Ακουστικά Βαρηκοΐας: Όλα Όσα Πρέπει Να Γνωρίζετε

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Ακουστικά Βαρηκοΐας

    Τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι σύγχρονες συσκευές οι οποίες χρησιμοποιούνται από ανθρώπους με προβλήματα ακοής. Ο ρόλος τους είναι, ανάλογα με το βαθμό της βαρηκοΐας, να ενισχύουν τους ήχους του περιβάλλοντος. Καθώς στην αγορά κυκλοφορεί μία μεγάλη ποικιλία ακουστικών πολλές φορές η επιλογή του κατάλληλου δεν είναι μία απλή υπόθεση.

    Συνήθως, οι ασθενείς που επιθυμούν να αποκτήσουν ένα ακουστικό βαρηκοΐας έχουν τα παρακάτω βασικά ερωτήματα:

    Χρειάζομαι πραγματικά ακουστικό;

    Αυτή είναι μία ερώτηση που μπορεί να απαντηθεί αποκλειστικά από τον εξειδεικευμένο ΩΡΛ. Πριν προχωρήσετε στην αγορά ενός ακουστικού είναι απαραίτητο να εξεταστείτε από έναν εξειδικευμένο γιατρό. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης ο τελευταίος θα κάνει τα εξής:

    • Θα πάρει ένα αναλυτικό ιστορικό. Θα σας ζητήσει πληροφορίες σχετικά με το πότε ξεκίνησε η βαρηκοΐα σας, με το αν επιδεινώνεται και κατά πόσο γίνεται αντιληπτή από τους γύρω σας. Επίσης θα σας ρωτήσει αν συνδυάζεται με άλλα συμπτώματα όπως ο ίλιγγος και οι εμβοές.
    • Θα πραγματοποιήσει μία διεξοδική κλινική εξέταση η οποία θα περιλαμβάνει την ωτομικροσκόπηση. Με τον τρόπο αυτό είναι πιθανό να εντοπίσει κάποιον παράγοντα που προκαλεί αναστρέψιμη βαρηκοΐα όπως είναι η κυψελίδα (κερί), μία φλεγμονή (ωτίτιδα) ή υγρό στο αυτί.
    • Θα κάνει έναν αναλυτικό έλεγχο ακοής. Αυτός θα περιλαμβάνει κατά κανόνα το ακουόγραμμα, το τυμπανόγραμμα και την εξέταση των ακουστικών αντανακλαστικών. Θα καθορίσει έτσι το είδος και τη βαρύτητα της απώλειας ακοής και θα συζητήσει μαζί σας τις διαθέσιμες επιλογές. Αυτές μπορεί να ποικίλουν από τη διενέργεια μίας χειρουργικής επέμβασης (π.χ. σε περίπτωση ωτοσκλήρυνσης) μέχρι την εφαρμογή του κατάλληλου ακουστικού βαρηκοΐας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο γιατρός θα σας αναλύσει ποια είδη ακουστικών υπάρχουν και ποιο είναι το κατάλληλο για εσάς. Αν η βαρηκοΐα αφορά και τα δύο αυτιά σας, είναι καλή ιδέα να πάρετε δύο ακουστικά.

    Ακουστικά Βαρηκοΐας – Ποιοι τύποι υπάρχουν;

    Στα ακουστικά βαρηκοΐας υπάρχει μία μεγάλη ποικιλία όσον αφορά το μέγεθός τους, τον τρόπο που τοποθετούνται στο αυτί, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και την τιμή τους. Στην ελληνική αγορά οι βασικοί τύποι ακουστικών που κυκλοφορούν είναι δύο:

    Ακουστικά Βαρηκοΐας

    1. Τα ενδοκαναλικά ακουστικά, τα οποία τοποθετούνται μέσα στον έξω ακουστικό πόρο του αυτιού. Το μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι το γεγονός ότι είναι σχεδόν αθέατα κάτι που ευχαριστεί ιδιαίτερα τους ασθενείς. Μπορούν να αντιμετωπίσουν ήπιες μέχρι μετρίου βαθμού απώλειες της ακοής.

    Ακουστικά Βαρηκοΐας

    2. Τα οπισθοωτιαία ακουστικά. Σε αυτό τον τύπο ακουστικών η συσκευή τοποθετείται πίσω από το αυτί ενώ μέσα στον έξω ακουστικό πόρο προσαρμόζεται μία μικρή θηλή. Τα δύο μέρη συνδέονται μεταξύ του με έναν πολύ λεπτό και διακριτικό διαφανή σωληνίσκο. Στις μέρες μας, το μέγεθος των συσκευών αυτών έχει μικρύνει τόσο πολύ ώστε ακόμη και τα οπισθοωτιαία ακουστικά βαρηκοΐας τις περισσότερες φορές δεν γίνονται αντιληπτά από το περιβάλλον του ατόμου που τα φοράει. Τα πλεονεκτήματα τους επιγραμματικά είναι τα παρακάτω:

    • Είναι κατάλληλα για την αντιμετώπιση της απώλειας ακοής κάθε βαρύτητας, από μικρή έως πολύ μεγάλη.
    • Είναι πιο εύκολα στη χρήση τους ιδιαίτερα από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
    • Έχουν περισσότερη αυτονομία καθώς φέρουν πιο ισχυρές μπαταρίες.
    • Διαθέτουν ρυθμίσεις που επιτρέπουν καλύτερη ανάλυση του ήχου.
    • Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αφού είναι σε θέση να «παρακολουθήσουν» καλύτερα την εξέλιξη της βαρηκοΐας.

    Από πού να αγοράσω τα ακουστικά βαρηκοΐας μου;

    Τα ακουστικά βαρηκοΐας πωλούνται σε ειδικά καταστήματα. Είναι πολύ σημαντικό όμως ο άνθρωπος που θα ασχοληθεί μαζί σας να είναι πιστοποιημένος ακοοπροσθετιστής. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει επίσημη εκπαίδευση και εμπειρία πάνω στην τοποθέτηση και στη ρύθμιση των ακουστικών έτσι ώστε μαζί να κάνετε την τελική επιλογή για τη συσκευή που σας ταιριάζει περισσότερο. Θα πρέπει επίσης να διαθέτει εξειδικευμένο εργαστήριο προκειμένου να μπορεί να αναβαθμίζει περιοδικά το ακουστικό σας και να αντιμετωπίζει τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν. Αν δεν γνωρίζετε κάποιον καλό ακοοπροσθετιστή, είναι καλή ιδέα να ζητήσετε από το γιατρό σας να σας συστήσει κάποιον.

    Ακουστικά Βαρηκοΐας Ακουστικά Βαρηκοΐας

    Πώς θα συνηθίσω το ακουστικό βαρηκοΐας; Θα με βοηθήσει πραγματικά;

    Το να συνηθίσει κανείς το ακουστικό βαρηκοΐας του απαιτεί κάποιο χρονικό διάστημα. Θα παρατηρήσετε ότι η ακοή σας βελτιώνεται σταδιακά καθώς εξοικειώνεστε με την ακουστική ενίσχυση. Ακόμη και η ίδια η φωνή σας ακούγεται διαφορετικά. Μερικά σημαντικά σημεία που θα πρέπει να θυμάστε είναι τα παρακάτω:

    • Δώστε χρόνο στον εαυτό σας προκειμένου να εξοικειωθείτε με τη χρήση του ακουστικού.
    • Φορέστε το σε διαφορετικά μέρη/περιβάλλοντα έτσι ώστε να εξασκήσετε την ικανότητά σας να ακούτε μέσα από αυτό.
    • Να είστε θετικοί και να μη δίνετε σημασία σε περιγραφές που αναφέρονται στο ακουστικό σαν κάτι ανυπόφορο. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει αν τα ακουστικά είναι καλής ποιότητας και έχουν χορηγηθεί μετά από ιατρική εξέταση σε συνεργασία με έναν αξιόπιστο ακοοπροσθετιστή.
    • Ειδικά κατά το αρχικό χρονικό διάστημα που ακολουθεί την εφαρμογή του ακουστικού είναι σημαντικό να πραγματοποιήσετε κάποιες επισκέψεις στον ακοοπροσθετιστή σας προκειμένου να κάνει τις κατάλληλες ρυθμίσεις.

    Τα σύγχρονα ψηφιακά ακουστικά βαρηκοΐας είναι συσκευές τελευταίας τεχνολογίας η χρήση των οποίων μπορεί πραγματικά να αλλάξει τη ζωή τόσο αυτών που τα φορούν όσο και των οικείων τους. Η ορθή αρχική εκτίμηση από έναν εξειδικευμένο ΩΡΛ και η επιλογή του κατάλληλου ακοοπροσθετιστή εξασφαλίζουν ένα εξαιρετικό τελικό αποτέλεσμα.

     

    Επικοινωνία Επικοινωνία