Πονοκέφαλος: Όλα τα αίτια

[content_table]
πονοκέφαλος

Ο πονοκέφαλος, ή αλλιώς κεφαλαλγία, ταλαιπωρεί καθημερινά πάρα πολλούς ανθρώπους. Μπορεί να χαρακτηριστεί ήπιος ή έντονος και διαρκής, ενώ συχνά μπορεί να αποτελέσει παράγοντα ανησυχίας. Πότε, όμως, πρέπει να επισκεφτεί κανείς τον ειδικό ΩΡΛ; Μπορεί ένας απλός πονοκέφαλος να γίνει επικίνδυνος;

 

Επιδημιολογικά στοιχεία

Από στοιχεία που μας δίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) προκύπτει ότι περίπου τα ¾ του ενήλικου παγκόσμιου πληθυσμού ταλαιπωρούνται από πονοκέφαλο τουλάχιστον 1 φορά το χρόνο. Επιπλέον, το 30% των περιπτώσεων αυτών πάσχει από ημικρανία. Ωστόσο, ο πονοκέφαλος δεν οφείλεται μόνο σε ένα αίτιο, αλλά μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων.

 

Ποια είναι τα αίτια του πονοκεφάλου;

Πρωτογενής πονοκέφαλος

Τις περισσότερες φορές ο πονοκέφαλος οφείλεται στην ξαφνική αύξηση της αρτηριακής πίεσης, την υπερδραστήρια ζωή και στο στρες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, χημικές αντιδράσεις που πραγματοποιούνται στο σώμα επηρεάζουν τα νεύρα ή τους μύες της κεφαλής. Άλλα αίτια μπορεί να είναι η κατανάλωση αλκοόλ, η κακή στάση σώματος και η παράλειψη γευμάτων. Όταν ο πονοκέφαλος είναι αποτέλεσμα αυτών των αιτιών, τότε ονομάζεται πρωτογενής.

Δευτερογενής πονοκέφαλος

Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες η κεφαλαλγία εκδηλώνεται ως σύμπτωμα διαφόρων παθήσεων, όπως είναι οι εξής:

 • Ωτίτιδα
 • Οξεία ιγμορίτιδα
 • Αλλεργική ρινίτιδα
 • Καλοήθεις ή κακοήθεις όγκοι στον φάρυγγα ή το λάρυγγα
 • Σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας
 • Υπέρταση
 • Φλεγμονή ή όγκος στην περιοχή του εγκεφάλου
 • Γρίπη

Τότε, ο πονοκέφαλος ονομάζεται δευτερογενής και είναι απαραίτητη η ιατρική εκτίμηση.

 

 

Ποιοι είναι οι τύποι του πονοκεφάλου;

Ανάλογα με το αν ο πονοκέφαλος σχετίζεται ή όχι με κάποια πάθηση χωρίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες: τον πρωτογενή και τον δευτερογενή.

Στον πρωτογενή πονοκέφαλο ανήκουν οι παρακάτω τύποι:

 • Κεφαλαλγία τάσης: Ξεκινά ως ήπιος πόνος και στη συνέχεια εντείνεται. Εκτός του πόνου, συνυπάρχει το αίσθημα πίεσης στο κεφάλι.
 • Ημικρανία: Είναι μια από τις πιο συχνές μορφές πονοκεφάλου. Χαρακτηριστικό της είναι ότι εμφανίζεται συνήθως στο μισό τμήμα του κεφαλιού.
 • Ημικρανία με αύρα: Οξύς πονοκέφαλος, ο οποίος ακολουθεί ή συνυπάρχει με άλλα συμπτώματα όπως είναι η ζαλάδα, οι λάμψεις ή το μούδιασμα.
 • Αθροιστική κεφαλαλγία: Παρουσιάζεται ανά χρονικά διαστήματα μεγάλης διάρκειας (ακόμα και εβδομάδας) και εκφράζεται με οξύ πόνο.

Αντίστοιχα, στον δευτερογενή πονοκέφαλο συναντώνται οι τύποι:

 • Πονοκέφαλοι από την κατάχρηση φαρμάκων: Πονοκέφαλοι που προκύπτουν από την υπερβολική χρήση φαρμάκων.
 • Πονοκέφαλοι ιγμορείων: Οφείλεται σε απόφραξη και φλεγμονή των ιγμορείων.
 • Κεραυνοβόλος κεφαλαλγία: Πρόκειται για έναν οξύ και ξαφνικό πονοκέφαλο που συνήθως υποδηλώνει κάποια σοβαρή υποκείμενη νόσο.

 

Η σχέση της μύτης με τον πονοκέφαλο

Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο ο πονοκέφαλος να σχετίζεται με κάποια πάθηση της μύτης. Αφού η μύτη είναι ένα από τα σημαντικότερα όργανα της κεφαλής, διαταραχές στην περιοχή μπορεί να οδηγήσουν σε κεφαλαλγία.

Για παράδειγμα, όταν υπάρχει στραβό ρινικό διάφραγμα, τότε αυτό θεωρείται ότι σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να πιέζει απολήξεις νεύρων που διατρέχουν το βλεννογόνο του πλάγιου ρινικού τοιχώματος με αποτέλεσμα να οδηγεί σε πονοκέφαλο. Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό και ως «κεφαλαλγία εξ επαφής» και είναι πιθανό να εντείνεται ανάλογα με τη θέση του ασθενούς.

Παράλληλα, ο πονοκέφαλος μπορεί να φέρεται ως σύμπτωμα φλεγμονής των παραρρινίων κόλπων. Έτσι, με την επίσκεψη στον ΩΡΛ, ο ιατρός θα εξετάσει το ενδεχόμενο ο πονοκέφαλος να σχετίζεται με:

 

Πονοκέφαλος και κορωνοϊός

Η ρινική συμφόρηση (μπούκωμα) είναι μια από τις ενδείξεις του κοινού κρυολογήματος ή της γρίπης, ενώ συχνά ευθύνεται για την εμφάνιση πονοκεφάλου. Το μπούκωμα αποτελεί ένα από τα συμπτώματα και του νέου κορωνοϊού. Έχει παρατηρηθεί πως ασθενείς που προσβλήθηκαν με τη νόσο COVID-19 αντιμετώπισαν ήπιο ή οξύ πονοκέφαλο. Εάν παρατηρήσετε τα συμπτώματα του κορωνοϊού, επικοινωνήστε άμεσα με τον ιατρό σας. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρέπει να συγχέουμε τον απλό πονοκέφαλο με τον κορωνοϊό.

 

Ποιες εξετάσεις πραγματοποιούνται για τον πονοκέφαλο;

Ο εξειδικευμένος ΩΡΛ κεφαλής και τραχήλου θα αναλάβει να σας εξετάσει ενδελεχώς για να διαπιστώσει την ακριβή αιτία του πόνου. Αρχικά, θα συλλέξει το ιατρικό σας ιστορικό και όσες περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση του πονοκεφάλου. Είναι σημαντικό ο ιατρός να γνωρίζει τη συχνότητα και την ένταση εμφάνισής του και το ενδεχόμενο να μεταβάλλεται ανάλογα με τη θέση του σώματος.

Έπειτα, πραγματοποιείται ενδοσκόπηση μύτης. Πρόκειται για μια απόλυτα ασφαλή και ανώδυνη μέθοδο που διεξάγεται με τη βοήθεια σύγχρονων ενδοσκοπίων. Τα εργαλεία αυτά φέρουν μια μικρή κάμερα και εντοπίζουν άμεσα ανωμαλίες της μύτης. Επιπλέον, και εφόσον ο ιατρός το κρίνει απαραίτητο, μπορεί να παραπέμψει τον ασθενή για μια ακτινολογική εξέταση με αξονική ή μαγνητική τομογραφία.

 

Ποια είναι η θεραπεία για τον πονοκέφαλο;

Η θεραπεία για τον πονοκέφαλο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αιτιολογία. Εάν είναι αποτέλεσμα της απόφραξης των παραρρινίων κόλπων, τότε αποσυμφορητικά σπρέι, ρινικές πλύσεις και αντιβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν. Εάν η κατάσταση είναι μόνιμη, τότε η χειρουργική θεραπεία μπορεί να προσφέρει μια αποτελεσματική λύση. Εάν, επίσης, διαγνωσθεί σκολίωση ρινικού διαφράγματος (στραβό διάφραγμα), τότε μπορεί ο ιατρός να προχωρήσει στον ευθειασμό του.

Επικοινωνία Επικοινωνία