Ρινοπλαστική και Κορονοϊός-2019 (SARS-CoV-2)

[content_table]
Ρινοπλαστική Και Κορονοϊός

Κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας η οποία ακολούθησε την έξαρση της πανδημίας του Κορονοϊού-2019 (SARS-CoV-2) πολλά προγραμματισμένα μη επείγοντα χειρουργεία είχαν αναβληθεί επ’ αόριστο. Ανάμεσα στα χειρουργεία που επηρεάστηκαν από αυτή την εξέλιξη ήταν ασφαλώς και η ρινοπλαστική. Παρ’ όλα αυτά, κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown δεν συνέβη ίδιο και όλες οι επεμβάσεις πλαστικής μύτης συνεχίζουν να προγραμματίζονται και να εκτελούνται κανονικά, λαμβάνοντας ασφαλώς όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις. Διαβάστε παρακάτω πώς ακριβώς επηρέασε η πανδημία τη συγκεκριμένη επέμβαση αλλά και τι ακριβώς θα πρέπει να περιμένετε σε περίπτωση που επιθυμείτε να υποβληθείτε σε μία ρινοπλαστική κατά τη χρονική περίοδο που διανύουμε.

Πώς ακριβώς επηρεάστηκαν οι επεμβάσεις της ρινοπλαστικής στην αρχή της πανδημίας;

Στην αρχή της πανδημίας όλες οι επεμβάσεις ρινοπλαστικής, καθώς και η πλειονότητα των μη επειγουσών επεμβάσεων, πρακτικώς αναβλήθηκαν. Αρχικά υπήρξε μεγάλη ανησυχία εξαιτίας του γεγονότος ότι ο κορονοϊός διαβιεί στο ρινοφάρυγγα δηλαδή στο πίσω μέρος της μύτης. Αυτό σήμαινε ότι υπήρχε μεγάλη πιθανότητα μετάδοσης. Ο COVID-19 μεταδίδεται κατά κύριο λόγο μέσω σταγονιδίων τα οποία αιωρούνται στον αέρα. Συνεπώς κάθε διαδικασία που παράγει τέτοια σταγονίδια (μεταξύ αυτών και η πλαστική μύτης) θα μπορούσε να θέσει το ιατρικό προσωπικό και τους ασθενείς σε κίνδυνο. Γενικά λοιπόν, η πανδημία αρχικά είχε τεράστια επίπτωση στην πρόσβαση που μπορούσε να έχει ο καθένας σε οποιαδήποτε επέμβαση πλαστικής χειρουργικής.

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στα τηλέφωνα:

210 69 90 484 & 6944 221 223

Δείτε Φωτογραφίες Ρινοπλαστικής Πριν και Μετά εδώ

Ποιες αλλαγές έφερε ο Κορονοϊός-2019 (SARS-CoV-2) στον τρόπο που γίνεται η αρχική εκτίμηση του υποψήφιου για ρινοπλαστική;

Μετά την άρση του πρώτου lockdown στην Ελλάδα, δόθηκε και πάλι η δυνατότητα να πραγματοποιηθούν τα μη επείγοντα, προγραμματισμένα χειρουργεία. Έτσι, όσοι επιθυμούσαν να υποβληθούν σε ρινοπλαστική μπόρεσαν να απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό για μία αρχική εκτίμηση. Όμως πλέον, η πρώτη επίσκεψη έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τα οποία συνοψίζονται στα παρακάτω:

 • Τα ραντεβού προγραμματίζονται αυστηρά ανά μισάωρο ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.
 • Στο χώρο αναμονής ο αριθμός των ατόμων είναι ο ελάχιστος δυνατός.
 • Σε περίπτωση που ο αριθμός των αναμενόντων είναι πάνω από ένας, η μεταξύ τους απόσταση είναι τουλάχιστον 2 μέτρα.
 • Όλο το προσωπικό του ιατρείου χρησιμοποιεί μάσκα.
 • Οποιοσδήποτε ασθενής εισέρχεται στο χώρο του ιατρείου υποχρεούται να φοράει μάσκα.
 • Κατά τη διάρκεια της εξέτασης τόσο ο ασθενής όσο και ο γιατρός φορούν προστατευτική μάσκα και προαιρετικά ασπίδα προστασίας.
 • Γίνεται συχνή χρήση αντισηπτικών διαλυμάτων για καθαρισμό των χεριών.
 • Ο χώρος αναμονής και ο χώρος του ιατρείου αερίζονται με φυσικό τρόπο συνεχώς.
 • Για τους ασθενείς που διαμένουν στο εξωτερικό ή εντός Ελλάδας αλλά σε μεγάλη απόσταση από την Αθήνα, η πρώτη εκτίμηση γίνεται διαδικτυακά. Η σύγχρονη τεχνολογία η οποία επιτρέπει την ταχύτατη αποστολή φωτογραφιών καθώς και την άμεση οπτική επαφή γιατρού-ασθενή μέσω βιντεοκλήσης εγγυώνται μία αξιόπιστη αρχική εξέταση.

Ρινοπλαστική Και Κορονοϊός Ρινοπλαστική Και Κορονοϊός

Ποιες είναι οι ιδιαίτερες προφυλάξεις που λαμβάνουμε για το χειρουργείο της ρινοπλαστικής εξαιτίας του Κορονοϊού-2019 (SARS-CoV-2).

Όπως ήταν φυσικό η πανδημία του Κορονοϊού-2019 (SARS-CoV-2) είχε σαν επακόλουθο την καθιέρωση νέων κανόνων οι οποίοι στοχεύουν στην προστασία του ασθενή, του χειρουργού αλλά και όλου του προσωπικού και των νοσηλευόμενων της κλινικής στην οποία πραγματοποιείται η ρινοπλαστική. Συνοπτικά, τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται είναι τα παρακάτω:

 • Απαραίτητη προϋπόθεση για να υποβληθεί κάποιος στη συγκεκριμένη επέμβαση είναι να έχει αρνητικό μοριακό τεστ για τον Κορονοϊό-2019 (SARS-CoV-2) το πολύ 48 ώρες πριν το προγραμματισμένο χειρουργείο.
 • Οι χειρουργοί ελέγχονται τακτικά με μοριακά τεστ και σε πολλές περιπτώσεις με rapid τεστ λίγα λεπτά πριν ξεκινήσουν την επέμβαση.
 • Το προσωπικό της κλινικής επίσης ελέγχεται προληπτικά ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να διασφαλιστεί ότι κανείς δε νοσεί ούτε είναι ασυμπτωματικός φορέας.
 • Κάθε ασθενής μπορεί να έχει έναν μόνο συνοδό ο οποίος οφείλει να προσκομίσει αρνητικό τεστ το οποίο έχει γίνει το πολύ 48 ώρες πριν. Σε διαφορετική περίπτωση θα υποβληθεί σε rapid τεστ πριν εισέλθει στην κλινική.
 • Τα δωμάτια νοσηλείας των ασθενών ως επί το πλείστων έχουν μετατραπεί σε μονόκλινα. Όπου αυτό δεν είναι εφικτό η απόσταση μεταξύ των κλινών είναι αυστηρά τουλάχιστον δύο μέτρα.
 • Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, τα μέτρα προστασίας από την πλευρά του χειρουργού είναι ιδιαίτερα αυστηρά. Ο τελευταίος φορά μάσκα υψηλής προστασίας, κατά προτίμηση FFP3, καθώς και προστατευτική ασπίδα. Οι συγκεκριμένες προφυλάξεις, δεδομένου ότι γιατρός και ασθενής έχουν ελεγχθεί αρνητικοί στον Κορονοϊό-2019 (SARS-CoV-2), ουσιαστικά εκμηδενίζουν την πιθανότητα μετάδοσης του ιού.

Ρινοπλαστική Και Κορονοϊός

Θέλω να υποβληθώ σε ρινοπλαστική. Είναι η συγκεκριμένη περίοδος της πανδημίας κατάλληλη για κάτι τέτοιο;

Είναι εύλογη η απορία κάθε ανθρώπου που επιθυμεί να υποβληθεί σε ρινοπλαστική, αν η συγκεκριμένη περίοδος προσφέρεται για μία τέτοια επέμβαση. Η απάντηση είναι πως, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται ευλαβικά όλα τα μέτρα ασφαλείας που προτείνουν οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι, η συγκεκριμένη χρονική περίοδος συνεπάγεται μία σειρά από πλεονεκτήματα για όσους θέλουν να προχωρήσουν σε μία πλαστική μύτης:

 • Οι ασθενείς μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι τους μέσω τηλεργασίας άμεσα μετά την επέμβαση. Με τον τρόπο αυτό δεν χάνουν εργατοώρες, δεν καταναλώνουν άδεια και η παραγωγικότητά τους δεν επηρεάζεται καθόλου.
 • Για όσους δεν εργάζονται εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που είναι σε εφαρμογή, η περίοδος είναι ιδανική. Μπορούν να εκμεταλλευτούν τον «νεκρό» χρόνο πραγματοποιώντας την αλλαγή που πάντα ήθελαν και να επιστρέψουν στις υποχρεώσεις τους με ανανεωμένη εμφάνιση και ελεύθερη αναπνοή. Το ίδιο ισχύει και για τους φοιτητές των οποίων τα μαθήματα είτε έχουν ανασταλεί είτε γίνονται διαδικτυακά.
 • Οι ασθενείς βιώνουν μία ομαλή μετεγχειρητική περίοδο καθώς οι υποχρεώσεις τους εκτός σπιτιού είναι περιορισμένες και δεν έχουν το άγχος της μετακίνησης.
 • Για όσους δεν επιθυμούν ο περίγυρός τους να γνωρίζει ότι υποβλήθηκαν σε ρινοπλαστική, η περίοδος είναι ιδανική. Μπορούν χωρίς πρόβλημα να παραμείνουν στο σπίτι τους για τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση έως ότου αφαιρεθεί ο νάρθηκας και το ήπιο οίδημα και οι εκχυμώσεις υποχωρήσουν πλήρως.

Είναι γεγονός ότι πολλοί ασθενείς οι οποίοι ανέβαλαν την επέμβασή τους λόγω φόρτου εργασίας και άλλων υποχρεώσεων, έχουν ήδη επιλέξει τη συγκεκριμένη περίοδο να προχωρήσουν σε πλαστική μύτης. Και πάλι τονίζουμε την αδιαπραγμάτευτη ανάγκη για απαράμιλλη συμμόρφωση του χειρουργού, του προσωπικού του ιατρείου και της κλινικής στην οποία θα πραγματοποιηθεί η επέμβαση αλλά και του ίδιου του ασθενή και των συνοδών του στις επίσημες κατευθυντήριες οδηγίες για την αποτροπή μετάδοσης του Κορονοϊού. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να οδηγηθούμε με ασφάλεια σε μία χειρουργική επέμβαση που θα αλλάξει τη ζωή μας χαρίζοντας μας αυτοπεποίθηση και ευεξία.

Επικοινωνία Επικοινωνία