί ένα νάρθηκα στη ράχη της μύτης προκειμένου αυτή να παραμείνει προστατευμένη για την πρώτη μετεγχειρητική εβδομάδα.

 

Διάφραγμα και ρινοπλαστική – Ποιος είναι ο κατάλληλος χειρουργός;

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η χειρουργική επέμβαση ευθειασμού του ρινικού διαφράγματος σε συνδυασμό με ρινοπλαστική είναι ιδιαίτερα λεπτή και απαιτητική. Ο χειρουργός που θα την αναλάβει θα πρέπει να διαθέτει εκπαίδευση και εμπειρία πάω στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Είναι πολύ σημαντικό να διαβάσετε το βιογραφικό του ιατρού που θα επιλέξετε, αλλά και να βεβαιωθείτε ότι όσα αναφέρονται σε αυτό πιστοποιούνται. Θα πρέπει επίσης να βρείτε το χρόνο να τον επισκεφτείτε στο χώρο του, να τον αφήσετε να σας εξετάσει και να συζητήσετε διεξοδικά μαζί του. Δείτε επίσης φωτογραφίες ρινοπλαστικής από προηγούμενα περιστατικά. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσετε να διαμορφώσετε μία εμπεριστατωμένη και αξιόπιστη γνώμη για το αν είναι ο κατάλληλος για εσάς.

 

Πόσο σύντομη είναι η αποκατάσταση μετά την επέμβαση;

Ο ασθενής μετά τη διαφραγματορινοπλαστική συνήθως μπορεί να επιστρέψει σπίτι του την ίδια μέρα ή την επομένη της επέμβασης. Ο νάρθηκας που φέρει θα αφαιρεθεί στο χώρο του ιατρείου την έβδομη μετεγχειρητική ημέρα. Αξίζει να τονιστεί ότι η συγκεκριμένη επέμβαση δεν προκαλεί πόνο στον ασθενή. Μία ρινική συμφόρηση υποχωρεί σε μία εβδομάδα ενώ η αναπνοή βελτιώνεται διαρκώς για τον επόμενο ενάμιση μήνα. Κάποιες μελανιές και ένα οίδημα αρχίζουν να υποχωρούν εντυπωσιακά γρήγορα από το μέσο της τρίτης ημέρας και μετά, έτσι ώστε σε 12-15 ημέρες τίποτε να μη μαρτυρά ότι υποβληθήκατε στην επέμβαση.

Είναι σημαντικό να ακολουθείτε προσεκτικά τις οδηγίες μετά τη ρινοπλαστική που θα σας δώσει ο χειρουργός σας. Με τον τρόπο αυτό θα έχετε μία γρήγορη και ασφαλή ανάρρωση.

 

Διάφραγμα και Ρινοπλαστική-Πότε μπορώ να επιστρέψω στη δουλειά μου;

Μετά την επέμβαση του διαφράγματος και της ρινοπλαστικής ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σε δουλειά γραφείου σε 5 με 7 ημέρες. Αν η εργασία του απαιτεί έντονη σωματική δραστηριότητα όπως π.χ. άρση βαρών, θα πρέπει να επανέλθει μετά από 2 εβδομάδες. Εργασία από το σπίτι μπορεί να πραγματοποιηθεί ήδη από την τρίτη μετεγχειρητική ημέρα.

Επικοινωνία

Επικοινωνία